kaj imaš v mislih v prihodnje? Če nimaš namena hiše izolirati, potem kupi še močnejši kamin(če ga še nisi kupil) , ali pa peč.
Nimajo zastonj skoraj vse peči preko 20kw. ti bi pa z 12kw segreval popoldne nekaj ur?! To pač ne gre. 12kw gre s toplotno črpalko 24/7 na talno gretje, kjer ti je estrih ogromen zalogovnik.
5m3 drv je pač premalo za tvojo hišo. Bo treba vsaj podvojiti količino, ali celo potrojiti. Seveda, če želiš imeti 20+C v hiši. Kako pa boš tako količino drv zmetalv kamin se pa sam odloči. Ali večji kamin ali pa bo moral obstoječi dlje goreti.
Super, potem se bo letos ogrevalo vseh 800 l vode. Pa pozabil sem povedat, da je trenutno stanje (tako je bilo narejeno pri prejšnjih lastnikih) brez ogrevalnega mešalnega ventila. Tudi zaradi tega se je zalogovnik hitro spraznil.
Sanitarno vodo ogrevam s toplotno črpalko za sanitarno vodo.
Hiša se bo izolirala čez 1 ali 2 leti z 12,5 cm fasade.
Ne bolje je dati vremensko na ogrevalni krog (sicer je precej dražja od acc10) ampak tudi precej več naredi (tudi na udobju) , tudi kak polenček ti zna privarčevati, vsaj tako pišejo tisti ki jo imajo) . Varovanje povratka čisto ok reši nek termostat. Če je še nastavljiv (ala oventrop) še toliko bolje ker ti ni treba menjat patron če želiš drugo temperaturo.
Ko pa imaš vremensko pa, lahko z njo rešiš tudi varovanje povratka skoraj po ceni termostatskega ventila. Je pač vremenska tako pametna, da zna furati oba ventila.
Poglej ta navodila od strani 69 dalje.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/documents/012904.pdf">http://www.seltron.si/documents/012904.pdf</a><!-- m -->
PO shemi 408b ti lahko fura še plinsko peč. Vendar tam moraš potem drugače rešitei varovanje povratka kamina.
Brez plinske peči imaš shemo 414b zate na strani 82. Ti fura tudi varovanje povratka.
Pa email poglej. Ali boš moral do ponedeljka počakat?
Zalogovnik se zaradi manjka mešalnega ventila ni nič hitreje "spraznil" kot bi se če bi ta ventil bil. Samo temeperatura vode je bila manj ustrezna, ker se je preveč premešala in je temeperatura prej začela padati. Je pa počasneje padala, ker je bil cel zalogovnik premešan.
In tukaj je v prednosti vremenska regulacija, ki ti ogreva z najmanjšo možno temperaturo 24/7. Saj dokler je 40C dovolj za vzdrževanje temperature ( v prehodnih obdobjih) ni panike.
Neki od tega [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")instalunichr("46")si/indexunichr("46")php?c=254[/url] sem nameraval dat kar na obe strani. Torej varovanje povratka ter kot mešalni ventil za ogrevanje. Pa je verjetno ravno tako dobro in poceni. Pač, mešalnega za ogrevanje bom moral parkrat na sezono popravljat. To je pa tudi vse??
...no, zalogovnik omogoca tudi vec udobja pri kurjenju. Bo potrebna mocnejsa pec, 17 kW se od oka zdi malo.
Velikost zalogovnika po moji logiki ni odvisna od visine povratka iz radiatorjev, ampak od forlaufa iz zalogovnika v radiatior in mesta odvzema hladne vode za kamin iz zalogovnika. Povratek radiatorja na sredino bi zgolj zmanjseval mesanje vode v zalogovniku. Mesto montaze je odvisno od T povratnega voda.
Sicer ja, lahko rocno nastavljas T dviznega voda. Vremenska regulacija omogoca proihranek od 0 - 15 % prosto po forumu. Ce ogrevas 24 h je T dviznega voda ponavadi nizja, vendar bi vseeno jaz hotela moznost do vsaj 70 St.C.
Če peč ne zmore sproducirat dovolj energije za ogret hiše ter zalogovnika, bi verjetno bilo bolje zmanjšat zalogovnik na polovico, kot sem torej spraševal na začetku?
Bi zmanjšanje naredilo kaj pozitivnega? Manjše mešanje vode, nepotrebne izgube,...?
Povratek vode v zalogovnik pripelji spodaj. Efekta od deljenja zalogovnika ne bo nobenega. Velikost zalogovnika določa moč peči. Na kW ogrevne moči peči je potrebno predvideti vsaj 50 litrov zalogovnika, po novem celo 60 litrov. Torej peč 20 kW ogrevne moči - zalogovnik 1.200 litrov. Seveda je lahko večji, manjši nikakor.
arrris, v tvojem primeru z zmanjsanem zalogovnika ne proftiras nic, ker nimas presezkov.
A je moznost, da postavis zraven zalogovnika se pec?
Arbajter, kar se mene tice, imam sprojektiran 75 l na kW peci, ce pristejem se vodo v talnem, se cifra povzpne na 100 l na kW. In ce bi imela 30 kW pec, danes ne bi imela 1000+ postov. Verjetno
Pa kljub temu, da imam ogromno vode, sem se morala naucit tudi to, da peci ne nalagam prevec.
Jaz bi dala moc peci, ki ustreza izgubam bajte in ne omejitvam zalogovnika.
Ni možnosti (ni dimnika), ne opcije (ni financ) ter prostora, da bi zraven zalogovnika dal peč.
Očitno bom pustil tako kot je. Popravljena shema.
Poleg vsega sklepam, da bi bilo dobro če "body" peči izoliram s kameno/stekleno volno, spodaj dam postavek iz siporexa, pri strani pa kar knauf negorljive plošče.
Spodaj in na vrhu pa dve reži za nemoten prehod konvekcijskega prehoda toplote.
Tako dobim kar se da toplote v vodo, zaprtega prostora okoli peči pa ne hajcam pretirano.
arbajter Napisal:Zalogovnik se daje v sisteme, kjer peč sproducira več, kot bajta porabi. Drugo je neumnost, razen če je denarja preveč.
Oporekam. Ker bajta septembra porabi bistveno manj kot januarja. Pec da pa ravno toliko od sebe. Poleg tega bajta rabi ogrevanje po moznosti 24/7. Pec na drva pa za ogrevanje 24/7 zaenkrat zahteva prevec pozornosti. Sploh pa kamin v katerega lahko nalozis 4 polencka. Ce v pec nalozis 4 sjatrge drv (kot sorodnik, 1/4m3 bunker v peci) je nekoliko druga pesem.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.