Tukaj imate enega poskusnega zajčka, ki so ga prijatelji prepričali v ir panele. Kupil sem jih pri Ekosenu. Niti približno ne bom pisal dejanskih cifer koliko porabim, ker je to odvisno od vsakega posameznega objekta. Niti mi ni zdaj za opisovat karakteristike ogrevanega objekta, razen da povem, da še ni izolacije sten, je pa dobra izolacija tal in podstrešja. Pripisal bom le prednosti in slabosti.
Načeloma glede samega ogrevanja nimam kritik. Prostore narediš tople toliko kot si nastaviš na termostatu. V glavnem toplo bo toliko, kot bo prenesla tvoja denarnica.

Dela ni nobenega. Edini strošek ti je le poraba elektrike. Ogrevanje je podobno talnemu gretju po udobju in je udobno. Pod mizo te ne bo zeblo, tako kot sem nekje že zasledil. Bom rekel, da bi to ogrevanje bilo vrhunsko, brez kritike, če bi le poraba bila takšna kot trdijo. Ampak ni! In ta poraba naredi temu sistemu ogrevanja velik minus, ki je napram vsem prednostim tako velik, ker se marsikdo ne bi odločil za to ogrevanje,če bi vedel kakšna bo dejanska poraba. Če mi je žal? Še sam ne vem, ker neke vlke izbire ravno nisem imel. Verjetno bom v prihodnosti dal vgradit še toplozračni kamin, da mi bo grel en del hiše (v vsakem primeru mi celotne hiše ne more gret zaradi postavitve prostorov). Načeloma ta toplozračni kamin ni bil načrtovan, enkrat pa mogoče bo, ravno zaradi zmanjšanja porabe. Pa odvisno od tega kakšna bo kasneje poraba, ko bo na bajti dobra izolacija. V glavnem, v mojem primeru je bilo ogrevanje s paneli najpreprostejša in najcenejša rešitev, zato malo vzamem v zakup večjo porabo.
Bi pa ob vsem tem napisal nekaj mimo česar ne morem in nekaj kar me pošteno jezi. To je, da je in bo letna poraba dejansko enkrat večja, kot so obljubili, trdili! Ko sem jim to sporočil, so prišli pogledat in skušali napako sanirat zaradi montaže prešvohnih panelov. Glede tega nimam kaj za rečt. Z montažo močnejših panelov na njihov strošek, bi se naj poraba zmanjšala. Že meni je bilo jasno, da se to ne bo zgodilo in se tudi ni. Če povečaš moč, posledično povečaš tudi porabo, le paneli malo hitreje segrejejo prostor. Dejansko mi ni jasno to, da je direktor podjetja tako močno prepričan v svoj prav, da je na svoj strošek šel reševat njihovo napako, da mi bo z močnejšimi paneli znižal porabo. V resnici pa je sebi naredil stroške, meni pa še več panelov po stanovanju z večjo porabo. Mislim, da imam razlog, da sem močno podvomil v njihovo strokovnost, da tile sploh vedo kaj prodajajo. Že to, da so mi v štartu vgradili kao premalo moči..., a na to nestrokovnost že sami opozarjajo več let na točno tem forumu.
Glede na lastne izkušnje in logično razmišljanje je jasno, da ne glede na potrebno inštalirano moč panelov, je poraba točno takšna, koliko je na objektu izgub. Basta, ne pa da mi kvasijo kako je pri panelih vse drugače in, da vse zavisi le od inštalirane moči in, da potem grejejo v najhujšem mrazu le 4ure/dnevno, a meni suče ono uro tak, da že iskre bek špuka. Paneli v tem času grejejo definitivno več kot 12ur dnevno.
Enako ne drži, da se kao ne splača izklapljat panelov ali ponoči nižat temperature. Ne drži. Točno toliko kot delajo, točno toliko porabijo. Sem večkrat znižal ponoči temperaturo za nekaj stopinj ali celo izklopil panele za nekaj ur in se je tekom dneva točno toliko tudi poznalo pri porabi. Definitivno ni zanemarljiva poraba, če delajo 24ur ali pa 18ur. Stene se pa v tako kratkem času tudi niti pribljižno ne ohladijo!
In, da ob tem pripomnim še en minus. Če hočeš ta prostor, ki si mu znižal temperaturo nazaj segret, pa tudi traja celo večnost. 13m2 velik prostor bi ti za 2 stopinji segrevalo skoraj eno uro. Mislim, da ni potrebno rečt v kakšnem času bi za dve stopinji segrel ta isti prostor 20eur vreden kalorifer, klima ali kamin. Ni primerjave. In, da še bolj štrene pomešam. Neumna je izjava, da tako dolgo potrebuje zato, ker stene segreva in predmete. Tudi, če so stene že segrete, traja izredno dolgo oziroma toliko kot sem napisal, da segreje zrak v prostoru.
Še enkrat, to da paneli segrevajo stene in predmete drži točno toliko, kot za čisto vsako drugo ogrevanje. Tudi kamin in klima ti po nekem času segrejeta stene! Dejstvo je, da so vsaj pri meni predmeti in stene mlačne. Absolutno niso mrzli, razen prekleta wc školjka, ampak tudi topli niso v taki meri, da bi lahko nazaj v prostor oddajali toploto. Larifari je dejstvo, da ti paneli ogrevajo predmete v prostoru oziroma točno toliko, kot vsako drugo ogrevanje.