PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka zrak/voda ali zemeljski plin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Migaj Napisal:In vse to naj bi bilo 3400€ -ja, pajade

Če že nimaš manire, da bi se zahvalil, ker sem ti poiskal podatke, se mojih odgovorov ogni in podjebavaj koga drugega.
JaBK Napisal:bojlerji so manjši v navezi s plinsko pečjo? jaz imam 300L. in to z montažo in vsem. Ja, zato, ker greješ vodo na poljubno visoko T. Če greš čez točko kondenzacije, se izkoristek malo spridi, ni pa hudega.

moja kurilnica je tako bila 4500€, plinska bi bila koliko. recimo 4000€(?), potem pa še 200€ priklop, omarica je koliko? ostala dela, da se pripelje plin do bajte spustim, ker če bi imela možnost plina, bi za vsak slučaj prekopala vse kar je potrebno, da bi bilo bolj future proof. pol ko je enkrat že vse narejeno, še enkrat kopati... mi ne diši. Recimo. Za priklop z omarico sem dal pred leti 200€, delavcema pa 50€ za izkop do hiše in rezanje asfalta kakšnih 7m.

recimo da smo z investicijami potem tam tam - je to fer tako čez prst. poraba pa s TČ občutno manjša. pa z možnostjo hlajenja ali rabim ali ne. če bi vzela TČ brez hlajenja, da bi bila ekvivalent plinski peči pa bi me prišla 200€ manj. ampak kot rečeno pustimo hlajenje, vprašanje če bi ga dala in kdaj v primeru plinske peči.
Tako nekako. Zadeva malo varira po državi: subvencije za TČ v večini mest odpadejo, dočim se plinski kotli subvencionirajo. Kam bodo šle cene energentov, pa ve samo nekaj posameznikov na tem forumu.
Subvencije so spet zgodba zase, ki jo mora vsak sam preračunati, kot komunalc. Moje cene so brez subvencije oziroma bi bila ta enaka, ker sem kandidirala s celo hišo.
Se strinjam. Tudi ne gre za zneske, ki bi kalkulacijo postavili na glavo.
Migaj Napisal:v bistvu me ne zanima pretočni grelec ali bojler + pretočni grelec, če rabimo natankat veliko banjo in hkrati splakovat posodo, je verjetno potrebno imeti par sto litrov vode na zalogi, a ne?

Evo tole pove vse o tvojem poznavanju ogrevalnih sistemov :!:
Pojma nimaš.

Delaj analize in primerjave to kar res znaš in in si izšolan.
Migaj Napisal:Skupaj z delno doizolacijo cokla, podstavkom za TČ (v glavnem delal sam) okoli 10.000€, morda celo 10.500, če bi čisto vse seštel.
ti pa priosim razčleni vse postopke/postavke (z € z DDV), ki bi jih moral izvest, če bi prešel na zemeljski plin (plinovod poteka mimo hiše).
Je odvisno od kraja do kraja. Pri nas velja, da stane priklop na zemeljski plin pavšal 1000 € (dovod plina do hiše, omarica, števec), ne glede na to, kakšni so dejanski stroški.
Rabiš notranjo instalacijo s črnimi cevmi in ventil- odvisno trase od 50..200€. Oplesk z rumeno barvo (10 €)
Rabiš dvojni dimnik -odvod dima in dovod zraka (v obstoječi dimnik dal PVC cev za odtoke 50 mm in cev za kanalizacijo 110 mm)- cena 50 €. Če nimaš dimnika v hiši potem je strošek preko 1000 €.
Kondenzacijski kotel- cena od 1100...5000 € (sam dal za Viesman Vitodens 333-3800 €).
Pregled tesnosti instalcij in izdaja certifikata- 30 €
pregled dimnikarja pred prvo priključitvijo kotlovnice 35-€ )mogoče so te cene danes drugačne?).
Vsako leto meritve dimnih plinov 28,06 €.

Mene je komplet investicija prišla tam 5000 € s tem, da imam razvod plina še po hiši (priklopi na 3. mestih)- ja ne moreš verjeti, danes nekateri še kuhamo na plin- nekateri celo na jeklenke (za kuhanje porabim 9 m3 plina kar skupaj s fiksnimi stroški 13,67€ znese točno toliko kot ena jeklenka z 10 kg plina, kolikor sem prej porabil vsak mesec).

Če narediš skupno vsoto obeh investicij, je razlika med 5000€. Ob razliki letnih stroškov-tvojih 800€ in mojih 1100 (950 plin+30dimnikar+120 elektrika) pomeni, da se boš ogreval ceneje od mene po 16-17 letih. Če se seveda ne tvoja TČ ali moja plinska peč med tem ne bosta niti enkrat pokvarili.
DELPHI Napisal:Če že nimaš manire, da bi se zahvalil, ker sem ti poiskal podatke, se mojih odgovorov ogni in podjebavaj koga drugega.
Citiraj s čem te podyebava?
V kolikor nekdo ne misli,kot ti potem podyebava?!
Ali mogoče želiš drugače mislečim povedati, da naj se ne vmešavajo?
Vse v redu s teboj?
Hvala, gre.
Če slučajno nisi opazil, tukaj ne gre za to kaj kdo misli, ampak kako stojijo fakti, ja?
Zato, če imaš podatke, ki ovržejo moje, jih hitro pokaži, sam firbec me je.
Lahko pa, da si se samo preveč vživel v vlogo miličarja in malo "delaš po pasu" kot se temu reče. Lizika, pa to.
Res ne vem DELPHI, kaj te je vrglo iz tira.
MBozgo je napisal, da stane priklop na plin okoli 5.000€ -vse skupaj.
Z 2.700 do 3.400€ pa res ne verjamem, da bi šlo skozi (npr pri meni) -vse skupaj.

Ne vem pa, MBozgo, če se pri porabi različnih objektov lahko primerjava?
Če mi kdo garantira kvalitetno vgradnjo kvalitetnih naprav z vsemi posrednimi stroški za 3.400€ -komplet vse za prehod na zemeljski plin :oops:
ter tudi letno porabo okoli 950€ za zemeljski plin + cca 400€ za gosp.elektriko (vsi obratovalni stroški ogrevanja objekta, ogrevanja san.vode, hlajenja objekta poleti, poraba gosp.elektrike -skupaj cca 1.350€), potem grem naslednjič na zem.plin.
Vendar vem, da bi v tem primeru moral investirati tudi v novo fasado in stavbno pohištvo ter sanirati vse toplotne mostove, česar pa se mi zaenkrat ne splača, noben dobavitelj zem.plina ali naprav zanj, pa mi tega ne bo pokril iz svojega žepa, a ne mbozgo? -ampak potem pa bi se najbrž lahko primerjala :wink:
Sicer se mi ne da it iskat računov za izvedbo plinskega priključka, ampak če se prav spomnim, je bilo nekje 800€ prekop in polaganje preko 8m parcele, omarca + zapečaten priključek. Omarco sem sam montiral v fasado.
S tem da je bila to akcijska cena priklopa, saj so plinovod delali v celi občini, ulica je bila že prekopana, plinovod na novo položen.
Rem reskiral teh 800€, da imam možnost vsaj še enega energenta, dimnik tudi že imam. Plinsko peč mi tako brez večjih težav in štemanja montirajo v 2 dneh, morda celo v 1.
V prid TČ nisem nikjer zasledil, da plinaši ne bi upoštevali tudi tekočih stroškov priklopa elektrike, katero tudi potrebujete za uporabo plina. Namreč črpalkarji jo upoštevajo, plinaši pa ne. Pa bi jo morali. Sam se za plin v 2017 ne bi odločil, pa če bi bilo vse predpripravljeno na parceli. Sploh pa ne špekulacij s ceno energenta na dolgi rok. Glede na to, da je elektrika državna in jo je praktično za izvoz ali pa uvoz plina na drugi strani. Ne ne.
Migaj Napisal:Res ne vem DELPHI, kaj te je vrglo iz tira.
MBozgo je napisal, da stane priklop na plin okoli 5.000€ -vse skupaj.
Z 2.700 do 3.400€ pa res ne verjamem, da bi šlo skozi (npr pri meni) -vse skupaj.
Ni me spravilo s tira, gre le za to, da sem zapisal neke številke, ti pa na to pribiješ: ja, pajade
Potemtakem sem lagal, ali pa pisal nesmisle.

bozgom je samo za kotel dal 3.800€, jasno, da ne pride skozi z navedenim zneskom.

Gre seveda tudi ceneje:
Krištofer Napisal:Vailant ecoTEC plus VUW 206/5-5 20kw in regulacijo Calormatic 470 skupaj z montažo, zagonom, projektom pregledom za 2920€.

De Dietrich Naneo EMC-M 24/28 24kw in regulacijo OpenTherm brez zunanjega tipala
skupaj z montažo zagonom in projetkom za 3350€.

Dimnik se sanira s plastično cevjo, priključek pa seveda varira, enako subvencije.
Številke potem lahko friziraš v eno in v drugo stran.
samo delphi, če te prav razumem, dimnik vseeno rabiš. tisti plastični ror daš v obstoječi dimnik? ali lahko ta plastični ror zadelaš s kanufom npr?
Če se ne motim, do neke moči peči ne rabiš dimnika. Samo koaksialni izvod na fasado.
Drugače plastični ror v obstoječ dimnik.
Tako je. Do 15kW samo ror skozi okno (karikirano), sicer plastična cev v obstoječi dimnik.
15kW pokrije 2 tvoji hiši, moči je premalo le, če bi hotela shajati brez bojlerja.
1 ... 5 6 7 8 9 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi