PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Poraba elektrike

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hanzi Napisal:A to dobiš?
Pri navadnem starem števcu zagovotovo ne ker tega ne omogoča, pa tudi če imaš nov števec ni nujno da boš lahko dobil po mojih info.
pomaga, če si malo tečen.
ales1981 Napisal:A mislite da bi bilo smiselno izklopiti bojler in ga prižgati samo kaki 2uri prej ko gremo kopat otroke. Ali naj bo prižgan skoz? Aparati laufajo nekako takole: hladilnik,tv, pečica 1x na 0teden,pomivalni 2x na dan po 35min., 2x kalorifer (en kopalnica,en otroška) 1x na dan po 15min., bojler (nevem kako se vklaplja),peč na pelete (gorilec in obtočna črpalka), 1x obtočna črpalka posebej za talno (delala je cca. 18ur na dan), pralni stroj 1x na dan, sušilni 1x na dan, to pa je mislim to.
Hladilniki rabijo cca. 1kWh/dan. Vsako pranje pomivalca ali pralnega je tudi cca. 1kWh. Za kaloriferje spet nisi napisal, kako močni so. Če sta 2x2kW potem porabita spet skupaj 1kWh/dan. Gorilec in 2 obtočni tudi niso nedolžni. Kuhate ne? Ne perete perila?
Poraba bojlerja je pa odvisna točno od količine iztočene tople vode + cca. 2kWh/dan izgub. Povprečna poraba tople vode 4-članske družine je ~10kWh/dan, to je več kot porabite za vse drugo skupaj.
Glede na vse to, se mi zdi cena povsem normalna.
ales1981 Napisal:Prosim za malo pomoči,ker se mi zdi da imamo prevelike račune za elektriko. Naj začnem od začetka. Lani julija smo vgradili 80l bojler za vodo, elektrika je iz nekje začetnih povprečij skočila iz 45eur na 60eur. Se pravi nekje 15eur na mesec za bojler, ker drugega skoraj nismo rabili razen žarnic in pralnega, pomivalnega stroja. Nekje decemra se pa je začelo 90eur, januar 110eur, februar 85, marec 80eur. Imamo elektro maribor (dvotarifno odčitavanje elektronski števec) Porabniki so: žarnice (varčne), idukcija,pečica, lcd tv, pomivalni stroj (dela cca.2x na dan,večinoma zvečer ko je mt, pralni stroj,sušilni stroj (delata večinoma zvečer 1x na dan), kurimo na pelete, občasno dela tudi kalorifer zaradi otrok in bojler. Se vam zdi normalno visoki račun ali je to preveč?

Če so imeli prej 45 € kar je nekje spodnje povprečje za družino so položnice naenkrat preko 80€ občutno pretirane. Meni je na sumu bojler. Da slučajno vi z bojlerjem ne dogrevate peči? Ker si cifre sledijo sorazmerno z zunanjo temperaturo. Kalorifetja po 15 minut pa ne moreta nardit takšne razlike.
Hanzi Napisal:Pri navadnem starem števcu zagovotovo ne ker tega ne omogoča
star števec na kolešček opremiš s [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")aliexpressunichr("46")com/wholesale?minPrice=15&maxPrice=21&isBigSale=n&isFreeShip=n&isFavorite=n&isMobileExclusive=n&isLocalReturn=n&shipCountry=SI&shipFromCountry=&shipCompanies=&SearchText=domecamera+tf+sd&CatId=0&initiative_id=SB_20170410233551&needQuery=n]kamero za 20€, ki snema na SD-kartico[/url]; če rabiš podatek koliko je bila trenutna poraba v kilovatih ob dveh zjutraj, pogledaš na posnetek in s štoparico izmeriš kako hitro se vrti kolešček.
Naj povem še da nimamo starih števcev, ampak elektronske ki odčitavajo sami.Bom pa počakal še en mesec na drugo položnico, da vidim kako bo, sedaj ne kurimo več toliko in tudi perilo se večinoma suši zunaj.
Tole zadevo <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tp-link.com/en/products/details/cat-5258_HS110.html">http://www.tp-link.com/en/products/deta ... HS110.html</a><!-- m --> sem nabavil pri nas, cena 34,00€, naložil na pametni telefon aplikacijo <!-- m --><a class="postlink" href="https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tplink.kasa_android">https://play.google.com/store/apps/deta ... sa_android</a><!-- m --> vtakneš v vtičnico na njo porabnik v vsakem trenutku lahko spremljaš porabo od kjer koli.
Vsi ti "merilniki" niso kaj več kot indikatorji.

1) večinoma merijo produkt napetosti in toka, kar pa ni delovna moč (ki jo plačujemo) temveč navidezna. Pri cenejših je celo vprašanje če sploh merijo napetost, ampak morda kar tok množijo z 230-240.

2) še manj pa verjamem, da znajo izmeriti moč porabnikov z nepravilno in "razsekano" sinusoido (glede na to, da tudi uradni števci delajo v takih okoliščinah velike napake)
homer
Ne blebetaj z svojimi pavšalnimi trditvami, ki niso potrjene z realnostjo in meritvami!!!
Opravil sem meritve z inštrumentom in jih primerjal z izmerjenimi vrednostmi pametne vtičnice TP LINK HS 110.

Deklarirana vrednost porabnika,TP LINK HS 110,INŠTRUMENT
Polnilnik 0,4 W 0,4 W 0,4W
Žarnica 11,0 W 11,0 W 11,0 W
Žarnica 15,0W 15,0 W 14,9 W
Hladilnik 90,0 W 90,1 W 90,2 W
TV 110,0 W 110,2 W 110,3 W

Upam, da boš sedaj gledal na stvari, ki jih do sedaj še nisi preizkusil drugače in svoje trditve spremenil!!!
In ta "inštrument" je?
homer
Če ti meriš z inštrumentom je to kitara LOL
Jaz sem meritve opravil z INSTRUMENTOM Fluke 289
Homer Napisal:In ta "inštrument" je?
Kaj pa recimo Metrel MI 2094, ti je zadostna primerjalna referenca?
Ali rabiš cel arzenal iz IJS+FE+... da boš sprejel dejstvo, da je marsikater (seveda ne vsak, da smo si na jasnem) merilnik več kot zadosten za take meritve, saj kljub temu da ni certificiran, ne fali več kot enomestno cifro v %?
Super, samo me morata še naučiti, kako sta izmerila fazo med napetostjo in tokom (cos fi).......................
Čeprav v izmeničnem sistemu veljajo formule S=U*I in P=U*I*cos fi so univerzalni instrumenti, števci energije... konstruirani tako, da merijo delovni tok in posledično delovno moč in delovno energijo. Če hočeš iz odčitkov teh instrumentov dobiti navidezno moč moraš posebej izmeriti jalovo moč ali cos fi.

Za namene spremljanje porabe elektrike v gospodinjstvu so meritve s vsaj 5% natančnostjo povsem sprejemljive. Nenazadnje nas bolj zanimajo trendi in odstopanja, kot pa eksaktne vrednosti.
Univerzalni instrument ne meri "delovni tok" ampak tok .
Meritev toka in napetosti z univerzalnim instrumentom za rezultat vedno da navidezno moč. Tu ne gre za natančnost meritve ampak za to kaj meriš.

peleti12 je s svojo meritvijo zelo natančno dokazal, da tisti wifi merilnik meri navidezno moč, ki pa se lahko sklada z meritvijo električnega števca samo za čista ohmska bremena (klasične žarnice, električni grelniki, .....), kjer je odstopanje 0% +/- pogrešek.
Vse ostalo odstopa za x, kolikor je pač cos fi.
cos fi, pa gre lahko za kakšne stare fc cevi s klasičnim balastom (dušilko) tudi pod 0,5

Kaj se danes ta osnovna znanja ne predavajo več?
Čakaj malo...

Na eni strani imaš res igrače iz Špara, Lidla.... za nekaj evrov.
Med njimi se najdejo taki, ki niti ohmskih bremen ne izmerijo pravilno, pa tudi taki, ki za svojo ceno presenetljivo točno merijo.
Brez da takega neznanca najprej vsaj primerjaš z "uporabnim" na različnih bremenih (na obe strani, torej v C npr. switcher in v L npr. hladilnik), res nimaš osnove niti za gostilniško alkopametovanje.

Na drugi strani pa imaš merilnike, ki sicer stanejo nekje od 30eur navzgor, ampak merijo tudi cos(fi) in so za svojo ceno hudičevo točni, tudi pod 5%.

Ampak zakaj oboje mečeš v isti koš?

Po tretji strani ti pa dragi, požegnani, certificirani in s strani vseh strokovnih in parazitnih služb in zavodov odobreni števci za elektriko delajo 200% bedarije pri odčitkih...
1 2 3 4 5 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi