PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Solarna elektrika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pa tudi takrat ni bil čas za akuje, ampak samo za celice in odkup po subvencionirani ceni
jp
SloCop Napisal:arbajter: šlo je za debato in prepričanje nekaterih da je pač reč sila preprosta, počiš par kvadratov na streho in en akumulator, vse skupaj plačaš tam 20k € in potem uživaš v zastonj energiji.

Meni niti pod razno ne pride na pamet da bi se vrgel v takšno investicijo... ko je bil pa še čas pa sem bil premlad in brez nepremičnin Smile.

Seveda tudi ženske nisi imel, a ne? :lol:
odvisno kaj smatraš pod žensko, imel pač vezo enkrat bolj takšno drugič bolj takšno.

Ni pa bila to debata z mojo ženo, ki jo mimogrede to toliko zanima kot lanski sneg, ampak s kolegi... pa saj je vseeno, point vsega je potrošništvo, nobeden ne mara premišljenih kupcev Smile
Hotel sem namigniti tisto o definiciji uspešnega moškega: to je tisti ki zasluži več, kot žena zapravi. Zdaj po pa ženski plaz. Dobro, dobro, saj ne moremo brez vas.
O moji ženi lahko rečem samo vse najboljše v vseh pogledih. Pa ne spremlja foruma Smile
Jaz tudi, vici o moških in ženskah pa tudi niso kar tako. Je sem ter tja tudi kaj resnice v njih.
arbajter Napisal:Hotel sem namigniti tisto o definiciji uspešnega moškega: to je tisti ki zasluži več, kot žena zapravi. Zdaj po pa ženski plaz. Dobro, dobro, saj ne moremo brez vas.
Je ena pesmica, ki pravi, "Če nimaš nobene, je premalo, če imaš eno, je že preveč"
[emoji1]

V nadaljevanju tistega uspešnega moškega je pa še uspešna ženska. To je pa tista, ki takega deca najde.

Mi je moja povedala še enega njihovega:
Если нет, купил бы, если есть, убил бы.
V prevodu:
Če jo mimaš, bi jo kupil, če jo maš bi jo pa fental.
Zanimivo, kako imajo razni narodi isti pregovor okrog tega.
Bo že nekaj na tem. Potem pa bodi pameten, če si lahko. :lol:
Se je karkoli pri izračunu spremenilo, da sedaj še gen-i ponuja sončne elektrarne?

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gen-isonce.si/">http://www.gen-isonce.si/</a><!-- m -->
En tak preblisk je imel gen-i že (pred?)lani. Sem izračunal da niti v 15 letih ne dobim povrnjen strošek . Pa bi ga financiral s prihranki in ne krediti.
Ko bo elektrika drazja, pa .....
Da o tem da država postavlja vedno nove pogoje (davke, izobrazevanja....)lastnikom malih elektrarn ne pišem. Ničesar seveda ni zastonj.
Pa še lokacija ni ravno najboljša. (Kar nekaj megle). Imam v glavi neko sončno lokacijo kjer bi lahko postavil nekaj 100m2 direkt na teren (bi vzel v najem parcelo oziroma kako drugače se zmenil z lastnikom)
Samo če je omrežje v tistih hribih dovolj močno da prenese tako elektrarno. Sonca je precej več kot v dolini ob Savi.
Brez priklopa na električno omrežje bi naredil tako:
Gretje prostorov, vode in kuhanje na drva, kadar so viški elektrike kuhanje na indukcijo, gretje vode in prostorov na elektriko.
Za solarni sistem rabiš sončne celice, razsmernik, akumulator in obvezno agregat.
Agregat se uporablja:
1. Polnjenje akumulatorja ko je premalo Sonca
2. Za vzdrževanje ko nekaj popravljaš
3. Okvara sistema

Poleti kuhaš na indukcijo in greješ vodo s bojlerjem.
Pozimi kuhaš tudi na drva in vodo greješ na drva, tudi pomivalni lahko priklopiš na toplo vodo in varčuješ s elektriko.

Drva lahko zamenjaš tudi s kakšnim drugim energentom .
In ta sistem te zaenkrat pride n x dražje kot priklop na elektriko.
Je pretežno res Hanzi, ampak se pa sklada s prvotnim vprašanjem te teme.

"Nekoč" imam v planu podoben sistem kot ga opisuje N75. Namenoma predimenziraš elektrarno, ker so paneli poceni, drage akumulatorje pa pustiš manjše ker z njihovim številom ne profitiraš prav dosti. Potem poleti viške odvajaš v bojler, morda kakšen klasičen ("plošča") kuhalnik, pozimi pa gre večina za polnjenje praznih aku. Indukcija je hudič ker rabiš zelo močen razsmernik, pa še sinusni mora biti. Tako da bi se jaz rajši odločil za plin iz jeklenk in imel mir s tem celo leto. Generator v takšni ali drugačni obliki (lesni plin me matra) pride zraven kot pravi N75, obvezno.
Če se kdaj tega res lotim ali ne, je pa drugo vprašanje Smile

Seveda gre tukaj za veselje, ne za prihranke. Se pa kljub vsemu ne mislim it dragih Teslovih rešitev ker nisem teslo.
simionesi Napisal:Se je karkoli pri izračunu spremenilo, da sedaj še gen-i ponuja sončne elektrarne?

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gen-isonce.si/">http://www.gen-isonce.si/</a><!-- m -->

Sem si pogledal filmček in sem se vmes spomnil še nečesa... če je življenjska doba takšne elektrarne recimo 30let, je smiselno reč dat na novo streho, torej ob obnovi ali novogradnji. Ker drugače imaš ob morebitni menjavi strešnikov še strošek demontaže in ponovne montaže elektrarne..
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi