@zdravapamet
hvala za obširen odgovor. moj sistem je naslednji. Imam TČ zrak/voda (panasončičev inverter), ki zna ogrevati in hladiti (trenutno preko talnega, ker kot rečeno, nočem nič kar mrzlo piha). ker hladi preko talnega, seveda ne odvaja vlage, ki z nižanjem notranje T močno naraste. Rekuperator je Heliosov, ki mi tipa vse 4 temperature, zna uravnavati bypass, za katerega lahko nastavim kar nekaj pogojev, imam grelec, kadar pozimi T pade, nimam pa nobenega kolektorja ali karkoli, kar bi zrak hladilo. Prav tako ne maram rešitev, ko na kakršenkoli način notranji odpadni zrak lahko zaide v dovodne cevi (notranji bypassi) in spet nobene kanalske klime (notranji bypass in pihanje), kjer bi mi lahko prezračevalne cevi kondenzirale.
zdaj pa, kdaj je problem. Problem je ko je zunaj preko 30 stopinj, v hiši pa 25-26. seveda bo tu bypass izklopljen! ga sploh ni treba vleči v debato. entalpijska kocka poleti ne naredi nič, prej obratno, kot smo že računali tu gor (oziroma so, tisti ki znajo). Ostane mi čimmanj prezračevati, hladiti in 3. zadeva, ki mi dela preglavice - odvajati vlago.
REŠITVE DO SEDAJ:
- trenutno smo obdelali razvlažilce, ki jih imam sama in zadeva deluje, vendar me moti, ker malo brni in ker moram vodo weg zlivati.
- obdelali smo nek uparjalnik, za katerega mi je blazno žal, da nisem vedela, ko smo delali.
- obdelali smo konvektorje - ki jih ne želim
- oddelali smo kanalsko klimo - ki je ne želim
@sassapo
prosim povej. za operacijske sobe mi lahko poveš kako bi moralo biti, kako je pri nas v resnici ponekod, ne bi... povej laično, da bom razumela, s temi stvarmi se nisem ukvarjala ko je bil čas za to in se jih posledično trudim razumeti šele zdaj. Tehtam možnosti, ki se mi jih poda, in sicer z vidika delovanja (zadeva drži vodo ali ne), udobja (razvlažilci tudi delajo, samo imam delo z njimi), izvedbe (zanimajo me možnosti, kjer se mi hiše ne spremeni spet v gradbišče) in šele nato denar. seveda pa zdaj od mojstrov pričakujem, da mi upoštevajoč prioritete po vrsti, rešitve tudi podajo, ne samo najdejo najdražjo možno varianto.
da ne bom čisto OT
debate s parketom se vzdržim, imam pa obe talni oblogi in naslova. vinil (tanek lepljen) in laminat. ogrevam seveda povsod. to je ena zadeva, kjer se ne bi sekirala, kar se talnega tiče. To naj sploh ne bo faktor, ko izbirate talne obloge. pa imam še obično peno pod laminatom, ne uno spešl za talno, ker so mi jo pač šenkali...