PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da se še jaz pridružim debati. V kratkem pridejo polagat vinil v mansardi im izvajalec želi imeti ogret estrih. Ker hiša še ni izolirana, ne vidim potrebe, da bi takrat ogrevali tudi pritličje. Je dovolj, da se samo zaprejo veje talnega v omarici ali je treba še kje drugje kaj nastavljati?
To je vse.
Hvala!
Tone Napisal:Nima veze, samo da je dovod v cev z merilniki.

če dam merilne lončke zgoraj, potrebujem nad njimi kaj "servisnega" prostora?
Toliko, da jih lahko odviješ, to je dober cm, nato se jih pa že lahko nagne naprej in dokončno izvleče. Dolgi so morda 8cm, malo več zunaj, manj notri, pišem po par let starem spominu. Ključ v roke in enega odvij, pa boš videl. Več placa rabiš pri ventilih, kamor lahko daš pogone za električno odpiranje vej, 10cm bi moralo biti zadosti.
Da se jaz nekaj vprasam, na talnem imam razdelilec giacomini; ali ima kdo tak primer, ki meni ni cisto logicen. Imam 10 vej, na osmih je kaze pretok okrog 2 litra, na prvi kaze skoraj 3, na drugi pa okrog 2,5. Kar meni pri tem ni logicno je to, da sta prvi dve veji tudi najdaljsi, a pretok pa kao najvecji. Na prvi veji je 95 metrov cevi, na 11,2 kvadrata, cetrta veja je recimo najbrajsa, samo 60 metrov, pretok pa liter manjsi.
Vse veje so do konca odprte.
Meni se zdi da ti indikatorji pretoka niso najbolj tocni. Tudi ce merim temperaturo ploscic so na prvi zanki hladnejse, kar je logicno, ce je dalsa pa vecji prostor pokriva, logicen mi ni pretok, ki ga kaze loncek.
l150150b Napisal:
zan0088 Napisal:Pozdravljeni, prosil bi za pomoc glede talnega gretja.

Najprej bi opisal vezavo:
Peč na drva, voda preko 60 st. C gre v razdelilec in s polno temperaturo v veje radiatorjev, ena veja je pa za talno gretje in gre notri ista voda, samo da je pol metra za razdelilcem še doza s tem ventilom nastavljenim na 30 st. C (<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.oventrop.si/products/show/2V348R0CPVMYLKB7">http://www.oventrop.si/products/show/2V348R0CPVMYLKB7</a><!-- m -->).

Enkrat je zaradi pregrete peči, nad 100 st. C (zatajila zapiralna loputa za zrak) počila tista polmetrska cev za talno gretje, oranzna, med razdelilcem in dozo z ventilom. Verjetno je že tukaj napaka, da je tega pol metra cevi enakega kot naprej za kačo za ventilom, namesto da bi bila bakrena visokotemperaturna.

Druga stvar je da v tej temi (in v opisu iz zgornjega linka) piše, da naj bi se te ventile vgrajevalo na povratke in ne na dovod, kot imamo pri nas. Je to res?

Kakorkoli že, talno gretje je funkcioniralo, kdaj je crknilo natančno ne vem, sumim pa da takrat, ko se je peč pregrela. Imamo pa v hiši dve podobni nadstropji in v spodnjem talno gretje še vedno delo (vsako nadstropje ima svojo črpalko, razdelilnik in ventil za talno). Vprašanje pa je, kaj bi torej bilo lahko narobe, da talno gretje zgoraj ne funkcionira več? Ventil sem odprl že na max. 40°C pa nič. Čutiti je, da spusti vodo naprej, je cev topla, nekaj temperature je čutiti tudi na povratni cevi, ki pride nazaj (topleje kot spodnja povratna cev z regulatorjem na 30°C). Vendar v zgornjem nadstropju so tla še vedno mrzla, spodaj pa je po eni uri od kurjenja že lepo čutiti precej topla tla.

Bi imel kdo kakšno idejo, nasvet, kaj še probat? Je morda ventil uničen od takrat, ko je dobil pregreto vodo, so občutljivi na to?

Tako kot piše je tudi pravilno! Ta ventil se vgradi na povratni vod - saj drugače ne more funkcionirat!! Kako je tebi to (že preje) funkcioniralo na dovodu ne razumem! Na povratku je ta ventil zato, da malenkostno odpira pretok skozi vejo talnega ogrevanja glede na temperaturo - če je premajhna malo odpre pretok in zapre če je temperatura prevelika! V tvojem primeru, ko je RTL vgrajen na dovodu pa je ventil stalno zaprt, ker je temperatura na dotoku - jasno - vedno prevelika! Torej še enkrat - ta ventil predstavlja najbolj enostavno regulacijo zmanjšanja temperature za vejo talnega ogrevanja - se največkrat uporablja za vejo talnega ogrevanja, ki jo vzamemo kar iz radiatorja in se vgradi na povratek!

Torej zato meni talno ne deluje pravilno ?imam na vhodu v talno ventil od elbe 20-42stopinj in ko mi peč segreje na 50st mi pretok v omarci pade na 0 , ko je pod temp 40 st se pa odprejo do konca. Ali je to mogoče? Kak ventil bi pa mogu bit da deluje talno pravilno in da negre vec kot 50st noter v talno?
Brez kake hude pogruntavščine s kakimi mlinčki, ki bi mešali vodo, je to izvedljivo samo s pomočjo radiatorja, ki ohlaja vodo, predno gre v ventil in naprej v talno.
Nimam nobenega radiatorja, le talno
Ne se hecat, kakšno peč pa imaš in kakšno regulacijo?
Edino logično je, da imaš ventil kot varovalo, če se s pečjo kaj zgodi, torej napaka je v peči ali glavi montažerja.
Ko je ogrevalna voda npr 50°C, rabiš pač mešalni ventil, ki ti samo del te vroče vode zraven k povratni iz talnega zameša. Poleg paše seveda motorni pogon in regulacija, npr FIRŠT: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.instal.si/index.php?id=8713">http://www.instal.si/index.php?id=8713</a><!-- m -->
Preden lahko kaj takega svetuješ, rabiš vedeti za kako peč gre, nizkotemperaturne navedenega ne rabijo
Peč je na KO ,dela 24/7, vezava je peč pumpa,nato bojler 120l in še talno na vhodu v talno je venitl od elbe 20-42st, in to je to. Nič komplikacij,ampak ne dela. Ta teden pridejo pogledat in nekaj popravit. Bomo vidli kaj pa kako

Trenutni izgovori so prešvoh črpalka ter zrak v sistemu. Črpalka 3 hitrosti, znam le da 1stopnja 7 W 2 stopnja 33W 3stopnja 50W je pa frekvenčna W so pribljižni. Imam pa cca 350m cevi vse skupaj
Če bi prilepil kako sliko povezav v kurilnici in razdelilcih, bi morda tudi kaj ugotovili....
Tako pa samo ugibamo......
Valjda da so ti dali kondenzacijsko peč, ki mora obratovati pod recimo 42°C.
Pempo in pretoke na razdelilcu navij na čim več, da ti bo talno uspelo odvesti vso toploto. Avtomstika pa naj peč izklopi ko pride do recimo 40, vklopi pa se na vremensko regulacijo glede na temperaturo vode iz talnega ali tudi dvižni vod, itak je to isto, ko peč ne deluje. Za bojler pa rabiš preklopni ventil in dvig temperature peči.
Slikca bi bila krasna
1 ... 26 27 28 29 30 31 Pojdi na stran 
Iskanje po temi