Objave: 5075
Teme: 13
Ocena:
-13
Drži.
Predno dosežeš ''želeno'' sobno t., namesto se zbudiš v njej :wink:, se tudi TČ bolj napreza.
Objave: 70
Teme: 1
Ocena:
0
Kaj pa varianta kjer bi tc ogrela sanitarno vodo ob recimo 5 zjutraj na 10 stopinj vec kot drugace? Drugace cez dan ohranja na neko izbrano temperaturo.
Izkljucno zaradi komoditete z ne prevec dodanega stroska?
Gre se samo za sanitarno z cudno cevno povezavo, kjer cakas cca 2minuti na toplo vodo.
Objave: 5307
Teme: 5
Ocena:
32
To je verjetno mislil v trenutnem casu, ko se ni defrostov. Doma zaenkrat grejemo enako - ponoci ni potrebe. Pri starsih pa je... tam crpalka 24ur/dan, dnevna poraba je okoli 23-25kWh, nasa 10-12. Ima Saso kar prav za trenutne razmere. Bom pa danes pustil Comfort tudi cez noc, da vidim kaksna bo razlika - razmere so kar tam nekje cez cel teden. Jutri zjutraj bo mogoce malo bolj pasje, samo pri nas naj ne bi bilo...
Homer Napisal:sašo65 Napisal:odvisno.......če ima hiša slabo izolacijo in bi ob izklopu preko noči pri munusnih T padla notranja recimo iz 22 na 18° potem naj dela 24/7 Če je izolacija ok in T preko noči ne pade niti v najhujšem mrazu pod 20° se meni zdi, da je brez veze da dela 6-7 dodatnih nočnih ur, kajti prehod iz nočne T (19,5) na dnevno(22) imam naštimano ob 05:30 tako da malo le "polovi" tiste male tarife,
Kar si morda prišparal čez noč, si "z obrestmi" pokuril zjutraj.
Ob 5:30 ti je TČ namreč startala na polno in to ob najbolj neugodni jutranji zunanji temperaturi, potem pa verjetno šla v defrost......
Šparanje ni vedno s pozitivnim rezultatom!
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Objave: 186
Teme: 25
Ocena:
0
preden sem pisal to sporočilo sem nekoč malo brskal po forumu in našel nekje graf, ki je prikazoval glede na izkoristek TČ in zunanjo temperaturo do katere temp se še splača greti v nižji tarifo kdaj se splača zdaj ga ne najdem.
Trenutno imam nastavljeno tako da mi začne greti ob 5h zjutraj na 22 stop s tem da sem imel danes do 6h ko je bila temp -1 dva defrosta. ob 6:20h je bila temp že na 21,8 ponavadi ko konča je temp 22,3 in drži skoraj cel dan ker je izolacija dobra prižge se spet takrat ko moja lufta. ob 10h večer je 22,3 predvidevam da ponoči temp v hiši pade za kako stopinjo, ponoči je nastavljeno na 20 stopinj pa mislim da zaenkrat še ne pade na to temp. Čudi me da proizvajalci ne podajo kakih nasvetov glede načina ogrevanja v navodilih.
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
RadovedniTacek Napisal:Kaj pa varianta kjer bi tc ogrela sanitarno vodo ob recimo 5 zjutraj na 10 stopinj vec kot drugace? Drugace cez dan ohranja na neko izbrano temperaturo.
Izkljucno zaradi komoditete z ne prevec dodanega stroska?
Gre se samo za sanitarno z cudno cevno povezavo, kjer cakas cca 2minuti na toplo vodo.
To funkcijo ima vsak Daikin predvideno z ogrevanjem na zalogo.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Pri plinu, drveh, olju... se ponoči nedvomno splača spustiti temperaturo za nekaj °C. Ali se bolj splača ogrevati 24/7 ali ne pri TČ zrak voda (pri drugih tipih je odgovor enak, kot pri plinu, olju..., če je seveda moč TČ dovoljšnja) pa je bolj kompleksno vprašanje zaradi dveh tarif in različnih COP glede na zunanjo temperaturo. Razmerje med MT in VT je tam 0,65. Če je torej povprečni nočni COP več kot 65% dnevnega potem se splača ogrevati v obdobju MT (neka micka ima pri 2°C COP 3,39 pri -7°C pa 2,57. 65% od 3,39 pa je 2,2. Torej je rentabilno ogrevanje v obdobju MT vse do -8..-9°C).
Če pogledamo diagram temperatur (na spletni strani ARSO se dobijo pol urni odčitki) vidimo, da je običajno temperatura ponoči nižja za 5..10°C in je najnižja pred sončnim vzhodom tj. med 6 in 9 uro. Če ponoči prekinemo ogrevanje in ga zaženemo npr. ob 6. uri smo ravnali zelo razsipno. V obdobju višje tarife in najnižjih dnevnih temperatur moramo zagotoviti pokrivanje trenutnih izgub toplote (katere so najvišje v dnevu) in dodati višek za razliko, katero smo izgubili ponoči, da se bo stanovanje ogrelo na dnevno temperaturo.
Sam sicer nimam TČ imam pa klimatsko napravo s katero se ogrevam vso zimo (v največjem mrazu ji pomaga plinske kondenzacijska peč). Deluje mi 20 ur dnevno. V obdobju med 6. in 10. uro dopoldne pa je izključena.
Objave: 1344
Teme: 48
Ocena:
6
Govora je zdaj samo o zrak-voda, kaj pa če imam zemlja-voda. Bo tudi ogrevanje 24/7 režim?
Objave: 5307
Teme: 5
Ocena:
32
saso: ce mislis tisto, kar sem ti enkrat predlani razlozil prek ZS, potem imas identicne (slow motion) nastavitve mojim in tudi sam mislim, da je to najboljse mozno s stalisca obrabe in samega delovanja TC. Ne vem pa, ce krmiljenja pri drugih omogoca taksne nastavitve.
Je pa pri nas vceraj sonce segrelo bojler na 50 stopinj, tako da do sedaj ni bilo gretja SV. Matr se pozna, ce je cel bojler ogret...
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Vsak lahko počne kar hoče.....
Nekateri smo hitro spoznali, da tako šparanje ni vredno greha, drugi malo pozneje, eni pač ne boste nikoli....
Ni pomembno, le da smo vsi zadovoljni!