PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka zrak/voda ali zemeljski plin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
telmos Napisal:No o plinu in zadevah okrog teh stvari, pa primerljivosti s tč se pa midva lahko kar dosti pomeniva. Ve se, da sem 20 let nazaj marsikoga učil osnov instalacije in servisiranja plinskih kotlov. Vgradil sem tudi prvi predmešalni plinski kotel v Sloveniji pa še veliko drugih zadev, kot tudi prve inverterje. Primerjave s plinom in TČ v korist plinu ni. Plin vendar le metan je sicer odlična zadeva, UNP prav obratno, vendar je razlika v ceni za isto količino koristne energije v primerjavi s TČ višja za 40%. Servisiranje in ostali stroški tako izvedbe kurilnic v kompletu so pa nekje enake. O življenski dobi bi se pa dalo razpravljat, vendar glede na izkušnje s sodobnimi napravami znajo bit TČ vzdržljivejše. Meni prvi inverterji v klima napravah delujejo že 21. leto. Pa še vedno delujejo. Sem pa večino aluminijastih predmešalnih kotlov iz tistega obdobja že zamenjal zaradi oksidacije aluminija. Današnji so pa kvalitetno bistveno bolj "švoh" napravljeni. Zato se ne bi kaj preveč napihoval na tvojem mestu, ker te bo prihodnost demantirala.
Pa še enkrat za tiste, ki niste prebrali Mene izkušnje v 30 letih nekaj naučijo in mi ni potrebno več veliko računat, ker je vse enostavno jasno
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Migaj Napisal:Pa sem le uspel preračunati.
Razlika bi bila pri meni okoli 573€ letno, cena za m3 zem.plina pa 0,62€ -po najugodenjši akciji
8000 kWh ob SCOP 2,5 da 20000 kWh energije. 1kWh energije iz zemeljskega plina pri Petrolu znese 0,0529€. Prilagam posamezne postavke:

Citat:popust 0%
poraba (m3) 1
kurilnost (kWh/m3) 11,345
faktor plina 0,94404
plin (kWh) 10,71
plin (€/kWh) 0,027390
taksa CO2 (€/kWh) 0,0032
trošarina (€/kWh) 0,0017
okoljska taksa in OVE 0,0010
enrgetska učinkovitost 0,0008
omrežnina (€/kWh) 0,0094
cena plina (€/kWh) 0,0529

20.000 kWh pa 1058,78€. Razlika je 250 in ne 573 € pa če se še tako prepričuješ v nasprotno.
PS- je pa zanimivo, da si porabil ravno tako okroglo 8000 kWh in 800 € :?: :?:
Homer Napisal:@kadotr
Glej zgornjo tabelo (Migaj):
- zemeljski plin 1378 €
- TČ 800€

Razlika 578 €

Bo šlo?
Papir prenese vse. Na bralcu pa je ali neumnostim verjame ali vanje dvomi.
Papir že mogoče ......
To zgoraj pa je le matematika, ki je osnova znanosti.
Temu verjamem....

Za ostalo povprašaj "vernike" različnih načinov ogrevanja in opevanju naprav za bajne denarje
Za ta del nisem pravi naslov........
Homer ti si kot " mehčalec".Migaj ti si kot"prašek" .Veliki "vodja" pa je kot "pralni stroj"! tega plesnega (upsss) forumskega šova bi dejala Nika Urbas iz plesnega šova na POP-u :mrgreen:

Sladke bučke:
@ telmos:
Pa še enkrat za tiste, ki niste prebrali Mene izkušnje v 30 letih nekaj naučijo in mi ni potrebno več veliko računat, ker je vse enostavno jasno
@ Homer
Za ostalo povprašaj "vernike" različnih načinov ogrevanja in opevanju naprav
Na dobri poti si da se zavoziš v gostilniško temo.
Upam da admin ne bo preveč čakal .......
Homer Napisal:Papir že mogoče ......
To zgoraj pa je le matematika, ki je osnova znanosti.
Temu verjamem....

Za ostalo povprašaj "vernike" različnih načinov ogrevanja in opevanju naprav za bajne denarje
Za ta del nisem pravi naslov........
Napisal sem ti postavke iz računa za plin ti pa še vedno verjameš nekim namišljenim vrednostim :?: :?:

PS- od 1.1.2017 se plin prodaja v kWh in ne v m3. Torej je cena 0,625 €/m3 neka kvazi vrednost, katera ima veze z realnostjo ravno toliko kot Migajeva izračunana razlika med ogrevanjem s TČ in kondenzacijskim plinskim kotlom. Vrednost pač izhaja iz želje, da bi se mu 5000+ € dražja investicija v TČ navidezno povrnila prej, kot se mu dejansko bo- v tam 17 letih oz. ob svetem Nikoli, če bo (ne želim nikomur!!!) v tem obdobju šlo kaj narobe s TČ.
bozgom
Ta kratko boš potegnu ti. Znan scenarij ki je bilo že mnogokrat bran. Nastopajo vedno isti.
Brez dokazov zmagajo vedno isti :!: .
Tale forum je nekaterim zlata jama in bazen za stranke.Par pingvinov pa jim drži štango pri tem.Eni zaradi uslug, eni zaradi sponzorstva....

"Samo magla svugde oko nas!!"pravi ena pesem...

Evo mi že grozi en:
Na dobri poti si da se zavoziš v gostilniško temo.
Upam da admin ne bo preveč čakal .......
@bozgom
Migaj je lepo navedel tudi primerjalnik ponudb, ki mu je do pike natančno izračunal cene plina za dva različna ponudnika in po katerem ceniku.
Ti tega nisi naredil....
kWh ali m3 plina je v končni fazi nepomembno, saj iz enega izračunaš drugo.

Ker jaz teh kalkulacij nisem delal, ne morem soditi o pravilnosti uporabljenih cenikov.
@timi11
Daj zberi se!
Jaz nisem niti administrator niti moderator in nobenemu ne morem groziti.
Zato zaradi mene ne boš pristal nikamor, pač pa boš za to zaslužen sam
Enake metode pač vodijo do enakih rezultatov........
In če dobronameren nasvet ignoriraš, bo pač rezultat enak...
Noben ni opazil, da sem se res zmotil.
Dejanska razlika je okoli 635€ -brez upoštevanja stroškov dimnikarja (800€ v primeru rednega cenika Petrola).
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ogrevanja.si/">http://www.ogrevanja.si/</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.poceniplin.si/za-dom/poceni-plin/izra%C4%8Dunajte-svoj-prihranek/natan%C4%8Dnej%C5%A1i-izra%C4%8Dun-prihranka/">http://www.poceniplin.si/za-dom/poceni- ... prihranka/</a><!-- m -->

PS
Zakaj računam s porabo TČ točno 8.000 kWh?
Dejansko moja letna poraba s TČ varira, vendar je zadnji dve leti okoli 8.000kWh -menim, da zaradi hujših zim.
In zakaj računam, da plačam v povprečju samo 10 centov za kWh, ki jo porabim s TČ?
Ker tako pokaže izračun, ko od skupnega računa za elektriko odštejem znesek, ki bi ga plačal za gospodinsko porabo.

Priložene datoteke
.jpg   primerjava.jpg (Velikost: 122,32 KB / Prenosi: 1084)
.jpg   zemeljski plin.jpg (Velikost: 108,23 KB / Prenosi: 1085)
.jpg   poraba elektrike.jpg (Velikost: 35,33 KB / Prenosi: 1085)
Pa še malce za razmišljanje: Petrol daje zadnjih 5...6 let popust na točke zvestobe. Točke dobiš tako, da plačuješ plin, elektriko, gorivo na njihovih črpalkah...Ta popust velja od januarja do aprila (torej za porabo plina od decembra do marca), ko je poraba največja. Prilagam izpis mojega merilnega mesta
Citat:DobaviteljTongueetrol Energetika, d.o.o.
Veljavno od:15.10.2004
Obračunano do:01.04.2017
% popusta:15,00
Velja do: 30.04.2017
Obračunska moč:30.000
Ob upoštevanji tega popusta so cene za plin:
Citat:popust 15%
poraba (m3) 1
kurilnost (kWh/m3) 11,345
faktor plina 0,94404
plin (kWh) 10,71
plin (€/kWh) 0,027390
taksa CO2 (€/kWh) 0,0032
trošarina (€/kWh) 0,0017
okoljska taksa in OVE 0,0010
enrgetska učinkovitost 0,0008
omrežnina (€/kWh) 0,0094
cena plina (€/kWh) 0,0469
20.000 kWh energije bi s tem popustom zneslo 937€. Ker pa se nekaj energije porabi tudi pred decembrom je ta popust za tam 70% porabe plina za ogrevanje.
Tako bi bil dejanski strošek 655,94 za 70% in 317,61 za 30%. Skupaj za ogrevalno sezono pa tam 973,55 €.

Ker s plinom še kuham in tako porabim 9 m3 plina, kar znese 21,54 € skupaj s fiksnimi postavkami. 10kg jeklenka plina z dostavo na dom pa stane isto 21,5 €.

Tako lahko na ogrevanje prevalim le še dimnikarja v znesku 28,06€, kar pomeni 1001,61 € skupni strošek plina za ogrevalno sezono.

To se realni podatki za mojo odjemno mesto, pa če je lastnikom TČ všeč ali pač ne :mrgreen: :mrgreen:
Očitno ne upoštevaš vseh stroškov :oops:
tu imaš kalkulator pa si vnesi podatke, pa boš videl, koliko grešiš :oops:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.poceniplin.si/za-dom/poceni-plin/izra%C4%8Dunajte-svoj-prihranek/">http://www.poceniplin.si/za-dom/poceni- ... prihranek/</a><!-- m -->

In mimogrede iz 1m3 zemeljskega plina prav nikoli ne boš dobil 10 kWh koristne energije.
najbrž v povprečju okoli 9 kWh
* kurilna vrednost (9,47 ali manj) * letni izkoristek(okoli 95%) Idea
Homer Napisal:@bozgom
Migaj je lepo navedel tudi primerjalnik ponudb, ki mu je do pike natančno izračunal cene plina za dva različna ponudnika in po katerem ceniku.
Ti tega nisi naredil....
kWh ali m3 plina je v končni fazi nepomembno, saj iz enega izračunaš drugo.

Ker jaz teh kalkulacij nisem delal, ne morem soditi o pravilnosti uporabljenih cenikov.
Jaz ti pišem podatke iz svojega računa za plin, katerega dobim vsak mesec. Vsak mesec toliko odštejem iz denarnice svojega denarja, katerega sem zaslužil s svojimi rokami. Če te zanima, ti pošljem npr. račun za januar pa lahko sam preveriš, če ne verjameš copy/paste metodi.
Raje seštej zneske vseh računov (z DDV) za celo leto s poračuunom vred
in navedi število porabljenih m3 zemeljskega plina, da še mi vidimo Idea
1 ... 8 9 10 11 12 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi