PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Primerjava kotlov na pelete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če ste iz prekmurja je sigurno boljše skočit v varaždin in kupit centrometalov kotel z pelet setom za 1900€
Najprej hvala za odgovore,vsekakor je centrometal bolj preverjena in na dosegu roke,se strinjam..pipovic@,zanima me ali se lahko kupi direktno v firmi in kako si dobil ceno 1900 eur,oziroma kaj naj bi ta set zajemal,jaz namreč sodim med telebane in nisem našel na njihovi strani nič cen.
Hvala in l.p.
Na instal.si je cena 2060 za kotel 25 ter pelet set 20kw.
V varaždinu. <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.meteor-trgovina.com">http://www.meteor-trgovina.com</a><!-- m --> pa mislim da nekje 1900€ do 2000€. Mogoce se cenej. Saj imajo vse po delih in lahko kupite se manjsi zalogovnik ali vecji. Poklicite jih za aktualno ceno. Imajo pa tudi cenik na njihovi strani. Trgovina je v varaždinu.

Na strani termometal.hr je cena 1901evrov. Lahko ti pošljejo tudi po pošti samo poštnina je nekje 90evrov.
Jaz sem dal letos vgraditi centrometal pelet set in eko ckp 25 pa me je prišel malo pod 1900€ z 9,5% ddv pri Lontechu. Poleg tega bom dobil na celotno investicijo še 25% subvencije. Torej me bo kotel na koncu koštal 1425€.

Sicer pa je mogoče ena prednost, če kupiš na hrvaškem ta, da dobiš kotel z original vrati, poleg tega pa še dodatna vrata pri pelet setu, kar pomeni, da lahko enostavno zamenjaš vrata in kuriš na drva, če želiš.

lp
Pozdravljeni!
@pipovič,hvala za pomoč,naša hiša v prenovi stoji blizu Šentilja in resno razmišljam,da bi kar zapel prikolico in se odpeljal do Varaždina,vendar se moram prej pozanimat kaj vse je še potrebno dokupit za popolno delovanje,trenutno je v hiši klasična centralna peč na olje.
@ant,hvala za info,lahko mogoče samo še razčleniš kaj točno si kupil v tem kompletu?
L.p.
Tu imaš veljavne cene.Firma je v kraju Macinec čisto blizu meje SLO Središče ob Dravi.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.centrometal.hr/">http://www.centrometal.hr/</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.google.si/maps/@46.3691046,16.3481802,13z">https://www.google.si/maps/@46.3691046,16.3481802,13z</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.termometal.hr/proizvodi/centrometal/?gclid=CJ3w8dzW7b8CFSEcwwodZl8Auw">http://www.termometal.hr/proizvodi/cent ... wwodZl8Auw</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.frigan.hr/Userfiles/cjenici%20razni/centrometal%20cjenik.pdf">http://www.frigan.hr/Userfiles/cjenici% ... cjenik.pdf</a><!-- m -->
Jaz sem dobil kotel eko ckp 25 in pelet set, v katerem je gorilec, polž, vrata, zalogovnik za pelete in regulacija.
Hvala vsem skupaj za izčrpne informacije,zelo ste mi pomagali.
l.p.
Pozdravljeni!

Prebral sem to temo ker se v njej pojavlja ime štadlerka Smile

Imam jo tudi sam, in moram povedati za zagovor da tako fejst slaba tudi ni. Pred kratkim se dogradil zalogovnik vode na nekaj čez 4m3 in zadeva deluje meni osebno kar zadovoljivo. Zakuri se na 1,5-2,5dni, je pa res da je "malo" prevelika za mojo hišo saj je 50kW izvedba - ima pa prednost da gre nekje 200l drv v njo!

Zalogovnik je kar pomemben faktor ko imaš višek toplote glede na porabo v hiši. Vpliva pa zelo na udobje v smislu redkejšega kurjenja. Če bi imel peč na pelete bi tudi poskusil rajši z večjim zalogovnikom kot pa z premajhnim - saj opažam da imajo gorilci na pelete ravno težave z zagonom kurjenja. Se pravi da če je zagonov čima manj, lahko pričakuješ manj težav Wink

LP, BB
malicukrček Napisal:Ker je bila primerjava med LP20 in Pellsonom X3 prepišem, kar sem že enkrat na forumu na temo "Nordica Extraflame LP14" napisal o obeh pečeh:

Še moje mnenje:
Sicer imamo pri meni doma Pellson x3 in pri starših LP20, ki je enaka kot LP14, samo malo večja, tako , da lahko obe tudi primerjam.
Peč je lepa na izgled, razmeroma majhnih dimenzij, dokaj neobčutljiva na kakovost pelet,že sama peč ima cel kup tajmerjev za delovanje in ne kondenzira tudi, če jo večkrat dnevno vklapljaš in zklapljaš. Ima samodejno čiščenje turbulatorjev in gorilca od koder strese pepel v za to predviden predal. V delovanju je zelo tiha,razen ko se čisti - takrat nekajkrat močno udari, vendar tega ne opravlja ponoči.
Vendar peč ima zelo malo vode v sebi in ko imaš hladen (in tudi ne tako zelo hladen)sistem za ogret traja celo večnost - lahko tudi več ur. Ko sobni termostat vklopi črpalko, hladna voda, ki pride v peč hitro zbije temperaturo v peči pod 60 stopinj in posledično izklopi svojo črpalko, ki je v peči. Ta mejna diferenca med vklopi in izklopi svoje črpalke je zelo majhna (1 ali 2 stopinji) in tu se začne počasno ogrevanje vode, ki traja.Poleg tega je peč zelo neodzivna: da začne goret potrebuje celih 20 minut. Dolgo rabi tudi, da se ugasne in če v procesu ugašanja pride do potrebe po ogrevanju se peč mora ugasniti, nekoliko ohladiti, očistiti in ponovno dati skozi cel proces vžiga in to traja. Ta peč bi zaradi tega morala po mojem mnenju imeti prigrajen zalogovnik toplote.Čeprav ima peč priročen predal za pepel je treba okoli gorilca vsaj na par dni posesati pepel - malo si črn po rokah - če ne ti ga ventilator začne izpihovat v dimnik.Zalogovnik za pelete je zelo majhen, pri LP20 za 5 vreč, pri LP14 še manj, kar pomeni, da manovriraš z tremi vrečami (pri LP14 samo z dvema), kar pomeni, da pozimi polniš vsak dan, kar je zelo nepraktično, saj ne moreš niti za en dan iti od doma. Peč ima na zgornji strani neke reže skozi katere greje prostor v katerem stoji. Kar precej toplote zgubi peč na ta način, saj je to, kot da bi imel še en radijator nekje stalno vklopljen. Po moje čista izguba toplote. Nekateri prodajalci navajajo izkoristek peči celo 95%, kar ne morem verjeti, glede na to, da je pri Pellsonu (90%) manj vroča dimna cev kljub manjšemu preseku le te.
Toliko zaenkrat če se še kaj spomnim...

In še:

Pa še o Pellsonu X3:
Je večja peč kot LP20, je videt, da je bolj "grobo" sestavljena, čeprav je obdana z lepotnimi pokrovi. Na prvi pogled je videti, da je to peč - kotel, pri LP-ju pa je prvi vtis, da je predelana kaminska peč. Čeprav imam zelo majno kurilnico, so mi peč stisnili skoraj do zida, zato je kljub večjim dimenzijam zavzela manj "bruto" prostora. LP rabi la levi strani dostop do presostatov, odzračevalnega lončka, črpalke, na desni je elektronika, zadaj je dimnik in temperaturna zaščita, spredaj so vrata kjer se čisti, zgoraj imaš komande, nalagaš pelete pa s strani. Pellson enostavno nalagaš, čistiš in upravljaš s prednje strani. Peč je nekoliko bolj glasna kot LP, ne toliko samo delovanje, ampak pri polnjenju pelet v gorilec se sliši neka vibracija, ki se prenaša po hiši. Ni to neka moteča stvar, se pa "čuti" ko peč deluje. Vseeno je neprimerljivo tišja kot prejšnji gorilec na olje. Ko čisti turbolatorje, in šalčko gorilca, pa udari res močno, da je slišat po celi hiši. To dela samo čez dan, ko peč doseže max. teperaturo 73 st.in gre v pripravljenost. Nato čaka,da se kotlovska voda ohladi na 63 st. nakar gre ponovno v proces vžiga. Vžig je hiter (napram LP-ju), v 4-5minutah že gori in v 20. min. že ogreje 123l kotlovske vode za 10 st. ( če ni odjema), - LP šele takrat prav začne goret. Ima več kotlovske vode in tudi pri mrzlem sistemu topla voda zakroži skozi radijatorje, zato se peč ima čas ogrevati na delovno temperaturo pri toplih radijatorjih.
Čiščenje "šalčke" gorilca poteka tako, da nekajkrat odpre dno "šalčke" in pepel pade na dno peči, kjer je polž za pepel in ga ves čas dodajanja peletov hkrati vleče v zunanjo posodo, kjer se nabira. Turbolatorji se čistijo tako,da jih motorček nekajkrat dvigne in nato v prostem padu spusti in očisti saje iz izmenjevalcev. Te padajo v za to namenjen predal v Notranjosti peči.
Čeprav proizvajalec svetuje, da je potrebno izprazniti zunanjo posodo za pepel na 2-3 X na mesec oz. ko je do dobre polovice polna. Iz prakse lahko povem, da praznim na več kot eno paleto pokurjenih pelet tako zunanjo kot notranjo posodo. Odvisno je tudi od kvalitete peletov. Čeprav ni nujno, je pa dobro, da posesaš tisti pepel, ki gre mimo posode in okoli ventilatorja. Pokurim do 4,5 tone peletov in do 3X na sezono odnesem pepel (brez končnega čiščenja serviserja)
Servis je drag. Pride okoli 100 EURO, so pa serviserji samo za te peči, zato vejo kaj delajo in poznajo peč. Očistijo peč, namažejo gibljive dele, posodobijo program. Pri LP-ju so pol cenejši, vendar niso bili prav vešči, saj baje servisirajo še druge znamke peči.( vsaj tisti pri nas niso imeli pojma o peči - samo posesali so pepel).
Velika slabost te peči je, da je ni dobro izklapljat. Tako, jo na začetku sezone zaženem in dela neprekinjeno do konca sezone, peč zelo rada kondenzira pri hladnem zagonu. Takrat se v prostoru pod turbolatorji nabere tudi do 2 dl vode (odvisno od temperature vode oz. prostora). Zato po prvem zagonu z cunjo obrišem prostor kjer je notranja posoda. Sicer naj to nebi bilo potrebno, saj naj bi se to samo posušilo, vendar ko se to zmeša z pepelom nastane črna gosta tekočina, zato je bolje če jo obrišeš in imaš mir. To se kasneje ne pojavlja več.
Glede komoditete imaš precej manj dela z pečjo in čiščenjem kot z LP-jem. Zalogovnik pozimi polnim na 5-7 dni, pri LP-ju polniš vsak dan, v prehodnem obdobju zdrži do 10 dni. Pepel skoraj pozabim kdaj sem ga nazadnje odnesel.
To je moja druga sezona in dela brez zastojev. Investicija je bila z motažo 6k EUROv minus subvencija = 4500EUROv. LP investicija z montažo 4K EUROv minus subvencija = 3K EUROv.
Take so moje izkušnje.

Khmmm....imam že več kot 1 leto HP14 in ni ravno tako kot si napisal.
Brez zamere, ker jo imam doma. Zazene se takoj iz stand-by nacina (ne v 20 min), pri ponovnem zagonu ni potrebe da se pec ocisti (imam nastavljeno, da se pec ocisti, ko doseze zeljeno temparaturo).

Temparatura ob zagonu tudi ne pade tako mocno, ko pride hladna voda iz sistema, da bi se nehala cirkulacija. Zalogovnik je res majhen, ampak imas opcijo doplacila zalogovnika pelet (ce smo na tem), pec pa cistim 1x tedensko (ce ne pozabim).

Ciscenje je s sesalcem vrocega pepela otrocje lahko.
Na prvi strani te teme piše nekaj o kurjenju drobno mletih sekancev v gorilcu za pelete. A se da o tem kurjenju drobno mletih sekancev zvedeti kaj več? So kje težave? Se kaj ustavlja ali zabaše polž? Se hitro vžgejo? jih je treba prej presejat, da ni preveč prahu med sekanci? A običajen sekalnik za manjši trkator zna mleti dovolj drobno? Dodatna protipožarna varnost?
1 ... 7 8 9 10 11 Pojdi na stran 
Iskanje po temi