PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Solarna elektrika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tudi pri kalkulaciji 100% samooskrbe je treba v formulo vključit nek procent (promil) časa, ko elektrika ne bo na voljo. Potem so stvari lažje. In cenejše.
Neka osnovna samooskrba s solarno tehniko je seveda možna (vprašaj lastnike pastirskih koč v bohinjskih planinah :mrgreen: ), samo to pomeni precejšnjo omejitev komforta. To lahko potem tako ali tako narediš že s klasičnim priključkom na elektriko in ekstremnim varčevanjem (z elektriko, ne nujno z energijo).
Dvomim, da bi se nekdo z ''debelo'' denarnico, ki si omisli v urbanem okolju solarni otok, odpovedal udobju.

Nič od tega ni niti ''zeleno'' niti finančno ugodno.

Ni Musk zastonj miljarder Smile
Kaj pa druga skrajnost, greš na tak paket za elektriko, ki ima nočno tarifo smešno poceni, ampak dnevno tarifo pa seveda konkretno dražjo ([url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")e3unichr("46")si/dom/oskrba-z-elektri%C4%8Dno-energijo/e3-napredni/]E3 - napredni[/url]). Na kateri točki bi se lastne baterije splačale, poleg tega bi lahko zaradi bufferja lastnih baterij imel tudi naročeno nižjo priključno moč (3 kW), saj bi ti (primerne) baterije zagotavljale potrebo po višji trenutni moči. V to dodaš solarno in iz omrežja nebi potreboval kaj dosti oz. takrat ko bi bi bilo še vedno bolj eko kot pa kakšen generator.

Za viške pa nabaviš Prius Plug-in, ko imaš viške ga polneš, [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")spritmonitorunichr("46")de/de/uebersicht/49-Toyota/439-Priusunichr("46")html?constyear_s=2016&powerunit=2]sicer se voziš s 4,3 l/100 km[/url]
Nora cena poceni štroma...

še boljša opcija je ''sodelovanje'' s sosedom, en ima ta paket drugi pa takšnega ki ima VT najcenejšo. Avtomatika za preklop in piči miško, oba kurita oboje poceni .=)
Sigurno imajo notri kakšno klavzulo s "Fair use".
SloCop Napisal:Dvomim, da bi se nekdo z ''debelo'' denarnico, ki si omisli v urbanem okolju solarni otok, odpovedal udobju.

Nič od tega ni niti ''zeleno'' niti finančno ugodno.

Ni Musk zastonj miljarder Smile
Povedal si vse . In kdor bi se to šel v urbanem okolju je ....ne bom žalil
SloCop Napisal:Smo že bližje Smile

In kakšno kvadraturo kolektorjev bi potreboval? In kakšen je s tem povezan strošek, okvirno, sprejemniki, elektronika, ozemljitev, montaža...
SloCop

Investicija je zelo vprašljiva, ker enostavno zmanjka energije v slabih vremenskih razmerah. Da bi premostil take čase bi verjetno cena akumulatorjev nanesla daleč preveliko ceno, zato je računanje nekaj na palec bolj vprašljivo. Kot so že omenjali, če je na voljo omrežje, je na voljo NET-METERING. S tem akumulatorjem pa zlahka prideš skozi. Kolikor kW elektrarna toliko x 1,1 MW na leto. Iz tega enostavno lahko zračunaš koliko panelov oziroma kvadratov potrebuješ.
Za akumulatorski izračun pa je tak izračun le stvar lastnega prepričanja in predvidevanja na pamet ali pa na vreme, kakorkoli se lepše sliši.
Prilagam tudi graf za 12 kW elektrarno po mesecih za nekaj let. Iz grafa se vidi kako malo je iz elektrarne v slabih mesecih.

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3f/WD/4yALleLT/12-kwunichr("46")png[/img]

lp
Sem prav izračunal,da je povprečje za leto 2015 cca 930kwh/na mesec?
En idiot iz urbanega okolja tukaj. Ker sem imel nekoč podobne želje sem se odločil reskirat nekaj 100€ in poskusit na konkretno manjši skali, tako da s sončnimi celicami poganjam svojo pisarnico.

Imam 12V sistem s tremi celicami skupno 280W (na zelo neoptimalnih lokacijah) s sinusnim razsmernikom (300W), akumulatorja s kapaciteto okoli 200Ah. Od 1. maja do danes sem s tem sistemom pokril 100% potreb za pisarno, ki znašajo vsega skupaj cca. 5 kWh/mesec.

Kot so že povedali predhodniki, za tako stvar rabiš MOČNO predimenzionirane celice. Avgusta sem z namerno potratnostjo uspel iztistnit ven 8.9kWh, oktober pa sem komaj zvozil s 4.95kWh. Hudič je v tem, da so obdobja ko ni od celic nič. Na res lep sončen dan sem dobil cca 0.8kWh energije, na popolnoma zimski in oblačen pa 0.005kWh, kar ni dovolj niti za kontrolno elektroniko. Hudič je, ker se ti znajo taki dnevi vlečt najmanj en teden (ali pa cel januar) in takrat si samo na akumulatorjih.

To je tisto o čemer piše Romzis. Če hočeš biti 100% na sončni energiji lahko takoj bankrotiraš z akumulatorji. Če porabiš recimo 10kWh na dan in bi hotel imeti shrambo za en teden (70kWh) bi te to prišlo nekje 20k€ ([url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")akumulatorunichr("46")si/izdelek/Z6%2000%201250/solarna-baterija-enersol-t-1250]ta akumulator konkretno[/url]).

Glede hrambe nočne energije v akumulatorjih pa: se ne splača. Štos je da se z vsakim ciklom polnjenja-praznjena akumulator uničuje. Po mojih kalkulacijah zaradi te obrabe stane vsaka shranjena kwh nekje 10 - 20 centov/kWh, odvisno od tega kakšen akumulator imaš Wink. To je samo shranjevanje, ne pa proizvodnja/nakup energije.
Ker je shranjevanje poleg velike cene povezano tudi z izgubami, se je treba pri takem sistemu navadit na to da delaš stvari kadar sije sonce. Pereš perilo takrat ko sije sonce npr., shranjuješ odvečno elektriko kot toploto v zalogovniku...

Anyway: 100% sončne energije nekomu ki ni hipster definitivno ne priporočam. Še celo hipsterju (sebi?) predlagam rajši morda 70% in ostalo nek drug vir. Ker 100% zaradi gore odvečnih celic in akumulatorjev, ki so sicer neizkoriščeni, ni več niti ekološko.

Edit: Napisano velja za samooskrbo z akumulatorji, ne za net-metering. Je pa dober pokazatelj zakaj je Muskovo predavanje samo šov in biznis.
Če bi želel biti popolnoma neodvisen od elektrike potem bi moral zraven dograditi tudi kakšno manjšo veterno turbino. Ta bi dala nekaj energije v obdobjih ko ni sonca. Smile Smile
Kako so postavljeni sončni paneli pri elektrarni, za aktero je bil prikazan graf proizvedene elektrike par komentarjev nazaj? Predvidevam, da so optimizirani za čimvečjo proizvodnjo tekom celotnega leta? V tem primeru bi se najbrž zimski rezultat dalo izboljšati, če bi bili paneli postavljeni bolj strmo? Sicer bi bila celoletna proizvodnja elektrike precej manjša ampak če je cilj zagotavljanje zimske avtonomije, ne pa čimvečje celoletne proizvodnje, potem bi to lahko bilo smiselno.

Glede ekonomičnosti baterij pa sledeče: električno omrežje je ob določenih urah v dnevu podvrženo precej večjemu odjemu elektrike, kot je povprečje. Eden od načinov pokrivanja teh konic so plinske elektrarne, ki so se sposobne hitro zagnati in ugasniti. Ker delujejo le majhen del dneva in s slabim izkoristkom, je elektrika iz teh elektraren zelo draga. Pred kratkim sem zasledil podatek, da je pri današnjih cenah baterij ceneje, če elektriko kupiš v nižji tarifi in jo shraniš v bateriji (kar, kot omenjeno, ceni elektrike doda še 10+ c/kWh), kot pa če jo proizvedeš v takšni plinski elektrarni, tako da se predvideva da se ta tip elektrarn enostavno ne bo več gradil.

Poanta tu je, da je cena baterij v zadnjem desetletju, podobno kot cena sončnih celic pred tem, skozi leta drastično upadla zahvaljujoč boljši tehnologiji in večjemu volumnu proizvodnje. Zna se zgoditi, da bo marsikatera stvar, za katero danes ugotavljamo, da se ne izplača, že čez ne veliko let povsem izrinila ustaljeno prakso.
Tudi to ne spremeni tega, kar je zelo lepo napisal pametnjakovic.
Baterije so drage in tudi, če se pocenijo, so še vedno z zelo omejeno življenjsko dobo (zlasti v režimu globokega praznjenja).
Zato pozitivne ali vsaj nevtralne bilance ni in je ne bo.

Če pa je denarja za igranje dovolj, potem pa kar .....,
saj marsikaj počnemo za zabavo in "znanost"
SloCop

Če sem se s prejšnjim postom nekako "nerodno" vključil v debato se opravičujem. Seveda se z metanjem denarja z taveliko šaflo skozi okno da pokriti vse porabe v vseh pogojih. Pa brez veze tole. A ti tole samo malo "kuriš" tule ali resno misliš. Če si resen, mi sporoči, da ti posredujem kontakt, kjer boš dobil vse informacije, izračune, ponudili ti bodo vse informacije in odgovore na tvoja vprašanja in strahove, cene z neobvezno ponudbo, predvsem pa to, da se boš takoj premislil. Če pa je "no limit money" pa tako nimaš kaj premišljevati (tudi tule).
Pametnjakovic je vrgel ceno 20 jurjev za aku. Za ta denar imaš 40 let elektriko. Pa nakup celic in ostalega sploh še ni vključeno.
arbajter: šlo je za debato in prepričanje nekaterih da je pač reč sila preprosta, počiš par kvadratov na streho in en akumulator, vse skupaj plačaš tam 20k € in potem uživaš v zastonj energiji.

Meni niti pod razno ne pride na pamet da bi se vrgel v takšno investicijo... ko je bil pa še čas pa sem bil premlad in brez nepremičnin Smile.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi