zdravapamet
Citat:Ker si električar ti je pol odpuščeno. Si se pa spravil solit pamet inštalaterju zato ti bom stvar podrobno razložil.
So me sama ušesa (oči v tem primeru).
Citat:Iz tega sledi, da voda na vstopu v izmenjevalec bojlerja in na izhodu iz izmenjevalca izgubi le max 5 stc. Tudi pri min delovanju obtočne črpalke.
Drži, celo manj, dve stopinji. Tudi voda iz povratka ogrevnih krogov (talnega, radiatorskega gretja) izgubi le po okrog dve, tri stopinje (seveda odvisno od toplotnih izgub ogreval v hiši in njene izolacije)
Citat:Od trenutka, ko kotel pogori pa je ta povratek za bojler izredno pomembna stvar. Še posebej v obdobjih, ko se kuri le za toplo sanitarno vodo.
Na tem mestu ti dam v celoti prav. Pa spet do neke mere. Zakaj? Ker se veliko ljudi ogiblje tistega kurjenja preko poletja za potrebe ogrevanja sanitarne vode in ker vedno bolj in bolj to zamenjuje ogrevanje z solarnimi kolektorji, toplotnimi črpalkami in tisti enostavni štromarski klik, in greje elektrika. Sedaj je pa na pohodu že marsikje tudi fotovoltaika in gretje SV z njo.
Citat:Voda se jemlje in vrača na vrh hranilnika. Masa energije v hranilniku vodo iz povratka v trenutku segreje nazaj.
Tudi na tem mestu ti dam prav.
Citat:Tako preprečimo mešanje vode v hranilniku in obdržimo energijo za več dni. Če bi jo vračali na dno bi hranilnik zaradi segrevanja sanitarne vode hitreje ohladili-premešali. Meni je to logično.
No tole in okrog teh "več dni" bi se pa že dalo debatirati. In ker imam dokaj kvaliteten in napreden sistem ogrevanja bom iz izkušenj napisal, da se mi greti 2,5 kubika hranilnika z kurjenjem zaradi tiste sanitarne vode ne izplača niti se mi tega nebi ljubilo, ko je pa za to na razpolago več bolj "udobnih" možnosti (solarno, TČ, elektrika, fotovoltaika). Meni na primer to ni logično, ker pač imam možnost izbire. Tistemu, ki te možnosti nima, pa se potem ta "izbira" pač zdi nekoliko bolj logična. No, da ne boš rekel, v tem zadnjem primeru, ko si na ogrevanju sanitarne vode zgolj z kurjenjem, ti spet dam prav, v vseh preostalih pa nikakor ne.
Citat:Ti si električar zato razmišljaš o ogrevanju le preko shem, ki ti jo nekdo nariše. Ostajaš v okvirjih in si zaradi pomankanja izkušenj izredno omejen. Če bi te izkušnje imel bi stopil izven okvirja, uporabil svoje možgane in sistem izboljšal. Pa menda ja ne misliš, da drugi monterji nismo sposobni narediti izboljšave sistema. Po tvoje so za to le razvojniki v pisarnah. Papir prenese vse.
Seveda sem električar in tudi moje razmišljanje pač MORA biti povezano z narisanimi (predpisanimi) shemami, saj bi vsakršno odstopanje od njih pomenilo, da tega posla nisem naredil, kot je treba in bi dostikrat pomenilo tudi kake sankcije ali celo izgubo posla, najmanj pa slabo reklamo. Kako pa je s tem, pa upam da veš in ti je jasno. Določenih okvirjev se pač moram držati. Enako se jih moraš držati tudi sam (če se že greš obrt). Zelo dvomim, da bi si na kakem večjem objektu upal in dovolil delati kake svoje modifikacije izven predpisanih (hidravličnih) shem, ker bi jih hitro dobil po nosu in po denarnici. Lahko pa se greš take "izboljšave" na privatnih hišah in objektih, kjer ti lastnik v veri, da je dobil najboljšega, pač to tudi verjame in plača. Tule sem si s tem komentarjem drznil poseči na tvoje področje. Okrog pomanjkanja izkušenj in omejenosti tule ne mislim razpravljati, ker se mi zdi brezpredmetno, morda celo žaljivo. Popolnoma mi je jasno, da človek (lahko to bereš tudi kot monterji) že sam(i) po sebi neprestano stremi(jo) k novim izboljšavam, inovacijam. Ne rečem nič. PA VENDAR: če bi na tej tvoji predlagani rešitvi (katera izstopa iz mojih okvirjev, mojih pomanjkljivih izkušenj, pa od razmišljanja razvojnikov v pisarnah, itd.), bila kaka večja vrednost in inovacija ali omembe vreden prihranek, bi tudi tisti po tvoje butasti razvojniki v pisarnah to prekleto hitro doumeli in potem tudi spremenili ves koncept hidravličnih vezav ogrevnih sistemov in seveda risbe na papirju. Če bi se to seveda izplačalo. Tako pa pač papir res prenese vse.
Citat:Jaz sem centralnar in priučen električar. Imam goro izkušenj zato so mi tvoje besede smešne. Električar uči centralnarja kako in kaj. Drži se klasične elektrike. O centralnem ogrevanju nimaš pojma. Preveri na Seltronu če moje besede držijo. Boš presenečen. Aleš je pravi človek za to. Sposoben in vedno pripravljen pomagati. Zna razmišljati izven okvirja.
Reciva, da imam tudi sam za en ščepec izkušenj, tudi s tvojega področja. O tvojih izkušnjah nebi vedel, koliko jih imaš, ker mi ni znano, ali posel opravljaš samostojno, za nadimkom se je na forumu lahko skriti, več kot to se iz njega niti ne da razbrati, zaradi tega je tudi veliko lažje kakšno "ustreliti", saj ti nihče nič ne more. Ni pa bil moj namen, da bi kot električar učil tebe centralarja in ti solil pamet, ker vem da (verjetno) tudi ti poskušaš delo narediti kar se le da bolje. Pa spet - na objektu kjer imaš predpisano izvedbo - ti hidravlične instalacije, jaz elektro instalacije, se je treba le te držati. Za odstopanja tu ni prostora. Se mi pa skrajno butast zdi tvoj komentar, v katerem sam trdiš, da si priučen električar in mi v isti sapi svetuješ, da naj se držim (klasične??? a to še obstaja?) elektrike. Ali zate potem to ne velja? A potem ti ne zahajaš na "moj" teren in soliš pamet električarju? Postavi se na realna tla. Navkljub omenjanju imena gospoda Aleša G. iz Seltrona to ne spremeni tega kar sem že napisal: če bi na tvoji predlagani vezavi zalogovnika in bojlerja SV bilo "nekaj več" bi to prakticirali v vseh knjigah, navodilih, nasvetih pa ne le pri nas, po celem svetu. No, pa reciva, da o poznavanju centralnega ogrevanja - nimam pojma. O poznavanju elektro instalacij ti seveda imaš veliko pojma, saj si "priučen", še več, znaš celo toliko, da smo vsi preostali zate pocarji? Pa se ti zdi to tvoje razmišljanje, prepričanje, pravilno in ni nekoliko enostransko, narcistično?
Citat:V naših krajih poznam električarja, ki je začel montirati klime. Ubogi ljudje. Kaj pa on ve o klima napravah. Za ta posel so na svetu klima monterji in ne vsak pocar, ki misli da zna. Vsak naj dela svoje.
Pomisli, ali nismo bili vsi "na začetku", jaz s svojim prvim v privitim dratom na krmilnik, ti s svojo "mufno"? Sva zato bila pocarja? Električar in klime imata več skupnega, kot tvoja centralna in elektrika. Zakaj potem ti zahajaš v drugo področje (elektrika), zaradi €? Ma ne, ti seveda zaradi lepšega in strokovnega poznavanja. Jasno da zato, ker se pri tvojem poslu nujno srečaš z montažo vseh tipal, črpalk, ventilov, pogonov in ostalega šodra na sistemih centralnega ogrevanja. Torej dopusti, da se pri opravljanju svojih elektro del srečujem tudi s tvojo centralno in tvojimi cevčicami. Torej so ubogi lahko tudi ljudje ob s tvoje strani izvedenih sistemih centralnega ogrevanja. In ne nazadnje, nihče se ni rodil pameten, tudi električar, kateri je pričel montirat klime, tako tudi ti nisi znal delati strojnih instalacij, ne jaz štroma. Vsi smo se morali tega morali naučiti in učimo se celo življenje. Tudi tisti štromar bo svojo deseto klimo naredil neprimerno bolje kot je prvo (tudi tvoja deseta mufna je bila verjetno hitreje privita, pa navoji na ceveh hitreje narejeni, kot na prvih), in zaradi tega spet ni pocar, če pa misliš, da je, naj ti prišepnem, da smo potem pocarji bili vsi, jaz, ti in tisti klima štromar. Ne zameri in oprosti mi, ker sem se z tem stavkom spustil na tvoj primitivni, nekoliko pocarski nivo razmišljanja in zaničevanja vseh drugače mislečih. Ja, res imaš prav, vsak naj dela svoje.
Citat:Jaz delam kabliranje tudi električarjem (moje stranke). Nihče se ne pritožuje.
Lepo. Pohvalno. Morebiti te še pokličem za kako pomoč. :lol:
Citat:Sami nebi nikoli naredili tako lično.
Nikar ne bodi v to tako sveto prepričan. Ne zagovarjam sračjih gnezd po razdelilnikih, omarah ali sklopih omar (po 20m omar skupaj) ampak elektrika bolj kot na lično sliši na funkcionalno. Kaj pomeni lično, ko nekoga zruka. Lepo urejeni drati, kabli potem niso opravičilo. Predvsem pa, mnenje kaj je lično, bo pa moral za teboj povedati kdo drug in ne sam, saj je drugače to moč razumeti kot samohvalo. Žal.
Citat:Mnogi pri mehkožilnih kablih sploh ne uporabljate tulcev. Tudi pri klasični elektriki ne. Tam začni delati red.
No, na tem mestu bi se poskusil ogniti kazanju s prstom na nekoga za nekaj, kar morebiti niti ni res, je pa predvsem nepreverjeno. Če pa si me že sprovociral s temi tulci, dopusti naj ti na tak isti način tudi "vrnem": o tulcih se ti niti sanjalo ni, ko sem jih že uporabljal. Po njih sem hodil prek meje, ker se jih še ni dalo dobiti v SLO. Moj povprečni letni strošek nabave tulcev pa dosega tudi 500€. Uporabljam jih pa od leta 1985 dalje. Potrebe po delanju reda pač ni.
Da pa zaključim tole debato:
Tvoj primer vezave bojlerja na hranilnik je primeren za čas, ko se z kurjenjem kotla ogreva le sanitarno vodo. Tu imaš prav, ker bi bilo nesmiselno polniti tisti hranilnik toplote na polno (do dna). Pa tudi hranilnik toplote ni čudežna stvar, ki se dobri izolaciji navkljub nebi ohladila v dveh, treh dnevih že zaradi toplotnih izgub skozi izolacijo. Če pa bi bili v preostalih primerih kaki "otipljivi" prihranki pri izkoristku sistema, bi to verjetno prakticirali vsi, ne le tisti, ki "izstopajo iz okvirjev in drugače mislijo". Verjetno tudi vsi tehnologi, projektanti in ne nazadnje tudi papir. In bi bila s tem ponovno odkrita topla voda.
Pa še misel: štromarji, štromarji kateri delajo klime, centralarji, ki delajo štrom, ne bi bili pocarji, pa tudi ljudje h katerim pridejo le ti delat nebi bili tako ubogi.
Pa brez zamere, ker se je en štromar malce spustil na tvoje področje. Pa te zaradi tega nimam za pocarja.