PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kako dovolj ogreti stanovanje z IR paneli?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
csamo001 Napisal:In kaj bi pol priporočil onim v Šoštanju?
Dobro izkoristite toplo vodo :wink:
Energetik81 Napisal:Zakaj je zrak vse slabši? Zaradi draženja kurilca, ko folk prehaja nazaj na kurjenje z drvmi in forsiranja biomase! Pa še zaradi forsiranja dizlov. Ne pa zaradi TČ.
Folk prejaha in kuri ogromno z 30-45 let starimi kotli, kjer je fi dimnika tudi po 200-230 mm, na podeželju pri mamcah je 90% šporhajtov in krušnih peči, vse našteto nima nobene povezave z sodobnimi sistemi na biomaso.
Tisti, kateri pa vztrajajo na starih oljnih kotlih še iz vojne so pa kaj? Okoljsko ozaveščeni?
Že nekaj let vstopa zakon o kurilnih napravah in o menjavi vsakega kotla starega preko 20let, o prepovedi kakršnekoli prodaje klasičnih kotlov na drva in raznih peletnih gorilnikov... ljudje se še kar bunijo in pritožujejo, ker bi vsi radi še naslednjih 200 let metali v šporhajt vsak zobotrebec, ki je ostal v njihovem gozdu.
Žal je treba jih malo ven iz vaših koncev, da vidite kaj se dejansko dogaja. Tukaj na forumu premletav iste teme neboste nič spremenil...

Še glede te teme o IR panelih:
Kdor vas uspe prepričat in vam prodajat to kot edini vir ogrevanja za novo hišo, ogromne prihranke in zanesljivo 30letno delovanje, mu dam kapo dol. Nevem ali znajo tako dobro prodat ali ste ostali tako naivni.
alanford Napisal:Še vedno so lastna pljuča (življenja) manj vredna od cekinov v žepu. Ko jih je treba zamenjati, pa v jok in na drevo (bolje rečeno v jamo).
Upam, da je tole sarkastično, v stilu tistega, "Kdor nima za kruh, naj je potico"!
Ljudje imajo keš za lastna drva, za super duper opreme kotlovnic pa malo manj.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ja, sarkastično. Vendar je v vsakem sarkazmu tudi nekaj resnice. To potrjujejo vsi kadilci. In predvsem tisti, ki kao nimajo za kruh, za čik pa. Pa naj mi kadilci prosim ne zamerijo. Želim jim vse dobro. In krivi (v celoti) niso sami. Kajenje je sestavni del družbe. Družba to podpira. Podpirajo lobiji in podpira država, ki venomer tehta med prihodkom in stroški zdravljenja. Boli nekaj lobije, državo in družbo za zdravje posameznika. Važno, da se denar vrti (sarkastično). Kadilci so (smo) takorekoč zavedeni. Pa naj si ti priznamo ali ne.

Torej sploh ni vprašanje alternative, zdravja, lobijev in podobno. Odgovor je kristalno jasen. Štadlerca zmaga brez konkurence!!! Ko jo prežgeš, pa viadruska. Z bolhe, če je možno.
alanford Napisal:Ja, sarkastično. Vendar je v vsakem sarkazmu tudi nekaj resnice. To potrjujejo vsi kadilci. In predvsem tisti, ki kao nimajo za kruh, za čik pa. Pa naj mi kadilci prosim ne zamerijo. Želim jim vse dobro. In krivi (v celoti) niso sami. Kajenje je sestavni del družbe. Družba to podpira. Podpirajo lobiji in podpira država, ki venomer tehta med prihodkom in stroški zdravljenja. Boli nekaj lobije, državo in družbo za zdravje posameznika. Važno, da se denar vrti (sarkastično). Kadilci so (smo) takorekoč zavedeni. Pa naj si ti priznamo ali ne.

Statistično gledano čikanje povečuje obolevnost, manjšo psihofizično sposobnost.
In pri vsaki škatli so mi še premalo vzeli za v skupno mauho. Tudi tam čez ocean in pacifik, kjer sem nazadnje za čike plačeval 8$+

Fery
Če sem sam ali v dvoje z malim prihodkom potrebujem malo ogrevano spalnico, kopalnico z malo tople vode na štrom ali plin. Torej bojler, štedilnik za jurja€ in indukcijski namizni kuhalnik za 30€. Ne več kej dost.
Pa miljonarji znajo v svojih 100 m3 na jadrnici skromno(ne računam amortizacije jahte) živet, pa ne bi znal jest v svojih 100m3, ali pol toliko na par deset m2 na suhem :roll:
Zdajle si lahko privoščim svojih 600 m3 z družino, jutri mogoče ne bo tako. Ampak bogdaj eno jahtico, 45 ft bo čist O.K. No, že od malega upoštevam: pomagaj si sam in bog ti bo pomagal Big Grin
Fery. Seveda so tudi taki, ki ne morejo. Jih je veliko. Na pamet še vedno trdim (se ozrem okoli sebe), da jih večina noče! Ker se nočejo odpovedati drugim dobrinam. Čiki so le del vsega tega. Bemti, ja, dobi 600€ na mesec. Malo izračunaj koliko je ena škatlica na dan (120€?). Kaj pa vse ostalo? Ima preveliko hišo, ima preveč avtomobilov, sami ne naredijo nič, vedejo se kot da se njih kriza ne tiče. Imam soseda, ki je šel iz elkota na drva, da prišparal par jurjev. Lastnih drv pa le za 4 sezone. Istočasno kupi audija in se hvali, kako je dobil popust, namesto 45 je dal 39k€. Kaj čmo, smo tudi različni.
P.s.
Tudi jaz bi imel audija. Pa mi ne odtehta. Imajo druge stvari višjo prioriteto.

S kvazi nizko ceno investicije in majhnimi stroški in bla bla bla.
Folk pa nasede, ker denarja res ne serjemo. In to kupi.

Odreči se skoraj vsemu zato, da boš v lepo pobarvanega uplinjaka metal drva, ki te ne koštajo skoraj nič? Jaz se zagotovo ne bi. Če bi pa že imel denarja dovolj, potem drv sploh ne bi metal. Raje jih še stoječe prodam.
Taka je realnost.

Pi..., za audija samo 39k? Najbrž nije baš nešto. Jaz sem jih gledal za pod jelko, pa so bili vsi čez 80k. Odakle mi? Tudi če gonim še naprej štadlerco, ne vidim tako visoko.
Ok, smo na liniji. In tu neham smetiti. Ostalim se pa opravičujem . Se bom probal poboljšati.

<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Fery Napisal:Pa kaj ti je pa bilo, da si šel to kupiti za ogrevanje bajte!?

Najpreprostejša, najhitrejša in najcenejša investicija. Priporočilo prijatelja iz druge roke... Kot sem rekel, po eni strani sem z njimi zadovoljen, po drugi strani pa pač visoka poraba. Ko bom hišo izoliral mi bo Verjetno poraba znosna, ampak ogrevat pri neizolirani hiši recimo 5let ali več pa je nesmotrno.

pentax Napisal:Pošteno napisano Asator. Nekako razumem da gre za novogradnjo in da zaradi prepričanja v IR panele niste dali v fazi gradnje v tlake cevi za talno gretje ali pred pripravili hišo za kakršen drugi backup? uffff. Kolikšen letni strošek so vam pa obljubili pri temu prodajalcu? Višina investicije v IR panele, kvadratura hiše?

Gre za starogradnjo. Pred tem sem uporabljal klasično radiatorsko gretje na drva. Prostori že večinoma vsi komplet prenovljeni, radiatorji in peč pa dotrajana... Najelegantnejša, najcenejša in najhitrejša rešitev so bili paneli. Če bi se že zakaj drugega odločil bi v mojem primeru bil to kamin na pelete + klima. Investicija bi bila par sto eur višja, ampak bi trajalo, da bi mi en izvajalec dostavil kamin, en postavil dimnik in tretji zagnal kamin.

PORABA: oni ti podajo porabo glede na tvoj objekt za 6 mesecev ogrevanja pri 22 stopinjah in njihovi povprečni ceni kw ure. Za 50m2 ogrevanja s paneli so mi predvideli porabo cca.450eur. Zdaj pa pozorni preberi realnost. Za trenutno točno 3 mesece ogrevanja sem porabil cca. 415-425eur elektrike izključno za ogrevanje s paneli. S tem da nemesto 50m2 na 22 stopinjah ogrevam le 40m2 (prostor z 11m2 na 22stopinjah, prostor z 15m2 na 21 stopinjah, prostor s 14m2 na 19 stopinjah). Njihova predvidena poraba laže za več kot 100%, s tem da bo največja poraba ravno v januarju in februarju. Mislim, da je razlika med obljubljenimi 450eur za 50m2 ali dejanskimi verjetnimi 1000eur za 40m2 ogrevanja s celo nižjimi nastavljenimi temperaturami.
Kaj, če bi še šel zamenjati el. operaterja, kot priporočajo. Big Grin Na mojo srečo so mi 1.1. pri obstoječem ponudniku znižali kwh kot stalni stranki.

Pripis: klima mi greje dva prostora skupno 28,5m2 pri povprečni temperaturi 21 stopinj. Že res, da jo imam zmeraj nastavljeno, da se pred spanjem izklopi in vklopi pred bujenjem. Poraba za december je bila slabih 130kwh, kar je preračunano slabih 17eur za mesec december.

allagas Napisal:lahko pripišeš še porabo elektrike in kvadraturo hiše?
sam sem na 2,5eur/m2 s tč.

Beri zgoraj.

Energetik81 Napisal:@Asator: dejansko si opisal točno to, kar pravi fizika in kar smo nekateri že prej pisali.
Ti pa samo dobro izoliraj bajto in strošek ti bo strmoglavil. Ne šparat, daj na fasado vsaj 22cm grafita. Pa bodo tudi paneli postali OK, imel boš pač električno gretje.

Nič me ne moti, če bo el. ogrevanje, saj to sem želel. Wink Ampak 22cm grafita? Je smiselno toliko glede na ceno/prihranek? Načeloma mi vsi priporočajo med 12-15 in še to navadnega.
Ja, strošek bo strmoglavil, kot bi strmoglavil tudi pri vsakem drugem ogrevanju.

sašo65 Napisal:
Asator Napisal:Če imate kakšno vprašanje vam z veseljem pomagam...
samo me zanima, ko bo izolacija bajte in recimo strošek gretja prepoloviš, boš zadovoljen?

Preberi si moje zgoraj zapisane podatke in tako boš najlažje sklepal zase. Ne vem ti povedat, če bom potem zadovoljen s stroškom gretja, ker bom kasneje ogreval še dva prostora zraven. Dokler ne vidim položnice ne morem vedet. Wink
22 cm stirodurja je smiselno tudi če se z drvmi ali TČ ogrevaš. Kaj šele s paneli.
Kdor ti umno lapa 10 ali 15 cm, naj ti pa še pove koliko stane 1 m2 izvedbe in materiala (lepilo sidranje, in zaključni sloji čez. In koliko te stane dodatnih 10 cm stirodura (grafita) ob vsem delu in materialu.
Pridi na Rakitno, te napotim k znancu, ki se ogreva z lastnimi drvi, mama v eni etaži hiše kuri štedilnik na drva. Če tistih 30 od prejšnjih 40 kiubikov letno proda pod ceno, se mu 20 cm v € splača, pravi. Komfort bivanja v bolj izolirani hiši pa tudi šteje.
janipapilon
Pri 22 cm izolacije bo potreboval še prezračevalni sistem!
Gre za starogradnjo.
+kako široke bi bile potem nove okenske police.
Daj nehajte nabijat s temi nesmiselnimi metri in metri debeline grafitnega spiroporja ... Saj je cel smisel grafitnega v tem, da dobiš z manj debeline enako izolativnost, ne pa obratno ... In še to na delih fasade kjer rabiš vsak cm - recimo stopnice, balkon itn.

22cm grafitni EPS je pa ekvivalent okoli 35cm EPS ... Zdaj mi pa prosim povejte kdo od vas ima 35 cm EPS-a ...
1 ... 28 29 30 31 32 ... 35 Pojdi na stran 
Iskanje po temi