Objave: 3128
Teme: 98
Ocena:
1
Fery ne bi o svinjanju sploh, o svinjanju po forumu pa še manj :-), kajne?
Objave: 3128
Teme: 98
Ocena:
1
Daj fery, če jih že klamfaš, si vsaj preberi temo in moje poste. Tisti post na katerega si se obregnil sploh ni bil namenjen tebi, ampak nekomu drugemu, tak da......
PS. Drugače pa imam uporabniške izkušnje s ferroli sf4, če te zanima. A ti imaš izkušnje z zidanjem bajte?
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
nekaj mi pri jozlu ne štima. stalno govori (piše) o "hiški" in v isti sapi o 5 ogrevalnih krogih/1 v rezervi, čemu?/. tole mi ne gre čisto skupaj. mi imamo hišo in 1 ogrevalni krog (radijatorsko ogrevanje). moja mama ima 2 (ker ima talno in radijatorje). sistem s 5 ogrevalnimi krogi sem sicer že videl (in skrmilil), a ne v "hiški". v pošteno veliki večstanovanjski hiši, jaz bi temu sicer že rekel "vila blok".
sicer, sistem je njegov, (nimam nič proti da ne bo zamere), pa vendar se mi zdi malo dosti ekstra lajteng za recimo enodružinsko "hiško".
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
nekateri imajo za vsako kopalnico svojo črpalko in mešalni ventil, ker je to baje edino pravilno. Sicer pa zdrava pamet o tem kaj več ve za povedat.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Objave: 978
Teme: 2
Ocena:
2
Res imam preveč ogrevalnih krogov za 150m2, ki jih ogrevam. Dva sistema talno in radiatorsko imam zato, ker v mansardi na brunarici nisem mogel delati betonskih estrihov. To sta samo 2 kroga. Zakajše imam dva kroga, me bodo samo nekateri razumeli takoj, drugi pa bodo morali večkrat prebrati ali sami doživeti.
Zakaj imam 2 dodatna ogrevalna kroga samo za 2 kopalnici:
- Živel sem otroštvo na kmetiji v stari 140 let kamniti hiši večjih gabaritov. Prvih 70 let itak ni bilo kopalnice. V 50 letih prejšnega stoletja so kopalnico zgradili na severni strani in na tleh brez izolacije je bil tisti črni quarz. Poleti, ko sem stopil iz banje direktno na tla, me je mrzlo stisilo v rit. Tudi letos, ko je bilo pozimi -15°C, je do banje v zidu v ceveh zamrznila voda. V zimi nisem niti pomisli, da bi stopil na tista mrzla tla.
- Zaradi slabih izkušenj doma na kmetiji sem spoznal dobre izkušnje tople kopalnice pri ženi v stanovanju. Spodnji sosedi so tako ogrevali, da smo imeli talno ogrevanje na keramiki. Tukaj sem lahko tudi poleti in pozimi hodil bos po keramiki in je bila primerne temp.
- Ker imam sončne kolektorje, imam poleti veliko viškov energije, ki je moram tudi prisilno porabljati. Skrajna poraba je tudi hlajenje zalogovnika skozi peč. Naredil sem v kopalnici talno na svoj režim delovanja, ki deluje 365/24 - ja tudi poleti ogrevam tla, se bolj hitro posušijo v tuš prostoru. Brisače pa sušim zvečer do polnoči na vročem radiatorju in jih lahko uporabljam vsaj 4-5 dni za 5 oseb (1 brisača je dovolj).
Res sem pretiraval v tem sistemu, a mi ni žal tega, ker imam v hiški res tako, kot sem si zamislil in sistem deluje. Na brunah debeline 20cm nimam nobene izolacije, streho sem izoliral 24cm na poševnini in 32cm na ravnem delu. Klet, kjer se ne biva je v zasipanem delu na vrhu 7cm XPS in na dnu samo 3cm. Tisti del kleti, ki ni zasipan v zemlji, je na prostem in še nima izolacije na 30cm betonskega votlaka. Zadnjo zimo sem pokuril 8prm mešanih drv in bivamo v hiški, prej pa 2 leti po 6prm enakih drv, ko še nismo bivali v hiški.
Zakaj imam še 1 rezervo na rezdelilcu:
- možnost priklopa HWC na pralni stroj in tudi na sušilni stroj
- sušenje sadja in zelenjave v sušilnici na toplo vodo (to sem naredil doma pri starši in deluje pravilno)
- ogrevanje bazena z toplotnim izmenjevalcem - ne rabim menjave pitne vode, tako kot to sedaj delam in skoraj vsaki dan zamenjam 600l 60°C vroče vode - pač nastane stroške plačila pitne vode
Pač nekateri ne razumejo, če imaš luksus od ogrevanja v hiški, če pa imaš AUDI 8, ali Mecedes S500..... pa noben nič ne reče, kaj pa vse to rabiš in v 10 letih ni več vredno veliko. Kurilnica pa ostane in še naprej deluje brez večjih ali manjših popravil.
Glede na to da je tukaj tema menjave peči, jo bom tudi jaz zamenjal, ko se bodo finance po končani in dokončani gradnji stabilizirale. Komaj sem se odločil za nakup novega avta po 4 letih odrekanja. Trenutno sem zadovoljen z LTŽ pečjo, ki bo zaradi dotrajanosti, starosti, ali prepovedi uporabe zamenjala kakšna moderna. Vse ostalo pa bo ostalo v kurilnici, tako kot je sedaj, kar je dobro nima smisla predelovati.
Upam, da me sedaj boste vsaj še nekateri bolje razumeli.
Telmos: Si me prehitel med pisanjem mojega spisa. Me pa veseli, da me nekdo zna podpreti pri mojih odločitvah. Moje odločitve so bile pravilne in sedaj tudi potrjene. Hvala Telmos.
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Če pol citata spustiš, rata tole, kar si napisal.
Jaz se ne delam pametnega zato ker imam žnj TČ v prispevkih o pečeh.
Če pa že vprašaš, ja, grejem bajto na štrom. Investicija v kotlovnici za ogrevanje hiše in gretje sanitarne vode, je bila nekih 900 evrov (500 l bojler vključen).
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Žal ne dojemaš, tako da je vsaka razprava brezpredmetna.
Če se že spustim na tvoj nivo ...
Ja, jaz sem najbolj super duper ekološki. Nobenega dima. Nimam niti TČ. Ne smetim sosedom s hrupom, kot bomber.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Fery, tule bi si drznil malce popraviti tvoj komentar. Tvoj dim se vije iz Šoštanjskega dimnika, tako kot od vseh (nas) porabnikov štroma. No dobro, tudi turbine se obračajo, pa elektrončki ni nevtrončki tudi imajo ples v Krškem. Da pa ne boš takoj planil, razumem tisto o nivoju. Imaš prav.
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Odveč vse vaše ekološke razprave. JAZ sem največji ekolog, ker se grejem z našo. Žal moram priznati, da tudi v tem primeru prihaja do določenih izpustov (fižol).
Tako, da bo najbolje to temo zapreti, pa tudi sosednjo, o špruhštangah, bo še najbolj ekološko. Pa fižol prepovedati, predvsem pa obiranje štrankelnov ponoči (berem o prepovedi nočnih obiskov v gozdu, po tej logiki ponoči motimo tudi živali v garkelnu, tudi uši se morajo v miru najesti!).