PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Število ur delovanja gorilnika ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Šoba 0,60 pretoči pri 12 barih 2,59 kg/h ekstra lahkega kurilnega olja.
To pomeni, da ob upoštevanju povprečne kurilne vrednosti in izgub s to šobo pri temperaturi olja 15 oC dobimo okoli 27,5-28 Kw koristne toplotne energije.
Vedeti pa moramo, da so ti pretoki lahko izredno različni, ker pride včasih do slabe kvalitete šob, ki ne ustrezajo podanim vrednostim, do zamašitev kanalov i.t.d. pa čeprav je šoba delovala le minutko ali dve. Take probleme smo velikokrat imeli še zlasti z romunskim oljem ali pa ponarejenimi šobami. Zato jaz vedno, ko naletim na problem z nizko temperaturo in počasnim segrevanjem kotla, najprej zamenjam šobo z novo, šele nato preverjam ostale zadeve. Kje pa se nahajate? Morda vam lahko pošljem "ta dobrega serviserja" od Buderusa, če niste čisto na drugi strani Slovenije.
Brezovica pri Ljubljani.
Kako je v tem primeru glede garancije?
ne bi smelo bit problema, ker je med "ta glavnimi"
blautherm:
25 let stara montažna Marlesova hiša (v stenah 8cm tervola, na stropu 10, okna termopan z 9mm distanco), ogrevan le zgornji (montažni) del, cca 80kv.m.

8 radiatorjev z Armal termostatskimi glavami, Megal (Ferrotherm) s 100 litrskim bojlerjem (poleti ogrevam z drugim bojlerjem, samo elektrika), volumen vode neznan...

Črpalka Grundfos UPS 32-40 vedno v 1. brzini, občasno priklopljena prek timerja (v nočnem času deluje 15' na uro), mešalni ventil ročno nastavljam po občutku glede na zunanjo temp.

Vročino ustvarja Hansa HVS3, šoba 0.75, tlak 10bar, temperatura kotla 55°C (razen v hudem mrazu, ko dvignem nekje do 70).
Temperatura izpuha cca 160°C malo preden se gorilec ugasne.

Gorilec je bil zmontiran jeseni 1998 (nov), 18.12.2004 sem zamenjal šobo (zamašena), letos preveril tlak, po vsaki sezoni očiščen gorilec, na par let peč, v dimniku praktično ni sledi saj.

delovne ure gorilca: (dejanske ure plamena, predgretje ni všteto)
1998/1999 do 1.4. 549h, 1.5. 597h, 25.5.623h (takrat le 4 termostatske glave)

1999/2000 648h (že vsi radiatorji s termostati)
2000/2001 563h
2001/2002 611h
2002/2003 548h
2003/(2004/)2005 1087h
2005/2006 480h
2006/2007 315h

Vsega skupaj ima gorilec zdaj 4880h, prva leta grel tudi sanitarno vodo do izpraznitve cistern (2000l, nekje do junija), zato zaradi nepopolne evidence ne morem podati pravo ogrevalno porabo za vsa leta.
Od 2004 sanitarne vode izven sezone ne grejem več prek centralne.

2006 je dnevna soba dobila klimo s katero se takrat še nisem preveč grel, letos pa sem zmontiral še eno in zaenkrat ogrevam le s klimami (letos še nisem prižgal centralne).
@blautherm, @zaspanec,

ali lahko še napišeta časovne programe vašega ogrevanja? Npr. ali kurite celi dan, ali imate znižane temperature in koliko. Pri nas npr. je 21o od 5-7 in 17-22, ostali čas je nastavljeno na 17o. Vikendi 21o od 7-22.
Pri nas imamo nastavljeno med tednom na 21oC od 6.30 do 8.30 potem pa od 16.30 do 22.30 vmes pa 17oC, vikend pa od 8.00 do 23.00.
Zdaj, ko imam še doma pisarno si pa še ročno prižgem pač, ko se mi shladi. To je tudi razlog, da smo to sezono, kjub mili zimi več pokurili.

LP
Telmos Napisal:"Nizkotemperaturni" so tisti kotli, ki so predvideni za delovanje na nizki temperaturi povratka in dovoda vode in v njih ne pride do kondenzacije in uničevanja kotla. To se ponavadi doseže z večslojnimi stenami ali pa debelejšo gizo zaradi česar je prenos energije počasnejši.
Tu ga pa zdaj malo biksaš, pri NT kotlih pride do kondenzacije saj druge možnost ni, poanta je pa v tem, da so konstruirani tako da jim ta kondenz, napisal bom "kao", ne škoduje. To omogoča posebna litina in pa sama konstrukcija kurišča kotla v katerem so posebna rebra na katerih se potem ta kondenzat v hipu upari in ne škoduje kotlu. Tako se vsaj hvalijo, zdaj kakšna je realnost pa nimam pojma. V glavnem kolikor jaz razumem bi naj bil ta buderosov kotel NT varianta. Ne vem pa s katero temperaturo povratka je omejen, vem da viessman-ov vitorond nima omejitve povratka in ga lahko komot ponoči ugašaš.

Kaj je za tebe nazivna moč kotla, če pa je podana od do (17-25kW)?

Daj mi prosim povej ali je možno da ta kotel obratuje s 17kW moči, torej na spodnji meji ali ne? Če ne, zakaj ne? Ali ne znate to nastavit, ali je ELKO v SLO tak za en drek, v čem je to fora?
Recimo, če bi obratoval na spodnji meji (17kW) ali je v tem primeru tudi temperatura dimnih plinov 170-180oC pri temp. kotla 70oC ali je v tem primeru temp. dimnih plinov zaradi nižje moči tudi nižja?
Še hipotetično vprašanje, recimo če izločiš problem nečistoč v ELKO (da je super filtrirano) a obstaja kakšen razlog da se serviserji izogibate majhnih šob, recimo 0,35 in 0,4 pri nastavljanju majhnih moči?

Vem, da je veliko vprašanj samo te vseeno prosim, da mi malo odgovoriš, ti si eden redkih ki obvlada in jaz moram zdaj doma nekaj poštimat pa ne bi rad spet kaj zasral.

@ceroki
Sem študiral, mogoče je pri tebi serviser to tak hitro nastavil, da niti ni čakal da bi se kotel segrel na delovno temperaturo. Ker pravilno bi moralo zraven podatka o temperaturi dimnih plinov biti podana tudi temperatura kotla. In če imaš pri temp. kotla 70oC temp. dimnih plinov 110oC potem je to podn, če pa je bila takrat temp. kotla 40oC potem pa mogoče nimaš tak slabo.

@Telmos
A obstajajo za to regulacijo Logamatic 2107 servisne nastavitve, recimo nastavljanje histereze vklopa gorilca, nastavitev delovanja črpalk (ko se gorilec ugasne) pa take fore...
Če to obstaja a se da dobiti ta servisna navodila, lahko nemška, angleška samo ne italijanska.
V primeru, da pa ta regulacija nima servisnih nastavitev, da so samo nastavitve, ki so opisane v navodilih za kupca je pa ta regulacija še slabša od seltronove.

LP
@blautherm
Na nekaj jaz lahko odgovorim:
1. Prepisano iz 'Navodila za montazo in vzdrzevanje GS115WS': Min temperature povratka - ni zahtev razen pri gorilnikih z modulacijo: a) pri kurjenju na olje 45o, b) pri kurjenju na plin 55o.

2. Glede nazivne moči kotla je pa fora. V 'Navodilih za montazo in ...' pise za kotel 17-25kW. Gorilnik LE-A 1.0 (rumeni, originalni , ki pride zraven) od 22kW do 42kW. Kot, da nista preveč usklajena gorilec in kotel?

3. Mislim , da imas prav glede cakanja pri meritvi za dimne pline. Res je serviser pomeril zelo hitro (5 min) po vklopu in po moje temp kotla ni bila visja kot ca. 40o. Lahko, da je temp. dimnih plinov dejansko malo visja vendar imam ca. pol litra kondenza na dan?!?! Po moje to ni cisto normalno. Res pa je da imam dimnik premera 18 (mislil sem si pustiti moznost ce bi kdaj dogradil se eno pec na drva...sedaj nisem prepricen da je to bilo pametno vendar kaj je tu je..). Pa še vedno je predimenzioniran gorilnik...

4. Glede regulacije 2107, temperaturna histereza se nastavlja poljubno. Nikjer v navodilih pa nisem opazil da regulira črpalko. Pa tudi slisi se, da se crpalka obrača vedno z istimo obrati. Po moje jo ne regulira.
Tukaj so navodila za 2107 in dokaj dober forum v USA:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.buderus.net/">http://www.buderus.net/</a><!-- m -->
Gres na Support-Manuals. Manual je enak kot naš samo so merske enote ameriške (galoni in farenhajti).

Pozdrav!
ceroki Napisal:2. Glede nazivne moči kotla je pa fora. V 'Navodilih za montazo in ...' pise za kotel 17-25kW. Gorilnik LE-A 1.0 (rumeni, originalni , ki pride zraven) od 22kW do 42kW. Kot, da nista preveč usklajena gorilec in kotel?
Ti to malo preveč resno vzameš, da je zdaj ta gorilec original za tvoj kotel. Jaz razumem to bolj splošno in to kar si kupil ni ravno neki primer UNIT variante, če veš kaj to pomeni. Jah malo si mimo brcno s tem gorilcem saj ga ne boš mogel spustiti pod 22kW oziroma pretok 1.8kg/h, čeprav (vsaj po mojem) lahko goniš kotel komot na 17kW (sem že slišal variante, da celo nižje) samo rabiš enega pravega tigra, ki ti bo to znal naredit ob pravem gorilcu seveda.
V glavnem tvoj gorilec je ravno tako usklajen s tvojim kotlom, kot bilo kateri drugi, ki se dobijo na trgu.
Sem že v starih postih pisal, da je tale kotel bomba, gorilcov pa buderus nima ravno nekih finih. Eni celo pravijo, da je njihov gorilec s plavim plamenom neuporaben zaradi hrupa, ki se ga sliši po celi bajti. Buderus je pač firma, ki se ukvarja z litjem in se na to najbolj spozna - na litine. Kaj pa je kotel? En kup litega železa... Gorilec je pa že znanstvena fantastika!?

ceroki Napisal:4. Glede regulacije 2107, temperaturna histereza se nastavlja poljubno. Nikjer v navodilih pa nisem opazil da regulira črpalko. Pa tudi slisi se, da se crpalka obrača vedno z istimo obrati. Po moje jo ne regulira.
Kje si pa našel tole s histerezo? Jaz sem malo pogledal tiste manuale pa nič ne najdem. Ponavadi imajo regulacije dvoje nastavitev. Ene so za kupca, druge pa še za serviserja, ki so ponavadi zaščitene s passwordom. In mene zanima če ima ta regulacija te dodatne nastavitve. Ne vem, če se razumema kaj to pomeni nastavljanje histereze. To pomeni, da si lahko nastaviš pri kateri temperaturi se vklopi gorilec in pri kateri se izklopi. Npr. s krivuljo si dobil, da mora biti temp. kotla 60oC zdaj moraš ti imeti možnost, da si nastaviš, da se recimo vklopi gorilec pri npr. 55oC in izklopi pri 65oC to bi bila histereza dT10K. Ene regulacije imajo to celo narejeno tako, da si zna regulacija sama računat oziroma optimirat to histerezo, da je čas delovanja gorilca čim daljši. Pri enih lahko celo nastaviš minimalni čas delovanja gorilca.
Tisto s črpalko sem pa mislil, da si lahko nastavljaš čas, kako dolgo črpalka še obratuje, ko se je gorilec že izklopil, npr. 3min. Liti kotli imajo veliko vztrajnost to pomeni, ko se gorilec že izklopi, temperatura še vedno narašča in zato je fajn, če se dajo taki časi nastavljat, da ti ne vrže ven varnostnega termostata.

Zdaj si najbrž malo jezen, ker si ugotovil, da nimaš pravega gorilca. Ker je še nov ga prodaj pa si kupi drugega takega, ki je malo bolj UNIT za tvoj kotel.

LP
jahhh, glede gorilca verjetno imaš prav! Nekakor mi je brez veze prodajat, sej verjetno dobim le delček plačanega denarja. Bom probal zmanjsat na 22kW (piše šoba 0,5 USgal/h in 10 bar). Pa bomo videli kaj bo.

Glede regulacije pa obstajata 2 navodila za uporabo - za serviserja in za uporabnika. V uporabniskem prirocniku so casovne nastavitve itn. V servisnem pa so opisane nastavitve, ki tebe zanimajo. V servisni menu prides z geslom (pritisk 2 tipk). Med ostalim lahko nastavis krivuljo ogrevanja. Napišeš zeljeno temp kotla pri zunaj -10o. Regulator pa potem izracuna krivuljo v odvisnosti od te nastavitve, trenutne temperature v sobi, nastavljene vrednosti v sobnem korektorju, bližina konca časovnega programa... To izracunano krivuljo lahko tudi pregledas. Regulator ti poda vrednosti temp kotla na zunanjih 10o, 0o, in -10o. Recimo jaz imam sedaj nastavljeno temp. kotla 50o na -10o zunanje temp. Za sedaj je dobro, verjetno mom moral malo povečati, ko bo zares mrzlo.
Sej v tem angleskem manualu vse pise. Si ga uspel downlodati?
Jaz sem zdaj pregledal ta servisna navodila in nič ne najdem kaj o optimiranju števila vklopov oz. nastavljanju histereze. Edino na strani 3 na sliki Fig. 1 je omenjen burner differential to je pa tudi vse. Nikjer potem naprej ni več omenjen. Mogoče ima že po defoltu notr spečeno to optimiranje vklopov gorilca, čeprav malo dvomim, ker bi se potem hvalili s tem ko satan, pa nikjer ni nič za opazit.

LP
Verjetno si vzel file 'Lit-R2107-SM-01' - Service manual?
Na 4 strani razlaga kako krivulja deluje in kaj vse vpiva na strmino krivulje.
Potem na strani 10 so vse menujske nastavitve na regulatorju.
Na strani 20 je opis nastavitve referencne temperature. Histereza se izracuna.
Na strani 31 pa je izracunana krivulja, ki se vseskozi spreminja v odvisnosti od mnogih parametrov. Npr. če je zunanja +5 v sobi je +21 ni rečeno , da bo ta izracunana krivulja vedno enaka pri +5 in 21.
Sam vidim, da precej odstopa, verjetno se od drugih parametrov.

Ce hoces ti jaz lahko posaljem ta file.
Lep pozdrav!
hehe, tale Buderus...mogoce le ni tisto kaj se prcakuje.
Ja glih tega sem gledal, jaz ne najdem kakih posebnih nastavitev.
Buderus stinks!!

LP
blautherm Napisal:
Telmos Napisal:"Nizkotemperaturni" so tisti kotli, ki so predvideni za delovanje na nizki temperaturi povratka in dovoda vode in v njih ne pride do kondenzacije in uničevanja kotla. To se ponavadi doseže z večslojnimi stenami ali pa debelejšo gizo zaradi česar je prenos energije počasnejši.
Tu ga pa zdaj malo biksaš, pri NT kotlih pride do kondenzacije saj druge možnost ni, poanta je pa v tem, da so konstruirani tako da jim ta kondenz, napisal bom "kao", ne škoduje. To omogoča posebna litina in pa sama konstrukcija kurišča kotla v katerem so posebna rebra na katerih se potem ta kondenzat v hipu upari in ne škoduje kotlu. Tako se vsaj hvalijo, zdaj kakšna je realnost pa nimam pojma. V glavnem kolikor jaz razumem bi naj bil ta buderosov kotel NT varianta. Ne vem pa s katero temperaturo povratka je omejen, vem da viessman-ov vitorond nima omejitve povratka in ga lahko komot ponoči ugašaš.

Čisto nič ga ne biksam. Je točno tako, kot sem napisal. Kondenza ne sme bit!

Kaj je za tebe nazivna moč kotla, če pa je podana od do (17-25kW)?

Za naše olje 24Kw

Daj mi prosim povej ali je možno da ta kotel obratuje s 17kW moči, torej na spodnji meji ali ne? Če ne, zakaj ne? Ali ne znate to nastavit, ali je ELKO v SLO tak za en drek, v čem je to fora?
Točno tako. Za en derek, dokler se bo upoštevalo stare YU standarde za vsebnost žvepla (pod 1000mg na kg evropska norma pod 50mg)

Recimo, če bi obratoval na spodnji meji (17kW) ali je v tem primeru tudi temperatura dimnih plinov 170-180oC pri temp. kotla 70oC ali je v tem primeru temp. dimnih plinov zaradi nižje moči tudi nižja?
Temperatura je bistveno nižja in povsem neprimerna za običajne višine dimnikov.
Še hipotetično vprašanje, recimo če izločiš problem nečistoč v ELKO (da je super filtrirano) a obstaja kakšen razlog da se serviserji izogibate majhnih šob, recimo 0,35 in 0,4 pri nastavljanju majhnih moči?
Sam sem velikokrat nastavljal in uporabljal šobe 0,40 gal. Vendar se jig v zadnjih desetih letih izogibamo zaradi neprimernosti ELKO. Sam sem celo predlagal in dosegel spremembo na kotlih za CO instant tako, da se lahko uporablja šobe 0,55 in 0,60. Tako smo se izognili pogostim zamašitvam šob, čeprav smo uporabljali enocevne filtre in avtomatske odzračevalnike za ELKO.

Vem, da je veliko vprašanj samo te vseeno prosim, da mi malo odgovoriš, ti si eden redkih ki obvlada in jaz moram zdaj doma nekaj poštimat pa ne bi rad spet kaj zasral.

@ceroki
Sem študiral, mogoče je pri tebi serviser to tak hitro nastavil, da niti ni čakal da bi se kotel segrel na delovno temperaturo. Ker pravilno bi moralo zraven podatka o temperaturi dimnih plinov biti podana tudi temperatura kotla. In če imaš pri temp. kotla 70oC temp. dimnih plinov 110oC potem je to podn, če pa je bila takrat temp. kotla 40oC potem pa mogoče nimaš tak slabo.

@Telmos
A obstajajo za to regulacijo Logamatic 2107 servisne nastavitve, recimo nastavljanje histereze vklopa gorilca, nastavitev delovanja črpalk (ko se gorilec ugasne) pa take fore...
Če to obstaja a se da dobiti ta servisna navodila, lahko nemška, angleška samo ne italijanska.
Tudi slovenska se dobijo
V primeru, da pa ta regulacija nima servisnih nastavitev, da so samo nastavitve, ki so opisane v navodilih za kupca je pa ta regulacija še slabša od seltronove.
Ta avtomatika ni več v proizvodnji. Nadomešča jo EMS vendar samo v kombinaciji z modrim plamenom. Po novem letu bo tudi za rumenoplamenske gorilnike. Ta "prava" avtomatika, kjer je možno vse nastavljati je 4211

LP
1 2 3 4 5
Iskanje po temi