PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kotel Atmos

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podobne zgodbe razočaranih redkih posameznikov se da najti tudi za kakega Buderusa pa še podobne mercedese. Stvar pričakovanj. Menim, da je bolj problem v nepravilno izračunanem sistemu in ne Atmosu. In ko bom zgodb kot je tvoja prebral kar nekaj, potem morda. Do takrat pa: Ena lastovka pa tako nikoli ni prinesla pomladi.
Arbajter
Možno da sta ta dva lastnika uber malomarna pri kurjaenju oziroma pri kurivu. Čeprav vsaj za enega dvomim, ker vem da kuri lepa drva (lepša kot jaz).
Do takšnega prekajevanja po vsej verjetnosti ne pride zaradi vlažnih drv, ampak zaradi tega ker v IK ugasne ogenj. Zakaj pa do tega pride pri atmosu pa ne bom sodil.. Vem zakaj do tega pride pri attacku in kaj je treba narediti da.do tega ne pride, oziroma da prekine tako gorenje. .
Je pa zanimivo da še nisem videl podobnih oblakov dima od drugih kotlov. So bili oblaki (rjav dim od vitoligna? V prvih 15 minutah) ampak nisem pa še opazil tako velikega dima, ki pa lahko zakadil celo.skupino hiš...in bi trajal tudi po eno uro....
arbajter Napisal:Podobne zgodbe razočaranih redkih posameznikov se da najti tudi za kakega Buderusa pa še podobne mercedese. Stvar pričakovanj.

Jaz ne podajam zgodbe, ker je to moja poklicna bolezen in podajam večinoma strokovne zadeve, točne in možnosti za ponovljivost, tako da se zadeva da vedno preveriti.

Res ne morem enačiti ATMOS 25 in 32, ki sta dimenzijsko enaki po zunanjosti, samo 32 ima sigurno večjo odprtino za ogenj in višje delovne temp dimnih plinov. Me pa ne zanimajo tako slabo konstruirani kotli, ki nima zadaj na izmenjevalcu izolacije in še ta njihov toplotni izmenjevalec je katastrofa. Je samo nek plošlati kanal s nekaj rebri in to je to. Halo, kako pa naj tisti mali izmenjevalec potegne iz dimnih plinov 32kW. Ja tako da gre v dimnik preko 350°C, saj je INOX dimnik postal celoten rumene barve. To pa se iz stroke ve koliko je bil segret. Vse dobre peči imajo cevne izmenjevalce in to že 30 let nazaj. Cevi se dajo enostavno dobro čistiti, lahko se dodajo razni turbolatorji.....

Sedaj ima brat Valher in to kar 40kW moči in lepo pogreje zalogovnik. Samo rabi nekaj časa da se cela peč segreje in tudi vroča ostane še naslednji dan. Mlajši brat pa ima GUNTAMATIC, to je pa peč. Ima velik gabarit, veliko maso, malo moč in odličen izkoristek. Lepo gori, ni dimljenja, ni pepela na strehi, ce iz dimnika teče kar nekaj časa kondenz. Atmos tega ni bil sposoben narediti, mogoče je bila kriva INOX tuljava v starem dimniku.

Sem že v večih firmah doživel, da se je reklo:
Bomo pršparal?.......ostali pa smo dodali: In ni važno koliko bo stroškov.

Včasih celo pripravim celotno poročilo problema z vsemi odstopanji in se še kdo javi, da ne ve kaj je narobe. Pa tudi takim še vedno pomagam, ker se jim ne da prebrati poročila, ki je napisano kot kratko diplomsko delo.
Ne vem kaj bi napisal, potem sem jaz edina ovca, ki čez Atmos nimam pripombe, Je pa res da kurim tri leta staro bukovino ali pa črni gaber. Ker pač imam to možnost. Pa rostfrej dimnik je tudi še lepo srebrn in nič rumen, je pa v celotni višini izoliran z 3 cm izolacije, 20cm fi.
Ker pa je mojo zeblo je uro nazaj zakurila, tako da mi ni bilo težko preverit:
-temperatura dimnih plinov direktno nad ventilatorjem 127⁰C, na cevi merjeno cca 30 cm od peči 112⁰C in 70 cm od peči 98⁰C. Tako da o tistih 350⁰C se mi zdijo nekoliko flance.

Priložene datoteke
.jpg   Atmos TDP.jpg (Velikost: 99,34 KB / Prenosi: 1128)
nisi edini, brez skrbi. atmosov se zaenkrat več vrti po evropi kot attackov. tole pa nastane [url]httpsunichr("58")//wwwunichr("46")youtubeunichr("46")com/watch?v=eXxF2j_dMZQ[/url] izključno zaradi neprimernih drv. to je tist kreozot, ki ga hanzi vidi nas vasjo. lepa drva pha, klinc jih gleda. mam raje suha pa tud če so malo pirava, sam da niso vlažna. sem mel lani eno rundo lepih in eno rundo piravih. butelj sem jih tako zložil, da sem najprej kuril ta lepe ... in študiral, kako to da kotel niti na tmepraturo ne pride. potem sem pa pomeril, katastrofa. suho, na otip, med 30 in 35% vlage. posekana februarja, pa se niso do decembra skoraj nič posušila. one, pol pirave, pa ima komaj katero poleno 25, večinoma pod 20%.
Še lep pozdrav od Cratosa.
@Hanzi vse je odvisno od samega kurjača kako zakuri in kaj ukuri in ne od AtmosaSmile Če se
šoba zabaše pri uplinjaku se bo kadilo tudi pri Mercedes kotlu.
lp Cratos
Vstal od mrtvih?
Welcome Back.
Soba zabaše, ali pa zgoraj enostavno prevec plina (drobna suha drva) in ga šoba ne podela.
lej ga deca!
Ne vem sicer (me niti ne zanima) od kje tisti posnetki o štemanju saj iz dimnika, morda pa tudi malo kontra propagande. Tudi to mora biti. Ko v mojega zgoraj vtaknem ogledalo se sveti skozi dve etaži (krtača za čiščenje tuljave je kalibrirana, ko jo vtakneš not, jo moraš poterat do spodnje čistilne lopute, vmes jo je malce težje izvleči, saj ščetine ne dajo.
Ja, in vsi proizvajalci peči navajajo kot optimalno kurjavo drva z manj kot 20% lesne vlage, koliko vas jih pa kuri taka drva, ajde, roko na srce? Jaz kmetu plačam drva za dve sezoni vnaprej, mu dam še nekaj zraven, ker so skladiščena pri njem (pri hiši pač nimam izobilje prostora vsaj na dvorišču ne), tudi vem, kje stojijo, vem da so pokrita, vem tudi da stojijo na sončni prepišni legi in ne kje v grmovju v senci. In predvsem držim se ga (kot dobavitelja) že dolgo dolgo let. Naloži, pripelje, lepo zloži v skladanico.
4 sezone je Attack pri hiši, pa se je v tem.obdobju samo dim inzrak sprehaja po tuljavi. Kaj je treba krtaca?
Sem pa letos enkrat snel 1,7m horizontalnega inox prikljucka in iz njega sesul kakšne 2l pepela in prahu. Pa dnu dimnika se nabere nekaj litrov pepela vsako sezono.

Videli smo tudi že slike, kako so z verižnim dvigalom (flasenzug?) Vlekli turbolatorje iz popolnoma zabitih izmenjevalcev. Pa ni bil atmos. Ne vem če ni bil pps na yt pa linkan na pss
Se mi zdi, da ta debata teče v stilu debat o TČ. Samo prepucavanje glede na osebne izkušnje.
@Fery (oprosti, ker sem se spomnil tvojega spota v eni drugi temi) bi verjetno rekel:" se pravi, da imate vsi vgrajene vse kotle".
@kadotr (tudi ti oprosti, če si v tvojem imenu sposodim tvoj stil) pa:" ni važna dolžina, ampak da sta oba zadovoljna".

Sicer pa ima dva kotla: eden je Toplarna Ljubljana, drugi pa elektrika.
arbajter Napisal:Ne vem sicer (me niti ne zanima) od kje tisti posnetki o štemanju saj iz dimnika, morda pa tudi malo kontra propagande. Tudi to mora biti. a (kot dobavitelja) že dolgo dolgo let. Naloži, pripelje, lepo zloži v skladanico.
iz grčije. sicer ne znam grško, zna pa gugl. opis pod filmčkom sem dal prevest. je kontrapropaganda, a ne za atmosa. je kontrapropaganda neprimernim drvam. taki dimniki bi bili pri vsakem kotlu ali peči, če bi na silo žgal mokra drva. to se je osebi iz filma tudi zgodilo (slučajno je bil pač žrtev en atmos), mogoče pomanjkanje izkušenj iz kurjave, neupoštevanje navodil o primerni vlagi kurjave, kot si omenil. osnova so suha drva, potem se pa dela naprej.
Hanzi
Imaš prav. Krtačo je dimnik v desetih letih videl le dvakrat, prvič se za časa prejšnje peči, tik preden jo je zamenjal Atmos in potem še enkrat (brez veze). Je pa fino, da jo vidi dimnikar in ga zaradi nje lažje odpikaš. Tudi glede pepela v tuljavi imaš prav. Nekaj litrov (ostali je pa itak na Atmosovi strehi, kajne, na Attackovi ga nemreč ne sme biti čisto nič). Bullshitt.
To nisem napisal da ga na attackovi strehi ni.
Moram pa enkrat preveriti koliko ga je. Se s tal ne vidi okolice dimnika da bi lahko ocenil količino pepela.
Mirator, ni kaj za oproščati. Me veseli, da nisi spregledal smisla...
1 2 3
Iskanje po temi