Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
jaz cene za zemeljski plin v tabeli nisem popravljal, pa tudi izkoristka ne,
je pa tam naveden letni izkoristek in ta nikoli ni 103%, na radiatorjih na slabše izolirani hiši pa je še toliko manj zaradi manjšega učinka kondenzacije.
Predlagam, da sešteješ prav vse stroške v zvezi z zemeljskim plinom (tudi dimnikarja) , navedi še porabo zemeljskega plina v litrih, da bomo lahko izračunali, koliko je dejanska cena.
Koliko mene stane do 8.000 kWh elektrike za TČ letno, pa me raje ne poizkusit učiti računat.
Objave: 1892
Teme: 11
Ocena:
4
Zakaj bi zaokroževal za jurja ali dva navzgor?
Cene so take, kot sem napisal. Nižje so za pretočne grelce SV, višje z bojlerji 80 -120l za SV.
Se pravi, da je investicija v eno Beretto s pretočnim sistemom SV okrog 2.800,00€, en Vaillant s 120 l bojlerjem pa 3.700,00€. Vse to za novogradnje z dimniško tuljavo.
Za sanacije je cena 2.700€ oz. 3.400€. S priključkom, PZI, vpisom v dimnovodne naprave, zagonom, itd...
In plin je po kalkulatorju v LJ cenejši.
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
Point je bil, da ko mi govorimo o porabi elektrike za TC je obtočna in vsa ta elektronska in regulacijska jajca zraven všteto. Odštevalni števec šteje komplet vso potrošnjo. Ko pa drugi komentirajo porabe pa tega ni notri, saj ogrevalni energent ni tudi energent ki se ga porablja za te zadeve.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
@bozgom
Ki jih pa ti ne šteješ v obratovalne stroške......
In če je obtočna črpalka 40W, dela 24/dan in 6 mesecev je to
172 kWh
Ni veliko, zanemarljivo pa ni.
In če sta dva ogrevalna kroga je 2x toliko......
Ocena:
11
Tako ja.
če uporabljam tvojo logiko mbozgo, potem moja OČ ne porabi popolnoma nič :oops:
Njena poraba je že všteta v porabi TČ, prav tako elektronika in vse ostalo, kar pa pri ogrevanju z zemeljskim plinom ni v strošku za zemeljski plin.
In ja, bil sem prej na kurilnem olju in porabil preko 3.000 litrov ter še za 820€ elektrike, sedaj pa je celoten strošek okoli 1.200€ (ogrevanje objekta, ogrevanje sanitarne vode, hlajenje poleti in vsa gostala gospodinjska poraba), ampak to je stara milijonkrat predebatirana zgodba. Zato dalje ne bom ponovno razpredal, kljub rahli doizolaciji cokla, ipd, je to zelo uspešna zgodba zmanjšanja stroškov -celotna investicija pa se mi je vrnila v cca 4,5 letih.
Ocena:
11
v bistvu me ne zanima pretočni grelec ali bojler + pretočni grelec, če rabimo natankat veliko banjo in hkrati splakovat posodo, je verjetno potrebno imeti par sto litrov vode na zalogi, a ne?
Kolikor jaz vem(čeprav zelo malo) o ogrevanju z zemeljskim plinom je tu veliko pogojev, da se lahko z njim greješ. Najprej mora zemeljski plin mora že teči mimo hiše, nato pa še rabiš vsaj:
- izgradnja odcepa do hiše z omarico
- inštalacija odcepa po hiši
- nabava plinske peči s tritočkovno z regulacijo ogrevanja in ogrevanja sanitarne vode
- izgradnja dimnika
- nabava bojlerja za sanitarno vodo
- expanziska posoda za sanitarno vodo
- expanzijska posoda za ogrevalno vodo
- obtočna črpalka
- tripotni ventil z elektromotorjem ter senzorjem za sanitarno vodo
- vgranja vsega
- zagon in nastavitev
- vpeljava
- dimnikar?
- soglasja?
- verjetno je še kaj, česar ne vem
In vse to naj bi bilo 3400€ -ja, pajade
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Plinski kotel ne obratuje 24/7 kot TČ ampak 3..14 ur/dan ob nihanju notranje temperature za 1..2°C ćez noč.
Plinski kotel ima 0..120 l zalogovnik sanitarne vode, saj je plinsko kotel zmožen pretočnega ogrevanja vode in zalogovnik služi le temu, da se prepogosto ne vklaplja gorilnik.
Zamenjava kurilva s TČ je bila pametna odločitev. Sedaj pa še povej, koliko te je ta zamenjava stala. Si dal 3000 € tako kot JaBK?
Ocena:
11
Skupaj z delno doizolacijo cokla, podstavkom za TČ (v glavnem delal sam) okoli 10.000€, morda celo 10.500, če bi čisto vse seštel.
ti pa priosim razčleni vse postopke/postavke (z € z DDV), ki bi jih moral izvest, če bi prešel na zemeljski plin (plinovod poteka mimo hiše).