PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Tč on-off stara 6 let 12kw 220V

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mogoče je v mislih propan ?
sassapo Napisal:štromar... l.2010 oz tehnologija te TČ je tolk stara če ni več...

Če ne želiš zalogovnika ti priporočam menjavo hladiva in TEX ventila, s tem boš zmanjšal moč, taktiranje in povečal izkoristek Idea

sassapo, ni mi dalo mir pa sem odprl TČ in ugotovil da je notri kompresor Sanyo
c-sbr120h15q čeprav je na računu napisan Copeland. Pošiljam še slike.

Priložene datoteke
.jpg   TČ3.jpg (Velikost: 119,82 KB / Prenosi: 807)
.jpg   TČ1.jpg (Velikost: 147,3 KB / Prenosi: 807)
.jpg   TČ2.jpg (Velikost: 63,9 KB / Prenosi: 807)
Pa še notranjost.

Priložene datoteke
.jpg   Notranjost.jpg (Velikost: 105,94 KB / Prenosi: 806)
.jpg   TČ8.jpg (Velikost: 214,3 KB / Prenosi: 806)
Kompresor pri izkoristku igra manjšo vlogo, (če ni slaba kopija) ključna sta uparjalnik in kondenzator.
Še vedno ti svetujem, da poleg pritakneš zalogovnik, kateri ti bo ostal tudi v primeru menjave TČ.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Štromar M Napisal:Nimam sem pa dal senzor na povratni vod in ko dobim na povratni cevi 40°c se mi črpalka ugasne. Ko pa pade na 32°c se mi pa prižge. Ko imam na povratni cevi 40°c je na dovodni čez 50°c. Na tak način sem zadevo rešil ampak iščem kakšno bolšo rešitev.
Da ne bi imel časovni vklop in izklop črpalke. Poraba za 120m2 dobro izolirano hišo imam 300€ ali 400€ kurilna sezona. Temperatura v hiši mi niha med 22 in 20°c.
Defros se mi bolj pogosto vklaplja pri 0°c in če je večja vlaga. Drugače sem kar zadovoljen z delovanjem in porabo. Prej sem kuril na drva in vsak dan nalagal pa 1 tedensko čistil peč. Sedaj pa sploh ne vem kaj je to. TČ je zakon samo še vedno iščem kakšno boljšo rešitev da mi ni potrebno nastavljat TČ v kurilnici.
Ne glede na to, kakšna je črpalka, nastavitve, kompresor, je dejstvo, da imaš stroške ogrevanja zelo nizke in da ni potrebno nič spreminjat.
Xavi, ko zime niso tako moče je ok ampak se bojim ko bodo hladnejše bo pa velika poraba. Opazil sem da najlepše ogreva pri +5°c. Tam okoli 0 se defroz večkrat vklopi. Pri -5°c pa mi max segreva na 42°c. Pri -10°c pa že pade na 35°c to je na odvodni cevi iz TČ. Zato tudi premišljujem da bo potrebno postavit zalogovnik. Ker ko mi segreva 100l boljer mi tudi če je zunanja temp. -5 zelo hitro dosega temp. 65°c na odvodni cevi ker je cev krajša ko mi greje sanitarno vodo in hitro doseže 50°c v boljeru recimo okoli 15min segreje iz 40 na 50°c. Povratni vod je pa takrat zelo visok tudi nad 65°c doseže temperaturo na povratni cevi. Pri nakupu mi je kitajc svetoval da naj jo priključim na 300l zalogovnik. V prilogi še vezava kako jo imam priklopljeno. Ima pa samo radiatorsko ogrevanje.

Sassapo, kateri zalogovnik mi svetuješ. Da imam najmanj izgub. In še možnost priklopa peči na pelete.
Poraba zadnjih dveh let od september 2014 do April 2016 je 7957kw
Je pa res da sem imel 2012 in 2013 manjše stroške ogrevanja.

Priložene datoteke
.jpg   Priklop TČ1.jpg (Velikost: 89,38 KB / Prenosi: 705)
Bila je poceni, zdržala je 6 let in še ne kaže znakov odmiranja, poraba 300-400 € na sezono...
Izgleda da je edini minus to, da je čistokrvno made in prc :lol:

Kako je pa z glasnostjo?
U bistvu jo imam v zagonu sep. 2012. Tako da gre v 5. leto delovanja. L.2010 sem jo mislil kupit a nekako nisem poznal Kitajski trg in nisem kar tako nekom nakazal denar. Je pa res da mi je prodajalka Ida prijateljica na FB že 6 let.
Se pa zelo trudijo to pa jih moram pohvalit. Za vsako težavo katero sem imel so
mi skušali pomagat. Kot laik nisem vedel da pri -15°c ne greje enako kot pri +5°c.

Pa še naj povem kakšne okvare sem imel. Zamenjal 4 tep. senzorje pa tudi kontaktor. Na kontaktorju je bila slabo privijačena žica in mi je odžgala kontakt.
Dobil pa sem 6 temp. senzorjev zraven. Pa še LCD krmilnik imam na zalogi.
Drugih okvar ni bilo. Če bo zdržala še kakšnih 6 let se za ta denar izplača.

Kar se tiče glasnosti pa tako. Zunaj je kar glasna. No v hiši jo pa skoraj da ne slišim. Ponoči ko se vklopi slišim rahlo šumenje.
Po danih podatkih pa dBA 54.
Pa še nekaj. Poznano mi je delovanje TČ ampak bi rad zadevo izpopolnil. Kakšno literaturo ali knjigo mi priporočate. Se pravi ne poznam zadeve če pride do okvar. Na primer če je okvara na exspanziskemu ventilu ali imaš v sistemu premalo ali preveč plina. Zabit filter in ostale okvare. Predvsem me zanima kot hoby, štromarskega dela imam itak že preveč.
mode Napisal:Pozdravljeni,
Ker vem, da vas je tu kar nekaj strokovnjakov, se obračam na vas. Prihajam iz Postojne. Na kratko, da obrazložim zadevo. Dobri ljudje, so mi na freonski povezavi med delovanjem toplotne črpalke Toshiba Estia med notranjo in zunanjo enoto prerezali cev. Posledično je črpalka delovala brez plina in najlepši scenarij ki je možen, zaribani kompresor. Kompresor (bat) noče več obrniti, tako, da mi ne preostane drugega, kakor da grem v nakup novega kompresorja.

Glede na to, da se vas kar nekaj ukvarja z montažo TČ, me zanima cena kompresorja za 11kw črpalko in kje bi lahko kompresor naročil? Ali so v črpalkah Toshiba Estia vsi kompresorji enaki in potem moč kompresorja nastavlja elektronika sama? Mogoče kdo ve, če obstaja možnost obnovitve le tega? Oznaka zunanje enote je HWS-1104H8-E.
Hvala za vašo pomoč.
lp
Pokliči me, pa se kaj zmeniva.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Štromar M Napisal:Xavi, ko zime niso tako moče je ok ampak se bojim ko bodo hladnejše bo pa velika poraba. Opazil sem da najlepše ogreva pri +5°c. Tam okoli 0 se defroz večkrat vklopi. Pri -5°c pa mi max segreva na 42°c. Pri -10°c pa že pade na 35°c to je na odvodni cevi iz TČ. Zato tudi premišljujem da bo potrebno postavit zalogovnik. Ker ko mi segreva 100l boljer mi tudi če je zunanja temp. -5 zelo hitro dosega temp. 65°c na odvodni cevi ker je cev krajša ko mi greje sanitarno vodo in hitro doseže 50°c v boljeru recimo okoli 15min segreje iz 40 na 50°c. Povratni vod je pa takrat zelo visok tudi nad 65°c doseže temperaturo na povratni cevi. Pri nakupu mi je kitajc svetoval da naj jo priključim na 300l zalogovnik. V prilogi še vezava kako jo imam priklopljeno. Ima pa samo radiatorsko ogrevanje.

Sassapo, kateri zalogovnik mi svetuješ. Da imam najmanj izgub. In še možnost priklopa peči na pelete.
Poraba zadnjih dveh let od september 2014 do April 2016 je 7957kw
Je pa res da sem imel 2012 in 2013 manjše stroške ogrevanja.
Ima črpalka vgrajene elektrogrelce)? Le ti vstopijo na sceno, ko zaradi padca zunanje tem. pade ogrevalna moč črpalke, tako, da večji minusi niso problem. Lahko pa zadevo kombiniraš tudi z obstoječim kotlom na pelete. Zalogovnik je vsekakor vedno dobrodošel, še poseb če zadeva deluje na principu on-off.
Večji je zalogovnik, daljši so intervali vklopa in izklopa. Načeloma je večja akumulacija bolj zaželena, vendar je vedno potrebno gledat razmerje med ceno in koristmi, ter seveda, prostor v kurilnici. Za normalno delovanje nekje med 200-300 l, če hočeš koristit nočni tok, pa lahko bistveno več.
TČ ima el. grelec in ga lahko nastaviš da se vklopi pri 0°c zunajne temp..
Zanimivo pa je da je grelec montiran v izmenjevalcu in greje plin. Moči pa samo 300w.
Tako da mi črpalka z uporabo grelca porabi 3200-3600w. Če pa grejem nad 45°c se pa poraba dvigne tudi nad 4000w. Pri uporabi grelca se temp. grelne vode dvigne ampak ne več kot 3°c. Na primer ko je zunaj krepko pod ničlo imam 35°c segreto vodo drugače pa mi segreje okoli 32°c. Bom imel v planu nabavit 500l zalogovnik. Kakšne izgube bi pa imel ob uporabi 1000l zalogovnika!
Če zalogovnik stoji v ogrevanem prostoru ni izgub.
Hmmm....
Kurilnica kljub temu, da se segreva s pečjo ni "ogrevan prostor".
Z drugimi besedami, se ogreva, ampak potrebe ni

Natančne podatke izgub zalogovnika boš najbrž našel na proizvajalčevi strani.
Buderus daje za svoj bojler (300l) izgube 1,9 kWh/24h (60 stopinj).

Z malo računske telovadbe bi ocena za 1000l zalogovnik in nižjo temperaturo bila nekje 3kWh/24h.
Če je kurilnica znotraj zunanjega toplotnega ovoja stavbe, potem je ogrevan prostor, se ogreva (tudi če samo posredno) in zalognik v njej ni nikakršna izguba.
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi