PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Menjava peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@jozl, zdravapamet: glede izvedbe lastnega ogrevalnega kroga za kopalnico, a to imata napeljano direkt iz kurilnice do kopalnice, al posebej omarico za talno samo za kopalnico, al samo eno omarico, ki je tako velika, da je notri še prostor za dodaten razdelilec...?
@zdravapamet: Nekako mi ne uspe povezati napisanega z narisanim.
Kopalniški radijator in pripadajoče talno gretje povezuješ zaporedno, a to ne pomeni, da ko se greje eno se hkrati tudi drugo?
Ko se ogreva radijator v kopalnici in zaporedno vezana veja talnega, a se ne greje celotna masa betona oz. estriha v kopalnici? Kaj si imel v mislih z nepotrebnim ogrevanjem celotne mase?
Kolikšen je efekt kopalniškega radiatorja ogretega na npr. 25-30stC gledano iz vidika sušenja brisač?
Tako so delali "mojstri" nekoč.....
Daš še en cevni termostat na povratek iz radiatorja, da ne gre previsoka temperatura v talno Wink Wink Big Grin
Pozabil si še napisati, da takšna opcija v štartu pride več kot lite feltne.
nene, fantje, to okrog tople kopalnice ni hec, res je fajn. sam sicer nimam nobene ekstra vezave, pač po hiši so samo radijatorji, 1 krog. tudi jaz v prehodnem obdobju furam 40°C fiksno, za kopalniško lojtro in dva do tri radijatorje po hiši, ravno toliko da drži. pri meni to sicer ni tako nizka poraba (40€ na leto ne, bo kar enih 160 - s sanitarno vodo vred), ampak je pa luksus. dve uri zjutraj, tri ure zvečer. enako polet, le da zapremo vse radijatorje po hiši. to, da so cevi sicer tople samo koristi, ker suši stare kamnite zidove. kopalnica je praktično najdlje stran od hranilnika in tople cevi spodaj malo grejejo zidove. plesni je nič od nič, pa je čez sto let stara kamnita bajta. ni mi žal tistih malo čez 150€ za poletno gretje, edino mi gre na živce kurjava in delo s tem. zato malo škilim k vsem vam, ki imate dopolnilno sončno ogrevanje. ali pa ena mala toplotna črpalka, saj bi v prehodnem obdobju zadoščala za sanitarno vodo in nekaj malega gretja, sam ne vem kaj bi žena rekla na brnenje zunanje enote, ker živimo precej v naravi in načeloma ni nekega motečega hrupa.
bk9105 Napisal:@jozl, zdravapamet: glede izvedbe lastnega ogrevalnega kroga za kopalnico, a to imata napeljano direkt iz kurilnice do kopalnice, al posebej omarico za talno samo za kopalnico, al samo eno omarico, ki je tako velika, da je notri še prostor za dodaten razdelilec...?

Jaz sem tudi na začetku razmišljal, da bi naredil za kopalnice en krog za obe zadevi - talno in radiatorsko. Ko sem naredil leseni estrih - votli pod v mansardi sem lahko imel le radiatorsko ogrevanje za spalnice in talno za pritličje in delovni del kletnih prostorov. Ker WDC20 omogoča 2 ogrevalna kroga, sem se odločil, da naredim potem za kopalnico 2 ogrevalna kroga. Tako imam v kurilnici mešalne ventile, motorne pogone, črpalke in glavno regulacijo. V kopalnici imam sobno enoto, kjer bi lahko delovalo tudi samo po vremenski regulaciji. Pač imam dodatni luksus, da lahko po potrebi tudi podnevi iz kopalnice na sistemu PARTY vklopil radiator še za določen čas prej ali pa dalj časa v noči.

Jaz v talno v kopalnico šibam sedaj še vedno 35°C, v radiatorje pa tudi do 70°C. No sedaj je malo manj, ker v zalogovniku ni take vročine. Se je malo poznalo konec prejšnjega delovnega dela tedna. Sončni kolektorji pa delajo svojo zadevo, ker imam poleti tudi do 90°C 2000l zalogovnika in 60°C 300l SV. Pri 70°C je brisača poleti suha v 2h in je večkrat uporabna, pa še postane malo trša in prožna da dobro obriba hrbet.

Za obe kopalnici in oba ogrevalna kroga sem vlekel samo 15mm bakrene cevi in to niti ni bil tako velik strošek. Dražje je bilo 2 črpalki, 2 motorna pogona, 2 mešalna seta, kot samo eden. Je pa sedaj vse neodvisno kdaj kaj obratuje.
Jozl pišeTongueri 70°C je brisača poleti suha v 2h in je večkrat uporabna, pa še postane malo trša in prožna da dobro obriba hrbet.

če pa kaj paše, je pa to.
Verjamem, da lojtra pri 70stC naredi svoje v 2 urah, sem pa malo skeptičen, kaj naredi pri 40stC v 3 urah. Tudi v smiselnost zaporedne povezave lojtre in talnega nisem najbolj prepričan, ker v dnevih/tednih, ko se tudi čez noč temperatura giblje okrog 20stC, imam občutek, da človeka ne moti, če v kopalnici stoji na "nekomfortno" hladnih ploščicah. Bi pa mogoče vseeno tudi v tem času rad kaj posušil na lojtri. Tak da iz tega vidika se mi zdi, da je potrebno lojtro ločiti. Zdaj ali se bo skeširal v samostojno povezavo z zalogovnikom, ki ga bo segrela energija sonca/biomase/nafte/plina ali bo pod njo vtaknil zgolj "zastonj" električni grelec, to je stvar posameznika. Ne moremo pa kar reči, da bodo vsi, ki izberejo elektro grelec, razliko do vrednosti dražje opcije namenili v nepotrebno šminko, kot so lite felne. V fazi gradnje hiše je drugih ponorov, kamor človek lahko preinvestira denar toliko, da ga sto posto ne bo v lite felne.
In misel na to da bi imel poleti v kopalnici radiator, ki ima 70 stopinj, me že sedaj pogreje, kaj bi bilo šele čez 2 mesca :-)
se posuši, tud na 40°C. ne štopam kako dolgo traja, suši pa lojtra tudi s tako temperaturo vode.
zdravapamet Napisal:Točno tako. Celotna masa talnega gretja v obeh kopalnicah + oba radiatorja. Ostalo talno gretje je na svojem režimu, ki je pri novogradnjah (voda) večino časa med 23 in 28 stc.
Ta mešalni krog je na svoji veji in ga lahko vodiš po želji vremensko vodeno ali pa na fiksno temperaturo. Max do 38 stc (voda) (-10 stc) vtoka je dovolj za razkošno tople kopalnice in suhe brisače. Radiator v dnevni sobi pa ima termostatsko glavo in se med delovanjem ostalega talnega gretja sam zapre. Deluje le v prehodnih obdobjih.
To je že vse res, da je v kopalnici lepo imeti toplo. Ne pomisliš pa, da nekje (recimo pri nas) kopalnica meji na spalnice, vmes pa zgolj 20cm modularec. In če bo v kopalnici ves čas 25°+, toplota prehaja na te spalnice, kjer bo prevroče. V NEH ali pasivni bajti je pač težko imeti različno tople prostore, razen če so še med seboj izolirani.
Sploh pa, da bi še poleti grel kopalnico, ko komaj čakaš na kakrškoli hlad? :roll:
Ne hvala, raje za čas tuširanja za 10min zakurblam IR pečko, ki sveti na banjo.
aleks Napisal:se posuši, tud na 40°C. ne štopam kako dolgo traja, suši pa lojtra tudi s tako temperaturo vode.
suši lojtra tud z 33°-35° .....toliko namreč večino zime spuščam v radiatorje
Seveda tudi nižja temp. suši brisače. Samo meni lepo hitro posuši brisačo, ko se 3 otroci stuširajo in čez 2 uri še midva z ženo. Naju pričaka vroča suha brisača za masažo hrbta, kot je potrdil ''aleks''.
Pediatri se z eno brisačo ne strinjajo. Sploh pri ženskem spolu. Taki so ukazi. Big Grin
zdravapamet Napisal:Takšen sistem zagovarjam sam. Z njim pokrijem vse ekstra želje po toploti v vseh obdobjih brez nepotrebnega ogrevanja celotne mase betona (talno gretje). Kopalnice pa so jasno zelo tople. Tudi izven ogrevalne sezone.
Sonce je skoraj popolnoma zastonj.

Malo dražje ampak vredno vsakega Eura.
Evo danes poskus. Zaprl sem vse veje talnega, razen v 2 kopalnicah in zmanjšal OČ na min, tako da imam v obeh vejah ~4L/min. Tukaj je prednost Vaillant sistema, ki ima izmenjevalec antifriz/voda, ker OČ zunanje enote dela nemoteno s polnim pretokom.
DV sem nastavil na ~35°C. Po 1h imam lepo tople ploščice v kopalnicah. Vse to z obstoječim sistemom inverter brez zalogovnika.
Samo ne vem, zakaj se nisem tega že prej spomnil... v prehodnem obdobju je tole zakon. In ceneje kot IR pečka+lojtra, kot sem gonil do zdaj.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi