PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovnik, kurilnica in razna vprašanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ST2-RDR zna krmitili črpalko + motor mešalnega ventila.
Jaz pa se bolj nagibam na ST2-R, ki krmili samo pumpo on/off.
Naštimaš urnik, glede na kurjenje in to bo to. V naslednji predelavi, pa motor na mešalne ventile itd pa da se znebimo še drv notri neke pelete, potem pa bo šele prišel do izraza WDC.

rešil bi si pač rad trenutno vezavo, ki je kakršna je. bo treba potrpeti par sezon. ta čas pa čim bolj izkoristiti to kar je...
Takole friziranje kotlovnice na obroke je drago.
Ročni mešalni ventil je mimosunek. Bolje bi se obnesel termostaski. Hkrati pa je boljši start za wdc, ker mu rabiš natakniti samo pogon. Ampak do wdc boš pa nekaj let v radiatorje spuščal smotano temperaturo vode.
Jaz bi vzel kredit, limit.... Za wdc in motorni pogon, kasneje eventuelno se dd2 (2x) in dodatni mešalni ventil.
Mene pa zanima, kako izolirano hišo imaš? Poraba drv?

Pri neizolirani hiši se z izklapljanjem gretja čez noč nekaj prihrani, pri dobro izolirani je prihranek bolj kot ne zanemarljiv. Če je poraba majhna, se verjetno da tudi iz majhnega zalogovnika s primerno regulacijo dobiti kar nekaj avtonomije. Pri veliki porabi pa bi se bilo pametno osredotočiti na dodaten zalogovnik.

WDC 20 je samo regulator. Poleg potrebuješ še tipala, sobni enoti (opcijsko) in motorne pogone. Pa cenovno kar nanese. Zato se poraja vprašanje, če si sploh pripravljen vložiti kakih 500EUR za material in še ? EUR za delo. Če se že greš, potem še dodelaš hidravlično vezavo, prej nujno kot opcijsko (spet evri). Mogoče se da kake obstoječe elemente (tipala, kable, motorni pogon...) uporabiti, a poceni vseeno ne bo.

Če te pa moti samo vklop črpalk, si pa lahko pomagaš s kakim poceni timerjem (okoli 10 EUR). Timer MOGOČE lahko vežeš zaporedno z obstoječim termostatom, tako bi črpalka delovala samo v primeru ko je notranja temperatura prenizka in hkrati "prava ura".

Tisti promix 05R verjetno služi, da vroč povratek od ogrevanja sanitarne vode pošlje na sredino namesto na dno zalogovnika. Če ni strateško postavljenih neprovratnih ventilov/gravitačnih zapor, je po vsej verjetnosti več škode kot koristi, ker se hidravlični pretoki iz različnih vej lahko "tepejo med sabo". V tvoji hidravlični vezavi vidim nekje kompliciranje brez veze (promix 05R), drugje pa poenostavitve (ročni mešalni ventil me moti bolj kot to, da je samo en mešalni ventil za dva ogrevalna kroga. Res pa se da gor natakniti motorni pogon...) Rekel bi, da je bil koncept vezave v tem, kako najbolj izkoristiti obstoječo regulacijo, ne pa kako doseči največ udobja v proračunski omejitvi.

Prednost ogrevanja 24/7 vidim predvsem v tem, da lahko zalogovnik sprejme več energije. Če zalogovnik "prazniš" npr. iz 70 do 30°C dobiš 2x toliko energije, kot če ga prazniš iz 70 na 50°C. Če črpalke neprestano delujejo, radiatorjem zadostuje nižja temperatura. (Številke so samo za ponazoritev, ne poznam tvojih temperatur...)

P.S. Sem bil med pisanjem odsoten, pa je vmes že Hanzi marsikaj dodal...
Sebek Napisal:Na tisti mešalni ventil se pomoje, da montirati ta motorni pogon za mešalne ventile.
Ali ta motorni pogon deluje samostojno ?

Na tisti mešalni ventil brez pogona bi nataknil za prvo silo ACC10 ter sobni termostat da prižiga in ugaša pimpi- OČ
Saj to je problem. Malo tega, malo onega, pa še ena škatla za 100EUR, pa potem štukanje na drugem koncu, pa bo spet šlo nekaj EUR, pa še vedno ne bo ne tič ne miš.

Najprej je treba zastaviti cilj in proračun, potem pa se odloči kako in kaj. Pravzaprav dva cilja: Kako (kdaj) ogrevati sanitarno vodo (najbolje samo med kurjenjem, sicer naj se po potrebi vklopi STČ) in kako ogrevati stanovanje (vremensko ali s termostati) Zalogovnik je majhen in mora biti pametno izkoriščen.
Hanzi Napisal:Takole friziranje kotlovnice na obroke je drago.
Ročni mešalni ventil je mimosunek. Bolje bi se obnesel termostaski. Hkrati pa je boljši start za wdc, ker mu rabiš natakniti samo pogon. Ampak do wdc boš pa nekaj let v radiatorje spuščal smotano temperaturo vode.
Jaz bi vzel kredit, limit.... Za wdc in motorni pogon, kasneje eventuelno se dd2 (2x) in dodatni mešalni ventil.

Se popolnoma strinjam ......v veliko primerih so improvizacije dražje od obrestovanja najdražjega kredita....
Pozdravljeni
Imam eno vprašanje v zvezi z zalogovnikom.
Kurim v peč, ki segreva vodo v zalogovniku. Ne živim še v hiši, naslednji dan pridem in v kurilnici voda, ki je prišla izpod zalogovnika. Mogoče se je voda preveč segrela.
Ali ima zalogovnik kakšen varnostni ventil, ki spusti vodo v primeru pregretja? Ker sicer ne vem od kje voda.
Potem sem še kuril in vse OK!?
Če je bilo to prvo kurjenje in segrevanje zalogovnika potem bi lahko bil kondenz, ki se je nabral na zalogovniku. Če pa se je že večkrat kurilo, oziroma od zadnjega kurjenja ni minilo več dni, (se voda ni ohladila na temperaturo zraka), potem pa lahko spušča kje kak spoj. Načeloma pa varnostni ventil nebi smel biti skrit za izolacijo. Spremljaj če se bo še pojavljala voda, ter preveri če je v sistemu še dovolj vode in če slučajno pada.
Z raztezno je vse ok?
Ni bilo prvo kurjenje, tudi prejšnje dni sem kuril, vendar 1× na dan in ko sem prišel drugi dan se je voda v zalogovniku ohladila na cca 25 st. C. En dan pa sem zakuril 2× oz. ko je pogorelo sem še enkrat naložil drva. Drugi dan pa voda na tleh (cca 1-2 litra). Zato previdevam, da bi se lahko voda preveč segrela. Vodo sem pobrisal in zopet kuril, da se je voda segrela na cca 80 st. tako zgoraj kot spodaj. Tokrat vse OK. V sistemu ni opaziti manjka vode.
Bom še spremljal, čeprav malo težko, ker ne živim še v hiši. In tudi ne kurim vsak dan.

Kako pa ugotovim, če z raztezno posodo kaj ni v redu?
Preveri odzračevalnik na zalogovniku. Podobno je bilo pred leti pri meni. Vse v redu dokler je bil zalogovnik topel. Ko pa je temperatura vode v njem padla, oziroma se bližala 40° pa je začel puščati odzračevalnik in čim bolj je bil ohlajen bolj je puščal. Včasih pomaga to, da odzračevalnik rahlo potolčeš in s tresljaji skušaš odstraniti smet v odzračevalniku. No, jaz sem ga moral zamenjati.
No mogoče se je pa tisti tujek v odzračevalniku ob dvojnem kurjenju že odstranil.
Pri raztezni posodi odvij ventilček (podobno kot pri avtu) in kratko pritisni iglo. Če bo ven pihnil zrak je vse v redu.
Sem preveril, če bi slučajno tam puščalo. Pa ni, ker je bil na zalogovniku, izolaciji prah enako kot povsod. Če bi tam puščalo, bi bilo videti.
Bom pač spremljal, ko bom zopet kuril.

Hvala za nasvete.
1 2
Iskanje po temi