PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka zrak/voda ali zemeljski plin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
JaBK Napisal:je potem izračun ta prav pri porabi 8000kwh ali ne?

Plus/minus je. Odvisno katera kurilnost je v teh kWh na tvoji plinski pipi. Jaz bi prištel 10% ob realnem izkoristku 0,9.

Cena plinske peči v paketu Energetike LJ mit alles drin&dran je med 3.200 in 4.300 za pregovorni srednji razred. Plus 250€ za priključek z ulice. Če plina na ulici ni, potem ga pač ni.
Minus nekih 700€ subvencije. Za TČ subvencije ni.
Raufnk do 15 kW je plastična cev naravnost ven iz kurilnice za 100-200€, če gre čez 2 štuka, še vedno ceneje od jurja.
Bo kar 1000€, oz. 1250€ za degradirano območje. V določenih primerih pa lahko tudi 2x1250€ Wink.
zdravapamet Napisal:
Energetik81 Napisal:Ne, ne bo razlike 4k€ pri najcenejših napravah, poglej si kolk je dala JaBK za TČ!
Sem šel pa prav gledat moj obračun za TČ ter ponudbo za plin - samo cena naprav brez vsega ostalega:
1) VAILLANT VUW INT I 206/5-5 kond.peč ........... 1.365€ brez DDV

2) VAILLANT aroTHERM VWL 85/2,TČ ZRAK-VODA .... 2.639€ brez DDV
VAILLANT VWZ MEH 61 HIDRAVLIČ. MODUL ..........663€ brez DDV
VAILLANT VWZ MWT 150 MEDIZMENJEVALEC.........503€ brez DDV
= ~ 3800€ brez DDV - 1000€ subvencija
3.800,00 EUR - 20%=760,00 EUR. Če že navajaš podatke bodi točen.
Zakaj že? Celotna kotlovnica z delom me je prišla 7k€, zato sem dobil 1k€ nakazano.
Primerjal sem samo ogrevalne naprave.

Glede postavk pri plinu za JaBK - koliko sem razbral iz cenikov Energetike LJ in Agencije so naslednje (vse brez DDV):
En. učinkovitost: 0,08 c/kWh
SPTE+OVE: 0,099c/kWh
CO2 taksa: 0,315c/kWh
Trošarina: 0,171c/kWh
Cena plina GENI trenutna akcija: 2,24c/kWh
SODO variabilni: 1,303c/kWh (od 2000-16000kWh porabe na leto)
SODO fiksni: 5,0705€/mesec (od 2000-16000kWh porabe na leto)
Meritve fiksni: 1,42€/mesec

Zdj si pa računaj.
jaz cene za zemeljski plin v tabeli nisem popravljal, pa tudi izkoristka ne,
je pa tam naveden letni izkoristek in ta nikoli ni 103%, na radiatorjih na slabše izolirani hiši pa je še toliko manj zaradi manjšega učinka kondenzacije.
Predlagam, da sešteješ prav vse stroške v zvezi z zemeljskim plinom (tudi dimnikarja) , navedi še porabo zemeljskega plina v litrih, da bomo lahko izračunali, koliko je dejanska cena.

Koliko mene stane do 8.000 kWh elektrike za TČ letno, pa me raje ne poizkusit učiti računat.
A teh cca 5.000€ - če zaokrožim navzgor za investicijo v ogrevanje na zem.plin (komplet vse) vključuje ogrevanje sanitarne vode?
DELPHI Napisal:Klikni na eno od ponudb in se ti odpre razdelan letni izračun. <!-- m --><a class="postlink" href="http://primerjalnik.agen-rs.si/index.php?/kalkulatorplin/kalkulator/action/korak3/">http://primerjalnik.agen-rs.si/index.ph ... on/korak3/</a><!-- m -->
Tu kaže, da bi za porabljenih 10.000kWh toplote iz zemeljskega plina plačal letno od cca 700€ dalje -po tem kalkulatorju. Dodatnih stroškov dimnikarja/servisa/letnega pregleda, ipd tu ni?
Potem je tu pri ogrevanju z zem.plinom potrebno prišteti še vsaj 50€ letno za elektriko (peč, gorilec, obtočne črpalke) -da stvar funkcionira.
Mene pa pride s toplotno črpalko prav vse skupaj do 800€ za dobljenih cca 20.000 kWh.
zdravapamet Napisal:Še nekaj TČ iz tega razreda. Pa še jih je.

No, ko smo že pri toplotnih črpalkah pa dajte tisti, ki se na njih spoznate napisat poimensko v kateri kakovostni razred katera spada:
- NIŽJI
- SREDNJI
- VIŠJI
- VRHUNSKI

Lp
Zakaj bi zaokroževal za jurja ali dva navzgor?
Cene so take, kot sem napisal. Nižje so za pretočne grelce SV, višje z bojlerji 80 -120l za SV.
Se pravi, da je investicija v eno Beretto s pretočnim sistemom SV okrog 2.800,00€, en Vaillant s 120 l bojlerjem pa 3.700,00€. Vse to za novogradnje z dimniško tuljavo.

Za sanacije je cena 2.700€ oz. 3.400€. S priključkom, PZI, vpisom v dimnovodne naprave, zagonom, itd...

In plin je po kalkulatorju v LJ cenejši.
Migaj Napisal:...
Potem je tu pri ogrevanju z zem.plinom potrebno prišteti še vsaj 50€ letno za elektriko (peč, gorilec, obtočne črpalke) -da stvar funkcionira.
Mene pa pride s toplotno črpalko prav vse skupaj do 800€ za dobljenih cca 20.000 kWh.

No ja, obtočna črpalka plinu porabi skoraj toliko elektrike kot tvoja toplotna črpalka komplet :lol: :lol: :lol:
Se vidi, da si bil nekoč na olju in so ti plinski sistemi manj poznani. V plinski peči potrebuješ elektriko le za iskro ob vžigu (nekaj sekund) in za elektroniko katera kontrolira plamen. To pa je ranga nekaj W oz. 5...10 kWh/sezono. Obtočno črpalko pa potrebuje vsak sistem.

PS- še vedno izhajaš iz porabe kurilca in govoriš o 20000 kWh. Ko sem samo zamenjal peč na olje s kondenzacijskim plinskim kotlom se mi je 3200 l kurilca spremenilo v 2700 m3 plina. S kompletno toplotno obnovo hiše pa sem porabo spravil krepko pod 2000 m3. Če bi mogoče samo zamenjal oljno peč bi ti poraba padla na 1800...1900 l olja.
Sam sem za ogrevanje, sanitarno vodo in kuhanje (na dveh štedilnikih) porabil med 1600 in 1800 m3 plina. Srednja vrednost 1700 m3 znese 965 €. Pa nimam nobenega kamina "za romantiko" in katero topločrpalkarji kar pozabite upoštevati v kalkulacijah.
Point je bil, da ko mi govorimo o porabi elektrike za TC je obtočna in vsa ta elektronska in regulacijska jajca zraven všteto. Odštevalni števec šteje komplet vso potrošnjo. Ko pa drugi komentirajo porabe pa tega ni notri, saj ogrevalni energent ni tudi energent ki se ga porablja za te zadeve.
@bozgom
Ki jih pa ti ne šteješ v obratovalne stroške......

In če je obtočna črpalka 40W, dela 24/dan in 6 mesecev je to
172 kWh
Ni veliko, zanemarljivo pa ni.
In če sta dva ogrevalna kroga je 2x toliko......
Tako ja.
če uporabljam tvojo logiko mbozgo, potem moja OČ ne porabi popolnoma nič :oops:
Njena poraba je že všteta v porabi TČ, prav tako elektronika in vse ostalo, kar pa pri ogrevanju z zemeljskim plinom ni v strošku za zemeljski plin.

In ja, bil sem prej na kurilnem olju in porabil preko 3.000 litrov ter še za 820€ elektrike, sedaj pa je celoten strošek okoli 1.200€ (ogrevanje objekta, ogrevanje sanitarne vode, hlajenje poleti in vsa gostala gospodinjska poraba), ampak to je stara milijonkrat predebatirana zgodba. Zato dalje ne bom ponovno razpredal, kljub rahli doizolaciji cokla, ipd, je to zelo uspešna zgodba zmanjšanja stroškov -celotna investicija pa se mi je vrnila v cca 4,5 letih.
DELPHI Napisal:Zakaj bi zaokroževal za jurja ali dva navzgor?
Cene so take, kot sem napisal. Nižje so za pretočne grelce SV, višje z bojlerji 80 -120l za SV.
Se pravi, da je investicija v eno Beretto s pretočnim sistemom SV okrog 2.800,00€, en Vaillant s 120 l bojlerjem pa 3.700,00€. Vse to za novogradnje z dimniško tuljavo.

bojlerji so manjši v navezi s plinsko pečjo? jaz imam 300L. in to z montažo in vsem.

moja kurilnica je tako bila 4500€, plinska bi bila koliko. recimo 4000€(?), potem pa še 200€ priklop, omarica je koliko? ostala dela, da se pripelje plin do bajte spustim, ker če bi imela možnost plina, bi za vsak slučaj prekopala vse kar je potrebno, da bi bilo bolj future proof. pol ko je enkrat že vse narejeno, še enkrat kopati... mi ne diši.

recimo da smo z investicijami potem tam tam - je to fer tako čez prst. poraba pa s TČ občutno manjša. pa z možnostjo hlajenja ali rabim ali ne. če bi vzela TČ brez hlajenja, da bi bila ekvivalent plinski peči pa bi me prišla 200€ manj. ampak kot rečeno pustimo hlajenje, vprašanje če bi ga dala in kdaj v primeru plinske peči.
v bistvu me ne zanima pretočni grelec ali bojler + pretočni grelec, če rabimo natankat veliko banjo in hkrati splakovat posodo, je verjetno potrebno imeti par sto litrov vode na zalogi, a ne?

Kolikor jaz vem(čeprav zelo malo) o ogrevanju z zemeljskim plinom je tu veliko pogojev, da se lahko z njim greješ. Najprej mora zemeljski plin mora že teči mimo hiše, nato pa še rabiš vsaj:
- izgradnja odcepa do hiše z omarico
- inštalacija odcepa po hiši
- nabava plinske peči s tritočkovno z regulacijo ogrevanja in ogrevanja sanitarne vode
- izgradnja dimnika
- nabava bojlerja za sanitarno vodo
- expanziska posoda za sanitarno vodo
- expanzijska posoda za ogrevalno vodo
- obtočna črpalka
- tripotni ventil z elektromotorjem ter senzorjem za sanitarno vodo
- vgranja vsega
- zagon in nastavitev
- vpeljava
- dimnikar?
- soglasja?
- verjetno je še kaj, česar ne vem

In vse to naj bi bilo 3400€ -ja, pajade
Plinski kotel ne obratuje 24/7 kot TČ ampak 3..14 ur/dan ob nihanju notranje temperature za 1..2°C ćez noč.
Plinski kotel ima 0..120 l zalogovnik sanitarne vode, saj je plinsko kotel zmožen pretočnega ogrevanja vode in zalogovnik služi le temu, da se prepogosto ne vklaplja gorilnik.

Zamenjava kurilva s TČ je bila pametna odločitev. Sedaj pa še povej, koliko te je ta zamenjava stala. Si dal 3000 € tako kot JaBK?
Skupaj z delno doizolacijo cokla, podstavkom za TČ (v glavnem delal sam) okoli 10.000€, morda celo 10.500, če bi čisto vse seštel.
ti pa priosim razčleni vse postopke/postavke (z € z DDV), ki bi jih moral izvest, če bi prešel na zemeljski plin (plinovod poteka mimo hiše).
1 ... 4 5 6 7 8 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi