Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Tako je! Luknjica v pipi je še precej manjša... Hidravlični upor narašča z dolžino cevi, fitingi na alumplast instalaciji zanemarljivo vplivajo na pretok
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 35
Teme: 1
Ocena:
0
Ok, samo vprašanje?
Zakaj pa je lansko leto (brez aluplast radiatorjev) grelo vse normalno?
Kaj za vraga je šlo narobe?
Kako odzračevati povratni vod... recimo, do zdaj sem odzračeval tako, da sem zaprl vse ventile radiatorjev v mojem nadstropju, potem pa sem tistega, ki sem ga odzračeval, odprl do konca in stočil iz njega kake 2 litra vode. Potem sem pustil odprtega, šel na drugega po istem postopku... Kako pa povratni vod?
Objave: 1629
Teme: 4
Ocena:
0
Ni mi jasno kaj točno je smisel zalogovnika na oljni peči. Pri drveh je smiselen, ker gredo viški toplote vanj, ko so radiatorji vroči (saj ne moreš ognja v kotlu ugasniti v trenutku), oljna peč pa ima regulacijo in se avtomatsko ugasne po dosegu temperature vode v peči oz. ko jo izklopi termostat v prostoru ...
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Da zmanjšaš število vklopov kotla. Saj vsak zagon in ustavitev prispevajo k dodatnim izgubam kotla.
Ocena:
0
1) Če gorilec deluje dovolj časa in je kotel dovolj močan (domnevam, da pri teh temperaturah je), potem se nastala toplota mora nekje poznati. Ali je vsaj par radiatorjev peklensko vročih ali "vre" voda v peči, ali pa se 5 sosedov zastonj ogreva...
Ker se ti kotel ne segreje na recimo 80°C+, mu to preprečuje regulacija. (Predpostavljam, da je kotel dovolj močan pri teh temperaturah.)
2) V primeru, ko par radiatorjev "preveč" ogreva, par pa premalo, pomaga če pripreš ventile od vročih radiatorjev (hidravlična uravnotežitev). Tako gre več vode skozi "hladne" radiatorje in se ti bolj segrejejo.
Pred režeš cevi in na novo narediš kurilnico (razen če imaš preveč denarja) se prepričaj, kaj zmore obstoječa. Pri tem imej v mislih točko 1) in 2).
Vpliv regulacije lahko eliminiraš, če ročno reguliraš sistem.
- Temperaturo kotla nekako nastaviš na recimo 60°C. Če se gorilec ugasne, preden je ta temperatura dosežena, ti to (še) ni uspelo.
- Obtočni črpalki izklopiš pamet in naj deluje na največji moči/pretoku in naj se ne izklaplja.
- Mešalni ventil ročno obrni, da radiatorji dobijo več vroče vode. Pri meni je na motornem pogonu plastičen gumb, katerega z izvijačem zavrtim za 90°(mogoče 180°, se ne spomnem). Gumb ima funkcijo sklopke in izklopi motorni pogon, pa lahko mešalni ventil potem ročno obračaš. Če "sklopke" nimaš, potem motorni pogon snameš z mešalnega ventila. Zapomneš si ali označiš, kako je bil nataknjen. Nato mešalni ventil obračaš s pomočjo klešč (če ne gre že z roko).
Dokler ne eliminiraš vpliva regulacije, da so radiatorji samo mlačni, je brez veze poizkušati kaj drugega. Ko pa boš uspel vsaj par radiatorjev "močno" segreti, se lotiš hidravlične uravnotežitve. Če pa ta ne bo dovolj pomagala, pa pride na vrsto razmišljanje o rezanju cevi...
P.S. Ugibam, da imaš vremensko regulacijo in ta pri teh (dokaj visokih) temperaturah hoče radiatorje ohranjati mlačne, ker to zadostuje in je tak tudi namen vremenske regulacije. Možno, da je čez poletje "zapikal" mešalni ventil in ga motorni pogon ne obrne. Ali pa je črpalka "preveč pametna" in varčno deluje, namesto da bi pognala čim več vode. Če ne boš ročno reguliral sistema, boš težko ugotovil, kaj točno je narobe.
P.S.2 Mislim, da sploh nima zalogovnika, ampak samo bojler za sanitarno vodo
Ocena:
0
Zdajle jo šibam na 70 stopinj (več ne gre) in tipam cevi, kako gre toplota. (pol knaufa sem dol vrgel...no bo že)
Če pogledate kurilnico, potem gre toplota najprej skozi zalogovnik (bojler?), nato po ovinku do mešalnega ventila in preko črpalke levo/desno. Desno so cevi tanjše, originalne, kovinske, gre po vertikali in služi za napajanje treh radiatorjev. Desno je glavni vod, nanj je dodatno priključen aluplast vod (5 radiatorjev), drugače pa gre po rehau napeljavi po spodnjem stanovanju in iz treh spodnjih sob po vertikali naprej v zgornji nadstropji.
Ocena:
0
EDIT: Toplota se hitro širi v vse smeri, le nazaj prihaja zelo mlačna in zelo počasi...
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
glej spodnji post, sem se zatipkal.