PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Centralni rekuperator s HEPA filtrom

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bo treba poskusiti narediti zajemni stolp in dati vanj ultra velik HEPA filter. Imam to možnost, ki sem jo zaradi enih pomislekov že opustil, pa jo bo očitno treba oživiti. Čeprav kolikor gledam, dim deloma le pride skozi...

Dušan
Razliko sem meril zunaj/notri. Ta razlika je tudi z zaprtimi okni brez rekuperatorja nekje 140/80, zato pa pravim, da se mi zdi, da nekega učinka ni.

Merilec PM2.5/PM10 je kitajskega izvora, senzor je dober Plantower 5003: <!-- m --><a class="postlink" href="http://aqicn.org/sensor/pms5003-7003/">http://aqicn.org/sensor/pms5003-7003/</a><!-- m -->

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.aliexpress.com/item/M5-particulates-PM2-5-PM1-0-PM10-detector-air-monitoring-PM2-5-dust-haze-Laser/32744660709.html">https://www.aliexpress.com/item/M5-part ... 60709.html</a><!-- m -->

Bomo verjetno začasno uredili tako, da bo rekuperator delal do določene zunanje onesnaženosti (merjene s senzorjem), nato pa se bo ugasnil (malo Raspberry PI avtomatike).
Tudi to je zelo dobra misel, jaz tega ne bi imel samo za začasno (ali slučajno obstaja kakšna komercialna zadeva že na trgu? - sicer super ideja za nov produkt).

Sem že razmišljal, kako bi to izvedel - pri nas se zrak drastično poslabša, ko en sosed zakuri. (ta kuri tudi poleti za sanitarno vodo - enkrat, ko sem bil na strehi popoldne/proti večeru, me je skoraj "zagiftalo". Sem že razmišljal, da bi mu subvencioniral sprejemnike sončne energije, da bo vsaj izven kurilne sezone mir...) (ok, da ne bom krivičen, seveda tudi drugi kurijo, vendar je ta najbolj "majster").

V odvisnosti od vremenskih razmer se potem ponoči zadeve sčistijo/razpihajo ali pa tudi ne. Upravljanje rekuperatorja na podlagi take meritve bi bilo odlično.

Dušan
Ne vem, če obstaja komercialni produkt, po moje ne. Je pa izvedba vezana na sam rekuperator, v mojem primeru se da rekuperator nadzirati preko spletne strani, torej:

1. Plantower 5003 na Raspberry PI, kontinuirano merjenje vrednosti
2. Ko PM2.5 > x, pošljem na naslov od rekuperatorja, recimo 192.168.1.102, request, da se ventilatorji postavijo na 0 rpm, to je to.
3. Ko PM2.5 < x, request, da grejo ventilatorji nazaj na prejšnjo vrednost.

S tem, da je potrebno neko varovalo, da zagotoviš minimalno ventilacije, recimo, če v zadnjih 12 urah ni bil vklopljen rekuperator, se pogoji za prezračevanje omehčajo, PM2.5 je lahko višji, pa se še vseeno vklopi rekuperator.

Nekako tako, no.
Citat:pri nas se zrak drastično poslabša, ko en sosed zakuri.
Ali si razmišljal ali poskusil filtirati zrak z aktivnim ogljem?
Imam namreč podoben problem, in iščem rešitev...
Ne, ne še.

Je pa tako, da sumim, da čudežev niti z najboljšim filtrom ne moreš doseči. Po drugi strani pa se v teku dneva stanje ozračja zunaj spreminja (načeloma je vsak dan obdobje, ko je stanje "solidno", praviloma dopoldne, ko večinoma ne kurijo), zato se mi zdi varianta z vodenjem delovanja rekuperatorja glede na neko meritev (z merilnikom, ki ni moj nos) dobra rešitev. Naša hiša "shaja" tudi z enim konkretnim prezračevanjem dnevno (zelo velik volumen za 4 osebe), tako da bi bila taka rešitev sicer suboptimalna, vendar sprejemljiva.

Dušan
Oprosti, zdrava pamet, ampak s F7 ne rešiš pri tem čisto nič. Bo treba kaj precej bolj konkretnega. Jaz imam v mislih zelo predimenzioniran zajemni stolp in v njem vrečasti filter iz (recimo) H13. Tako bo filtriranje učinkovito (upam!) in upor znosen.

Dušan
Pri zajemu na podstrešju bodo še najbolj zadovolnji poleti ko bodo sesali na zajemu +45*C.
Brnijo, ampak se jih ne sliši, ker bi cepca, ki bi mi jih hotel na podstreho dat, terala nekam. Če bi tebe kdo v kako zadihtano bajto ponesreči spustil, bi videl, da prezračevanje ni opcijsko, pa samo malo ponoči pa take. Ker tega ne veš, ti tudi tvoj razum bolj malo pomaga. Par ur je izklopljeno pa se pozna. Ne pa, da je samo par ur vklopljeno. Se pa resda da ponoči malo shladiti. Tega do sedaj nisem mogla, ker pač oken ponoči nisem smela odpreti - tu mač mrčesa. Zdaj sem si dala komarnike namontirati, pa bo 3/4 resenega. Prezračevanje pa hlajenje pač nista ista reč...

Imam pa 25 notri poleti. Čisto po pasivnem standardu drugače, ki ti ta termin dela preglavice.

Niti ne vem, kako naj odprta okna pomagajo pri OPju, ki so mu še vsi filtri premalo. Pa tudi, če vitovent več kot f7 ne zmore, to ne pomeni, da mora to nekomu zadostovati, samo zato ker je to max vitoventa. A ti.kaj prebereš kaj so.se prej pogovarjali a samo copy/pastas neke mantre ne glede na ustreznost.
Blagor njej. Ji je marsikaj prihranjenega.
če se nočna T spusti na 18° ....če je tudi preko noči 21/22° ti v hiši zjutraj NIMAŠ 20°
Citat:Sam imam poleti v največji vročini (35 stc) v hiši max. 26 stc. Zjutraj je v hiši 20 stc. Za to ne porabim niti centa energije......
Ja, pa ma. Nauš govoru... A je še komu nerazumljivo glede odpiranja oken in kje je bil moj problem do sedaj, ker jaz ne vem, kako naj drugače razložim, da bodo njegovi ob rojstvu dani možgani zaobjeli...

P.s. Kljub neodpiranju oken - 25 je bolje od 26 in 14€ ni drastična razlika... In vse bo spet laufalo, če ne bo 25 in pod 60% vlage, ket je poceni in ne moti. Imam masine tako postavljene, da nič ne motijo, ko "brnijo". Se jih ne sliši... Čeprav ni vitovent pa kronoterm. Ali pa zato. Ali pa ker niso na podstrehi nad spalnimi prostori. Bogve, komu se imam zahvaliti za to. Sebi, hiši, masinam ali mojstru...
1 2
Iskanje po temi