PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kako dovolj ogreti stanovanje z IR paneli?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pa kakšnih 250€, poglej cenike od Biala oz. pojdi malo v Merkur in Bauhaus. Lojtre so 70-150€ odvisno od velikosti.
Grelec je od Biala, 5 stopenj temperature vode, 2h timer. Vzeti moraš primerne moči za lojtro. Montiral vse skupaj v pol ure, zakon za sušenje brisač.
Zdaj šele vidim, kako butast bi bil, če bi lojtro vezal na talno, pri 30°C je skoraj hladna na otip... Pri 65 se pa spečeš.

sašo65 Napisal:samo me zanima, ko bo izolacija bajte in recimo strošek gretja prepoloviš, boš zadovoljen?
Če sedaj nima na fasadi NIČ, stroška ne bo samo prepolovil...
Asator Napisal:Absolutno niso mrzli, razen prekleta wc školjka, ampak tudi topli niso v taki meri, da bi lahko nazaj v prostor oddajali toploto. Larifari je dejstvo, da ti paneli ogrevajo predmete v prostoru oziroma točno toliko, kot vsako drugo ogrevanje.
@Asator
Beri, poslušaj Energetika.
Ne razpolavljaj toplotnih izgub skozi ovoj stavbe.
Strmoglavi jih z za mnoge pretirao izolacijo.

Kar pa se fizike tiče, to je to, le da jo skozi različen življenski stil različno doživljamo, znanja, vedenja, blablabla ... različno uporabljamo.
Bom ob priliki s termo kamero posnel, ali zmeril z infra termometrom, kakšna je razlika temperatur stene ter predmetov pri podobni temperaturi zraka, če [url=httpsunichr("58")//goounichr("46")gl/photos/U4ESyi1DiTLpztZ49]tele ledice[/url] zamenjam z žarnicami, katerih večina energije gre pač v toploto v obliki IR sevanja.
Ideja:
1.
Žarnice 8 x 100 W bi v po ure izžarele, (1 uri?) 400Wh (800 Wh) in po tem času pričakujem le nekaj desetink stopinje toplejši zrak v, v preostali bivalni prostor vedno odprti kopalnici, ter kake 5 do destkrat tako veliko spremembo temperature na površinah (lesena stena, okna, ogledalo).
2.
Privijem nazaj 8 x 6 W LED in pol ure žgem kalorifer.
= 1500W + 48 W
Pričakoval bi, da bo po več kot še enkrat toliko pretvorjene energije temperatura sten celo padla, ali vsaj nič narasla, temperatura zraka v kopalnici pa narastla za stopinjo ali dve.
Če ves ta čas notri pri npr Tzraka=20°C v gatah knjigo berem, bi pričakoval, da me pri sevanju žarnic ne bo zeblo, pri LED+kalorifer, ki bi mešal zrak mi bo pa hladno navkljub višji Tzraka.
3.
In če čitam še nadaljne pol ure, pa za ta čas kalorifer zamenjam s [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")mimovrsteunichr("46")com/infrardeci-grelniki/iskra-halogenski-grelnik-hh09]takole[/url] sevalno pečko, se bom pri LED sijalkah in nič višji temperaturi ogrel nazaj, temperatura sten pa bi narasla.

Je brez veze, tratit čas za to?
Asator...v čem pa je težava napisat...

imam hišo od AB kvadratov, da je neizolirana si napisal in poraba el. energije je XY ?

Čemu skrivat ta podatek mi ni jasno. Bo vsaj drugim kot merilo kaj lahko pričakujejo.
@janipapillon, če imaš čas in voljo, naredi meritve, čim bolj izdatne..

Za svojo dušo , in za nejeverne Tomaže, da se enkrat malo neha samo bla bla bla tistih, ki v "akademsko" fiziko ne verjamejo.
allagas Napisal:lahko pripišeš še porabo elektrike in kvadraturo hiše?
sam sem na 2,5eur/m2 s tč.

Naj javi številke (tudi), ko bo hiška dokončana (22 cm stirodura gor?)
Z dovolj izolacije lahko mogoče pride blizu najinih ceni na m2. Mogoče bolj na m3.
Zakaj običajno govorimo o €/m2? Če čas ne štejemo kot dimenzijo, bivamo najmanj trodimenzionalno! Torej €/m3?

Naša računica:
2,5€/m2 ni dovolj
Bi pa bilo dovolj, če ne bi imeli vseh prostorov razen kopalnic v višino max @6m in namesto tega mansardne prostore.
Dovolj za naše potrebe:
ogrevanje
sanitarno vodo; tudi splakovanje cunj @40°C*, ročno pomivanje posode pod tekočo vročo vodo*, kopeli @300+ litrov
vsakodnevno nekajkratno kuhanje
razsvetljava
ženi, otrokoma pozimi vsako jutro ogret avto za na pot* v Ljubljano z naših 800 mnmv
vsa elektronka
občasno: žerjav z nekaj nekajkilovatnimi motorji, 5kW cirkular žaga ... skoz kej brklam 8)
hladilnik, da odrasla oseba notr zleze

To + kar sem pozabil znese 1800 W na števcu + 245 do 490 € kmetu za 5 do 10 m3 hlodovine.
Kam pa z €, ko gre za moj čas/telovadbo? Drva sem, drva tja ... 8)
Tu mi lahko nekdo prišteje ure lastnega dela.
Lahko pa odšteje par sto €, kolikor bi nas stala poleg sinove še moja karta (+ tam prebit čas + strošek prevoza) v finesu :wink: :?:

*odebelil razmetavanje(?) :roll:
In da ne bom napak razumljen.
Vsem okoličanom ki kurijo v starih neefikasnih kuriščih, ali kurijo z vlažnimi drvi, ne znajo kurit, se jim ne da pazljivo kurit ... in znano klimatsko zdravilišče ob kakem izjemnem brezveterju naredijo [url=httpsunichr("58")//goounichr("46")gl/photos/dwktXVoWQrpaR7xE8]takole[/url], ali še huje, bi seveda priporočil TČ, daleč na prvem mestu ... ali makar IR panele. Če bi bil v poziciji pa zahteval, bemti, ne le priporočil :evil:
In kaj bi pol priporočil onim v Šoštanju?
Če boš v poziciji, jih lahko kar potolčeš, kmete neumne.
Če si že nočejo kupiti nove kotlovnice za 10 in več jurjev.
Drv imajo tako ali tako mnogo preveč, torej je jasno, da jim fuuuuul pomeni karjola ali dve manj na leto.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Še vedno so lastna pljuča (življenja) manj vredna od cekinov v žepu. Ko jih je treba zamenjati, pa v jok in na drevo (bolje rečeno v jamo).

Vsem okoličanom ki kurijo v starih neefikasnih kuriščih, ali kurijo z vlažnimi drvi, ne znajo kurit, se jim ne da pazljivo kurit ... in znano klimatsko zdravilišče ob kakem izjemnem brezveterju naredijo [url=httpsunichr("58")//goounichr("46")gl/photos/dwktXVoWQrpaR7xE8]takole[/url], ali še huje, bi seveda priporočil TČ, daleč na prvem mestu ... ali makar IR panele. Če bi bil v poziciji pa zahteval, bemti, ne le priporočil :evil:

Vabjen v eno od znanih kotlin kjer je PM10 materiala dovolj za izvoz...boš na koncu videl da kljub takemu ozračju iz tvoje pripete slike še vedno živiš v klimatskem zdravilišču. Enim res dol visi kaj porinejo v peč, "sam da greje".
@janipapillon: Slika res ni lepa in ti je ne zavidam.

A dajmo si nalit vsaj čistega vina, če že zraka nimamo: logika gre v smeri outsorsanja smeti. V prevodu, "važno, da mam jaz dvorišče čisto, oni ob odlagališčih so pa že navajeni vsega". Pa me to v bistvu niti ne moti najbolj, saj imamo za te stvari regulative - kao... Moti me pa splošno pretvarjanje, da je elektrika iz omrežja čista oblika ogrevanja (in pogona vozil). Seveda je, dokler se cel kup stvari prevali nekam drugam, daleč od oči! Pod črto pa vsi prispevamo k slabšanju skupnega bivanjskega okolja. Itak - kdaj smo pa še ljudje kaj vrnili naravi? Vedno več vzamemo kot damo... Tisti, ki kurimo trda goriva, bolj na svojo neposredno škodo, drugi pa pač nekoliko manj na svojo pa zato malce bolj na neko neznano nekje daleč stran, kjer se porazdeli in (držimo fige) efektivno izgine. Še celo zemeljski plin, ki resnično najbolj čisto izgoreva (kemijsko gledano), pridela prenekateri madež, preden pride npr. iz daljne Rusije do slovenske plinske peči!

Seštevek onesnaženja vsako leto narašča, ampak kar nekaj časa narašča že tudi čudenje nad tem. Le kako je mogoče, da je zrak slabši, če pa gremo vsi na TČ pa na električne avtomobile??! Nekdo mora biti kriv! Aha, vemo kdo: tisti z individualnimi kurišči, ki morda tudi še celo nimajo detektorjev CO! Za vsako TČ, ki se na vasi vgradi, ostali v pečeh ziher skurijo pol kile plastike več in navržejo še eno mokro poleno za povrh. Kaj drugega bi lahko bilo?

Big Grin

No, malo sarkastičnega heca sem si privoščil... Dejstvo je, da zastonj kosilo ne obstaja. Pri kurjenju drv imam osebno recimo veliko šans, da stvari izboljšam že takoj pri sebi. Nekako tako, kot pri vsakem produciranju smeti. To se potem pozna tudi na moji neposredni okolici. Uporabljam uplinjaka in zalogovnik, skrbim za primerno suhost drv, imam lambda regulacijo za optimalno izgorevanje, pa tud aberveznik nisem (se mi zdi). Iz mojega dimika se pokadi enkrat na 24-36 ur za kakšnih 15 minut, dokler zadeva štarta. Ajde, pride 1 slab dan na vsakih xy dni, ko zadeva ne štarta idealno in se kadi pol ure. Po tem gre v glavnem samo še za vodno paro in CO2, vidnega dima pa zelo malo. In po štirih urah je tudi tega konec za tisti dan. Če sem pa tak, da mi dol visi za vse te reči, potem pač ni pomoči. Če je takšna cela vas, pa dobimo sliko od @janipapillona ali od @Hanzija. Ampak izgovora vseeno nimam - če se hoče, se da! Vprašanje pa ostane: kaj natanko lahko ukrenem pri električnem ogrevanju? Pri do konca izolirani hiši se lahko samo še tolažim, da je moj proizvajalec itak maksimalno učinkovit in da bi bilo vse ostalo bistveno slabše. Da sem pa "clean" je pa po mojem mnenju pretvarjanje oz. - v najboljšem primeru - mešanje pojmov.

Pa brez zamere, lepo prosim... Smile
Zanimivo, o okolju in zdravju ter pljučih pa se niste sekirali, ko nam je VW po ovinkih in mukah le priznal, da nas je desetletje zavestno in namerno zastrupljal in ko v ZDA mora plačati odškodnine, pri nas pa nam kaže fakiča in se nam smeje v obraz ...

Na posameznika z 10 let staro pečjo pa greste takoj z vso silo o tem kako vas zastruplja in kakšno škodo vam povzroča (in ironično z delci, ki so dokazano manj škodljivi kot PM delci pri zgorevanju dizla).
Zakaj je zrak vse slabši? Zaradi draženja kurilca, ko folk prehaja nazaj na kurjenje z drvmi in forsiranja biomase! Pa še zaradi forsiranja dizlov. Ne pa zaradi TČ.
Glede izvora elektrike se bom pa kar citiral iz druge teme:
Energetik81 Napisal:TČ je bolj eko kot individualna kurišča enake moči.
Tudi če bi bila VSA elektrika iz TE, bi bilo bolj eko, sicer poraba primarnih goriv podobna, vendar precej čistejša. Daj si no malo poglej, kakšne filtre uporablja sodobna TE, kakšno je izgorevanje v gigavatnem kotlu, kamor se vpihava premog v prahu in kakšno v lokalnem kurišču 30kW, ki ga je sosedov janez ravno zakurblal z vlažnimi drvmi...
No, potem lahko tudi ugotoviš, da TE še zdaleč ne zagotavljajo 100% el. energije, niti ne 50%... torej ja, TČ proizvede precej manj izpustov kot kurjenje na drva.
Izgleda, da sem odprl pandorino skrinjico. In to v dve temah hkrati.

A ni to zanimiv in največji človekov kemični poizkus?
Šoštanj s trdimi delci onesnažuje bolj globalno, previsoka vsebnost mikrodelcev se pojablja predvsem lokalno.

TČ je korak v pravo stran, prav tako dobra peč na biomaso, pravilno kurjenje v najbolj [url=httpsunichr("58")//goounichr("46")gl/photos/3qJbTY4fYYAWFwXY9]navadnem štedilniku[/url] ... predvsem pa kaka cunja gor pa stopinjaK dol v bivaliču je korak v pravo stran

Dizel al pa šporhet trdi delci @10 mikronov je deset mikronov.
Šporhet mam, dizla pa ne 8)
1 ... 27 28 29 30 31 ... 35 Pojdi na stran 
Iskanje po temi