PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kotel Atmos

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni kurjači, zime je konec, kurjenje se tudi počasi poslavlja in z njim moja peč. Sicer dobra stara klasika. Do nove sezone bo treba zamenjati in to je vprašanje s čim. Monter kateri si je ogledal kurilnico mi je predlagal Atmosa, po njegovem največ kotla za tist denar. pravi da jih je montiral kar nekaj in ni težav. Sam sem imel malo nagledana Vlaherja in Delto. O Atmosu je bila včasih tema: sam sfriziral Atmosa. Ko gledam malo prospekte vidim da so tudi tu naredili kar nekaj novosti od lambda sonde do dvokutiščne variante. Tudi dražje kotle sem si ogledal in malo spremljal razpravo. Zanimajo me izkušnje tistih ki imajo Atmosa. Do jeseni imam še malo časa ne bi se rad zaletel kajti kotel se ne menjuje vsako leto. Imam svoja drva tako da gledam uplinjevalne kotle malo zaradi izkoristka in predvsem okolja, morda bo tudi kombinacija s peleti malo za prehodno obdobje malo za zimo kadar nas dalj časa ni doma. Do sedaj je bila alternativa olje a se je cisterna letos tudi osušila.
Zdravo,

Lastnik Atmosa sedaj tretjo sezono - brez pripomb. Izkoristek OK, kurišče dovolj veliko, pripomb na kvaliteto izdelave do sedaj nimam. Naš Atmos je v kompletu z Seltron elektroniko, 1000l zalogovnikom in toplotno črpalko za sanitarno vodo.

Priporočam...

Lp Klemen
A si kdaj pogledal kaj leti iz dimnika ko zakuris?
Jaz gledam dva atmosa, pa .....
Imam o njem drugačno.mnenje kot ti.
Lastnik enega je tudi že lepo menjal samote.
Cratos je pa samote itak ven dal in naredil svoje notri.
Jozl tudi nima dobrega mnenja o njem
Smo spet pri dizlih, bencinarjih in štromarčkih? A pri tebi letijo ob prižiganju ven rožice? Tudi jaz ga imam, petindvajsetko, že deset let, deluje brez slehernih težav, edina stvar, ki je do sedaj crknila je bil zagonski kondenzator na ventilatorju. Pa je še v originalni embalaži že v štartu naročeno - vrata kurišča, obloge kurišča, šamotne obloge, tesnila za vrata, ventilator, keramični most spodnje komore, do danes vse nedotaknjeno. Niti ne kaže potrebe po menjanju česarkoli. Barva peči nad vrati kurišča nič sajasta, kot prvi dan. Narobe je edino, ker ni mercedes, a ne?
Kaj se vali iz dimnikov kjer so spodaj atmosi sem že dovolj slik dal na forum. Se ne bom ponavljal.
,Zakaj pa se to dogaja, pa nisem raziskoval. Najbrz so podobni razlogi kot pri attacku, katerega tudi lahko pripravis do takega prekajevanja. Ker imam občutek da kotel za lastnike dela odlično, in ker mi niso bližnji sosedje, jim ne bom težil.
Ampak ce bi moja hiša bila bližje dimnikov teh atmosov, potem....
A video sem že dal? Tole sicer ne vem če je od atmosa, znajo pa biti atmosi se hujši kot tale video.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://youtu.be/MN4JfkDIwuY">https://youtu.be/MN4JfkDIwuY</a><!-- m -->

In dvomim da nas je veliko na forumu, ki se želimo takih rožic iz sosedovih dimnikov.
Ker če se najdejo, potem znam tudi jaz takole zakuriti, pa da vidimo kdo bo hujši in kdaj bo nekomu v kraju dvignilo pokrov.
Že videno. Pa si pogledal skozi dimnik kaj je spodaj? Ali je to kar tako na splošno?
Dva atmosa "redno" takole prodajata. Slike so že na forumu. Kaj je v tem primeru v kurilnici ne vem. Me je pa zgodilo ker se takrat ko ni sledu o jutranji megli, dobiš tole....
Kaj je v tem primeru v kurilnici ne vem - je lahko z bilo katerim uplinjakom, kajne. Ni le Atmos kriv.
moj Atmos DC25S v 6 letih delovanja ni nikoli takole zakadil vasi - verjetno je tudi pomembno kaj se notri v peč meče kaj meniš?
A seveda, kaj se notri meče in tudi kako se notri meče. POtem pa je odvisno tudi kako hitro peč počepne pri nepravilnem kurivu oziroma pri napačnem nalaganju. Večina tega dima je iz levega dimnika na levi strani-atmos.
da bi jaz imel hišo na desni... bi klobase lahko zastonj prekajal na fasadi. :evil:

Priložene datoteke
.jpg   Dim Hotič 1 (2) (Large).jpg (Velikost: 88,7 KB / Prenosi: 1729)
Hanzi
En tak dobrohoten nasvet: Pojdi in preveri soseda in njegov @tmos, ko bo tako kadil, kja za hudiča meče not. Iz mojega se ne kadi NIČ. Bom rekel celo - vse skup - nakladanje. Ve se, kaka morajo biti drva, na koliko morajo biti (optimalno) klana, da o tem, da morajo imeti manj kot 20% lesne vlage ne tratim besed. Če pa tvoj sosed meče v kotel vse vrste svinjarije in vse po vrsti, kar mu pod roke pride pa prosim ne obsojaj Atmos, ker potem moraš enako obsojati vse vrste kotlov, v katerih je neustrezna kurjava. Ker se bo iz vseh njih kadilo. Bodi pošten in priznaj to. Ali pa slepo teraj svojo naprej.
je res kar pomebno kaj se noter daje. sam sem videl delat sicer samo enga atmosa, ampak ta je delal dobro (cratosov). včasih sem tudi sam menil, da iz takega kotla ne more priti posebno čist izpuh. pa je možno praktično vsak kotel nahecat da lepo dela, je pa nuja da so polena vsaj približno na 20, raje manj, % vlage. to je res osnova, vse ostalo pride kasneje.
Hvala za odgovore, kolikor vem vsak uplinjevalni kotel na začetku kadi, verjetno eni bolj drugi manj. Tudi od kurjave je odvisno to je tudi pri klasiki, ko kuriš lepo suha drva malo bolj drobno klana se dosti manj kadi, na žerjavico lahko potem vržeš tudi kaj debelejšega in ne bo hudega dima. Drva imam pretežno bukev in hrast stare najmanj dve leti sušene pod kozolcem včasih pride vmes tudi smreka in bor a se tega izogibam imam občutek da kar zapacajo dimnik. Menda pri uplinjevalnih to ni težava, bomo videli.
Evo odgovora iz prve roke nezadovoljnega uporabnika ATMOS peči. Prej je bila v kurilnica po mnenju večine tukaj zelo slaba LTŽ peč od VIADRUSa. Imeli smo peč ATMOS 32 za ogrevanje 2 hiš, od tega je ena zelo potratna. Na LTŽ peči ni bilo nebenega zalogonika in seje peč pacala, a vseeno opravila svojo funkcijo. Nova-bivša ATMOS peč je imela priklopljen 2800l zalogovnik in vso potrebno elekroniko. Poraba drv bi morala biti manjša, a je bila večja. Prej smo porabili 6 šajtrg na teden, z novim sistemo pa celo 7 šajtrg. Tudi cratos je predelal bratu peč. Res je potem imela bolj moder plamen, a je imele zaradi tega tudi manjšo moč in smo lahko kurili skoraj celi dan, da je pogrela celi zalogovnik. V peč smo morali naložiti 3-4x v času kurjenja, da je pogrelo celi zalogovnik.

Seveda so nekateri uporabniki zadovolji s temi pečmi, ker imajo z original elektroniko skoraj nič pepela v peči. Večina pepela je na strehi, tako kot je imel moj brat. Streha ni bila več rdeča ampak 5m od dimnika sive barve. Na strehi so tudi sončni kolektorji in s tem se je zmanjševal absorbcijski efekt.

Tisto staro VIADRUS peč od 40kW sem potem jaz vgradil v mojo hiško in sem z njo enostavno prezadovoljen. Sem pač na začetku močno zakuril in očistil dimne kanale, da sem okuril ves stari katran sedaj imam v peči samo še črne saje in pri vratica celo na belo okurjeno, ko se v peči vse skupaj razžari. Drugače pa polna peč drv je sposobna z 1 nalaganjem zalogovnik pogreti iz 35-85°C, če uporabim bolj trda drva. Če je več smrekovine pa še 2x doložim 1/4-1/3 peči in je efekt isti.

Jaz seda z LTŽ slabo pečjo pokurim letošnjo zimo 8prm drv (pirava bukva, hrast, kostanj, smreka, bor.......). Take drve so me letos stale cca dobrih 200€
kurili Napisal:Tudi od kurjave je odvisno to je tudi pri klasiki, ko kuriš lepo suha drva malo bolj drobno klana se dosti manj kadi, na žerjavico lahko potem vržeš tudi kaj debelejšega in ne bo hudega dima.

Na klasiki je najbolje naložiti v peč drva in šele potem na vrhu zakuriti. Če potem na žerjavico doložiš polno peč, potem še kako lepo kadi iz dominka. Če tudi doložiš samo nekaj malega drv se nekaj šasa pokadi. Jaz prav to opažam. Prej ko polno gori in nastane sama žerjavica je peč pri vratica bele barve. Ko doložim, da pogrejem celi zalogovnik imam drugi dan vedno črna vratica in nikoli več belih.
1 2 3
Iskanje po temi