PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Tč in tarifa

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
gresali Napisal:ne vem zakaj bi ravnal razsipno če ob 5 h zjutraj vklopim tč, če si sam dokazal da se splača do -8 oz -9 stopinj kuriti v NT.

Dal sem podatke za neko TČ, ne za vsako! Vsak si mora za svojo TČ najti podatke o COP pri različnih temperaturah in si izračunati razmerje med MT in VT. Pa pri različnih temperaturah ne pozabiti upoštevati COP za različne temperature dvižnega voda (pri 2°C je npr. dovolj 35°C, pri -7 pa mora biti npr. 45°C)

Ob 6 uri zjutraj se preklopi tarifa elektrike in kuriš na VT, čeprav so običajno takrat zunanje temperature najnižje. Poleg hočeš pa še dvigniti temperaturo prostorov iz. npr. 19 na 22°C. Takrat imaš npr. COP 2,5. Ko pa bo vzšlo sonce pa bo npr. 3,5 oz. 40 % več.
scuba123 Napisal:Govora je zdaj samo o zrak-voda, kaj pa če imam zemlja-voda. Bo tudi ogrevanje 24/7 režim?
Tudi pri zemlja-voda velja pravilo, nižja je temp. vtoka, boljši je COP, kar dosežeš z konstantnim neprekinjenim ogrevanjem. Seveda pa lahko v tem primeru, kakor tudi pri voda-voda ob ustrezni velikosti hranilnika in estrihov koristiš samo nočni tok.
če je izolacija dobra potem T v hiši čez noč ne pada bistveno, je pa meni nekoliko nesmiselno če zakuriš ob 5.00 zato da boš od 6.30-7.00 na 22 stopinjah, potem pa bo hiša prazna do npr. 15. 16. ure - če je dobro vreme se bo med tem časom hiša ,,skorajda,, sama segrela preko oken.
... je pa res da mene recimo moti da ko se on/off TČ vklopi (termostat v eni sobi), potem traja 2 uri da se kaj pozna in potem se ugasne za cel dan, zjutraj pa spet rabi ,,celo večnost,, da pregreje estrih
Bi tud jaz rad ogreval 24/7 pa mi ne vem ali naj dam termostat na 25, pa znižam T vtoka da TČ ne bo segrela več kot na 22??? V tem primeru naj bi bilo verjetno na ,,režimu kontantna temperatura,,???
Kaj pa dela tvoj zalogovnik?
Imam kronotermovo on off, s 150 l zalogovnikom....
Energetik: občutek imam da ,,ne kaj dosti,, (mislim da je kompletna voda segreta na izračunano T po vremenski krivulji) - ne vem ali je tako zato ker imam direktni krog brez mešalnega seta, tako da ČE prav razumem TČ ogreva na T izračunano po vremenski krivulji, ko T prostora doseže želeno, se obtočna izklopi, TČ pa do konca segreje vodo tako da se T dvižnega in povratnega voda izenačita...ne vem kako se zadeva obnaša v primeru mešalnega seta; ?ali je zalogovnik ogret na bistveno višjo T?
...

včeraj sem probal dat na režim konstantna T; nastavil sem mirovanje na 2 stopinji zvišal T na termostatu in opazoval dogajanje,: v glavnem obtočna je delala, TČ je ogrevala,... ko je T na povratnem vodu padla je TČ vklopila in ponovno segrevala - v primeru konstantne T bom verjetno moral višati T vtoka da bo objekt kljub vse večjemu mrazu primerno ogret
Si bom sposodil kar to temo.

Imam TČ Daikin HT že tretje leto in radiatorje. Željeno temperaturo sem imel nastavljeno na 21 °C čez cel dan, po potrebi se je popoldne željeno vrednost dvignilo. Temperaturna krivulja je bila nastavljena tako, da vstopna voda ni presegla 55°C tudi ob najvišjem mrazu in vse je funkcioniralo lepo, verjetno ne optimalno. Ob takem režimu delovanja se je TČ vklopila nekako 3× na dan in je delala skupno 8h/dan. Ob nižjih temperaturah je delovala seveda več. Tako smo ogrevali 120m2 stanovanje v prvem nadstropju. Sedaj smo v prtličju naredili dodatno stanovanje (77m2) s talnim gretjem, ki ima v svojo obtočno črpalko v ventilskem otoku, ki je povezana samo na termostat v spodnjem stanovanju (nima povezave s TČ).

Ker imamo talno gretje, dosedanji način ogrevanja ni več ustrezen. Za zgornje stanovanje je v prehodnih obdobjih dovolj, da se gretje vklopi samo zvečer oziroma parkrat na dan, ker čez dan ni nikogar in stanovanje ogreje tudi sonce, drugače ga pa ogreje TČ v zelo kratkem času. A s takim načinom je v spodnjem stanovanju mrzlo. Sedaj sem znižal vstopno temperaturo za -4°C in vklopil TČ da deluje okoli 9h na dan v kosu, a poraba je poskočila za 2×. Če jo vklopim za 24/7 se kar bojim pogledati račun na koncu meseca. Pa še vodo ogrevam na 43°C, kjer pomoje nima najbolši izkoristek.

Neumno mi je, da zgornje stanovanje ogrevam 24/7 samo zaradi talnega ogrevanja, če nimam potrebe. Če nastavim temperaturo na 21°C bo spodnje stanovanje premrzlo, ker se TČ ne bo vklopilo dovoljkrat.

Kakšen način ogrevanja bi mi za tak primer svetovali?
Kaksna je dnevna poraba TC?
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Za prejšnji oktober imam zapisano povprečno porabo celotne elektrike na dan 30kWh, v zadnjih dveh dneh, sem pa naračunal 48kWh. Mogoče prehitro paničarim, ampak se mi je zdela občutno višja poraba.
Pozabil sem povedat, da je črplka 16kW.
48Kwh / dan ali v obeh dneh? Ce v obeh dneh, ne panicari Smile Pri mojih starsih, pa imajo navadno TC (nizkotemperaturno) imajo sedaj dnevno porabo okoli 23-24kWh (to je samo poraba crpalke, ne celotna gospodinjska), crpalka deluje ves cas 24ur dnevno. Pac hise nimajo izolirane in to je to, ce zelijo imeti 22 v hisi. Je pa vsako povisanje zelene temperature najprej sok, ker je potrebno ogreti in segreti na to temperaturo. Kasneje, ko se samo dodaja poraba malo pade, ampak za visjo temperaturo je poraba pac visja. Pocakaj se kak dan, dva, da se zadeva stabilizira. Ravno tako zdaj, ko so temperature se dokaj visoke, vklopi 24 urno ogrevanje. Malo bo trajalo, da se vsi prostori zagrejejo, samo potem bo to nekaj cisto drugega. Za talno najbrz imas kak mesalni ventil ali podobno in ga nastavis na ustrezni vtok v talno. Sam bi prizgal TC na nonstop in z nastavitvami znizal vtok, da bi sicer slabse ogrevalo, ampak bolj stalno. S tem bi bilo talno dalj cas ogrevano (kar potrebuje). Poraba ne bo nic dosti visja. Pri nas sem pred dvemi dnevi vklopil 24 urno ogrevanje in je bila vcerajsnja poraba 2kWh nizja od prejsnjega dne, ko je bilo na urnikih. Tako da... TC naj greje nonstop, saj ima pamet in vse potrebno za to.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Hvala za odgovor. Bom vklopil nonstop ogrevanje in bom videl kako bo funkcioniralo. Taka poraba pa je bila za en dan (vendar celotno gospodinjstvo).
Ja, DHT porabi malo vec, vendar res poskusi par dni nonstop ogrevati pa bos videl kako bo. Se vedno gre za poceni gretje :-P
Edina stvar, katere še ne razumem je, ali je boljše imeti ogrevanje nastavljeno na zunanjo temperaturo ali na sobno.

Mislim, da moja TČ nima regulacije, ki bi znala regulirati notranjo temperaturo, hkrati pa bi omejevala temperaturo vstopne vode glede na zunanjo temperaturo.
NbaZaa Napisal:Pozabil sem povedat, da je črplka 16kW.
Confusedhock: 16HT-jka za 120m2.......

maš tukaj gor dva, ki sta dr. za HT (Homer, Migaj)...kmalu se oglasita, boš zvedel vse oz. še preveč :lol:
NbaZaa Napisal:Edina stvar, katere še ne razumem je, ali je boljše imeti ogrevanje nastavljeno na zunanjo temperaturo ali na sobno.
če maš to možnost, potem 50:50 (meni je tako najbolje)
1 2 3
Iskanje po temi