Objave: 472
Teme: 21
Ocena:
3
Praktično vprašanje!
Zanima me, kako je pravilno izvesti povezave (šivanje) vtičnic. Ali je prehod na naslednjo vtičnico v dozi lahko/pravilno narejen tako, da se uporabi dovod in odvod za naprej na sponki vtičnice (itak ima kontakt za dva vodnika) za vse tri vodnike L, N, PE! Dobil sem namreč informacijo, da je pravilno tako, da se za PE vodnik naredi povezava v dozi preko svoje sponke in iz nje na vtičnice? To naj bi bilo zato, da v primeru kakršnega koli posega v vtičnicah, ne more priti do prekinitve PE vodnika, ki se nadaljuje v naslednjo dozo!
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Pri električnih inštalacijah je bolj kot faza in nula, pomemben zaščitni vodnik, zato se tega ne sme šivati. Šivanje vtičnic se je včasih (pa tudi se še) izvajalo v razdelilnih dozah (razvodnicah), sedaj pa so že dolgo v uporabi podaljšane doze za vtičnice, ki nadomeščajo razvodnice.
Predpisi se pač kršijo (vsaj pri nas je izgleda to še vedno folkrola). Tako kot pelješ z avtom hitreje kot je dovoljeno, pa pri tem nisi naredil nobene škode, ne bo nobene škode, če vtičnice pošivaš kot si si zamislil, samo pazi, da bo kontakt zaščitnega vodnika 200%. Če boš kakšno vtičnico v verigi eliminiral, potem tako ali tako v naslednjih vtičnicah ne bo nobene napetosti. Je pa seveda to šalabajzerstvo.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
V isti modularni dozi ne moreš kaj veliko za "telovadit".
Pošivaš vse in to je to...
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Če vijakov ne zategneš se slabemu stiku ne moreš ogniti ne na fazi, nuli ali ozemljitvi. Modularne vtičnice imajo pod tisto upognjeno podložko na kontaktu dve izboklini, kateri vodnik zagrabita dovolj močno, da ga v njem ne moreš niti obrniti, kaj šel izruvati. Razen če je posredi prvi stavek.
Tako da - kot je napisal Homer: nič telovadit.
Objave: 472
Teme: 21
Ocena:
3
Hja - telovadba gor, telovadba dol - vem da je treba zategnit močno!
Ne vem pa iz teh odgovorov kako v praksi delate ali bolje rečeno kaj je bolj pravilno?
Vodnik PE šivate preko kontaktov vtičnice, tako kot N in L ali za PE daste sponko in potem iz nje izvod za zaščitne kontakte vtičnic??
Objave: 991
Teme: 16
Ocena:
0
Kakorkoli boš delal ali delaš, vedno je možnost, da nekje ne bo kontakta in recimo PE vodnik ne bo (ustrezno) priključen. Lahko se ti zgodi že v elektro omarici.
Navsezadnje, lahko se ti kje iztakne, ko tlačiš vtičnico na svoje mesto.
Zato se po končanih inštalacijah (ko so vtičnice in stikala na svojih mestih) zadevo še preveri, še bolje če ti nekdo (ki ima orodje in zna) še premeri.
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
TEM Čatež ima tisto dvojno spojko na vtičnicah tako OK narejeno, da se ne more kar tako izpuliti niti pri tlačenju v dozo. Jaz sem vse "pošil", tudi po 6 vtičnic v veji, odaljene do 3m med sabo. Vendar sem bil zelo pedanten, dobro olupil vse vodnike, pazil da ni izolacija v spojki in dobro zategnil. Ne vidim dodane vrednosti, da bi PE spajal nekje zadaj v dozi s svojo spojko, meni se zdi ta na vtičnici enako zanesljiva.
Drugo so tiste instant vtičnice na feder..
Objave: 40
Teme: 13
Ocena:
0
Potem je OK ce se veze cca. 6 vticnic 'iz ene na drugo' na razdalji 2m? Vticnice za manjske porbanike v kuhinji - za pecico in stedilnik imam itak posebaj varovalke in kable.