![]() |
|
TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija (/showthread.php?tid=7643) |
TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - tomas - 7.6.2007 Zanima me ali je smiselna kombinacija TČ za cetralno ogrevanje (talno kombinirano z radijatorskim - zemeljski kolektor) ter ogrevanje sanitarne vode poleti z sončnimi kolektorji čeprav je potem TČ neizkoriščena! Ali pa investicija v foto celice (fotovoltaika) za napajanje TČ oz ostale porabnike! Se opravičujem če sem preveč zakompliciral! Kakšna je investicija (za TČ z ZK vem) kolektorji ali fotocelice - približna ocena? - telmos - 7.6.2007 Sonnenkraft 1000 l zalogovnik z alfa laval izmenjevalcem in kompletno regulacijo temperature sanitarne vode produkcija 32 l/min z temperaturno razliko do 5 oC glede na temperaturo zalogovnika, 12,5 m2 kolektorjev, inverter toplotna črpalka 9,6 Kw Mitsubishi (zrak voda)vse komplet z vgradnjo 12.500 euro + ddv. V ceni niso zajete povezovalne cevi med kolektorji in zalogovnikom in TČ in zalogovnikom. - CvetkoP - 8.6.2007 Kakšna kombinacija je to, ko pa vemo, da oba načina gretja ne delujeta ko to najbolj rabimo?? - tomas - 8.6.2007 Telmos! Če prav razumem je ogrevanje sanitarne vode z sončnimi kolektorji , zalogovnik je skupen (TČ)! Spraševal sem če ima smisel ogrevat sanitarno vodo z kolektorji, če imaš na razpolago TČ (centralno pozimi ter poleti ogrevanje vode) glede na to se zadnje čase prakticira TČ - zrak -voda za ta namen ? - eclipse - 8.6.2007 Vsi (oz. večina) prodajalci TČ trdijo da to ni smiselno, ker ravno poleti, ko pridejo kolektorji do izraza ima tudi TČ najvišji izkoristek. Jaz bom dal TČ in pripravil instalacijo za kolektorje. Vkolikor bo v bodoče kdaj enerji zares zelo draga ji bom namontiral! Sem se pa že sprijaznil, da so razne državne subvencije samo natega, tako da v startu kolektrji sigurno odpadejo! - klemenv - 9.6.2007 Telmos, tole tudi mene zanima. Po eni strani ima 12,5 m2 kolektorjev kar nekaj moči tudi pozimi in bi bila zato potreba TČ manjše moči. Po drugi strani bi zaradi hranilnika lahko vklapljal TČ predvsem ponoči (NT!), po dnevi pa bi ogrevali kolektorji. A lahko, narediš tri primerjalne ponudbe, prosim. Lahko tudi kakšno obstoječo ponudbo. Pomembno je le, da so vse tri ponudbe narejene za isto hišo. (Predvsem zato, da lahko stvari kvalitetno primerjamo, ne pa, da gremo po sistemu 'rekla, kazala'.) 1) ogrevanje samo z TČ 2) bivalentno ogrevanje z TČ in sončnimi kolektorji 3) bivalentno ogrevanje z pečjo na drva (recimo Orlan ipd.) in sončnimi kolektorji p.s. pa še komentar na fotovoltaiko. Trenutno so cene celic visoke, ker je na svetovnem trgu pomanjkanje silicija. Kitajci pospešeno gradijo kapacitete silicija, tako, da bo cena celic v bodoče (čez 5 let?) verjetno močno padla. - glavca - 9.6.2007 He he.... kje si pa to slišal... veš kolko bi stala elektronika če bi blo to res.... Zemlja je najgostejše znano telo v našem osončju. Kemična sestava Zemlje po masi: 34,6% železo, 29,5% kisika, 15,2% silicija, 12,7% magnezija, 2,4% niklja, 0,05% titanaunichr("65533") mislim da ni panika v siliciju ga je skor kot železa
- Mazi1 - 9.6.2007 Ne ne... Ce bi slo tako, bi Intel vsakemu mimoidocemu vrgel v hrbet enega Pentiuma, pa ga ne... Zal... ![]() Silicija (tistega amorfnerga in v ploscicah) zmankuje zato, ker v mnogih EU drzavah zdaj subvencionirajo fotovoltaiko, pa so vse proizvodnje zmogljivosti ze leto dni vnaprej razprodane. Bo treba na Kitajce pocakat, da zapolnijo trzno niso. Potem bodo celice za enega crnega in enega belega... Juhu!!! - telmos - 9.6.2007 CvetkoP Napisal:Kakšna kombinacija je to, ko pa vemo, da oba načina gretja ne delujeta ko to najbolj rabimo?? To je trenutno najboljša dopolnjujoča kombinacija, ki je še smotrna, subvencoinirana in vedno delujoča. Da o konfortu sistema ne bi izgubljali besed. Če boste hoteli to ugotoviti, si jo boste pač morali instalirati. Sam imam Te zadeve instalirane, zato z gotovostjo povem, da se tisti, ki pravijo, da ni smotrno imeti kolektorje v kombinaciji s toplotno črpalko pač motijo. Ob vsakem sončnem žarku pozimi kolektorji učinkovito dogrevajo skupni zalogovnik. Sodobni kolektorji ogrevajo sistem tudi ob popolnoma oblačnem in deževnem vremenu. Če ste v dvomih, vas vabim, da si pri meni to "čudo" ogledate. Od februarja meseca, odkar sem sebi in sosedu instaliral sonnenkraftove kolektorje, še nisva uporabila dodatnega vira za ogrevanje san. vode. V zadnjih dneh, ko sonca ni bilo temperatura san. vode še nikoli ni padla pod 36,7 oC. Toplotno črpalko za C.O. pa imam instalirano že četrto po vrsti (preizkušanje in ugotavljanje dejstev ter nadgraditve). V zadnjih treh letih nisem kupil niti litra kurilnega olja, ker za to ni bilo potrebe. Toliko o tem kako je, ko sistem najbolj potrebujemo. Zato trdim, da je sistem z več zaporedno vezanimi kolektorji za nizkotemperaturno zimsko ogrevanje v dopolnjevanju s toplotno črpalko še kako varčen, okolju prijazen in učinkovit, ne glede na izolacijo in ostale sodobne prijeme, ki jih uporabljamo v gradbeništvu za varčevanje z energenti. Kar pa se tiče ekonomičnosti vgradnje in povrnitve investicije, se pa nam, ki smo si v preteklosti izgradili nevarčne hiše, to v zelo kratkem času povrne, da o vplivih na okolje in podobnih zadevah niti ne govorimo. Dodatno učinkovito izolirati dokončano hišo ni enostavno. Veliko pa pripomore že preprosta zamenjava oken, izolacija podstrešij in vgradnja teh sistemov ogrevanja. Silicij, kot element za proizvodnjo sončnih celic že danes in v bodoče niin ne bo več glavni in nepogrešljiv. Obstaja že več različnih sistemov in kombinacij, ki najedajo monopole z tudi višjimi izkoristki ob difuzni svetlobi. Sončne celice se danes neupravičeno prodajajo po visokih cenah iz zelo preprostega razloga. (Saj veste, kdo je sveta vladar) Preboji se že dogajajo in 4Kw sistem z razsmernikom bo v bližnji prihodnosti stal 10.000 eurov in manj. Večina tistih, ki ima polna usta besed okoljevarstva, pa se največkrat v ozadju na vse kriplje bori proti temu in umetno vzdržuje visoko ceno teh sistemov (22.000 - 30.000 eurov) Pa še malo v razmišljanje o sistemu bodočnosti, ki ga pa nekateri že preizkušamo. Sončne celice z dvojnim steklom in vmesnim medijem, ohlajenim s TČ, ki se napaja z viškom el. energije, katera se proizvede ob dodatnem podhlajevanju (o,5% / oC). Istočasno ogrevanje san. vode in oddajanje el. energije v javni sistem, ter trošenje le te v obdobjih brez sonca (ponoči) V kombinaciji s soncem pa veliko obeta pozabljeni stirling za neposredno proizvodnjo el. energije in toplote. - klemenv - 9.6.2007 glavca Napisal:He he.... kje si pa to slišal... veš kolko bi stala elektronika če bi blo to res.... Poglej malo fundamentalno analizo podjetij, kot so LDK,Wacker, Hemlock... Od ponudnikov fotoelektričnih celic ima samo Sharp svojo lastno proizvodnjo. Silicija, kot ga poznamo v naravi, je dovolj, manjka pa predelovalnih kapacitet. Ker je marža odlična (beri 85%), se gradijo nove kapacitete. To pa ne gre čez noč. (Efektu se v mikroekonomiji reče pajkova mreža.) (Ista pašta kot biodizel, surovine je dovolj, manjka pa stiskalnic olja.) - Mazi1 - 9.6.2007 En cas se mi ze po glavi mota par vprasanj.. Zakaj za vraga ne izdelujejo klima naprav, ki bi toploto namesto skozi okno odlagale v bojler? Zakaj nihce ne skombinira soncnega kolektorja s TC tako, da bi bil soncni kolektor podhlajen glede na okolico (in s tem cenen)? Zakaj si nihce ne pomaga s peltierjevim clenom oziroma baterijo le teh (>10 stopinj razlike, pa vse kar pokuri zase itak greje stanovanje, TC pa deluje v prikladnejsem temperaturnem obmocju)? Hm... LP Jest - Tone - 10.6.2007 Mazi1 Napisal:En cas se mi ze po glavi mota par vprasanj..Ker se to ne izplača, v tistih parih tednih delovanja bi privarčeval premalo energije glede na strošek vgradnje. Mazi1 Napisal:Zakaj nihce ne skombinira soncnega kolektorja s TC tako, da bi bil soncni kolektor podhlajen glede na okolico (in s tem cenen)? To nima smisla, v ta namen sta toplotni izmenjevalec in ventilator bolj učinkovita in cenejša. - Žiga - 10.6.2007 Mazi1 Napisal:Zakaj za vraga ne izdelujejo klima naprav, ki bi toploto namesto skozi okno odlagale v bojler? Sej pravzaprav jih. Kakor vem so to najbolj cenene toplotne črpalke. Bojlerček se da v klet in potem toplotna črpalka shladi klet in ogreje vodo. Je pa res, da je primarna naloga verjetno zagotovit željeno temperaturo vode, ne pa zraka v kleti... - Mazi1 - 11.6.2007 Klima/gretje vode nima smisla? Morda ne povsod, res je. V sluzbi se mi celo leto vrti sest visokozmogljivih klim, vsaka po 20kW hladilne moci. Podstresje je napolnjeno se z najmanj petdesetimi "zunanjimi enotami", voda se nam pa na plin greje... In zdalec nismo edini primer. Klimarji so mi lani rekli, da bo Toshiba letos vrgla na trzisce eno tako klimo, pa je ne najdem na njihovi spletni strani. Jo je kdo drug kje drugje? Za tisti mlincek zraven bojlerja vem, samo tisto je jako majcena zadeva. Soncni kolektor/TC tudi nima smisla? Pozabimo na klasicni soncni kolektor. Imel sem v mislih vec kvadratov veliko ocevljeno aluminijasto crno plosco na strehi, ki bi bila zamenjava za satje v zunanji enoti TC zrak/voda (morda tudi za opeko). Ker bi bila ohlajena pod temperaturo okolice, odpadeta najdrazji konec soncnega kolektorja, steklo in izolacija. Zagotovo bi imel tak sistem vecji ucinek kot solarni sistem, ki mora biti bolj vroc od gretega medija in s tem pac precej prejete energije izseva nazaj po stefanovenm zakonu, nekaj je pa se odkonvektira nazaj v prostor. Skratka, isce se TC voda/voda ![]() LP Jest Re: TČ in sončni kolektorji - solarna tehnologija - fr05t81t3 - 20.3.2017 Takole, s partnerko bova gradila hišo, enostanovanjsko, P+M, 2x 75m2, ogrevala z talnim gretjem, ter mali kamin za prehodna obdobja v dnevnem prostoru. Zanima me, ali je kje kak mojster/uporabnik, ki ima kombinacijo TČ zrak - voda in solarnih kolektorjev? Klasičnih, ne vakuumskih, se pravi samo za sanitarno vodo. Glede na današnjo gradnjo in izolacijske materiale, pretiranih izgub naj nebi bilo, tako, da gre bolj za princip, TČ porablja elektriko v bistveno večjem obsegu (čeprav poletni najmanj), napram sončnim kolektorjem-obtočna črpalka. Zanimajo me mnenja, tako monterjev, kot uporabnikov, glede funkcionalnosti in smiselnosti sistema. Hvala |