PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Velik problem s centralnim gretjem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
25 radiatorjev ni nič za takšni kotel. Na cevi ki tečejo navzdol, moraš na vrhu zmontiraj avto.zračnike a najvišji točki pregiba,črpalka na takšnem sistemu deluje neprekinjeno ,drugače pozabi na tople radiatorje, pa lahko tudi na prvi stopnji.
Takole, nova 150 l ekspanzijska posoda je zmontirana, res ne vpliva na pretoke.

Poslikal sem kurilnico in bom slike naložil na forum, potem pa od tam naprej.

Kar se tiče nove povezave, gre takole, dvožilni sistem, vzporedno z glavnim, po novem priklopljen prav na glavni vod v kurilnico - premer cevi je 25 - glavnih, če se ne motim, aluplast in gredo od stropa po steni navzdol in pod estrihom, kjer se cepijo na manjše do radiatorjev.
Evo, kurilnica. Novi vod je z aluplasta zgoraj levo. Desno od peči gre voda skozi zalogovnik, potem dre manjši vod od tam do zgornjega nadstropja, večji pa v naše stanovanje in nato naprej v zgornja nadstropja. Vzporedno s tem, kot sem že napisal, še novi vod.

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.dropbox.com/sh/huq792279w7p4y9/AACFfC4poV3bU7vP22-w43Yva?dl=0">https://www.dropbox.com/sh/huq792279w7p ... 43Yva?dl=0</a><!-- m -->
Na fotki sedem je pokončni radiator, ki se najtežje segreje, skupaj z malim radiatorjem, ki se segreje dokaj normalno.

Edit: pravkar sem zakuril na 26 stopinj, peč je delala na polno eno uro, vsi radiatorji so relativno topli, niso pa vroči... v zgornjem nadstropju so veliko bolj vroči, tule pa nekoliko manj... temperatura vročega voda je po peči ostala pod petdeset stopinj, je to normalno?
26 stopinj pa pričakuješ radijatorje vroče Wink
Matjaz_Z Napisal:Na fotki sedem je pokončni radiator, ki se najtežje segreje, skupaj z malim radiatorjem, ki se segreje dokaj normalno.
ta bi skoraj rabil avtomatski/samodejni odzračevalni lonček na vrhu....
sicer pa jaz to nti pod razno ne bi naredil tako: pod okno mora 1600x600, tam kjer je pa sedaj ta pokončni, pa 1000x900
Matjaz_Z Napisal:Evo, kurilnica. Novi vod je z aluplasta zgoraj levo. Desno od peči gre voda skozi zalogovnik, potem dre manjši vod od tam do zgornjega nadstropja, večji pa v naše stanovanje in nato naprej v zgornja nadstropja. Vzporedno s tem, kot sem že napisal, še novi vod.

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.dropbox.com/sh/huq792279w7p4y9/AACFfC4poV3bU7vP22-w43Yva?dl=0">https://www.dropbox.com/sh/huq792279w7p ... 43Yva?dl=0</a><!-- m -->

prava zmešnjava je tole
Res ne vem kako bi bili lahko radiatorji full vroči, če je pa temperatura na dvižnem vodu 45°C. Toliko oz manj je v radiatorjih. Ali si nameril bistveno manj? Za full vroče radiatorje bo treba nastaviti višjo temperaturo na peči oz v nastavitvah dvižnega voda.

Saj to pa veš, da imaš tam mešalni ventil, ki verjetno meša na neko optimalno temperaturo? Če hočeš ves čas na max oz za test, ga ročno prestaviš na max.
Ja, samo koliko je max. temp, ki jo še lahko spustiš v aluplast cevi? Zagotovo je nižja kot za baker.
sašo65 Napisal:
Matjaz_Z Napisal:Na fotki sedem je pokončni radiator, ki se najtežje segreje, skupaj z malim radiatorjem, ki se segreje dokaj normalno.
ta bi skoraj rabil avtomatski/samodejni odzračevalni lonček na vrhu....
sicer pa jaz to nti pod razno ne bi naredil tako: pod okno mora 1600x600, tam kjer je pa sedaj ta pokončni, pa 1000x900
Če je prostor malo večji kot prikazuje slika je še 1000x600 vrh glave dost. :lol:

Projektiranje radiatorjev in izvedba pri tej adaptaciji je brez komentarja.
aleš.h Napisal:Ja, samo koliko je max. temp, ki jo še lahko spustiš v aluplast cevi? Zagotovo je nižja kot za baker.
Max temperatura je 100*C.
Kratkotrajno na 90 ne sme bit nobenega problema.
V tvojem primeru pa 50-55 sploh ne.

Se je že zgodilo, da je zablokiral mešalni ventil pri starem kotlu ob nenadzorovanem polnenju, v sistemu je že lepo vrelo nad 100*C, rezultat je bil 1 "stopljen" fiting (T-kos). S cevjo za kratek čas ne sme biti nič.
To so ti delali neki "majstori". Koliko to gledam vidim je polno nekih ovinkov ,cevi na enem vodu potujejo gor in dol,nekje se sigurno nabira zrak ,na vsaki cevi ki potuje navzdol mora biti prezračevano, in dokler bo notri ne bo toplo pa če priklopiš na plavž, regulacija je ON/OF, vodi bi morali biti ločeni in regulacija preko tri potnih mešalnih ventilov podprti z zvezno regulacijo, kotel mora delovat neodvisno na vsaj 70sC.
Po slikah sodeč je kotel reguliran z vremensko regulacijo De Dietrich Diematic 3.
Dobra vremenska regulacija, ki zna biti tudi zelo "muhasta". Tudi sam jo uporabljam v vezavi dveh mešalnih krogov in enega direktnega + topla voda.
Korekcije na mešalnih ventilih so zelo hitre, ki znajo vplivati tudi na zgoraj opisan problem. Preden sem jaz regulacijo uskladil z ogrevalnim sistemom sem kar nekaj ur presedel v kurilnici. Upam, da regulacija ne vpliva na naveden problem ampak vseeno bi tudi to preveril.
Ko sem jaz nekaj tuhtal v alumplastu v kurilnici, me je vse minilo, ko sem videl za koliko se zmanjsa presek na fitingu. Najbrz tudi za polovico in vec. To mi ni jasno. Kaj ti nuca 25 cev, ce pa imas presek fitinga 18 ali pa celo manj (pisem na pamet)
Fiting ima dolžino zožitve koliko, 1cm? To malo vpliva na celotni upor cevovoda.
To je podobno kot pri štromu, nitka v varovalki je precej tanjša od vodnikov, pa vseeno ne povzroči zaznavnega padca napetosti od vira do vtičnice.

Glede osnovnega vprašanja, tiste nove alumplast cevi gredo iz T-odcepa. Lahko da ima ta novi tokokrog precej večji upor kot obstoječa napeljava, zato gre skozi precej manjši pretok ---> radiatorji niso celi topli. Po mojem bi moral imeti novi tokokrog svojo mešalno enoto s črpalko + 3-potnim mešalnim ventilom.
1 2 3 4 5 6 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi