PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri toplotna črpalka voda-voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seveda, takšen vir bi bilo res škoda pustit neizkoriščen. Kje se pa nahaja ta jama?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
yan1234 Napisal:Zunanja enota preventilira nekje 3500m3/h zraka. Če bi to lahko *posesal* ven iz jame bi bilo odlično.
Če TČ piha tako topel zrak v rit, se št. obratov ventilatorjev in s tem pretok zraka zelo zniža, pa še taktira lahko vmes. Pri trenutnih zunanjih temperaturah (+6) se ventilatorji komaj premikajo, pa čeprav je zaradi nočne redukcije zahtevana temp. vtoka 38 C.
Idealno bi bilo, da bi zunanjo enoto lahko postavil v celem obsegu na rob same jame. Ta bi ti služila kot neke vrste zemeljski kolektor, ohlajeni zrak pa bi pihal na prosto.
Zdravo,
Sassapo..jama se nahaja na lokaciji Banjške planote.
Mislim, da bi lahko zunanjo enoto dal neposredno na jamo, mislim zraven. Izvedljivih je več možnosti. Ohlajen zrak pa lahko pošljem skozi zid na prosto. Pri nas klima za enkrat še ni potrebna, ker živimo na nv 800m in je čez poletje kar znosno.
Prostora je dovolj. Recimo, da bi z to črpalko ogreval hišo, ki ima 150m2 bivalnega. Skupno sedaj uporabljam 18 radiatorjev po približno 10-14 členov vsak. Kotel na drva 25Kw Valher. Računal sem 2kw na radiator, ker so pri nas majhni prostori in je hiša dokaj izolirana. Sicer je stara kamnita, ampak obnovljena. Nimam predstave koliko veliko oz močno črpalko bi za to rabil in koliko bi to stalo. Je seveda ena mojih teorij, zato pa tukaj sprašujem kaj se vam zdi.
hvala za mnenja in odgovore
yan1234 Napisal:Zunanja enota preventilira nekje 3500m3/h zraka. Če bi to lahko *posesal* ven iz jame bi bilo odlično.
Mislim da bi lahko z jame posesal dosti več. Če iz jame piha pomeni, da je odspodaj velik prostor in da ima jama izhod. Ko smo se ob najdbi spustili noter, prb. 16m, se jama nadaljuje nekam v globino, ampak je zaradi preozkega prehoda nemogoče nadaljevati, oz bi bila potrebna dela, da bi raziskava šla naprej. Ker pa imamo dovolj lepših in globljih v okolici, smo se odločili, naj počiva v miru. :wink:
Čez poletje, bi vzpostavil naravni pretok zraka, da se jama regenerira.
Malo še napiši porabo drv.
Porabo imam približno 15m drvi na kurilno sezono. Mogoče več, nikoli ne gledam točno. Kurit začnemo nekje septembra pa do aprila, spet odvisno kako je vreme in kako se nam zima zavleče. Ni vsako leto enako. Načeloma napravim 20m in potem mi kaj ostane. Ko končamo kurit dam bojler na elektriko in mi pride 20€ več na mesec. Bojler je 120l. Nisem pa nikoli računal ali delal statistik porabe. Računam, da se bo poraba drvi povečala ker so otroci še majhni in ne visijo še na računalnikih v sobah, da bi bilo potrebno ogrevati ves dan.
Če je možno operirat skozi s temperaturo nad 6°C je lahko takšna TČ zelo ugodna, ker ne rabi odtaljevanj, če se da uparjalnik namestit v jamo... Za kakršen koli bolj uporaben nasvet, bolj detaljno opiši to jamo, pa kakšna slika
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Temperatura je konstantna 8-10 stopinj. Merjeno je na približno 5m globine.
Slike vam trenutno ne bi nič pomagale, ker je na jami jašek in lesen pokrov v velikosti 80x80cm. Mislim pa, da bi ta uparjalnil lahko spustili noter samo če bi vhod konkretno bolj poširili. Sedaj je širok le toliko, da se lahko v jamarski opremi spustim noter. Nižje, oz. na globini 7-8m, ko je prvi podest se jama lepo razširi in je možno ta uparjalnik lepo namestit. Bilo bi pa potrebno nekaj dela, da bi se do tam razširilo. Nekaj slik imam, ko se je jamo odpiralo. Ampak si moram vzet čas, da jih najdem med vsemi. Bom pa poskušal.
lp
Lep pozdrav,

Mi prav tako uporabljamo toplotno črpalko voda-voda in sicer je že stara kar nekaj let. Ob zagonu je bila težava, da je bil pretok vode čez izmenjevalec prevelik in ohlajen plin ni uspel pobrati zadosti toplote od vode. Zato so se rahlo priprli ventili, da se je pretok zmanjšal. Sedaj sem očistil filtre in imamo ponovno isto težavo. Plin se preveč ohlaja in voda v izmenjevalniku hoče zmrzniti. Ne želim da se spet nekaj na približno nastavlja z ventilom zato me zanima, kaj svetujete. Ali je lahko prevelik pretok razlog za slabo toplotno izmenjavo? Plina je dovolj. Temperatura vode je 12 stopinj. Izmenjevalnik je cevni. Kaj storiti, da bo izmenjava čimbolj optimalna in sistem ne bo odvisen od pretočnosti filtrov?

Hvala.
Ne oporekam, da je priprtje ventilov in s tem z zmanjšanjem pretoka bilo bolje. Da je pa pri večjem pretoku slabša izmenjava? Ta je malo bosa.

Lep pzdrav,
Sam o tem ne vem dosti. Tako so nam razlozili. Kaj pa bi potem lahko bil krivec? Crpalka je vse do ciscenja filtrov delala ok. Ko sem ocistil filter, je zacela zamrzovati. Ko zopet nekoliko pripremo ventil temperatura plina stoji nekje pri -5. Pred priprtjem se je spustila na - 15.

LP
Ali gre za doma narejeno napravo? Namreč če je z uparjalnikom vse v redu je vedno več bolje. Problem je le energija, ki jo porabi OČ.
Ne gre za doma narejeno TČ. Je pa res, da je že 8 let stara in nima nekakšnega hudega krmiljenja. Enostavno narejena (Francoska - Sofath)
Koliko KW, koliko pretoka vode? Pretok ni nikoli prevelik! Tista o pripiranju je bosa zelo!
Če je s pretokom vse ok. (vsaj 0,20m3 na kw toplotne moči) bo verjetno krivec TEX, (ventil uparjanja) katerega bo potrebno menjati.
ps. 8 let stara toplotna voda voda še mora delovati vsaj 20 let, če je vse pravilno narejeno :wink:
Lep pozdrav,

Točne podatke bom napisal popoldne, ko pridem domov. Vem samo, da je potreben pretok 1,7m3/h (tako vsaj piše v navodilih). Mislim, da je cca 12 ali 14kW. Bom pa danes še enkrat prekontroliral dejanski pretok (imamo montirano uro za merjenje pretoka).

LP
1 ... 3 4 5 6 7 ... 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi