PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Novogradnja uplinjevalni kotel?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jaz ce bi rabil samo 7m3 drv in imel svoj gozd bi nabavil TČ, drva pa za hobi pripravljal in prodajal Smile Volk sit, žena vesela! Smile
Meni pa to prodjanje ne diši zaenkrat, pa še cene zlo nihajo.

Sem pa ravnokar dobil ponudbi:

- Windhager Logwin z avtomatskim vžigom 18kW 6500€ (500€ vžigalna naprava)

- Atmos dc25gd z lambdo, brez vžiga 3400€

Razlika je ogromna! Za malo večje udobje kurjenja in nekaj odstotkov izkoristka, ki mi niso pomembni, lahko resno privarčujem. Razlika gre itak nazaj v hišo.

Koliko od Vas ima konkretne slabe izkušnje z Atmosom? Vprašanje ni namenjeno provokaciji ampak konstruktivni debati iz katere lahko potegnem sklep...

Lp
Hja, morda Froling in ostali visokokakovostni kotli. Te ta poceni variante na polena ali pelete definitivno povzročajo veliko več sivih las kot TČ.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Še eno obvestilo o zanesljivosti super hiper uplinjakov:
Ko zmanjka štroma TČ nikakor ne dela, uplinjaki pa tudi ne več...
Tako, da če si doma tam, kjer ob prvem snegu padajo drevesa po daljnovodih, prej nabavite dober agregat, potem uplinjaka.
Imam uplinjevalni Atmos v kurilnici. Ko je bil žled in ni bilo elektrike, sem izklopil glavne varovalke. V kurilnico v vtičnico priklopil agregat 750W. Delalo vse, hiša topla.
Lanztrias Napisal:Da zakurim iz 0, pa traja max 10min in nimam potem vsaj 5h nič za gledati v kotel.
Kaj imate to zaene high-tech mašine da tako hitro zakurite? :lol:
Predpotopen klasičen kotel (itpp) zakurim v treh minutah..... ne vem kje je tukaj prednost uplinjaka no. Saj na daljši rok me mika kakšna resnejša zverina, samo dajte prosim pisat relevantne stvari, ne krneki. Vem tudi za kak primer, ko so klasiki prigradili zalogovnik in .... neverjetno.. stvar špila. In se ne kvari. Slabosti klasičnih kotlov so znane, niso pa tako kritične. Sploh za nekoga, ki se rad malo razmiga, ne vidim problema, če mora popoldne 3x ali 4x do peči in zmetat noter 5 polen, enako za tistega, ki mu ni problem nasekat enih 10-15 prm drv.
Za 3-5 krat na dan do kurilnice hodit rabiš čas, ki ga jaz porabim za bolj pametne stvari.

Meni je največja prednost ravno to, da daš zjutraj na ogenj in imaš mir do večera. Zjutraj pred službo zakuriš in ko prideš domov je toplo.
Ne fantazirat. Razlika med navadnim trovlečnim kotlom in vplinjakom za 7 jurjev iste nazivne moči se ne bo odražala v 3-5x na dan hodit v kurilnico in 1prm drva več na sezono. V tako zastavljeni hiši kot je pri vas. Pika.

Se že posplošuje. Tako, kot z izkoristki kotlov. Eno je teorija, drugo je praksa. Med kotlom za jurja in kotlom za 7 jurjev ne bo razlike 1prm drva na sezono. Za 6 jurjev je pa koliko prm drva? Neskončno, ker je gmajna doma.

Pa ne mi govorit, da je nekaj najlepšega hodit delat v gmajno drva, potem je pa problem it še enkrat drva naložit v kurilnico. Če hočeš narest kurilnico za kazat jo sosedom in prijateljem vzemi Froling pa mirna Bosna. Oz. sveto trojico, ki si jo na začetku omenil.

Reci bobu bob.

Edit: sem pa falil z umestitvijo hiše in to še kako. Na 120m2 pritličja še 110m2 mansarde vsekakor ni majhna hiša Smile, torej bo razlika večja.
V tej temi na PSS:

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=60274">viewtopic.php?f=7&t=60274</a><!-- l -->

si lahko veliko prebereš, kaj se da potegniti ven iz navadnega kotla in še opravljenih je nekaj dejanskih meritev. Vse nad tem je ekologija za vsako ceno. In po svoje je prav tako. Kaj pa jaz vem.
Samo dva pogoja je potrebno zadovoljiti za enkrat dnevno kurjenje... lahko tudi manj... dovolj velik zalogovnik in dovolj močna peč da to "sfolga"... pa naj bo to uplinjevalnik ali navadna peč...
namesto dovolj močna peč bi moral napisat dovolj veliko kurišče.
Nič ti ne pomaga 100kw peč, če v njo lahko naložiš dva polenčka.
Je veliko bolje imeti 20kw peč, v katero naložiš dve šajtrgi drv.
destruktor Napisal:Še eno obvestilo o zanesljivosti super hiper uplinjakov:
Ko zmanjka štroma TČ nikakor ne dela, uplinjaki pa tudi ne več...
Tako, da če si doma tam, kjer ob prvem snegu padajo drevesa po daljnovodih, prej nabavite dober agregat, potem uplinjaka.

Meni tudi stara ITPP ne dela brez elektrike, še zob si ne morem umiti brez elektrike Wink tako, da o tem govorit v danasnjih casih je BV. Danes brez elektrike ljudstvo izumre v pol leta(če malo pretiravam).
lukesi, :lol:
meni je stara Itpp Ribnica delala brez elektrike. So drva kar gorela, voda pa termosifonsko potovala v zalogovnik. Big Grin

Ja, imam agregat v rezervi; sedaj pa akumulator+invertor.
Lep pozdrav
U meni pa noče zaokrožit voda niti po radiatorjih, pa imam by pass...
Zdaj je vseeno, tako gre ven...

EDIT: ti boš pravi naslov za odgovor. NApisal si, da si imel zalogovnik že prej na ITPP. Koliko boljši izkoristek ima sedaj uplinjevalni kotel?

Hvala
#romzis
Glede hitrosti kurjenja se drzim navodil, da ne zaprem vrat preden TDP dosezejo vsaj 90 stopinj. In ce pogledam kotel od znotraj je cist kot solza. Ko zacnes enkrat kuriti uplinjaka vidis kaksen je to komfort proti navadnim kotlom.
1 2 3 4 5 6 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi