PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kateri način ogrevanja mi priporočate

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Čakamo samo še na IR panele ...
Tudi sam sem delal zadnje dve leti bivalni vikend v 'vikendaškem naselju', kjer so tudi zidanice. V planu sem imel TC, vendar mi električni dovod tega ne omogoča, ker imamo premalo močno elektriko (ne samo mi, vendar celoten del). Ker gre za vinogradniško območje, tam ni predvidena izboljšava elektrike.
To ti povem le, da je pri nas na dolenjskem veliko takih naselij, zato se pred investicijo pozanimaj, kakšno elektriko imaš Smile
Če je udobje prioriteta, potem je seveda ena izmed opcij tč. Kaj pa kompromis? Nabaviš na primer tč, ki je projektirana na končno stanje objekta (s fasado). Verjetno to ne bi bila več ht. Seveda ti brez izolacije ne bo pokrivala toplotnih izgub celo leto. Zato ohraniš to peč in jo uporabljaš le pod določeno zunanjo temperaturo, ko tč ne bi zmogla. Morda vzameš tako tč z zalogovnikom, ki ga fila tudi kotel na drva. SV seveda greješ z isto tč celo ali skoraj celo leto. Ko bo fasada gor, se boš lahko rešil starega kotla na drva (ali pa tudi ne, saj ti lahko služi kot zlata rezerva).

Poslano z mojega Lenovo A6000 z uporabo Tapatalk
A so razpis B - za kurilne naprave ze zaprli? Najdem samo se razpis za socialno ogrozene ljudi.
Kakorkol ce te mika razpis, bi razmislil tudi o sončnih kolektorjih. Glede na to da bosta dve druzini, poraba vode ne bo ravno majhna.
Megle na 750m nimas vec veliko, tako da.... Si na boljsem kot jaz v dolini pod tabo. Pri HT jaz o STČ ne bi razmisljal. Razen ce naredis tako da ti STČ ohlaja nek prostor v hiši. Velika kolicina kolektorjev ti poleti dodatno pregreva hišo.

Glede na to da dobis na ekoskladu do polovice sredstev nazaj bi razmislil tudi o tej opciji. Pa lahko z nekim premostitvenim kreditom takoj naredis tudi fasado. Ko bi dobil subvencijo nazaj bi tisti kredit itak lahko takoj vrnil, oziroma se pozanimaj kaksni so pogoji na ekoskladu za kredit (eom je euribom +1,3 ce sem prav videl)
Ce naredis tri ukrepe hkrati imas 18 mesecev casa da jih naredis (po vrocitvi odločbe)
Jaz sem pred tremi leti naredil vse troje. Pec, kolektorje in fasado. Takrat se ni bilo visjih vzpodbud za zasavje(pa ceprav sem skoraj na meji) in za vec ukrepov hkrati. Pa mi ni žal. Bi danes naredil isto.

Se glede peči.
GT 25 ima najbrz premajhno kurisce (105l) da bi samo enkrat dnevno naložil. Tudi potem ko bos imel fasado. Bos moral gledat kaj z vecjim "bunkerjem".
Poglej vsaj tja proti 140l.
Res da so tisti kotli obicajno drazji, ampak imajo tudi druge prednosti. Gt naj bi imel ze tanjso plocevino od LT, TR in konkurence pri drugih firmah.

Lahko prides s pivom na obisk Wink
Odločitev padla... Daikin Altherma LT 14kW za ogrevanje... Naslednje leto pa fasada 14cm grafitni stiropor... Simulacija pokaže porabe 1000€ za celotno leto (z gretjem sanitarne vode poleti) na obstoječe stanje... Trenutno drva 1500€... Če bo tko v praksi prišparam 500€ letno + udobje...
Zadnji čas je, da se še kakšna elektrarna naredi. Pa da ne bo spet kdo jokcal zaradi kakšnega življa v Muri...
ups, tat teme Smile
xgeorgex Napisal:Odločitev padla... Daikin Altherma LT 14kW za ogrevanje... Naslednje leto pa fasada 14cm grafitni stiropor... Simulacija pokaže porabe 1000€ za celotno leto (z gretjem sanitarne vode poleti) na obstoječe stanje... Trenutno drva 1500€... Če bo tko v praksi prišparam 500€ letno + udobje...
Ohrani možnost kurjenja na drva. Brez fasade in z radiatorji se bo po mojem LT kar matrala pri hudem mrazu oz. bodo delali el. grelci. Odvisno od velikosti radiatorjev. 14kW pri -10 ne bo kaj dosti več od sebe dajala kot 11kW naprava.
Če se ne motim imaš kar 360m2? Vsekakor bi ti moral izvajalec pogledati radiatorje in preveriti, če so dovolj dimenzionirani. In pa nujno boš moral vse do konca odpreti in nastaviti 24/7 ogrevanje z min. temperaturo vode.

Fantocci Napisal:Zadnji čas je, da se še kakšna elektrarna naredi. Pa da ne bo spet kdo jokcal zaradi kakšnega življa v Muri...
ups, tat teme Smile
Bo vsaj TEŠ6 morda postal rentabilen ob povečanem odjemu elektrike in posledično višji ceni... Smile
xgeorgex Napisal:Odločitev padla... Daikin Altherma LT 14kW za ogrevanje... Naslednje leto pa fasada 14cm grafitni stiropor... Simulacija pokaže porabe 1000€ za celotno leto (z gretjem sanitarne vode poleti) na obstoječe stanje... Trenutno drva 1500€... Če bo tko v praksi prišparam 500€ letno + udobje...
Najprej fasada in potem glede na energijske potrebe primeren sistem ogrevanja, ne pa obratno ...

Drugače se ponavlja eno in isto - najprej je nekaj preslabo, potem pa premočno, nikoli pa ni ravno prav.

Drugače pa že samo s fasado boš precej znižal porabo drv.
Ni nevarnosti, da bi TČ bila premočna (360m2).
Vsekakor pa obdrži peč dokler ne bo fasada narejena
+1

Poslano z mojega SM-G930F z uporabo Tapatalk
Peč zaenkrat ostane, sem pa v dilemi katera (drva ali olje?)... Videl sem da obstajajo TČ ki hladijo in grejejo... Na kak način to deluje, kakšna je razlika v ceni in ali je bolje kupit takšno?

Hvala vnaprej za info...
Poglej si temi o talnem hlajenju ali konvektorjih. Torej če ti ne boš imel talnega, ti ostanejo samo še konvektorji, kar spet pripelje do štemanja (cevi, el. priklop, odtok).
Vsaka zna tudi hladiti, ampak neketere firme hočejo za to doplačilo.
Talno bo zaenkrat v mansardi, v prihodnosti verjetno tudi ostale etaže... Se pravi da v talno pošilja hladno vodo in na tak način ohladi objekt? Daikin ima v katalogu ločene TČ na "samo gretje" ter "gretje in hlajenje".. Pa se hlajenje v praksi obnese?
Saj sem napisal, beri temo o talnem hlajenju, so tam primeri iz prakse.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=57115">viewtopic.php?f=7&t=57115</a><!-- l -->

Če imaš možnost in sredstva montiraj konvektorje. Ki pa z vsem delom stanejo toliko kot osnovna split klima.

Gregor sem lastnik Daikin LT(11kw).Opis objekta je na linku:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=18576&p=552349&hilit=%C5%A0kofja+loka#p552349">viewtopic.php?f=7&t=18576&p=552349&hilit=%C5%A0kofja+loka#p552349</a><!-- l -->

Izbrana črpalka ne bo samostojno normalno ogrevala prostorov oziroma bo dogrevanje z grelci precejšno kar se bo rezultiralo na porabi el. energije.
Pri LT izvedbi bo 1000€ tvoj objekt porabil samo za ogrevanje. :?

V Juliju bo pri nas tretje leto ogrevanja z Tč. Imam točne podatke o porabi,ker imam dodatni el. števec za TČ.
Poraba V.Tarife 10500 kwh, N.Tarife 11900 kwh v treh letih.V evrih 2640€ oz. 2380€ brez prispevkov.(netto).Na strehi so tudi delujoči sončni kolektorji. Brez bi bila poraba še večja.

Od ostalih porabnikov si dobil nekaj dobrih nasvetov.Upoštevaj jih!
1 2 3 4 5
Iskanje po temi