PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje bazena

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sassapo Napisal:Če imaš TČ voda voda jo uporabi še za gretje bazena, če je fizično izvedljivo seveda.
Pri bazenu je navadno tako, da takrat ko sonce sije z vso močjo tako ne rabiš dogrevat, ko pa sonca ni ti pa tudi vakumci ne bodo delovali. Seveda so SSE lahko dobra rešitev, če si na sončni legi in pripravljen investirat v dovolj velik zalogovnik (vsaj 1000L) in ustrezno površino kolektorjev
Dejansko je problem fizična povezava.
Res je, sonce po navadi opravi svoje delo, vendar to velja samo za špico sezone. Z solarnim ogrevanjem, takšnim ali drugačnim pa si lahko sezono podaljšaš. Koristno je predvsem takrat, ko so dnevi krajši, noči hladnejše. Še posebej to velja za montažne nadzemeljske bazene. Dobro jih je ponoči tudi pokrivat. Prvič preprečiš izhlapevanje klora in imaš zaščito pred onesnaženjem, predvsem pa se pokriti bazen počasneje ohlaja.
sassapo Napisal:Če imaš TČ voda voda jo uporabi še za gretje bazena, če je fizično izvedljivo seveda.
Ravnokar pregledujem ali je že kakšna debata na temo ogrevanja bazenske vode s TČ voda-voda, tako da se priporočam za kakšno dodatno informacijo glede predlaganega.
Kolega je pred kratkim zgradil bazen, ki ga v času, ko sonce še ni tako močno, ogreva z namensko toplotno črpalko zrak-voda in se je že meseca maja kopal pri 29 stopinjah. Ker je tudi pri nas v prihodnosti željo po bazenu, ki bi ga želeli uporabljati tekom celotne poletne sezone, me zanima kakšen tehnični detajl, kako izgleda povezava TČ voda-voda za potrebe ogrevanja bazena v poletni sezoni? V kolikor je to izvedljivo je namreč smiselno, da že sedaj napeljem dve alkaten cevi iz utility-ja, kjer bo TČ do predvidene lokacije bazena, saj smo tik pred tem, da bomo izvedli še estrihe in imamo idealno priliko pod tlak dodati še dve cevi.
Škoda se mi namreč zdi, da bi za potrebe bazena čez nekaj let kupoval še eno toplotno črpalko tipa zrak-voda, ko pa bi lahko izkoristil obstoječi vir (podtalnico) s TČ voda-voda, saj imam pretoka v podtalnici več kot dovolj.
Še jaz napišem kako sem ogreval bazen....

Bojler 100l sem priklopil na zalogovnik, ki ga greje sonce. Na dovod vode bojlerja sem dal povratni vod ogrevanja bazena. Na izhod bojlerja sem namestil avtomatski termostatski ventil in nastavil željeno temperaturo. Črpalka vodnega filtra je bila dovolj zmogljiva da je vodo z bazena laufala preko bojlerja. Rezultat.... mlakuža v kateri smo bili vsi rade volje.

Prednost ogrevanega bazena pred neogrevanim?
- bazen imaš pod streho ker ni nobene potrebe da nanj sije sonce.
- otroci se lahko kopajo po mili volji v topli vodi in v senci ( ni bojazni da jih opeče sonce)
- konkretno se podaljša kopalna sezona

V mojem primeru kolektroji brez težav zagotavljajo dovolj energije za vso toplo sanitarno vodo in bazen... pa še za kaj ostane. Je pa res da investicija v 20 kvadratov vakumcev ni smiselna samo zaradi bazena. :=)
Še nekaj preverjene resnice:
Pred 2 leti smo imeli 12m3 gumijasti bazen, ravno ob najmanj ugodnem poletju(več dežja kot sonca)
Sončni kolektorji so greli zalogovnik ta pa preko izmenjevalca bazen, seveda ko je bilo sonce. Cevi so bile klasične prozorne plastične armirane z mrežico, premera 25 mm.
Zalogovnik 1750 segret na 70 je zelo hitro segrel 12m3 bazenske vode, kar pa je tistega poletja malo pomenilo, saj je preko noči bazen izgubil toliko, da ni bil več za kopanje (rabimo vodo vsaj 30), sonca pa je bilo le toliko, da smo bazen segrel za kakšnih 10 kopanj.

Isto leto sem bil pri dveh lastnikih podobno velikih bazenov:
1. lastnik vgrajen nepokrit bazen na soncu, temperatura vode cca 24
2. lastnik vgrajen pokrit bazen z bazensko streho, temperatura vode 30
Če ne vidiš ne verjameš pa vendar je bilo tako.

Ker sem imel slabe izkušnje s toplo vodo sem pri lanski vgradnji bazena napeljal vse instalacije od bazena do zalogovnika za dodatno ogrevanje ob misli, da bom podaljšal sezono. (če je zunaj hladno ne greš prav rad v bazen ne glede kako topla je voda) Vgradni bazen ima spodaj in neposredno ob stenah toplotno izolacijo stirodur 5 cm. Ima tudi premično bazensko streho, ki pa je očitno kot že zgoraj opisano ključno.
Vsi, ki bi radi vlagali v razne grelne sisteme bazena, denar raje vložite v pravo streho: Zakaj?
Konec aprila je bil naš bazen na 30 stopinjah, zunaj pa če se spolnite zelo nizke temperature (kljub ugodni temperaturi vode nismo šli v bazen-prenizke zunanje temperature) in se je kasneje povzpel celo na 35. Sedaj imamo ves čas pretopel bazen, ki ga seveda preko noči enostavno shladimo z odpiranjem strehe.
Trenutna temperatura pa je 33, ki jo vsake toliko shladimo bodisi z odpiranjem strehe bodisi z dežjem, ki nalogo še bolje opravi.
Poleg strehe vložite denar tudi v avtomatsko klor napravo(0,4 že zadošča za kakovostno vodo) in si privoščite res čim manj klorirano vodo. Tudi poraba klora bo čez leto drastično padla. Ob visokih zunanjih temperaturah in veliki uporabi bazena, kar seveda zelo vpliva na porabo klora, poraba največ 60g na teden. Na leto boste porabili največ 1 kg klora, večino poleti, v zimskem času skoraj nič 20g na mesec.
Za lažje preračunavanje: bazen ima 23 m3 vode.

lp in veliko užitkov pri uporabi bazenov
Če bo komu prišlo prav! Rešitev je zelo enostavna in zelo poceni. Bazen prekriješ z navadno črno folijo, ki preko dneva služi kot ogromen sončni kolektor, preko noči pa preprečuje prekomerno ohlajanje. Nekaj cm vode pod folijo se segreje, da se opečeš. Seveda črpalka in diferenčni termostat med dnom in površino poskrbita za enakomerno temperaturo vode.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Tole o postavitvi bazena v senco strehe si mi dal misliti....bi imel poleti en avto na soncu pa bazen pod streho nadstreska.
Kako pa nad montaznimi bazeni naredis streho da ti zadrzi toploto? Original ponjave ti zgornjo plast vode na soncu pregrejo na preko 40C.
Za prvo polnjenje in kasnejse dolivanje (otroci jo precej zmecejo ven) imam "dovolj" tople vode od 11m2 kolektorjev. Bistveno preko 30C pa tudi ni potrebe. Preko nekega izmenjevalca pa je zaenkrat nimam namena greti, čeprav.....
Bazen je dobrih 10m3.(zaenkrat, mogoce bo naslednji spet vecji....)

Tole o koncu aprila in bazenu na 30C ti letos ne verjamem. Kljub tvojemu nicku. Leto konec aprila je bil marsikje sneg, tudi ori nas, da ue drevje lomilo..... Si imel oac kopanje v snegu pri 30C vode v bazenu?
Sassapo; ce hocem imeti bazen pod nastreskom, potem tam sonca ni...
Roko si opeces tudi pod original kitajsko ponjavo. Sem ze z vedrom mesal vodo da se je dalo iti v vodo....
Pod nadstreškom pa res ne bo šlo Big Grin
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Hanzi Napisal:Tole o koncu aprila in bazenu na 30C ti letos ne verjamem. Kljub tvojemu nicku. Leto konec aprila je bil marsikje sneg, tudi ori nas, da ue drevje lomilo..... Si imel oac kopanje v snegu pri 30C vode v bazenu?
Tudi pri nas je bil sneg 1 dan 27.04.2016, pozabil si pa lepo vreme, ki je pred tem naredilo svoje: vidno iz grafa. Res je, da nimam dokaza, ker ne spremljam te temperature z logerjem, vendar je na tebi ali verjameš ali pa ne.
Od 11.04.2016 do 24.04.2016 ni bilo potrebe po dodatnem ogrevanju, ker je sonce dalo dovolj, razvidno iz grafa: vijoličasta temperatura na vstopu v zalogovnik pri pretoku 350l/uro, siva zunanja temperatura, ostale barve temperature vrtine geo sonde na različnih globinah.
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1/n4/1ujZ559D/aprilunichr("46")png[/img]

Tudi sam sem imel pomisleke pri lastniku 2 ampak tam sem lahko vodo otipal in si ogledal termometer in na koncu verjel svojim očem, žal ti res tako ne morem pokazati!

Je pa pomembno kar je napisal tudi sassapo, da je treba vodo premešati, da tisto toplo plast spraviš dol. Sam vrtim črpalko 6 ur dnevno.

lp
Folija za plastenjake je enkratna zadeva za pokriti bazen. Malce dražja od navadne in črne folije je pa za več let. Lahko se naredi tudi konstrukcija podobna plastenjakovi- rastlinjak konstrukciji če vas ne moti izgled le te.
Verjames
Samo trije dni v aprilu si imel vec kot 20C spico dnevne temperature. Si sam napisal da se ni prijetno kopat ce ue zunaj mrzlo tudi ce je topla voda.
Sassapo. Tudi zena ima pomisleke o temperaturi vode pod nadstreskom.
Se vedno lahko zajli med hiso in nadstreskom in po njej potegnem neko platno za senco. Marela ob bazenu pokrije manj kot cetrtino površine bazena.
Spoštovani

ogrevanje bazena je ključnega pomena za naše kontinentalno podnebje. Tako je in drugače ne gre, če se želiš kopat več kot 2 meseca na leto.
Jaz vedno pravim, dajmo izkoristit tisto kar je na voljo in zastonj potem pa dodajati novo.
Torej, maksimalno izkoristiti sončno energijo in jo kar naj dlje časa zadržati je kjučno pri bazenu.
Dva pomembna dejstva:
- nepokrit in neogrevan bazen v našem podnebju ni uporaben
- ogrevati nepokrit bazen je isto kot ogrevati hišo pri odprtih oknih.

Maksimalno izkoristi sončno energijo in izolira solarna roleta ali bazenska streha, slednja imaše funkcijo preventive pred umazanijo, varnost, pa pozimi še voda ne zmrzne v bazenu, kar olajša prezimovanje. Ji zastonj ne pravijo Najboljša rešitev za naše podnebje.
Tako pokrit bazen bo uporaben BREZ DODATNEGA OGREVANJA vsaj od sredine Maja do sredine Oktobra, če bo pa dobro leto pa še kak mesec več. T>26C
Za ogrevanje torej potrebujemo sistem ob vremenskih motnjah in izven sezone.
Lastna TČ ali hišna je optimalna izbira.
Vezava na hišno TČ si bazen predstavljajte kot dodatno vejo v hiši. Predvidite 2 x izoliran aluplast 26 in signalni kabel.

lp Aleš
1 2
Iskanje po temi