PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Število ur delovanja gorilnika ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@Telmos

Mogoče pa se obetajo boljši časi. Z novim letom bi se naj prodajal ELKO samo z 0.1% ževepla pri nas in po EU. Čeprav se že sedaj vsi hvalijo da bistveno presegajo naše standarde glede žvepla (dovoljeno 0.2%), kar v istem stavku naprej pa jamrajo, da bo problem z dobavo takega ELKO, ker je malo rafinerij, ki so zmožne to proizvajati in iz tega razloga bi naj tudi cena poskočila.

Imaš kakšne izkušnje z AGIP in MOL oljem? Kolikor sem slišal imajo najboljše rafinerije in že danes prodajajo ELKO z 0.1% žvepla. Avto itak tankam samo še na Molu, ker to kaj Petrol prodaja pod imenom PRIMA je larifari.

LP
Pri agipovem olju do sedaj nisem zasledil ostankov v kotlu pa tudi šobe se ne mašijo. Ko slišim tiste reklame od našega monopolista mi pa vedno grejo lasje pokonci. Kakšna ironija in brezobzirnost v želji po zaslužku
Sedaj sem malo rekapituliral rezultate za oktober.

Število ur delovanja gorilnika je 37. Priporočeno število pa je 76 ur za dobro nastavitev ter 53 za slabo nastavitev. Mojih 37 ur pa je pod vsako mero. Gorilnik se vklopi 2-3 minute največ 3x na uro!
Gorilnik je default nastavljen na 30kW, šoba 0,6 in pritisk 12 barov! Deklarirana poraba olja je 2,5 kg/ura.

V tem času (oktober) je gorilnik porabil 185 litrov olja. Če preračunam porabo olja na 37 ur dobim povprečno porabo 5 lit/ura!
Torej zaradi kratkega delovanja gorilnika (plamen se ne stabilizira v 2-3 minutah) je poraba še enkrat večja kot je deklarirano!

Sanitarno vodo grejem z TČ zrak/voda.

Tale Buderusov gorilnik Logatop LE-A 1.0 je deklariran za minimalno 22kW . To pomeni šoba 0,5US in tlak 10 barov.
Jutri bom poklical serviserja, da mi zamenja šobo!

Pa še eno vprašanje. Ali bi na ta gorilec lahko ugradil malo manjšo šobo, recimo 0,45? Verjetno bi izgubil garancijo, pa tudi serviser verjetno ne bo želel vgraditi vendar zares me zanima, ali bi to šlo? Mogoče je to rešitev zame?

Pa še, če se po @blauthermovem nasvetu odločim prodati tale gorilnik, ali mi lahko nekdo svetuje koliko bi lahko iztržil za njega? Koliko stane nov? Vsaj okvirno. Meni so prodali komplet kotel+ regulacijo in ne vidim posamezne cenovne postavke.
Hvala vsem za izčrpno pomoč!
ceroki Napisal:Gorilnik je default nastavljen na 30kW, šoba 0,6 in pritisk 12 barov! Deklarirana poraba olja je 2,5 kg/ura.
Glej, če je gorilnik predgrevan (kar dvomim da je, ker za take moči ni potrebe), je pretok pri šobi 0.6 in 12 bar 2.4kg/h (28kW), če pa ni predgrevanja je pa pretok pri isti šobi in tlaku 2.6kg/h (30.8kW). To je iz fluidicsove tabele. Tile se najbolj hvalijo, da garantirajo pretok, ostali pa...

ceroki Napisal:V tem času (oktober) je gorilnik porabil 185 litrov olja. Če preračunam porabo olja na 37 ur dobim povprečno porabo 5 lit/ura!
Torej zaradi kratkega delovanja gorilnika (plamen se ne stabilizira v 2-3 minutah) je poraba še enkrat večja kot je deklarirano!
Tole pa ne vem, če se nisi malo vsekal, po mojem iz tega naslova ne bi smelo priti do take razlike, nekaj že samo toliko je pa le malo tumač. Daj še enkrat preglej, če se nisi kje zmotil.
ceroki Napisal:Tale Buderusov gorilnik Logatop LE-A 1.0 je deklariran za minimalno 22kW . To pomeni šoba 0,5US in tlak 10 barov.
Jutri bom poklical serviserja, da mi zamenja šobo! Pa še eno vprašanje. Ali bi na ta gorilec lahko ugradil malo manjšo šobo, recimo 0,45? Verjetno bi izgubil garancijo, pa tudi serviser verjetno ne bo želel vgraditi vendar zares me zanima, ali bi to šlo? Mogoče je to rešitev zame?
Vsi gorilniki (ali pa vsaj večina) zelo slabo delujejo na spodnji meji, sredina ali pa zgornja meja ni problem, na spodnji meji so pa vedno težave. Po mojem bo šlo zelo težko z manjšo šobo. Ni problem v sami šobi ampak je problem mešalni sistem in ne moreš potem ustrezno nastaviti zgorevalnih parametrov. Ponavadi je potrebno v takih primerih menjati mešalni sistem in/ali gorilno cev. Se ti ne splača vprašanje pa je, če se sploh da.
Drugi problem, ki se ti bo pojavil pri takih šobah je pa filtriranje nafte. Kako imaš to rešeno?
Pri takih šobah si moraš nabaviti dober filter, za začetek vsaj SIKU 35mikronov (bele barve). Z raznimi filc vložki se ne zafrkavat, ker boš imel hitro šobo zadelano.

Po mojem gorilec prodaš za enih 300-400 ojrov. Na bolho z njim pa nabavi drugega.

LP
To je iz fluidicsove tabele. Tile se najbolj hvalijo, da garantirajo pretok, ostali pa...

Tabele so pravilne ne glede od proizvajalca (matematika ne laže).
Tolerance šob so pri vseh proizvajalcih (saj jih ni nevemkoliko, ali pač?) zelo ozke. Razlike med izračunanimi tabelami pa nastanejo zaradi različne viskoznosti olja oziroma pri izračunu upoštevane vrednosti le-te.

V praksi pa nam dobavitelj priskrbi olje, ki pri tej vrednosti zlahka odstopa tudi več kot 10%, kar je pa na koncu že ohoho!

V tem času (oktober) je gorilnik porabil 185 litrov olja. Če preračunam porabo olja na 37 ur dobim povprečno porabo 5 lit/ura!

Na kak način si izmeril to porabo? Meni naprimer z gledanjem nivoja v cisterni ne uspe ocenit kaj več kot na 50l. Vse kar je manj, je hudo nesigurno.

Poleg tega pa pretok skozi šobo nima veze s stabilizacijo plamena (to velja bolj za izkoristek-samo ogrevanje).
Črpalka namreč takoj doseže nastavljen tlak in ga bolj ali manj drži ves čas konstantnega.
Vrednosti za gorilec so prepisane iz 'Buderusovega navodila za zagon in vzdrzevanje.' Tam so tabele povezave med močjo-velikosti šobe-pritiskom ter porabo kg/h. Piše, da je tovarniška nastavitev:
Moč: 30kW
Šoba 0,6, Danfoss
Kot: 60o
Karakteristika pršilnega stožca: H
Pretok olja : 2,5kg/h
Tlak olja: 12 bar
zrak- groba regulacija : 65%
zrak fina reg 26%
in še nekatere , tlak ventilatorja 2,4mbar

Nikjer nisem zasledil , da bi bilo predgrevano.

Glede porabe olja. Res, tale meritev je zelo empirična. Takole, imam 4klitrov olja in nivojski merilnik. V času delovanja 40 ur se je premaknil za bla, bla in tako sem izračunal omenjeno porabo. Zavedam se, da je možnost napake precejšnja vendar bolje v tem trenutku ne morem izmeriti. To kaj sem izmeril pa me skrbi.

Glede majnše šobe sem pričakoval, da ne bo šlo. Drugače bi se le hvalili s širšim obsegom moči.
Recimo, če od gorilnika na Bolhi potegnem 300€ (worst case), koliko stane nov, spodoben z močjo 17kW - 25kW?

Glede filtrov: imam dvocevno napajanje z filtrom, mislim da je ravno bel. Ta filter mislim, da stane par € tako da ne vidim panike pri tem. Razen če sem kaj spregledal?
Ceroki :Buderusov gorilnik Logatop LE-A 1.0 nima predgretja.A nimaš ti 2107 regulacijo, ki ti kaže število delovnih ur?Če imaš, bi potem bilo enostavno izračunati porabo. Torej delovne ure X pretok/uro=cca poraba v litrih.
@telmos za tega serviserja"med glavnimi" se priporočam za številko.ZS ali pa tud ne,če je dober naj ima reklamo.Pri nivojskem merilniku je pri bolj polni ovalni cisterni malo težje določiti količino olja v cisterni/centimeter.Mogoče zna kakšen srednješolec povedati formulo za izračun volumna pri ovalni cisterni/višino olja(a pride v poštevi integral maybe).
@kpz: sej problem je ravno v tem. Imam deklarirano porabo olja za nastavljeno moč. Odčitana poraba pa je precej večja, po moji grobi oceni enkrat večja kot deklarirana. Po moje, večja poraba je iz naslova kratkega (zelo kratkega) delovanja gorilnika. Dopuščam možnost, da sem se nekoliko zmotil pri meritvi.

Predgretja ni, sem nasel v navodilih kjer to pise.
Sem govoril s serviserjem. Pravi, da bo zmanjšal moč gorilnika na ca. 17-18kW, ne glede kaj pise v navodilih 22kW+.
Sporočim rezultat.
ceroki Napisal:Sem govoril s serviserjem. Pravi, da bo zmanjšal moč gorilnika na ca. 17-18kW, ne glede kaj pise v navodilih 22kW+.

Zna bit problem, ker nimaš predgretja. Pač čim bolj naj zmanjša pa da bo še stabilno delovalo.
Cisterno upam, da imaš v hiši in ne pod zemljo.

LP
Cisterna je v hisi. V enem prostoru od ca. 30m2 je cisterna, peč in TČ zrak/voda z 300 lit sanitarne vode. V tem prostoru ni radijatorja.
Tempreratura sedaj oscilira med 15* in 18*. Po noči se shladi (TČ), po dnevi pa se malo segreje, ker sem ene cevi namerno pustil neizolirane.

Če sem te prav razumel na stabilnost delovanja gorilnika brez predgretja vpliva temperatura olja?
Še mi ni čisto jasno kdaj preklopiti ogrevanje sanitarne vode na kotel. Bom videl ko bo zunaj zelo mrzlo kako bo v moji kurilnici.
Sedaj smo uredili zadeve s serviserjem.
Zamenjal je šobo na 0,5 in nastavil tlak na 10 bar.
Lahko prosim kdo pogleda kakšna je natančna moč ter pretoki kg/h in lit/h. Hvala!
Pravi, da ne more še dodatno zmanjšati!

Temperatura dimnih plinov se je dvignila na ca. 145°C pri temp kotla 65°C.
Sedaj bom nekaj časa opazoval kako se sistem obnaša.
Evo ti podatke:
pri temperaturi 20°C velja za šobo 0,5 in tlak 10bar
2,4 l/h, 2,0 kg/h oziroama je to 23,4kW.

Če se ti ljubi, daj še napiši ostale vrednost merilnega protokola.

LP
1.8kg/h, 20kW.

1kg olja je nekaj več kot liter, torej okrog 1.9÷2 l/h.
Točen podatek je itak odvisen od samega olja, pa tudi tlak lahko varira preko 0.5bar.

p.s.:
evo, različne tabele, različni podatki Wink
Hvala obema!
Tukaj so ostali podatki:

Meritve so pri 65°C kotla in temp kurilnice 17°C.

T-plin 149,3°C
T-zrak 17,2°C
Rosi 48°C
O2 4,8%
CO2 11,9%
Izgube 6,5%
ETA 93,5%
CO 106ppm, 147 mg/3%O2, 146 mg/kWh
NO 79ppm
NOx 82ppm, 124 mg/3%O2, 185mg/kWh
NO2b 188 mg/3%O2
Lambda 1,29
Vlek -0,20 hPa
Jaz imam fluidicsovo tabelo. Za preračun iz l/h v kg/h so vzeli gostoto olja 0.84kg/l.

@ceroki
Se mi je kar zdelo da se ti bodo parametri poslabšali.
Moje mnenje:
CO2 11,9% je malo prenizek (vsaj 12,5)
CO 106ppm je previsok (glede na novo tehniko pod <50 ppm)
Lambda 1,29 je previsoka (previsok presežek zraka)
T-plin to boš pa videl kako se bo zadeva obnašal

Vse je sicer v zakonsko določenih omejitvah, vendar pri takšni tehniki, ki stane ?? bi to moralo biti bolje. Bi tudi bilo pri večji moči gorilca, to si pa ne želiš...

@Zaspanc
1.8kg/h, 20kW kje si tole stakno. Se mi zdi kar velika razlika.
Si gledal pri pravi temperaturi olja (predgretje), če je gorilec predgrevan pade pretok za cca 10% (in seveda tudi moč).

LP
1 2 3 4 5
Iskanje po temi