PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Število ur delovanja gorilnika ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nekaj mi ni jasno glede hitrega ocenjevanja predimenzioniranosti kotla/nastavitev gorilnika.

Iz vseh prispevkov vidim, da je zaželjeno število obratovalnih ur gorilnika ca. 1700 na sezono (sezona traja cca. 220 dni ali 5280 ur).

Mi imamo nizkotemperaturno peč na kurilno olje in časovni program je nastavljen, da zjutraj med 5 in 7 i popoldan med 17 in 22 segreje na 21o.
Torej imamo teoretično možno največ 2+5=7 obratovalnih ur na dan. 7 ur/dan x 220 dni = 1540 ur če bi bil ves čas vklopljen!
Kako naj potem moj gorilec doseže omenjenih 1700 ur na sezono?

Predpostavljam, da je pač 'moja' kurilna sezona ustrezno krajša in sicer 7 ur na dan x 22 dni = 1540 ur. Če izračunam razmerje med 1700/5280 dobim 32% (čas vklop gorilnika).
Torej, za potrditev optimalne moči bi pri meni gorilec moral delati 1540 ur x 32% = 492 ure!

Prosim za potrditev in/ali komentarje za zgornji ozračun.
Hvala.
Verjetno si pozabil, da to velja za takoimenovane "dnevne" temperature.
Dvomim namreč, da se ponoči rad sprehajaš na WC pri 14 stopinjah ali celo manj...
In če imaš nizkotemperaturno gretje, dvomim, da imaš takoj po vklopu peči bajto že ogreto.
Torej ti krmilje avtomatsko prižge peč vsaj 2 uri pred nastavljenim časom.
Še bolj verjetno pa ti ob nastavljenem času šele prižge peč, nastavljena temperatura pa zjutraj sploh ni dosežena, popoldan pa jo dosežeš šele po dnevniku.
No, nisi sicer napisal nič o sami stavbi in izolaciji le-te, tako da zgornje izjave temeljijo na predvidevanjih.

Poleg tega pa je eden od kriterijev za "hitro oceno" tudi število vklopov gorilca.
Koliko naj bi jih bilo, sem žal pozabil...
Sem pa letos opremljen tudi z omenjenim števcem na regulaciji Wink
Zaspanc Napisal:Sem pa letos opremljen tudi z omenjenim števcem na regulaciji
Kakšno regulacijo si nabavil?

LP
Števec vklopov sem prigradil v obstoječo škatlo, poleg števca delovnih ur.

Zaenkrat je še vedno le ročna reg. temperature kotla, pa termostatske glave na radiatorjih.
Ko bo, bo do-it-yourself. Ampak to ne bo letos...
Sn že mislo da bo padla ena debata...
Me res zanima, koliko boš kaj imel vklopov. Jaz jih že merim dve leti.

LP
Tele kupljene regulacije so...
No ja, ok za nekoga ki mu je važno le da to ima, nima pa pojma kako mu ta zadeva sploh dela...
Po vseh izgubljenih dnevih in še čem, ko je sodelavec oživljal seltronovo ND3, po (prav tako seltronovi) regulaciji na firmi, kjer za 2 ločena ogrevalna kroga ne moreš nastavit različne temperature (proizvodnja in pisarne), po študiji vseh Honeywellovih sobnih termostatov (ki so mimogrede čisto ok, ampak za kakšno ceno?), ...., mi ne pade na pamet da bi kupoval nekaj univerzalnega za moje (pre)visoke želje in zahteve.
Kakšen Moellerjev Easy PLC z dodatnim V/I modulom, električne aktivatorje na radiatorje, pa program spisat, ni mi druge Smile

Me pa zanima, informativno vsaj:
koliko znaša pri tebi št. vklopov na sezono, pa št. delovnih ur?
In če imaš slučajno pri roki podatek o priporočenih številkah?
Lahko povem, da za oktober ni bilo nobenega nočnega vklopa. Nočna temperatura je nastavljena na 17o, dnevna na 21o.
Hiša je izolirana z 8cm stiroporom, radijatori so relativno veliki edino okna niso bogvekaj. Poleg senzorja zunanje temp, ki je povezan z krivuljo v kotlu (-10o je enako 50o v kotlu) imamo tudi sobno enoto.
Hiša se dejansko zelo hitro segreje. Je pa tudi res, da zunanje temperature niso nizke. Vendar peč se vklopi ob 5.00 in je že ob 6.00 temperature dosežena.

Vendar vseeno, če je nočna temp nastavljena na 17o so obratovalne ure precej nižje kot je splošno opisano. V oktobru so nočne ure 0! Gledam priporočila in piše da bi v oktobru moralo biti cca 140-200 obratovalnih ur! Kako?!?! Jaz jih imam ca. 30!

Še vedno menim, da v mojem primeru, četudi so vse komponente optimalno izbrane in nastavljene priporočenih obratovalnih ur teoretsko ne dosežem!

Torej? Ali nam kdo lahko razloži ta paradoks?
Oktobra bo kmalu konec, jaz pa še nisem niti prižgal centralne...
Aja, pozabil na število vklopov...
Kmalu bom vgradil števec.
Sedaj lahko po občutku povem, gorilnik se vklopi ca. 2-3x na uro in dela 3-5 minut. Temp kotla dvigne iz ca. 25o na 45o-50o odvisno od zunanje temp.
Nja, 3÷5 minut je malce malo.
Baje naj bi se delovanje v tem času šele stabiliziralo in doseglo pravo učinkovitost.
Očitno imaš hitro odziven sistem (beri: malo vode v sistemu).

Sicer pa... Priporočila so natanko to. Priporočila. Ne pa nekaj česar se je treba držat ko' pijanc plota.

Tudi mene postrani gledajo tisti, ki me vprašajo kakšno šobo imam v gorilcu, ko jim povem da 0.75, pa sem kar zadovoljen s porabo Wink
Se strinjam, da je pri meni 3-5 min delovanja malce malo. Bom opazoval kako bo, ko se zunanja temp spustila...

Vprašanje pa je kako lahko dosežeš 1700 ur delovanja gorilnika, če imaš dnevno 7 ur nastavljeno temp na 21o in kar 17 ur na 17o????
Matematika se preprosto ne izide.

Po moje so tisti,ki so pisali ta priporočila pozabili napisat nekaj predpostavk, npr. ni znižanega ogravanja ali kaj podobnega.
Pozabili so upoštevati relativno visoke zunanje temperature (mile zime), s katerimi smo obdarjeni zadnja leta.
Pa tudi na področju izolacij se je lepo napredovalo.

Pisci priporočil pač ne sledijo vsem modnim trendom Smile
Zaspanc Napisal:Tele kupljene regulacije so...
No ja, ok za nekoga ki mu je važno le da to ima, nima pa pojma kako mu ta zadeva sploh dela...
Po vseh izgubljenih dnevih in še čem, ko je sodelavec oživljal seltronovo ND3, po (prav tako seltronovi) regulaciji na firmi, kjer za 2 ločena ogrevalna kroga ne moreš nastavit različne temperature (proizvodnja in pisarne), po študiji vseh Honeywellovih sobnih termostatov (ki so mimogrede čisto ok, ampak za kakšno ceno?), ...., mi ne pade na pamet da bi kupoval nekaj univerzalnega za moje (pre)visoke želje in zahteve.
Kakšen Moellerjev Easy PLC z dodatnim V/I modulom, električne aktivatorje na radiatorje, pa program spisat, ni mi druge
Jaz sem te svari kar nekaj časa gruntal in sem ugotovil, da regulacija od EBV-ja THETA čisto solidno funkcionira in ima vse funkcije/nastavitve, ki bi jih jaz želel imeti. Motilo me je pri tej regulaciji edino to, da je bolj malo uporabnikov in ni ravno neke podpore pri nas. Cena je konkurenčna okrog 300 ojrov +DDV z vsem senzorji in to za dva ločena kroga enega direktnega in enega mešalnega, oba neodvisna nastavljaš kakr češ. Glede slabe podpore me je tudi privedlo do tega, da še čakam kaj bodo pri seltronu dali na trg. Če bo to res tak oh in sploh kot se hvalijo al ne. To kaj imajo zdaj je bolj bogo, oziroma ni takih nastavitev kot jih jaz hočem pa še cena je za to kar je previsoka. Me pa že kar nekaj časa nategujejo kdaj bodo dali nove modele na trg pa še nič od tega.
Zdaj, da bi si sam naredil regulacijo me mika, samo nimam časa, že za to sem ga dovolj porabil. Poleg tega pa mora zadeva biti tudi trotl ziher narejena, da lahko vse laufa tudi, če mene ni doma.
Kakšne nastavitve pa sploh zahtevaš ti od ene normalne regulacije? Kaj je tisto kar najbolj pogrešaš?
Zaspanc Napisal:Me pa zanima, informativno vsaj:
koliko znaša pri tebi št. vklopov na sezono, pa št. delovnih ur?
In če imaš slučajno pri roki podatek o priporočenih številkah?
Evo podatke:
16.10. 2005 694 ur in 8590 vklopov (števec vklopov sem vgradil nekje decembra tako, da je malo manj kot eno sezono)
16.10. 2006 686 ur in 9336 vklopov
30.10. 2007 719 ur in 11893 vklopov

Zadnje leto je delovnih ur več, kjub mili zimi ampak je več obratovalo, ker imam pisarno doma in cmo hišo več ogrevali, kot prejšnja leta, plus še to da smo poleti sanitarno vodo greli s kotlom in ne na elektriko, kot prejšnje sezone. Me je zanimalo, kakšna je razlika. Mam podatke za vse mesece.

Pa še opis sistema, da bo jasno o čem se pogovarjamo:

Objekt: hiša stara 35 let, dvoetažna, ogreva se enih 100 m2, brez izolacije, 30cm zid opeka, okna stara škatlasta, streha stara in slabo izolirana.
Kotel: Ferolli GN1-03, tričlenski, vsebnost vode 14l, komplet vode v sistemu cca 300 l
Gorilec: Weishaupt WL5/1-B, brez predgrevanja, nastavljen na 24 kW, šoba fluidics 0.5 45o, tlak na črpalki 13,3 bar (iz tabele znese to 24kW), vgrajena motorna loputa, ki se zapre, ko gorilec ne deluje (ni prepiha skozi kotel)
Regulacija: kotlovna-kotlovni termostat (+-3 K histereze) in sobni termostat žnj firme, plus TRV-ji od Danfosa po sobah

Število vklopov je super če je okrog 4000 letno, do 8000-10000 je OK nad 10000 je pa bolj bogo. Pa brez panike se najdejo pacienti v Nemčiji, ki imajo po 16000 vklopov.

@ceroki, @zaspanc
Dajta napisat kakšen sistem imata (idelano če vesta podatke, ki sem jih jaz zgoraj napisal), da bolj točno vidimo za kaj se gre. Samo podatek za šobo mi bolj malo pove, če ni zraven podatka za tlak na črpalki.

Če vaju zanima imam en mali prgramček v excelu s katerim si izračunata kakšno moč gorilca rabiš. Je pa v nemščini in če res, res, res ne znata nič nemško vama ga lahko prevedem.

LP
blautherm:
16.10. 2005 694 ur in 8590 vklopov (števec vklopov sem vgradil nekje decembra tako, da je malo manj kot eno sezono)
16.10. 2006 686 ur in 9336 vklopov
30.10. 2007 719 ur in 11893 vklopov
Nisem prepričen, da pravilno interpretiram zgoraj napisano. Ali to pomeni, da med 16.10.2006 in 30.10.2007 imaš 719 obratovalnih ur gorilnika?

Še moji podatki:

Objekt: hiša stara 20 let, dvoetažna, ogreva se enih 100 m2, izolacija 8cm stiropor , 30cm zid opeka, okna stara lesena, straha 35cm tervol.

Kotel: Buderus Logano G115, komplet vode v sistemu ?. V ogrevalnem prostoru je 8 železnih radijatorjev v neogrevalnem pa 5 radijatorjev.

Gorilec: Logatop, z predgrevanjem, nastavljen na ?? kW, šoba ?, tlak na črpalki ?? bar (iz tabele znese to ?? kW) - To se moram pomeniti s serviserjem, kaj je nastavljeno.

Regulacija: Original Buderus 2107 in sobni termostat Buderus , plus TRV-ji od Danfosa po sobah
ceroki Napisal:Nisem prepričen, da pravilno interpretiram zgoraj napisano. Ali to pomeni, da med 16.10.2006 in 30.10.2007 imaš 719 obratovalnih ur gorilnika?
Ja, na te datume sem izpisal vrednosti. Števec obratovalnih ur vsako sezono resetiram medtem, ko števca vklopov ne morem in moram ročno izračunat razliko.

ceroki Napisal:Kotel: Buderus Logano G115
Ja katerega pa? G115-21 ali G115-28?
Če imaš G115-21 lahko nastavljaš moč med 17 in 21 kW, vsebuje pa 33l vode.
Če imaš G115-28 lahko nastavljaš moč med 22 in 28 kW, vsebuje pa 41l vode (en člen več).
Oba imata pa minimalno temp. dimnih plinov 145oC.

ceroki Napisal:nastavljen na ?? kW, šoba ?, tlak na črpalki ?? bar (iz tabele znese to ?? kW)
Tole je pa šit, to so najbolj pomembni podatki, da veš na kakšno moč imaš dejansko nastavljeno. Vprašanje, če se bo serviser to sploh spomnil pa tudi, če je sploh izmeril na kakšen tlak je nastavil črpalko, ker eni pač nekaj nastavljajo tako, da je merilni protokol OK ostalo pa who cares.

Bom malo sčekiral tale Logamatic 2107 me prav zanima, kakšne ima kaj opcije.

LP
1 2 3 4 5
Iskanje po temi