PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje - vinil, laminat in toplotna prevodnost

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
JaBK... za vse obstojajo rešitve. Veš kako hladijo in razvažujejo operacijske sobe?
Danes skoraj ne moreš imeti želje, ki ni uresničljiva. Ali imaš zato denar in si to pripravljena plačat je pa že druga zgodba :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
zdravapamet Napisal:
JaBK Napisal:pozimi je problem presuh zrak. izjema so bajte, kjer se ne zrači spljoh in pa seveda tiste z malo boljših rekuperatorjem, ki vlago VRAČAJO.

Ko se pozimi tuširaš, kopaš, kuhaš, zalivaš rože itd. v hišo vnašaš ogromno vlage. Poskusi po tuširanju pustiti kopalniška vrata na stežaj odprta 15 min. Vsa vlaga bo šla v ostali del hiše kjer je suh zrak. Entalpijski izmenjevalec ne bo več potreben. Moraš pa sprejeti dejstvo in zakonitosti narave, da je pozimi zrak suh. Še posebej v ogrevanih pasivnih hišah.
Vse to delamo, pa je ob potrebnem zračenju skozi okna (npr. 2-3x na stežaj na dan) v trdi zimi presuho (pod 30%). Sušimo perilo, odpiramo vrata po tuširanju, pa to komajda za nekaj % dvigne vlago. Tako da ja, JaBK ma prav, pozimi je problem suh zrak, entalpijski rekuperator pa bi prišel precej prav. Ker ga nimamo, uporabljamo nekaj UZ vlažilcev.

Citat:In še zadnji nasvet. Ne ukvarjaj se pretirano z vlago in željami v %. Vlaga je sestavni del življenja. To je narava. Ljudje pa smo narejeni tako da zaenkrat še lahko živimo na Zemlji. Trenutna zračna vlaga pri meni ob odprtem oknu je 72%. Živim brez problemov.
Tudi plesn je narejena tako, da lepo uspeva ob 70%+ vlagi. In plesen ni glih zdrava za ljudi. In ljudje nismo narejeni da živimo v zaprtih prostorih s plesnijo. Tako da če že moramo živeti v zaprtih prostorih, poskrbimo, da notri ni pretirane vlage + plesni. To je v soparnem vremenu pri zaprtih oknih, razvlaževalniku/klimi in/ali entalpijskem rekuperatorju.
Za Poldeta ni vazen modem. Samo rad bi videl katero od naprednejsih moznosti pri teh tvojih raketnih crpalkah. KER: odkrito zanicujes nase in povelicujes svoje (potem pa se izvemo, da gre v dolocenih primerih za prepakirane kitajke)... Zato se ne delaj neumnega in raje napisi kaj takega, da koga premami v nakup tega kar reklamiras. Dosedaj razen EPP gradiva nisi napisal se nic (Sassapo, Telmos pa se kdo te tu nesejo po celi crti). Sam bi se se vedno odlocil za to kar imam, bom pa vesel, ce me lahko z argumenti prepricas v nasprotno? Samo za to bos moral dati kaj vec od sebe... to ne velja samo zame, tu je dovolj potencialnih kupcev, samo prepricaj jih... glede na kvaliteto robe, ki jo prodajas, ne bi smelo biti tezko. Ocitno je problem drugje...
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
@zdravapamet
hvala za obširen odgovor. moj sistem je naslednji. Imam TČ zrak/voda (panasončičev inverter), ki zna ogrevati in hladiti (trenutno preko talnega, ker kot rečeno, nočem nič kar mrzlo piha). ker hladi preko talnega, seveda ne odvaja vlage, ki z nižanjem notranje T močno naraste. Rekuperator je Heliosov, ki mi tipa vse 4 temperature, zna uravnavati bypass, za katerega lahko nastavim kar nekaj pogojev, imam grelec, kadar pozimi T pade, nimam pa nobenega kolektorja ali karkoli, kar bi zrak hladilo. Prav tako ne maram rešitev, ko na kakršenkoli način notranji odpadni zrak lahko zaide v dovodne cevi (notranji bypassi) in spet nobene kanalske klime (notranji bypass in pihanje), kjer bi mi lahko prezračevalne cevi kondenzirale.

zdaj pa, kdaj je problem. Problem je ko je zunaj preko 30 stopinj, v hiši pa 25-26. seveda bo tu bypass izklopljen! ga sploh ni treba vleči v debato. entalpijska kocka poleti ne naredi nič, prej obratno, kot smo že računali tu gor (oziroma so, tisti ki znajo). Ostane mi čimmanj prezračevati, hladiti in 3. zadeva, ki mi dela preglavice - odvajati vlago.
REŠITVE DO SEDAJ:
- trenutno smo obdelali razvlažilce, ki jih imam sama in zadeva deluje, vendar me moti, ker malo brni in ker moram vodo weg zlivati.
- obdelali smo nek uparjalnik, za katerega mi je blazno žal, da nisem vedela, ko smo delali.
- obdelali smo konvektorje - ki jih ne želim
- oddelali smo kanalsko klimo - ki je ne želim

@sassapo
prosim povej. za operacijske sobe mi lahko poveš kako bi moralo biti, kako je pri nas v resnici ponekod, ne bi... povej laično, da bom razumela, s temi stvarmi se nisem ukvarjala ko je bil čas za to in se jih posledično trudim razumeti šele zdaj. Tehtam možnosti, ki se mi jih poda, in sicer z vidika delovanja (zadeva drži vodo ali ne), udobja (razvlažilci tudi delajo, samo imam delo z njimi), izvedbe (zanimajo me možnosti, kjer se mi hiše ne spremeni spet v gradbišče) in šele nato denar. seveda pa zdaj od mojstrov pričakujem, da mi upoštevajoč prioritete po vrsti, rešitve tudi podajo, ne samo najdejo najdražjo možno varianto.

da ne bom čisto OT
debate s parketom se vzdržim, imam pa obe talni oblogi in naslova. vinil (tanek lepljen) in laminat. ogrevam seveda povsod. to je ena zadeva, kjer se ne bi sekirala, kar se talnega tiče. To naj sploh ne bo faktor, ko izbirate talne obloge. pa imam še obično peno pod laminatom, ne uno spešl za talno, ker so mi jo pač šenkali...
zdravapamet Napisal:
JaBK Napisal:pozimi je problem presuh zrak. izjema so bajte, kjer se ne zrači spljoh in pa seveda tiste z malo boljših rekuperatorjem, ki vlago VRAČAJO.

Ko se pozimi tuširaš, kopaš, kuhaš, zalivaš rože itd. v hišo vnašaš ogromno vlage. Poskusi po tuširanju pustiti kopalniška vrata na stežaj odprta 15 min. Vsa vlaga bo šla v ostali del hiše kjer je suh zrak. Entalpijski izmenjevalec ne bo več potreben. Moraš pa sprejeti dejstvo in zakonitosti narave, da je pozimi zrak suh. Še posebej v ogrevanih pasivnih hišah.

Ne bo šljakalo. Iz kopalnic in servisnih prostorov rekuperator sesa zrak, torej bo ta zaradi podtlaka vedno šel iz teh prostorov v odvodne cevi in ne skozi vrata v ostale prostore.
JaBK... Gre za sekundaren strop, ki je narejen (karikirano) kot uparjalnik z lovilci konenza. V biti ko pogledaš gor izgleda kot perforiran mavčni strop. Takšna rešitev ni poceni in terja tudi precejšen poseg v prostor. Deluje pa fantastično. Enaka rešitev obstoja tudi v stenski varianti, kjer vse vgradimo parapetno, ali se okoli naredi perforirana okrasna maska. Za dober rezultat potrebuješ takšen uparjalnik v dveh večjih ali bolj prehodnih prostorih hiše. Če gre za večjo hišo pa jasno več.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
OK, če gremo iz mojega stališča, ko je zdaj ravno vse narejeno in si seveda ne želim nekih v iber posegov po celi hiši - mimogrede 3 nadstropja, 80m2 klet, 90m2 pritličje, 60m2 mansarda (+20m2 galerije, torej povezava s pritličjem). 600m3 zraka vse skupaj.

Zaenkrat v glavi držim neko rešitev (ti ti jo omenil) z uparjalnikom za rekuperatorjem, ki bi bil nekako zvezan s TČ (če sem te prav razumela). To mi razsuje kurilnico, ostalo pusti pri miru. Bi to delovalo s panasočičem (predelava?)? ali si mislil, da bi te uprajalnike morala peljati po hiši, kar je no-go. potem sem nekaj gledala hygrobox od Heliosa, vendar smem bolj tako tako razumela, je vse v nemšini in bila opozorjena da deluje samo v smeri vlaženja zraka, ne pa tudi razvlaževanja. Potem se pa že počasi neha. saj pravim, žal nisem o teh stvareh vedela nič, ko se je delalo in na njih nisem bila pozorna. trenutno iščem rešitve, ki ne zahtevajo nekih gradbenih posegov, ko se bo pa enkrat kurilnica menjala in bo spet čaz za malanje, mi bo takrat vseeno, če še pokita čez nove vode... takrat bo delano pač na novo z drugimi prioritetami.
Jabk - kolk strašna pa je ta vlaga pri teh 25-26 stopinjah?
Zdaj z razvlazevalci je krasnih idealnih 55%. Lansko leto ko je bilo zunaj kot je te dni (tudi 33 stopinj) je šla preko 80 in ko je dosegla 85% je poštar končno prinesel razvlazilec
zdravapamet, trenutno sem na hitro prebrala tvoj post in ga bom tudi podrobneje, da vidim, kaj mi predlagaš.

Na hitro pa...
tamle je nek uparjalnik med dovodnim zrakom od zunaj in rekuperatorjem (je to nekaj takega, kot je sašo predlagal?) Ali ta poskrbi, da se mi zrak razvlaži - torej je odvod kondenza tam? Ali kako točno se razvlažuje zrak? Če tega ne naredi, me to ne zanima, ker cevi prezračevanja nimam kaj ekstra izoliranih, ker ni bilo predvideno da bo hlajenje preko rekuperatorja, če ne bi enostavno dala vmes kanalsko klimo pa živijo miška... rabim pa ranga cca 8L na dan (več do sedaj nisem zlivala ven, trenutno, ko zadeva dela par dni nonstop smo nekje na 5L). Poleg tega je to spet rešitev, ki PIHA. Kolikšna bi bila temperatura tega zraka ki bi prišel skozi dovodne cevi v prostor?
tisti register je najbrž analog Heliosovemu že omenjenemu hygroboxu (samo škatla 3k€), ki pa mi pravijo, da dela samo kontra - vlaži zrak pozimi. Tukaj je link, jaz nemško ne razumem nič, ali dela tudi v kontra:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.agregat.si/prezracevalni-sistemi/periferija/hygrobox">http://www.agregat.si/prezracevalni-sis ... a/hygrobox</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.helios.ch/wp-content/uploads/helios_kwl-hygrobox.pdf">http://www.helios.ch/wp-content/uploads ... grobox.pdf</a><!-- m -->

Zakaj rabim zalogovnik? kaj dela?

hiša je pasivna, zato pa imam te klinčeve probleme. še dobro da je nisem obrnila na jug, bi trejino manj pozimi porabila, za poletje se pa itak nobeden nič ne zanima, to sploh v debato ne pride. samo koliko se pokuri pozimi, pa se kepamo za 10-20€/sezono. bi prec povedala, da naše navade (poraba štroma za gospodinjstvo ipd) ni po PHPPju.
takoj po rekuperatorju in pred razdelilcem za cevi moraš imeti kondenzator/uparlanik...karkoli, ki ti bo zrak ohladilo do rosišča ine še mal obolj, da bo kaj efekta od tega. V tej točki moraš posklrbeti za odvod kondenza....tako kot npr. klima...ali kanalska..ali stenska.

Problem (lahko) tu nastopi, ker ti bi lajhko cevi od zunaj tudi skondenzirale...vsaj nekaj prvih par metrov, dokler se zrak v njih nekoliko ne segreje.

Dejstvo je, da če zraka ne boš dovolj ohladila, tudi razvlažil se ne bo !!

Lahko pa obrneš logiko...za isti efekt po drugi poti.

v kleti zrak razvlaži....potem pa iz vseh sob odvajaj zrak in ga vodi v klet, kjer izvajaš razvlaževanje. Slaba stran tega pristopa je, da ti dovodne cevi postane odvodne...torej se malo umažejo...Če ti jih ni problem spucat preden obrneš proces spet v "normalno" smer...je to odlična rešitev tvojih problemov.

Nič ti ne bo pihalo, zrak bo ohlajen in razvlažen...

Sedaj pa naj glavce tuhtat, če je več + ali - za primer Jabk.
Hvala!!! Mi je malo bolj jasno in bom preučila zadevo. Na prvi uc res zgleda kot nekaj, kar bi lahko delovalo kot želim. Žal nisem za to vedela že ob načrtovanju, bi že imela zrihtano...
To je podobno moji ideji:

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=52&t=58384&p=671086&hilit=defroster#p671086">viewtopic.php?f=52&t=58384&p=671086&hilit=defroster#p671086</a><!-- l -->

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=64338&p=711197&hilit=defroster#p711197">viewtopic.php?f=7&t=64338&p=711197&hilit=defroster#p711197</a><!-- l -->

Merlin meni, da je za učinkovito delovanje premalo pretoka v prezračevanju, mogoče ima prav.
(predvidevam, da ima tudi zaradi tega Berghaus & co. večino ohlajenega in razvlaženega zraka kanalske klime speljano skozi notranji bypass)
Ne vem, ker še nisem preizkusil. Imam pa namen, če se bo zemeljski kolektor izkazal za nezadostnega. Problem imam še v tem, ker skoraj nimam več kje razpeljati dodatnih cevi in MV, baše me prostor.
fantocci, kaksna je pa tvoja izkusnja - ti imas zemeljski prenosnik (oz. nekaj v tej smeri) montirano ali ne?
Moja izkušnja - lepo izgleda na steni Smile
(nismo še zalaufali) Pa za hlajenje bi moral dokupit en vmesnik za v Fujitsu TČ.
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi