Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
če sem v stanovanju dobro izoliranega bloka mi ne pade na pamet, da bi nabavil kaj drugega kot panele
Kaj pa, eeeee.... klima?
Kot da želiš ponavljat nekaj, čemur se v strokovnih krogih reče "epic fail".
najprimernejša, najhitrejša, najcenejša, najpreprostejša rešitev
Temu vsemu kalorifer(ji) ustrezajo veliko bolje, kot paneli. Cena na proizvedeno kWh toplote je pa enaka. Tudi klima je, vsaj po mojem mnenju, boljša rešitev. Tudi za panele je ponavadi potrebno vleči napeljavo, enako kot za klimo. Če računamo primerljivo grelno moč, bi rekel, da je klima tu nekje s (par) paneli. S to razliko, da ti klima poleti še hladi in razvlažuje.
Panel pa?
Če pa si za branje tega foruma vzameš dovolj časa, pa boš gotovo izluščil tisto, kar potrebuješ za svojo situacijo. Pričakovat pa, da boš tu v PAR MINUTAH našel PRAVILNE odgovore na TVOJA vprašanja, pa je neresno. Kak neodvisen energetski svetovalec je potem boljša izbira. Ni pa to potem več zastonj.
Ne reče se brez veze: čas je denar.
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
Tu na forumu jemlji vse z rezervo, najlažje je itak folku bit brihta za tipkovnico in nič pametnega napisati, le prcat nekatere je pa nekaterim hobi. Če imaš razporeditev prostorov ok, potem boš s kaminom na pravem mestu tudi dolgoročno naredil pravo potezo....tudi strošek lažje nadziraš kot pa vetrnico v el. števcu.
Za koliko kw panelov pa imaš v hiši, imaš el. priključek 3*25A?
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Naša 11 letnca je včeraj popoldne hodila okoli zavita v deko ker je temperatura padla na 23,5 ( sicer v kratkih rokavih a brez spodnje majce, kar jo je neslo :? ).
Jaz cel dan hodim okoli bos, v gatah in mikici.
Objave: 1319
Teme: 4
Ocena:
1
Vincent
Moja starejša hči že celo zimo hodi v kratkih hlačah, tanki majici s kratkimi rokavi in brez nogavic po hiši. V sobi 21 stopinj.
Objave: 1248
Teme: 0
Ocena:
1
IR paneli grejejo samo tisto "kar vidijo". Kar pomeni, da če so inštalirani na stropu, grejejo tla. Če je med panelom in tlemi miza, bodo paneli greli mizo. Seveda vam ne bo pod mizo mrzlo (v hiši), saj panel greje tako vaš zgornji del telesa, kot mizo, katera potem akumulirano toploto seva tudi navzdol (nekaj malega). Vendar 2 cm debelina mizne plošče nima toliko akumulacije, kot jo ima par cm debeline in nekaj kvadratov betona. Zato se miza tudi hitreje ohlaja.
Kot že omenjeno, IR paneli (inštalirani na strop), ne bodo toliko greli preostalih 4h sten (ker niso direktno v njihovem "vidnem" polju), kar je spet pogojeno z akumulacijo toplote in občutkom hladu, ki ga stene oddajajo. S tem, da toplejši zrak, še hladnejši zrak pri tleh malo razpiha. Tako, da bi v bistvu morali inštalirati IR panele po vsem stropu, kot se inštalira talno gretje v zankah, po vsej površini tal.
Pri radiatorski konvekciji zrak vsaj nekoliko kroži in dokaj enakomerno ogreva vseh 6 stranic (tla, strop + 4 stene).
Polege tega, pa ne vem, kako to, da so nekateri začeli kuriti komaj novembra. Če bi že pri tem, da se nočne temperature spustijo pod 21°C začeli ogrevati z IR paneli, bi temperirari stene in posledično tudi ne bi bilo toliko potrebe po nadomeščanju toplote. Tako je pa potem potrebno spet stene nazaj pregret pa akumulirati izgubljeno temperaturo. Kar posledično pomeni, večjo porabo energenta za ogrevanje. V vašem primeru pač elektrike.
Sicer pa Francisek, kaj niste začeli vi kuriti v kaminu?
LP, steklenicka
LP, steklenička
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Očitno se ga ni dalo za nek pametno ceno.usposobiti. v spominu imam da je bil slab, čeprav je tudi neka drva v zaklju kupoval.
Objave: 1319
Teme: 4
Ocena:
1
Steklenička, na izolacijo fasade, dobra okna, rekuperacija... si pa kar pozabil ne? Zakaj bi ogrevali pred novembrom, ko je v hiši do novembra 24 stopinj? Zakaj s paneli, ko imaš TČ, ki ima COP najmanj 2,5, uporabniki IR panelov pa tega izraza sploh ne poznajo?
Pa bi raje imela potem električne radijatorje ali kaloriferje, ki stanejo kar nekajkrat manj in se ogreje v prostoru tudi zrak. Ampak nekateri ste pač bolj moderne sorte in greste s časom naprej pa četudi vsa pri tem fino nateg..jo.
Pa brez zamere, to je pač samo moje osebno mnenje, kar pa mislite vi pa je vaša stvar.