PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Velik problem s centralnim gretjem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Krivuljo ogrevanja je že dvignil avtor?
Probaj ugasniti OČ iz kotla na bojler. Kokr zastopim je ta 700l zalogovnik namenjen le sanitarni vodi. Potem opazuj kaj se dogaja z dviznimi vodi za ogrevanje in ce so radiatorji bolj topli. Obcutek imam da ti velik del toplote iz kotla pobira bojler oz. zalogovnik sploh ce je OČ na max pretoku. V tem prehodnem obdobju zna tudi vremenska regulacija zaje.... Probaj stestirati ogrevanje se na max odprtosti mešalnega ventila pri izklopljeni OČ za bojler.
700 litrski bojler mora 30kw peč na olje nafilat v eni uri na temperaturo kjer človek ne bo več držal roke pod vodo/ ali pa na radiatorju. Tako da....
Seveda bi moglo. zato pa imam občutek da vremenska regulacija peči ne dovoli se preveč visoko segreti pri teh temperaturah. Zato pa naj simulira zimske razmere.
Pravijo ,da prihajajo topli dnevi ,tako da bo to dovolj koliko greje.
Pozdravljeni vsi skupaj!

Prvo hvala za pomoč.

Stvari so takšne.

Hiša, v kateri stanujem, je starejša in tudi instalacije so se menjale v tem času - postopoma. Vendar je do vključno lanskega leta vse skupaj delalo dokaj normalno. Radiatorji so bili vroči po celi površini, udobnih 22 ali 23 stopinj.

No, naredil sem že nekaj testov, tudi, ko je bilo zunaj blizu ničle. Peč sem gonil na 27 stopinj (na termostatu), tako da je delala na polno. Krivulja na de dietrich peči je zvišana na 1.4. Radiatorje, ki so bili najbolj vroči (zgoraj) sem priprl na povratnem vodu. Spuščal sem zrak - veliko. Šlatal cevi, kopal knauf, veliko. Pa še vedno to ni to. Res nas ne zebe, a po domače rečeno na k. mi gre, ko v službi, kjer je sistem povsem preprost in star - dela vse ko šus - radiatorji so vroči po vsej površini, doma pa ne.

Napisal bom vse podatke, hvala za bodoče skice napeljave, samo zdajle sem v nočni in bom to naredil jutri zjutraj.

Možne rešitve (vaših predlogov):

a) nova vezava instalacij v kurilnici
b) nova vezava novega kroga petih radiatorjev
c) etažna vezava vseh radiatorjev na dodatno črpalko (serviser peči je dejal, da je v kontroli peči (diematic 3) še prosta ena ploščica za dodaten termostat

Upam, da je še kaj drugega, no vsaj to je ok, da nas sedajle ne zebe, ampak je čisto ok. Zdaj bom pa položil ploščice do konca in zaključil novo stanovanje, zamujam že 2 meseca Smile Vseeno pa bom moral razrešiti ta problem, za kar se priporočam.
gregorjanc Napisal:Probaj ugasniti OČ iz kotla na bojler. Kokr zastopim je ta 700l zalogovnik namenjen le sanitarni vodi. Potem opazuj kaj se dogaja z dviznimi vodi za ogrevanje in ce so radiatorji bolj topli. Obcutek imam da ti velik del toplote iz kotla pobira bojler oz. zalogovnik sploh ce je OČ na max pretoku. V tem prehodnem obdobju zna tudi vremenska regulacija zaje.... Probaj stestirati ogrevanje se na max odprtosti mešalnega ventila pri izklopljeni OČ za bojler.

Tudi tega se bom lotil. Kot vidite iz fotke, kar 2 črpalki skrbita za kroženje vode med kotlom in bojlerjem.

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.dropbox.com/sc/y2qptmnvi5sqj5y/AAAPRJaodrm_nfQjg31bLOpTa">https://www.dropbox.com/sc/y2qptmnvi5sq ... jg31bLOpTa</a><!-- m -->
Hanzi Napisal:Krivuljo ogrevanja je že dvignil avtor?

Da, prej je bila res nekoliko nizka, zdaj je 1.4

Še tehnični podatki:

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.dropbox.com/s/q50yn04iv2f8uv2/diematic%203a.PNG?dl=0">https://www.dropbox.com/s/q50yn04iv2f8u ... a.PNG?dl=0</a><!-- m -->
Matjaz_Z Napisal:Upam, da je še kaj drugega, no vsaj to je ok, da nas sedajle ne zebe, ampak je čisto ok.
Če je zdaj sobna temperatura ustrezna, kaj bi potem rad? Očitno radiatorji oddajajo dovolj moči. Če bi bili celi vroči, bi imel notri savno.
Ne poznam tovrstne regulacije, a bi po moje morala imeti ročne nastavitve.
Zaobidi ogrevanje 700l sanitarne vode, zapri ostale ogrevalne kroge oz. dele hiše, vključi obtočno črpalko in povečaj temperaturo dvižnega voda (ne kotla), odpri mešalne ventile... Mogoče nastavi odvisnost temperature glede na sobno enoto... Seveda, če veš kaj delaš. So radiatorji bolj vroči?? :lol: Možnosti in predlogov milijon.. A tvoj čas verjetno neprecenljiv (ironično).
Trenutno mi v radiatorje pri zunaji temperaturi 8°C pošilja v ogravalna kroga cca. 37°C kar je na otip zelo malo, a vseeno greje in je v prostorih 23°C. Sistem centralnega ogrevanja je potrebno naštudirati, saj je zelo kompleksen in vsak samosvoj.
Upam, da rešiš težavo in nas seveda obvestiš s svojo ugotovitvijo za odpravo težave.
Imam zelo malo časa, res je, ker delam na polno, ker moram zaslužit za prenovo. Ostal čas zafilam za družino, kar mi ga ostane, delam eksperimente na peči in napeljavi.

Na upravljalni enoti peči se da "pretentati" zunanji senzor, oz. nastaviti, da je v resnici manj ali več stopinj, to sem danes počel, temperaturo ogrevane vode sem dal na 30 stopinj, tako da ni filalo bojlerja in radiatorji so se bolje zgreli, a še vedno ne tako, kot so bili v preteklem letu - ko so bili razbeljeni. Sedaj so bili zgoraj vroči, spodaj pa mlačni. Problem torej ostaja.

Izluščil sem pravilo: večji kot je radiator (pri nas), večja je verjetnost, da bo spodaj hladen.

Manjše že nekako segreje, pri večjih pa so težave temu primerno večje.

ŠE PODATKI ZA PEČ, BOJLER:

PEČ
De Dietrich, GTU 125N 27-33 kW
THERMIC OUTPUT: 30,2 - 36,7 kW

KRMILNA ENOTA: DIEMATIC 3

vremenski senzor, standardni (nimam podatka)

BOJLER
D-750? (tu je oznaka slabo vidna)
Solar-zonen-kombispeicher
700 l storage tank
32 liter domestic water tank
2,2 liter solar exchanger
Potem pa imaš pretoke preko radiatorjev zaprte. Ali s termostasko glavo, ali pa s spodnjim ventilom, ali pa presvoh črpalko in premajhnimi cevmi. S 3/4 cevmi bo težko ogrevati 20+ radiatorjev. Včasih so to vezali na 5/4 ali celo več.... Res da imaš veliko radiatorjev, zato naredi test tako da zapres večino radiatorjev. Če se potem ne bos imel toplih radiatorjev po celi visini je krivo nekaj od zgoraj napisanega. Ali pa ima črpalka "lopatice" polomljene
Kaj pomeni
Citat:..temperaturo ogrevane vode sem dal na 30 stopinj..
Če nastaviš to temperaturo na sobni enoti/sobnem termostatu in imaš na vremenski regulaciji odvisnost od le-te na ničli bo dvižni vod takšen kot ga iračuna regulacija...
Če pa so ostali radiatorji vroči, išči vzrok v napeljavi in ne regulaciji. Sam moraš izločati faktorje glede na že vse podane predloge. Drugače boš na istem.
Ponovno.. Vremenska regulacija uravnava temperaturo glede na zunanjo. Sedaj so še majhne spremembe v temperaturah in še ni potrebe po vročih radiatorjih, ker ni nizhih temperatur. Načeloma.. večji radiatorji/več radiatorjev - manjša temperatura...
Citat:Potem pa imaš pretoke preko radiatorjev zaprte. Ali s termostasko glavo, ali pa s spodnjim ventilom, ali pa presvoh črpalko in premajhnimi cevmi.
Uredi pretoke.. Preveri pretoke na ventilih radiatorjev (npr. nasproti termostatske glave in pod njo). Lahko, da imaš prevelik upor na dotičnih alumplast ceveh in gre večina v zgornje radiatorje po predhodno obstoječih ceveh. Ko se spomnim je alumplast "doštukan".
Tri tedne že eksperimentiraš na področju, o katerem nimaš pojma. Danes peči in elektronika niso več kot 10let nazaj, ko si zakuril, pognal vse preko enega voda brez regulacije in je grelo brez kontrole.

Pozanimaj se, kdo v okolici servisira oziroma vgrajuje peči in sisteme (in ne neki majster, ki bo ugibal, kot je to očitno delal sedaj). Prepričan sem, da je tudi kdo tukaj na forumu.
Prepričan sem, da bodo težavo rešili. Jbg, dal boš 100€ in bo...še vedno jih lahko vlečeš za vrat, če ne bodo 100% rešili zadevo.
Praviš, da nimaš nič časa in malo za družino-ti pa se že 3 tedne v prostem času ukvarjaš s pečjo...v tem času bi marsikej drugega bolj koristnega lahko naredil in bi teh '100€' polovil not.
1 ... 4 5 6 7 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi