![]() |
|
Tč in tarifa - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Tč in tarifa (/showthread.php?tid=67093) |
Tč in tarifa - gresali - 12.10.2016 Pozdravljeni, je že kdo preračunaval ali se bolje splača TČ laufat pri nižji temp npr. ob 5h zjutraj, ko je tarifa nižja in je kWh omrežnine in energije cca 6,5 centa ter je zunanja temp 3 stopinje ali popoldan ko je VT 10 centov in je zunanja temp cca 11 stopinj in ima TČ posledično boljši izkoristek. Prednost prve variante je po moji oceni da imaš takoj zjutraj toplo v hiši vprašanje pa kaj je z izkoristkom imam TČ Mitsubishi ecodan hiša dobro toplotno izolirana (20cm)Če preračunavam razmerje cena in razmerje temperatur ob predpostavki da želim 22 stopinj se mi obe varianti zdita enakovredni kako pa je v praksi je že kdo primerjal v praksi posebej kaj je pri nižjih temperaturah pod ničlo defrosti itd.. lp Re: Tč in tarifa - Energetik81 - 12.10.2016 Sem preizkuša in prišel do spoznanja, da je cenovno dokaj enakovredno. Je pa precej glasnejše če dela na urnik pa še to ponoči. Najbolj optimalno je 24/7 ogrevanje na isto temperaturo. Re: Tč in tarifa - KAMO - 12.10.2016 Zdravo, jaz sem nekaj časa "preverjal" različne kombinacije (notranja temperatura, T vode, krivulja, nočno/dnevna tarifa..) in skušal dobiti nek ideal... Sedaj jo imam prižgano 24/7 na notranjo temperaturo 24 C in se s tem ne ukvarjam več.. neke razlike ni, samo skos sem tist displej gledal... pa tud počutje je bilo enkrat toplo drugič mrzlo... sedaj je skos enako in prijetno in to je to... Lp Re: Tč in tarifa - Homer - 12.10.2016 TČ se poganja 24/7 in pika. Re: Tč in tarifa - sašo65 - 12.10.2016 odvisno.......če ima hiša slabo izolacijo in bi ob izklopu preko noči pri munusnih T padla notranja recimo iz 22 na 18° potem naj dela 24/7 Če je izolacija ok in T preko noči ne pade niti v najhujšem mrazu pod 20° se meni zdi, da je brez veze da dela 6-7 dodatnih nočnih ur, kajti prehod iz nočne T (19,5) na dnevno(22) imam naštimano ob 05:30 tako da malo le "polovi" tiste male tarife, je pa ne glede na vremensko situacijo ob 08:30 že sobna 21,5° črpalka dela z lahkega in na 16% modulaciji cel čas (imam naštimano, da prvih 40 minut po vklopu, dela na 16% to je pa tudi dovolj, da doseže tistih 37° vtoka, koliko recimo rabim pri 0°)........sigurno je pa druga pesem, če mora TČ recimo segret objekt iz 17-22.... Meni teče četrta sezona in tak sistem se mi obnese....poraba pa itak smešna Re: Tč in tarifa - xavi - 12.10.2016 V takem primeru je boljša srednja tarifa. Re: Tč in tarifa - Poldee - 12.10.2016 Potrjujem. Pa se vseeno ti je kdaj kaj dela oz. se ne zah**bavas s pranji, gretji samo ponoci in ostalem. Prizges in to je to... Re: Tč in tarifa - Energetik81 - 12.10.2016 Mi ne razmišljamo, kdaj bomo kaj počeli, prali, kuhali, pa je na dolgi rok VT:NT 1:1 Kar je še vedno ceneje od enotne tarife. Re: Tč in tarifa - Poldee - 12.10.2016 Super za vas. Pri nas niti v sanjah ne pride na koncu meseca (zame dovolj dolg rok) 1:1. Re: Tč in tarifa - xavi - 12.10.2016 Med srednjo in VT je zelo mala razlika, tako, da definitivno je VT:NT najboljša kombinacija.Sam čakam na digitalni števec, tako, da bom takrat prešaltal na dvotarifni sistem. Re: Tč in tarifa - sašo65 - 12.10.2016 gor pišeš eno, sedaj drugo.... Re: Tč in tarifa - Energetik81 - 12.10.2016 Poldee Napisal:Super za vas. Pri nas niti v sanjah ne pride na koncu meseca (zame dovolj dolg rok) 1:1.Morda pripomore k temu to, da se pred 22h skoraj nikoli ne greva tuširat/kopat. Kar povzroči vklop bojlerja ravno v NT. Kako bo v novi bajti s TČ bomo pa še videli. Re: Tč in tarifa - sašo65 - 12.10.2016 Energetik81 Napisal:Mi ne razmišljamo, kdaj bomo kaj počeli, prali, kuhali, pa je na dolgi rok VT:NT 1:1tudi meni se zdi tako...za avgust imam VT133 MT123 (julij je skoraj enak VT154 MT151) V januarju pa VT590 MT440 Re: Tč in tarifa - bohinc - 12.10.2016 Citat:Če je izolacija ok in T preko noči ne pade niti v najhujšem mrazu pod 20° se meni zdi, da je brez veze da dela 6-7 dodatnih nočnih ur, kajti prehod iz nočne T (19,5) na dnevno(22) imam naštimano ob 05:30 tako da malo le "polovi" tiste male tarife, je pa ne glede na vremensko situacijo ob 08:30 že sobna 21,5°Naše izgube ne dopuščajo drugega kot ogrevanje 24/7, razmerje VT: NT je 1:1 oz. raje večkrat malenkostno v prid MT. S tem, da je vedno prijetno toplo...Razliko boljšega Cop dneva običajno izniči NT prek noči.Citat:sašo65 Veliko nas je spoznalo: Citat:TČ se poganja 24/7 in pika.oz. tisti rek, da z uporabo TČ običajno spremeniš tudi ogrevalno navado...kar se odrazi na udobju :wink: Dva gospodinjstva kuhata zgolj na el. energijo, kot poraba ostalih el. porabnikov ne glede na tarife... ET pride v poštev obrtnikom z precejšnjo rabo el. energije... Re: Tč in tarifa - Homer - 12.10.2016 sašo65 Napisal:odvisno.......če ima hiša slabo izolacijo in bi ob izklopu preko noči pri munusnih T padla notranja recimo iz 22 na 18° potem naj dela 24/7 Če je izolacija ok in T preko noči ne pade niti v najhujšem mrazu pod 20° se meni zdi, da je brez veze da dela 6-7 dodatnih nočnih ur, kajti prehod iz nočne T (19,5) na dnevno(22) imam naštimano ob 05:30 tako da malo le "polovi" tiste male tarife,Kar si morda prišparal čez noč, si "z obrestmi" pokuril zjutraj. Ob 5:30 ti je TČ namreč startala na polno in to ob najbolj neugodni jutranji zunanji temperaturi, potem pa verjetno šla v defrost...... Šparanje ni vedno s pozitivnim rezultatom! |