![]() |
|
Tč on-off stara 6 let 12kw 220V - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Tč on-off stara 6 let 12kw 220V (/showthread.php?tid=67032) |
Tč on-off stara 6 let 12kw 220V - Štromar M - 7.10.2016 Pozdravljeni, imam staro črpalko on-off EVI kompresor copeland 11,5kw 220v, dve enoti priklop na radijatorje brez zalogovnika. Črpalka ima priklopljena temp. senzorja na dovodu in izhodu grelne vode na notranji enoti. Senzor ima tudi za meritev temp. dovodnega in izhodnega plina. Temp. senzor za zalogovnik sem vezal na povratnem vodu kotlovske cevi. Problem nastane da imam večje število vklopov ker se povratna cev hitro ohladi in se črpalka vklaplja na vsake 15min in deluje 5minut. Pri novih črpalkah delujejo na podlagi grafa zunanje in notranje temperature. In me zanima kako bi to zadevo izboljšal da ne bi kupil nove ali nabavil zalogovnik ker v kotlovnici nimam prostora. Obstajajo kakšna krmilja z možnostjo nastavljanja na podlagi zunanje in notranje temperature. Črpalka mi deluje že šest let z časovnim vklopov in izklopov in sem na podlagi zunanje temp, povečal temp vode, vendar to ni rešitev. Podatki COP 25°C - 4,4 15°C - 3,5 2°C - 3 -2 - 2,5 -20 - 2 Re: Tč on-off stara 6 let 12kw 220V - Homer - 7.10.2016 In zakaj ne vklapljaš TČ na podlagi sobne temperature? Re: Tč on-off stara 6 let 12kw 220V - Štromar M - 7.10.2016 Črpalka se vklaplja na podlagi temp. senzorja zalogovnika. Ko doseže zalogovnik 50 ali 55°c se črpalka ugasne. Pri nastavitvah lahko nastaviš ponovni vklop ko pade temp. zalogovnika na 42°c. Nisem pa zasledil v načrtu da ima vklop preko sobnega termostata. Kaj ni COP pri tej črpalki precej nizek ali se motim. Re: Tč on-off stara 6 let 12kw 220V - Homer - 7.10.2016 Ampak zalogovnika nimaš....... Re: Tč on-off stara 6 let 12kw 220V - Štromar M - 7.10.2016 Nimam sem pa dal senzor na povratni vod in ko dobim na povratni cevi 40°c se mi črpalka ugasne. Ko pa pade na 32°c se mi pa prižge. Ko imam na povratni cevi 40°c je na dovodni čez 50°c. Na tak način sem zadevo rešil ampak iščem kakšno bolšo rešitev. Da ne bi imel časovni vklop in izklop črpalke. Poraba za 120m2 dobro izolirano hišo imam 300€ ali 400€ kurilna sezona. Temperatura v hiši mi niha med 22 in 20°c. Defros se mi bolj pogosto vklaplja pri 0°c in če je večja vlaga. Drugače sem kar zadovoljen z delovanjem in porabo. Prej sem kuril na drva in vsak dan nalagal pa 1 tedensko čistil peč. Sedaj pa sploh ne vem kaj je to. TČ je zakon samo še vedno iščem kakšno boljšo rešitev da mi ni potrebno nastavljat TČ v kurilnici. Re: Tč on-off stara 6 let 12kw 220V - alanford - 7.10.2016 Kaj je sploh tvoj cilj? Če želiš zmanjšati število vklopov (brez da bi si pokvaril cop) ti lahko pomaga le zalogovnik oziroma kakršenkoli akumulator toplote, na primer beton (talno gretje). Ne vem kako je pri tvoji tč, ali je možno izklopiti evi, ko ga še ne potrebuješ. Saj s tem zmanjšaš tako porabo el.energije, kot tudi seveda toplotno moč tč, kar podaljšuje čas cikla. Če pa ti je cilj avtomatska regulacija, rabiš krmilnik. ______________________________________ Bolje nešto od nečega, nego ništa ni od čega. Re: Tč on-off stara 6 let 12kw 220V - Štromar M - 7.10.2016 Moj cilj bi bil da montiram kakšen nov sistem krmiljenja da bi na podlagi zunanjega tipala in notranje temperature sama črpalka imela optimalne pogoje in s tem zmanjšal izklope in vklope tako tudi el. porabo. Premišljujem če bi sploh z zalogovnikom prišel na optimalno delovanje. Ker mi vsi pravijo da je zalogovnik še dodatna izguba. Re: Tč on-off stara 6 let 12kw 220V - alanford - 7.10.2016 Ne, mešaš dva cilja. S krmilnikom ne boš zmanjšal števila vklopov. ______________________________________ Bolje nešto od nečega, nego ništa ni od čega. Re: Tč on-off stara 6 let 12kw 220V - Štromar M - 7.10.2016 Se pravi da ne morem zmanjšati vklopa in izklopa črpalke tudi z novejšim krmilnikom. Re: Tč on-off stara 6 let 12kw 220V - alanford - 7.10.2016 Seveda ne. Zmanjšaš lahko že sedaj brez - s povečanjem histerezne diference vklopno/izklopne temperature povratnega ali dvižnega voda. Samo v tem primeru tč ne bo delovala optimalno, ker bo T preveč nihala (pri višji temp. slabši cop). Pri moji tč je na primer nihanje v oknu 4K (+- 2K od ciljne temp.dvižnega voda). ______________________________________ Bolje nešto od nečega, nego ništa ni od čega. Re: Tč on-off stara 6 let 12kw 220V - sassapo - 7.10.2016 Imaš predimenzionirano napravo, pa še brez zalogovnika. Dober krmilnik res vse to upošteva, lahko mu določiš tudi koliko časa naj minimalno kompresor deluje, koliko stoji... Boš pa tako imel še večja nihanja temperature. V tvojem primeru bo najboljša rešitev zamenjava hladiva, da boš zmanjšal toplotno moč, tudi COP bo višji. Jasno bi ustrezen zalogovnik rešil vse našteto. Katero napravo sploh imaš? Re: Tč on-off stara 6 let 12kw 220V - Štromar M - 8.10.2016 Izdelana na Kitajskem ima pa ameriški kompresor copeland. Podjetje Power World model: Low tem. Air to water heat pump PWO30-KFXLR notranja in zunanja enota, moč 2.9Kw, grelna moč 11,8kw, plin R417a, COP 4,34 pri 30°c gretje12,8kw, priklopna moč 2,9Kw. COP 2,85 pri 2°c 6,4kw, 2,5kw. Mislim pa da ni predimenzionirana saj če je tam 2°c ima samo 6,4kw grelno moč. Črpalka je pa na južni strani. Re: Tč on-off stara 6 let 12kw 220V - bomber111 - 8.10.2016 Vprašanje tudi, če je res original copeland kompresor not. Re: Tč on-off stara 6 let 12kw 220V - sassapo - 8.10.2016 Če verjameš... Originalni Copeland košta toliko kot tale celotna naprava Re: Tč on-off stara 6 let 12kw 220V - sassapo - 8.10.2016 Štromar M... Če ti naprava toliko taktira je enostavno premočna. Za drobiž ne boš ničesar rešil, ali greš v zalogovnik, ali predelavo, ali pa kupiš boljšo napravo. Imaš najnižji možni razred TČ, pričakuješ pa odlično delovanje. Ne gre... |