PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovnik, kurilnica in razna vprašanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Kot je že v naslovu omenjeno, imam 1001 vprašanje glede kurilnice.

Do nedavnega je bilo ogrevane hiše urejeno s pečjo na drva ( 2 ločena nadstropja, 2 sobna termostata 2 pumpi) + TČ za sanitarno voda (+pumpa, da TČ ni delovala, kadar se je kurilo).

Letos so kurilnico malo dodelali (beri: dodali majhen zalogovnik) in ostalo ropotijo, katera spada polek. ("pametna" pumpa optima, seltron promix acc20,...) - shema priložena! (se v naprej opravičujem, z risanjem se ukvarjam zgolj v sili Smile )
Za boljšo debato, bi dodal še naslednje podatke.
Prvo nadstropje nima običajnih radiatorjev, ampak konvekcijske in meri cca 80m^2.
Drugo nadstropje meri cca 90m^2 in navadne radiatorje s termostatskimi ventili.
Hiša je solidno izolirana, z novimi okni itd... mogoče je malo slabša (ali pa je sploh ni) talna izolacija v pritičju.
S pečjo smo do sedaj upravljali tako, da se je kurilo "polahko" (2-3 polena) tako je bilo v hiši vedno dovolj toplo, težava je samo, ker more nekdo to na cca 1-2h nalagat. Spodaj smo temperaturo uravnavali s termostatskimi ventili in pumpo "always on", zgoraj samo s pumpo on ali off. Tu se pojavi prva težava, ker v kurilnici ni prostora sploh, niti kje blizu.
Vseeno smo se odločili za zalogovnik ampak smo že v štartu vedeli, da ne bo to tak, da bo zadostoval za 2 dni, ampak bomo zadovoljni, že če nam bo zmanjšalo število nakladanj. In smo jo dobili, tako kot je na sliki.

Vsa ta ropotija seveda zahteva neko krimljenje, katero pa se v tem koraku žal ni posodobilo. Zato bo večina vprašanje ravno iz "električnega" področja. Iz slike sta razvidni 2 "no name" šlatli, katere sem označil z "white" in "black" box (v nadaljevanju WB/BB).
WB je sestavljena iz 2 relejev in 2 stikal. v točno vezavo se nisem spuščal, notri je tako kot bi nekdo razkuhane špagete raztresel, ampak na kratko, zadeva skrbi za napajanje pump in po novem promixa 05R. Na WB ej priključen tudi en navadni termostat, kateri je naštiman, na cca 45 stopinj, in ga sumim da vklopi pumpi za pritličje in prvo nadstropje, ko je temperatura na vrhu zalogovnika ustrezna.
BB je strokovno označez z "diferenčni regulator temperature sanitarne vode". drobovja si nisem še pogledal, ima pa 2 temperaturni sondi (ena v TČ in druga v zalogovnik) in napaja/upravlja s pumpo za sanitarno vodo, verjetno glede na očitke sond, ampak katere pa ne vem... skratka, obe škatli mislim, da kar kličta po zamenjavi.

Vprašanja:
1) sobni termostat iz pritličja bi radi nadomestili s takim, ki bi znal pumpo vžgati od 6:00-8:00 in od 16:00 - 23:00. Katerega priporočate?
2) kako priporočate urediti elektroniko, da se znebimo WB in BB. je smiselno ju zamenjati z npr seltron WDC 10?
3) kolikor sem uspel razbrati iz literature, je ESBE VRG 131 nekakšen specjalni ventil. Imamo ga pred obema pumpama, nastavljen ROČNO na 3/4 in imamo ga pred "povratno" vodo pred prečjo. nanj je nasajen ACC20. je tista ročna varjanta pred pumpami OK? kako to deluje?
4) AVC 05R sedi na navadnem na ne-vem-čem. Predvidevam, da je to navadni 3-potni ventil. na kaj se ponavadi nasadi 05R? Je dovolj da je samo napajan? kako to, da nima nobenega senzorja temperature? kako potem ve, kako odpirati?
5) hitrosti Grundfoss črpalk... sanitarna voda - hitrost 1. ok, razumem, počasi segrevamo, itak se nam bolj "mudi" ogrevati.
1. nadstropje - hitrost 2, vredu, 1. nadstropje grejemo malo bolj, najbrš konvektorji zahtevajo svoje.
črpalka pre pečjo pa je nastavljena kar na 3! lahko kdo razloži, zakaj je to tako in če je to ok?

Mogoče se vam zdijo nekatera vprašanja smešna, ampak priznam, da sem čisti laik, kar se kurilnic tiče, pri prenovi nisem bil zdraven. nekaj so sicer mojstri razložili, vsekakor pa bi zelo cenil drugo mnenje.

Se nadaljuje...

Priložene datoteke
.png   kurilnica.png (Velikost: 75,26 KB / Prenosi: 1648)
En mešalni ventil za dva kroga?
A je motorji pogon na njem (avc 05?)
Če boš dal wdc, zna biti da hidravlika ne bo ok, in bo treba kaj predelati. Upam da je tole bilo kaj ceneje kot wdc. Ker slabše je bistveno. Vsaj po sliki sodeč.
Ne vem kakšno funkcijo opravlja tisti spodnji promix pri zalogovniku.
Vprašanja.
1. Termostat recimo st2 od seltrona.
2. Če boš dal wdc se bojim da ti st2 ne bo prišel prav in boš moral menjati za dd2. Zato si najprej razjasni tole okoli wdc. Lahko pa wdc dela brez dd2 korektorja, samo je manj natančen če prav razumem to filozofijo na seltronu (itak ker wdc nima podatka iz prostora kako toplo je tam).
3. Če je tam mešalni ventil ki omogoča namestitev motornega pogona, potem res ne vem zakaj tega ni tam. Poleg tega bi morala biti dva mešalna ventila (wdc 20!) Ker imajo konvektorji najbrž drugačne zahteve kot radiatorji.
Črpalka na 3? Pri peci. Odvisno koliko imaš povratek nastavljen (acc20) in koliko gre potem temperatura vode z peči ven.

Se nadaljuje...
Nemelk2 Napisal:Pozdravljeni!

Kot je že v naslovu omenjeno, imam 1001 vprašanje glede kurilnice.

Do nedavnega je bilo ogrevane hiše urejeno s pečjo na drva ( 2 ločena nadstropja, 2 sobna termostata 2 pumpi) + TČ za sanitarno voda (+pumpa, da TČ ni delovala, kadar se je kurilo).

Letos so kurilnico malo dodelali (beri: dodali majhen zalogovnik) in ostalo ropotijo, katera spada polek. ("pametna" pumpa optima, seltron promix acc20,...) - shema priložena! (se v naprej opravičujem, z risanjem se ukvarjam zgolj v sili Smile )
Za boljšo debato, bi dodal še naslednje podatke.
Prvo nadstropje nima običajnih radiatorjev, ampak konvekcijske in meri cca 80m^2.
Drugo nadstropje meri cca 90m^2 in navadne radiatorje s termostatskimi ventili.
Hiša je solidno izolirana, z novimi okni itd... mogoče je malo slabša (ali pa je sploh ni) talna izolacija v pritičju.
S pečjo smo do sedaj upravljali tako, da se je kurilo "polahko" (2-3 polena) tako je bilo v hiši vedno dovolj toplo, težava je samo, ker more nekdo to na cca 1-2h nalagat. Spodaj smo temperaturo uravnavali s termostatskimi ventili in pumpo "always on", zgoraj samo s pumpo on ali off. Tu se pojavi prva težava, ker v kurilnici ni prostora sploh, niti kje blizu.
Vseeno smo se odločili za zalogovnik ampak smo že v štartu vedeli, da ne bo to tak, da bo zadostoval za 2 dni, ampak bomo zadovoljni, že če nam bo zmanjšalo število nakladanj. In smo jo dobili, tako kot je na sliki.

Vsa ta ropotija seveda zahteva neko krimljenje, katero pa se v tem koraku žal ni posodobilo. Zato bo večina vprašanje ravno iz "električnega" področja. Iz slike sta razvidni 2 "no name" šlatli, katere sem označil z "white" in "black" box (v nadaljevanju WB/BB).
WB je sestavljena iz 2 relejev in 2 stikal. v točno vezavo se nisem spuščal, notri je tako kot bi nekdo razkuhane špagete raztresel, ampak na kratko, zadeva skrbi za napajanje pump in po novem promixa 05R. Na WB ej priključen tudi en navadni termostat, kateri je naštiman, na cca 45 stopinj, in ga sumim da vklopi pumpi za pritličje in prvo nadstropje, ko je temperatura na vrhu zalogovnika ustrezna.
BB je strokovno označez z "diferenčni regulator temperature sanitarne vode". drobovja si nisem še pogledal, ima pa 2 temperaturni sondi (ena v TČ in druga v zalogovnik) in napaja/upravlja s pumpo za sanitarno vodo, verjetno glede na očitke sond, ampak katere pa ne vem... skratka, obe škatli mislim, da kar kličta po zamenjavi.

Vprašanja:
1) sobni termostat iz pritličja bi radi nadomestili s takim, ki bi znal pumpo vžgati od 6:00-8:00 in od 16:00 - 23:00. Katerega priporočate?
2) kako priporočate urediti elektroniko, da se znebimo WB in BB. je smiselno ju zamenjati z npr seltron WDC 10?
3) kolikor sem uspel razbrati iz literature, je ESBE VRG 131 nekakšen specjalni ventil. Imamo ga pred obema pumpama, nastavljen ROČNO na 3/4 in imamo ga pred "povratno" vodo pred prečjo. nanj je nasajen ACC20. je tista ročna varjanta pred pumpami OK? kako to deluje?
4) AVC 05R sedi na navadnem na ne-vem-čem. Predvidevam, da je to navadni 3-potni ventil. na kaj se ponavadi nasadi 05R? Je dovolj da je samo napajan? kako to, da nima nobenega senzorja temperature? kako potem ve, kako odpirati?
5) hitrosti Grundfoss črpalk... sanitarna voda - hitrost 1. ok, razumem, počasi segrevamo, itak se nam bolj "mudi" ogrevati.
1. nadstropje - hitrost 2, vredu, 1. nadstropje grejemo malo bolj, najbrš konvektorji zahtevajo svoje.
črpalka pre pečjo pa je nastavljena kar na 3! lahko kdo razloži, zakaj je to tako in če je to ok?

Mogoče se vam zdijo nekatera vprašanja smešna, ampak priznam, da sem čisti laik, kar se kurilnic tiče, pri prenovi nisem bil zdraven. nekaj so sicer mojstri razložili, vsekakor pa bi zelo cenil drugo mnenje.

Se nadaljuje...

Kolikor ste montirali zalogovnik, ki po mojem v prvi vrsti zagotavlja ugodje pri ogrevanju (namesto temperaturnih šokov v sobah med kurjenji) je nujno potrebno vse skupaj (oba kroga) zvezati preko mešalnih ventilov in sposobne regulacije, ki bo to ustrezno vodila in zagotovila ugodje pri ogrevanju. Če je možno (če bo zaloga v zalogovniku lahko pokrila), naj se ogreva 24 h dnevno brez kakršnih koli zmanjševanj ali celo prekinitev ogrevanja.
Žena bo temu zelo hvaležna, bivanje pa precej boljše kot do sedaj!

lp
@Nemelk2
Ne, ne in še enkrat ne.....
1) dva motorna mešalna ventila (vsak ogrevalni krog svojega)
2) krmiljenje npr WDC20
3) 2x DD2+ (sobni enoti)
4) kaj ti bo tisti mešalni ventil na spodnjem koncu zalogovnika počel?
5) 24 urno ogrevanje
......
Hvala lepa za pomoč in sodelovanje, sedaj pa lepo po vrsti, kot so "hiše v Trsti"

@hanzi
en mešali ventil na 2 kroga - Se ne spoznam, takle so mi naredili in mi ni logično in zato sem načel tole debato. ne, na njem ni motornega pogona, zgleda pa točno takole [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")ebayunichr("46")de/itm/ESBE-3-Wege-Heizungsmischer-VRG131-3-4-034-Kvs-6-3-/261510063631]KLIK[/url], le da je ta nastavljen na polovico, moj pa še četrt obrata v desno in če prav razumem, to pomeni, da 1/4 povratne vode gre nazaj v gretje, 3/4 pa nazaj v zalogovnik???

wdc je bil v prvi ponudbi za prenovo kurilnice. tista je bila tudi s 1500L zalogovnikom in 2x dražja. financiral nisem jaz, zato tudi nisem imel neke besede...

kej dela promix AVC 05R tam doli tudi jaz ne vem, sploh ker je priključen samo na napajanje. sem preletel navodila, ma nič kaj dosti izluščil.

hvala za nasvet glede termostata, tudi sam sem to že gledal in mislim da je praktično nujna dopolnitev sistema. če bo/ko bo WDC mi je popolnoma jasno da ST2 nima kaj iskati in se upari z DD2 (tudi to je bilo v prvi ponudbi). Glede WDCja je tu samo še problem, kako spraviti ven zunanji senzor, ampak do tega je še daleč...

literatura spravi, da ESBE VRG 131 je mešalni ventil in ja, je brez pogona (zato sem z rdečo skiciral kako je nastavljen. kakšne so potrebe konvektorjev ne poznam. kolikor mi je znano, so pa to "visoko-temperaturni" radiatorji, samo da so malo lepše zapakirani.

acc20 in njegove nastavitve nimam pojma. če se s tipkami pomikam levo ali desno, kaže samo 3 vrednosti. T1 je bila pri polno razhacanem sistemi in ogreti bajti 70°C (to razumem kot temperaturo povratka in je odčitan iz naležnega tipala na cevi cca 20cm pred pumpo. T2 je bila cca 80°C in je verjetno odčitana iz potopnega tipala na vrhu peči (glej sliko). Ostane pa še T:1, kateri kaže 59°C kar razumem kot nastavljeno temperatuo, pri kateri acc20 začne "vračati vodo "gor" v sistem in ne več v peč. OK?

@verjameš al pa ne
res je, zalogovnik je bil montiran, kot sem napisal, ker smo želeli spremeniti način nalaganja. zalogovnik pa žal ni sposoben pokriti 24h.

@homer
1) slika prikazuje obstoječe stanje in ne kaj bi si želeli, tako da vsaj to sezono 2 mešalnih ventilov ne bo Sad
2) se strinjam, je v planu, mogoče, če bojo finance in se obstoječe stanje amortizira že v tej sezoni, pride wdc že za naslednjo! Smile
3) se strinjam, je že bil tak plan...
4) se sprašujem tudi jaz... že večkrat Smile
5) ne razumem, kaj si želel povedati s "24h..."
Imam eno vprašanje in sicer kaj vam pomeni 24 urno ogrevanje.
A to pomeni 24h vklopljeno črpalko z reguliranem dvižnem vodom ista sobna temperatura?
A to pomeni 24h vklopljeno črpalko z reguliranem dvižnem vodom z spremembo sobne temperature dnevno nočno?
A to pomeni da črpalka vklopi po potrebi na željeno sobno temperaturo?
A to pomeni da črpalka vklopi po potrebi na željeno temperaturo spremembo sobne temperature dnevno nočno?
moja definicija 24h ogrevanja je vezana na kurjenje. torej v idealnem okolju, mi ni problem zakuriti 1x na dan (popoldne), nabutati peč, ta segreje zalogovnik in v naslednjih 24h imaš kolikor toliko konstantno temperaturo v bivalnem okolju. edino ponoči bi jo spustil kakšne 2 stopinje. to je 24 urni režim na drva.
jaz bi rad imel, da popoldne zakuriš in živiš na 22°C ob cca polnoči doložiš in naštimaš 2°C manj. potem rabim gretje od 6-8 ure, potem pa ali nas ni doma, ali pa posije sonce. tako komot preživiš do popoldne, ko zopet zakuriš.

24 ur pa je čisto nekaj drugega če greješ na TČ/pelete. ker tu pa grem stavit, da je ceneje oz da se porabi manj energenta, če 24/7 peč obratuje in vzdržuje neko stalno temperaturo, magari ponoči zaradi varčevanje kje spustiš malo... nimam pa s temi načini nič izkušenj. če povzamem, v 24h mora temperatura bivalnih prostorov nihati minimalno. nočna nihanja so zgolj zaradi varčevanja Smile
Za mene pomeni 24 ur ogrevanje, da obtocna crpalka dela brez prekinitev in dovaja vodo, da drzi zeljeno temperaturo. Za TC zrak/voda, ti ne vem zakaj tako govorijo da neprekinjeno ogrevajo, ker to ni res. Ko je zunaj vlaga pa hladno, te vsake tricetrt ure zamrznejo in potem hladijo par minut. Ce smo natancni, to ni ogrevanje 24/7.
V bistvu vsa grela, ki jih nek termostat vklaplja in izklaplja so neka ciklicna grela, se pravi niso 24/7.
Na tisti mešalni ventil se pomoje, da montirati ta [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")instalunichr("46")si/indexunichr("46")php?id=8678&c=242]motorni pogon za mešalne ventile[/url]. Na tem se da nastaviti željeno temperaturo dvižnega voda. To temperaturo boš pač včasih dvignil ali znižal odvisno od potreb.

Če želiš ogrevati po urnikih si nabavi nek sobni termostat, ki omogoča urnike, ter ga zamenjaj s starim. Sobni termostat ima tako samo tri priključne sponke med katerimi preklaplja. S tem termostatom direkno krmiliš tisto črpalko katera je za tisto nadstropje. V oba nadstropja bo šla pač enako visoka temperatura.

Ko boš imel pogon na mešalnem ventilu zmontiran boš samo še enkrat ali dvakrat na dan zakuril v peč in bo toplo v hiši.

24h ogrevanje pa pomeni da črpalka deluje 24h 7 dni v tednu in v ogrevala dovaja minimalno potrebno temperaturo da je v prostoru konstantna temperatura. Ogrevanje po urniku to ni. Pri ogrevanju na urnike je potrebno imeti nastavljeno nekoliko višjo temperaturo dvižnega voda kot pri 24h ogrevanju.

No jaz bi na tvojem mestu naredil tako, ti pa kako hočeš.
Vrstni red (HT) , razdelilec za dve ali tri veje, 2x tri potni ventil+motorni pogon, 2x črpalka,2x vremenska regulacija z zveznim upravljanjem Firšt MR-TR plus. Nastaviš in pozabiš. HT je sicer malo mali ampak bolje kot nič.
@sebek
da, prav gotovo se da, saj ravno to se sprašujemo, zakaj tu AVC 05R manjka, spodaj pri zalogovniku pa je?!?
Glede sobnega termostata sem že dobil predlog, seltron ST2-R in mi je OK.

zaključimo lahko tudi podlavje "24h ogrevanja". Mislim, da s tako malim zalogovnikom in z ročnim nakladanjem to nima smisla. Grejemo se takrat ko nalagamo in zvečer naložimo še par polen in ugasnemo pumpo in s tem segrejemo HT. iz tega zjutraj dogrejemo, kar smo čez noč zgubili, brez da bi zakurili!

@jani65
ja, se strinjam, vendar se sprašujem, kaj bi vsa ta avtomatika nam koristila, ko pa je še vedno kurjenje "ročno". za tak sistem bi bilo idealno, če bi npr kurili pelete/olje ali imeli TČ, ker s tem lahko zakuriš s "klikom" na en gumb oz. to namesto tebe naredijo te pametne škatle ala wdc-ji, mr-tr,... itd

bolj ko berem, manj sicer razumem, ampak mislim da potrebujem samo škatlo, katera bo krmilila pumpo (on/off) in mešalni ventil, s katerim nadzoruješ porabo vode iz HT. mislim pravilno? je ST2R za to dovolj? to je rešitev za pritličje.
rešitve za zgornje nadstropje ni, saj se ne da montirati termostatske ventile in edini način kontroliranja temperature je s termostatom, kateri prižiga in ugaša pumpo.
Če ima kdo kakšen drugi predlog, glede 1. nadstrpja, je dobrodošel!
Trenutno pa mi je najbolj všeč vezava 414b na strani 83 iz navodil za WDC20. vključuje vse kar imamo mi, razen 1. nadstropja (drugega mešalnega kroga)!
to pomeni nakup samo wdc20 ali tudi dd+ enote?
še boljša (dražja) pa je verjetno shema 423e (str. 93) ampak ta vključuje 2 dd+ enoti, drži?

da malo povzamem odprte zadeve.
1) Ročni mešalni ventil pred pumpami pomeni isto temperaturo vode za obe pumpi, kar predstavlja problem, da vedno jemljemo vročo vodo iz HT, namesto da bi iz HT samo "dogrevali" povratno vodo?

2) zakaj je AVC 05R na izhodu hladne vode iz HT in kdo krmili obračanje ventila?

3) nekako moram se lotiti še "black boxa" in jo prepričati, da mi bojlerja sanitarne vode ne ogreva več na 60+ ampak da se pumpa sklopi pri npr 50-55, kar nam povsem zadošča

4) čakam še komentarje temperatur iz ACC20
Od Seltrona deluje tritočkovno ST2RDR
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/seltron-regulatorji/sobni-termostati/sobni-termostat-st2rdr.html#.WGTesVPhDIU">http://www.seltron.si/seltron-regulator ... GTesVPhDIU</a><!-- m -->
Ti lahko imaš čisto navaden kotel, ampak sedaj ko si dogradil HT si sistem dodelaš kot da imaš kot da imaš super kotel. Iz HT mora voda iti v razdelilec iz njega veja v pritličje druga v mansardo
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.google.si/search?q=razdelilec+za+2+veji&biw=1366&bih=662&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiO1djAlpnRAhVD2RoKHa5KDukQ_AUIBigB#imgrc=o7B48kC5oBQ67M%3A">https://www.google.si/search?q=razdelil ... 5oBQ67M%3A</a><!-- m -->
Tale ST2(RDR?) ima sorodnik (mu namignil jaz, ker je bil to ogromen napredek proti prejšnjemu naležnemu termostatu peči na drva in ročnemu mešalnemu $P ventilu) ) . Smo tudi na wdc šparal, pa še hiša v 3 nadstropjih je v uporabi precej terminsko (kmetija) . MOram rečt da nisem zadovoljen z njim.
Pogosto se zgodi da mešalni ventil odpre na malenkost manj kot polovico, po hiši pa goni temperaturo vode enako sobni temperaturi. Kje je napaka ne vem. Takrat bi moral ventil zapreti in ugasniti pumpo. saj včasih ga (ko je dovol presežena nastavljena temepratura) ampak to je nekako težko nastaviti. Na polovici odprt bi po moji logiki moral goniti srednjo temperaturo med temperaturo zalogovnika in povratkom iz radiatorjev.
ZAdeva je po hiši itak regulirana s termostaskimi glavami, termostat je v hodniku, precej od vrat (ki se poredko odpirajo) . Naštiman ima sedaj časovnik, v času dnevne temperature mu ""pregreva" hišo (21) , v času nočne " pa podhlaja"(18).
Da bi imel naštimano 20/19 pa bi delalo precej čudno . Pumpa bi pol zime gonila mrzlo vodo po ceveh (20C)
Vidim pa da v hujšem mrazu tudi v času nočne nastavitve na polno odpre mešalnega, se pravi so tudi takrat potebe hiše sorazmerno velike.
1 2
Iskanje po temi