PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zakaj že?
Pri taki izolaciji so dovolj čajne svečke.
Nobenega ogrevanja!!! Kalorifer za 25 evrov in odprta vrata.
Kakšna toplotna neki!?
Ali inštalacija na strehi za par 10k evrov!
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Nisem vedel, da pasivna hiša shaja tudi brez elektrike.....
Najbrž tisti TV, štedilnik, hladilnik, luči, ..... poganja kar izolacija?!

Sicer pa tu ni bil govor o ekonomiji, a ne?:
Citat:V primeru da imam denarja na pretek in da pač tako hočem imet
Za ogrevanje 150 m2 dobro izolirane hiše s segrevanjem sanitarne vode bo z Tč šlo cca 300 evrov. Z kolektorji bi v optimalnih pogojih ta strošek prepolovil če bi nardil tako da bi kolektorji ogrevali še hišo. Investicija, ki ima povračilno dobo 30 let in več je zame slaba investicija, gledano iz finančnega vidika.
Pa ja. Pozimi (dec., jan.) bi navadni kolektorji bolj slabo ogrevali hišo v celinski SLO, ker je premalo sončnih dni. Sedaj spomladi pa jih ne rabiš, ko ima vsaka TČ (tudi najcenejša kitajska izvedenka iz klime) Cop 4 ali tu nekje.
Poleti pa je zaradi pregrevanja in neodjema lahko z njimi več problemov kot koristi, poraba tople vode pa je takrat najmanjša - jaz se julija s hladno tuširam. V resnici imajo izplen moči po časovnem obdobju še slabši od TČ zrak/voda (višek moči takrat, ko jo najmanj rabiš).
Seveda! Čisto dejstvo je, da se pri neki normalni hišni porabi sanitarne vode v spregi s TČ kolektorji ekonomsko ne izidejo.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Se strinjam! Kolektorji so jasno zelo fajn zadeva, ampak niso zastonj.
Brez nič pač ni nič!
Ekonomika je pri nekaterih hudo čudna reč! Znanec in njegova žena sta kupila kuhinjo za več kot 10k€ zraven pa še taboljše aparate! Se izplača?? Hiša pa mimogrede brez fasade! Je kosilo iz takšne kuhinje bolj okusno ali ceneje pripravljeno?
Takle mamo :lol:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Zdravapamet, prej ko se spet vžgeš, si preberi poste od tomasa. Če prav razberem iz njegovih zapisov ga zanima ekonomska upravičenost in takšne odgovore je dobil. Če pa ga vidiš kot potencialno stranko pa je to drug nivo.
Pri financah je običajno tako, da denarja vedno primanjkuje. In če ga konkretno primanjkuje, poiščeš ne dobavitelje pač pa proizvajalce in potrebno robo nabaviš direktno. Razlike v cenah so lahko vratolomne...

Moja izkušnja govori o klasični 30+ let stari hiši z radijatorji, cca 150 m2 bivalne površine, 10kW TČ, trije (6 m2) visoko občutljivi? solarni kolektorji za 300L SV (bivalentno s TČ) in 5kWP mini (otočna) sončna elektrarna s 34 KWh zalogovnikom, katera poganja ostale naprave: pralni stroj, sušilec, pol hiše, dve garaži, itd. Material nabavljen uglavnem v tujini, vse razen TČ pa je postavljeno v lastni režiji.

Uporabnost solarnih (vodnih) kolektorjev v kombinaciji s TČ?
Hm, že pozimi so vsakih nekaj dni uspeli segreti SV na 40-45 ºC, razen ko je bil najhujši mraz, zato imamo ogrevanje SV s TČ večino leta izključeno. Sedaj je tudi TČ kak mesec na počivanju. Ne samo na OFF gumbu, ampak fizično ločena od omrežja - tudi če je bila na OFF, je trošila kar nekaj. Če se prav spomnim sem takrat na začetku nameril okoli 100w trajno za 0 dela. Torej TČ ostane do naslednje zime na dopustu, razen če en teden ne bo sonca? Smile

Vso krmilje solarnih kolektorjev, PWM OČ in web server se itak trajno napaja iz fotovoltaike, kjer je energije več kot dovolj. Osebno se mi zdi kar velik greh čez celo leto poganjat kompresor TČ samo za SV, če je možno to uredit s kolektorji.

Skratka smo zelo zadovoljni s kombinacijo - če bi se še enkrat na novo odločal, sploh nebi razmišljal o čem drugem. Je pa verjetno res, da če stvari, ki sem jih sam nabavljal, inštaliral ali izdelal, nebi znal, bi se finančna plat teh projektov lahko močno spremenila Sad

Priložene datoteke
.jpg   IMG_9305mini.jpg (Velikost: 186,5 KB / Prenosi: 782)
Da si gre nekdo delati otočno elektrarno in ima istočasno priključek na omrežje, mi je bilo pa zmerom znak takorekoč obsedenosti. Zadeva se finančno ne more povrniti. No, imaš pa brezplačno elektriko Big Grin
Kot pri eko frikih, ki bi premog nadomestila s soncem, seveda z obdavčitvijo vseh državljanov.
na strehi pa azbestna kritina :?
"Obsedenost" je lahko zelo boleča, še posebej takrat ko so dolgi izpadi javnega omrežja, ali pa morda enkrat mesečno ko dobiš položnico. Baje ni znano koga to boli ... Wink Smile
Vsi (večina) ki imajo kolektorje ali elektrarne govorijo o tem, kot da je nepokvarljivo in brez vzdrževanja. Ne rečem da ni fajn, ko se ti zdi da imaš "nekaj zastonj" a ni vse tak zlato kot se prikazuje. Koliko je npr zavarovalna premija višja za elektrarno? Verjetno skoraj toliko kot je poraba moje TČ za SV :-)
Climb, koliko znaša tvoja položnica za elektriko poleti in koliko pozimi?
Vsaka naprava se lahko pokvari, bolj je kompleksna, več je možnosti da gre kaj narobe, običajno so s tem povezani tudi stroški... Elektrarna je otočna - fizično ločena od javnega omrežja in je nizkonapetostna. Se pravi po zasnovi, načinu delovanja, varnosti, itd., nekaj čisto drugega kot imajo inštalirano ostali lastniki SE. Lega strehe ni glih najugodnejša (zahod) - popoldan maksimalna osvetlitev, zato sedaj nadgrajujem sistem z še dvema vejama na JV strani in naklonom, ki bo ustrezal zimski elevaciji sonca. Za tem bi naj večina še preostalih porabnikov dobila dostop do SE. Strošek na položnici je do sedaj bil približno razpolovljen, s tem da SE še zdaleč ni povsem izkoriščena. Po tej zadnji fazi, ko bo izdelana manjkajoča inštalacija med el.omarami, bi moral bit znesek položnice krepko nižji Smile

Pozimi je izplen SE nižji zaradi nizke elevacije sonca, kljub temu da mraz opazno poveča izkoristek panelov. Največji porabnik je takrat TČ na račun katere je lani šlo 550 € za celotno leto (ogrevanje + SV). Letos bi naj bila zgodba drugačna ker so v špilu vodni kolektorji in je TČ že nekaj časa na dopustu Wink

Zanimivo je opazovat kako se večina ubada izključno z vprašanji kako bi s SE nekaj iztržili, zaslužili. Pri nas smo se pred tem ubadali s problemom kaj naredit takrat, ko ni elektrike iz javnega omrežja, ko je recimo sredi zime ni cel dan ali dva. Zaradi tega sem pred 11 leti postavil prvo mikro otočno SE. Sprva je bila mišljena samo kot Backup za izpade, a sem potem pustil kar trajno priključene nekatere nujne male porabnike na njo. Rezultati kljub izredno mali moči, nad pričakovanji. Pred nekaj leti je bila nadomeščena z novo, 5x večjo SE, ki bo sedaj dobila še nekaj kW jutranjega štroma zraven. Tako agregat ob mrkih že dolgo ne ropoče okoli hiše - je šel služit drugam, pravzaprav sem že skoraj pozabil kako je izgledal...

Jasno je, če nekaj ne rabiš, tega ne kupuj. Vsak ima pač svoje potrebe.
ja, ampak streho pa rabiš...(novo) al ne?
PS lahko bi pa vse plošče prekril s kolektorji, bi mel ne zračni tunel spodaj :lol:
Ne sam streho, tud zračni most manjka. Senca panelov sedaj kar fino ohladi zg. prostore čez poletje.
1 2 3 4
Iskanje po temi