Hanzi: Trenutno sem v pritličju hiše pri starših, kjer laufa ETA. Tako da delo mi je poznano, tako kurjenje kot priprava drv.
Hiša je velika in precej potratna, tudi poraba tople vode je precejšnja. Poraba pa, kaj pa vem..15m3 ker ne merimo in vagamo drv. Samo kurimo. Celo leto - tudi za vodo poleti.
Peč ima več kot 11k ur delovanja.
7 kubikov sem prisel tako, da sem malce napihnil potrebno energijo za ogrevanje iz PGD dokumentacije. Cca. 12000kwh
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zgs.si/slo/delovna_podrocja/lesna_biomasa/izracunajte_si_sami/energijski_ekvivalenti_med_razlicnimi_gorivi/index.html">http://www.zgs.si/slo/delovna_podrocja/ ... index.html</a><!-- m -->
m3 bukovine je 3000kwh pa če vzamem malce slabši izkoristek (0.85) kak toplotni most, čeprav jih ni veliko.. Bi tole prišlo tam okrog 5 kubikov drv. Pa sem za vsak slučaj dodal še dva kubika zraven.
Delo mi sicer ne smrdi in me ne moti, ampak dela bo tudi brez tega dovolj in bi si raje poenostavil lajf tam kjer ga lahko
Jaz sem se odločil za uplinjaka na podlagi tega da imamo veliko lastnega gozda (cca 21ha). Čeprav so me vsi prepričevali, naj grem na TČ zrak/voda. Komfort je res večji, ampak meni je prav v užitek, da grem popoldne zakurit. Pa prve dve leti sedaj še ne nameravam imeti fasade, tako da bi bila v tem primeru TČ zelo požrešna (270m2 ogrevanja, vse talno, cca 2150m cevi talnega, zidovi 30 porotherm, mansarda 24cm volne + 8cm bramactherma). Celotna investicija kotlovnice je znašala cca 10.150€ (kotel herz 18kw biocontrol, zalogovnik 1500L, toplotna gorenje 300L, 1 mešalni set, 1 direktni set, ekspanzija 200L, ekspanzija 24L, set dviga povratka). Dobil vrnjenih 2000€ od ekosklada.
Lepo. Jaz vas sprašujem samo, zakaj ne kupite cenejšega kotla in razliko do teh mercedezov namenite fasadi? Sploh pri novogradnji, ko že tako manjka denarja, kupuje se pa kurilnica v skorajšnji vrednosti navadne kurilnice in fasade hkrati. Navaden kotel pri tako majhni hiši ne bo porabil 1prm drva več na sezono.
Zakaj, zato, vsaj v mojem primeru kotel kwb cf2, ker zakurim (vzame 5min. dela, tukaj ni čakanja v kurilnici ali bo zagorelo ali ne bo) zaprem vrata kurilnice in jih tudi v tem mrazu pri nas dnavo nočna T. -6 / -16 odprem po 24h in ponovim vajo. Vmes tak za firbec mal pogledam kompletno delovanje sistema preko mobitela.
Lasten gozd, sam priptavim drva, strošek na sezono 30€
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?2Z/10/qaUKjpf/20150719210535unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/2Z/10/qaUKjpf/20150719210535unichr("46")jpg[/img][/url]
tudi sam imam nekako tako že 6 let - 150m2 ytong + 12cm izolacije (sedaj dve leti) - Atmos DC25s (1500EUR) + 1000l zalogovnik + TČ 300l za toplo san.vodo poleti (da ne kurim peči pri 35+ stopinjah) - vsepovsod talno in pa 22+ stopinj (razen spalnih prostorov) - v tem mrazu 1x na dan v kurilnici za 5 minut (zakurimnaložim polno peč,čez nekaj ur po potrebi ponovim in to je to) - letna poraba lani ko ni bilo tako nizkih temp. 6m suhe bukovine (210EUR) - zame in mojo drago je to to !
Pri kotlih je verjetno tako kot pri avtomobilih cenjši ali dražji ki sicer ponujajo velik komfort zdržijo več kilometrov a se tudi pokvarijo in tudi je treba na servis. No lasten gozd, ga imam, drva so cenejša a tudi ne zastonj. Logika dobre izolacije je smiselna. Lani smo nekaj dozidali in potem nardili fasado 12 cm na poprej že 5 cm perlita. Kljub temu da ogrevamo 100 kvadratov več pokurimo skoraj manj. Tudi pri meni bo v doglednem času sedanja klasika potočila solze in verjetno bom vzel nekja srednjega predvsem s solidnim servisom, kajti izdelek je toliko dober kolikor dober je servis. Odloči se pač vsak sam čeprav je dobro malo posvetovanja
Ker imam novogradnjo staro slabe 2 leti (začetek del maj 2015) bom počakal še kakšno leto s fasado. Bom pa dal gor vsaj 18-20 cm stiroporja. Tako kot je napisal Surbek, so pri lastnem gozdu stroški priprave drv majhni. Da podrem 10-15m3 drv, porabim 15L nafte za traktor, ne več kot 10L mešanice za motorko in zanemarljivo elektrike za razžaganje polena na 0,5m na pant žagi. Tudi jaz sem imel ponudbe za uplinjaka od Atmosa, Vigasa, Delte...vendar sem se raje na koncu odločil za višji cenovni razred. Zaenkrat sistem deluje odlično. Da zakurim iz 0, pa traja max 10min in nimam potem vsaj 5h nič za gledati v kotel.
Ne upoštevate pa svojega časa. No, če je to hobi, potem je jasno OK. Pa bo vedno hobi?
In ne upoštevate, da je gozdarjenje in priprava drv precej nevarno delo.
Sicer pa ima vsak svojo računico.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.