PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje sanitarne vode s sončnimi kolektorji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali imaš vroč dovod iz kolektorjev vezan na zgornji del špirale, pa od spodaj ven hladni iztok? Tako je po moje vsaj za silo boljše plastenje.
Ja, saj to je pravilna vezava kolektorjev.
@vmalhar, vezano je kot si napisal, edino špirala bojlerja ni povezana na kotel ampak na zalogovnik. Prosta špirala, ki je v zalogovniku, pa je pomoje po celi višini, na njo imam namen povezati kolektorje. Verjamem, da z njimi ne morem redno segrevati vseh 1000 l, pričakoval pa bi, da bo svoje naredilo plastenje - da se bo topla voda kopičila pri vrhu, od koder se črpa. Ampk glede na tvoje izkušnje @Gomi, to očitno ne funkcionira na tak način?
Saj se plasti. Samo pri meni je hitrost plastenja pač takšna, da mi urice za temperaturo pokažejo, da kadar ni odvzema, temperatura v zalogovniku narašča enakomerno. Sem pa omenil, da je špirala samo v spodnji polovici zalogovnika. Torej kolektorji ogrevajo le spodnjo polovico zalogovnikov. Ni pa plastenje v primeru, ko ogrevamo vodo s špiralo nek ravninski proces, ampak je vertikalno gibanje vode verjetno bolj povdarjeno v navpičnici nad špiralo. Zato prikazujejo termometri mogoče bolj izenačene vrednosti po višini zalogovnika. Ne spomnim se pa, da bi bila temperatura zalogovnika tudi po koncu ogrevanja na vrhu zalogovnika kaj dosti višje od dna. Mogoče par stopinj. Natančno nisem nikdar gledal - z očmi ošvrkneš termometre po višini - vsi kažejo v isto smer... in sklepaš, aha zalogovnik je enakomerno napolnjen.
Gomi, ali imaš umerjene termostate? Tile analogni so meni narobe kazali dokler jih nisem nameril. Sam imam malo drugačen sistem, imam v kolektorjih in zalogovniku isto vodo, torej brez izmenjevalca in je razslojevanja več kot očitno. Sedaj ko je smotano vreme je pri dnu malo čez 20, na vrhu pa 80.
Čestitke obema zgornjima za izkazano logiko in znanje na področju toplovodarstva. Pa spet nekaj novega vem.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ne nimam umerjenih termometrov. Umerjeni so toliko kot so jih umerili v proizvodnji. So pa razglašeni med seboj za kakih +- 2stopinji. Nimajo pa možnosti regulacije. Vsaj jaz nisem našel vijaka za umerjanje.
Kar sem napisal velja za obnašanje zalogovnika v poletnem obdobju, ko ne kurim in v dnevnem času, ko bojler zaradi majhne dnevne porabe ne odvzema vode iz njega. Imam pa diferenco med tipalom na kolektorjih in tipalom na zalogovniku nastavljeno na v zimskem času 7 stopinj, v poletnem pa zmanjšam na 4 ali 5 stopinj. Tako ni čudno, da ne prihaja v takem primeru do nekih velikih temperaturnih razlik po višini zalogovnika.
V tem obdobju, ko se pa zalogovniki polnijo tudi iz kotla in je stalna poraba, pa je tudi pri meni občutna razlika med zgornjo in spodnjo temperaturo v zalogovniku. Minimalna spodnja je v kurilni sezoni nekje med 38-40 stopinj zgornja pa od cca 75 navzdol. Normalno pa, da se podobna razlika pojavi tudi v nekurilni sezoni, ko je poraba.
Fery Napisal:Čestitke obema zgornjima za izkazano logiko in znanje na področju toplovodarstva. Pa spet nekaj novega vem.
?
Naj dodam tukaj še svoj problem. Na strehi imam 3 ploskovne kolektorje, v kurilnici pa 300l bojler. Sistem smo zgradili l.2007 in je dolgo časa dobro deloval. Lani in pa predvsem tudi letos pa sem začel opažati eno težavo.
Namreč, ko je dovolj sonca, se v kolektorjih medij segreje in vklopi se obtočna črpalka. Do bojlerja priteče vroča voda, ker je cev tudi vroča. Problem pa je, ker je iztok iz ogrevalne kače bojlerja ves čas hladen - tudi po nekaj urah (!!). Jasno je, da je iztok hladen v začetku, ko je v bojlerju hladna voda, a bi se potem moral segreti. Tudi temperatura v bojlerju se, kljub nekajurnemu sončnemu vremenu, praktično ni povečala. Mogoče le 3-4°C. Izgleda tako kot da je ogrevalna kača v bojlerju zamašena, kar pa dvomim. Tudi pritisk v ogrevalnem krogu je primeren - okrog 3 bare, ko pa je sončno, pa ta še naraste.
Torej, vsi pogoji izgledajo v redu, voda v bojlerju pa se ne segreje. Problem sem začel opazovati že lansko jesen, ko se bojler preko solarnega sistema ni segreval tako kot v prejšnjih letih. Takrat sem imel že lepo segreto vodo tud že v začetku marca, v teh dneh pa mi ga ne segreje niti v toplih sončnih dneh.
A se je mogoče kdo že srečal s podobnimi težavami ?

Hvala za odgovore.
Od leta 2010 imam 6 kolektorjev, 300l bojler in zaenkrat mi sistem normalno deluje. Danes je cel bojler segrelo na 64 stopinj. Ni nujno, da je spirala zamasena, kaj ce je pocena? Ceprav glede na pritisk v njej ni verjetno. Ce imas v solarnem krogu ustrezen medij (Solar N ali podobno) potem tudi ni zamasena (ni kamna, alg in podobne svinjarije). Vsekakor me zanima, kaj bos ugotovil. Aja, mg anodo si ze kdaj menjal? Meni jo je po 5ih letih skoraj celo pozrlo...

Aja, ti napeljava za toplo vodo kje pusca? Oz. el. grelec ti pa segreje bojler nomalno?
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Kača, ki ogreva vodo iz peči na olje, deluje normalno, prav tako tudi električni grelec. Napeljava ne pušča nikjer. V sistemu je mešanica vode in Solar N, ki pa je nisem še menjaval.
Zanimivo mi je bilo, da se tudi lani poleti ni vedno vse normalno obrnilo. Ker pa je bilo vroče, je prej ali slej do obrata prišlo in je sistem v glavnem deloval, če je bilo res vroče - voda se je dosti solidno segrela, tja proti 70°C.
Sam pri sebi sumim, da bi morda lahko bil v ogrevalnem krogu kak zračni žep, ki se je ustavil v kači v bojlerju. Kar pa se tiče Mg anode pa ne vem, kje bi se nahajala in tudi če kje je, je nisem še menjaval...
Ce sploh ne obrne kroga, potem je najverjetneje notri zrak in se ti kolektorji poleti pregrevajo. Iz ogrevalnega kroga spusti tekocino, preveri ali je dobra (barva, vonj, lahko se izmeris ucinkovitost, ce imas refraktometer za to) in ponovno nafilaj sistem, po potrebi dodaj novo tekocino. Ceprav od kje potem 3 bari v njej? Meni je prezracevalni loncek spuscal par let kapljico po kapljico in tlak je s 3.5 padel na okoli 2 bara (ali celo nizje, matr se ne spomnem vec) ampak kolektorji so grel bp. Ne vem, tolko z moje strani. Javi kaj bos uredil.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Ja, bom javil. Hvala.
Eno vprašanje:
Bojler 300l lentherm, montiran leta 2008, Sonnenkraft kolektorja od 2009, letos opazil, da slabše greje. Je vzrok v vodnem kamnu (da bi se nabiral na izmenjevalcu - voda je pri nas trda, ljudje pa prav tako :lol: :lol: :lol: ), ali je verjetno premalo pritiska v sistemu (prejle sem gledal, 2,2 bara, voda spodaj cca. 42 stopinj)...sprašujem, ker vodo segreje tudi do 20 stopinj manj, kot prejšnja leta...
Hvala že vnaprej za vse odgovore,
Uroš
Jaz sem nekaj časa čakal serviserja, a se ni primajal... Potem sem povpraševal po storitvi še pri eni firmi, ki so mi za menjavo tekočine in ponovno polnitev sistema hoteli vziti cca. 250€. Pa sem se odločil, da vzamem stvari v svoje roke. Malo sem spustil ven tekočine in čakal, če se bo sistem kaj obrnil. Ni pomagalo. Potem pa sem sistem dopolnil z vodo iz vodovoda in kmalu je bil zvok vode, ki se je začela rahlo pretakati po sitemu, drugačen. Celo malo kapljanja se je slišalo. Potem mi je bilo jasno, da je v sistemu nekje steber zraka, ki preprečuje, da bi tekočina pi celotnem sistemu krožila. Potem sem dodal še malo vode in sistem je začel dobro delovati in zdaj mi spet normalno greje bojler.
Jasno mi je, da je to začasna rešitev. Seveda je zdaj razmerje med Solarjem in vodo malo slabše, še vedno pa za kakih -20°C. Vem pa, da moram zadevo sedaj zamenjati. Sposodil si bom pumpo, nabavil ustrezno količino tekočine (cca. 13 litrov + voda) in zadevo jeseni ali pa naslednje leto spomladi, tudi uredil.
Tudi jaz sem imel že v osnovi po 3 bari pritiska v sistemu, ko pa je grelo, se je povečal na cca. 4 bare. Ko sem se zdaj pogovarjal o teh zadevah, sem dobil mnenje, da bi naj v sistemu bilo več pritiska. Tako ga imam jaz sedaj v osnovi 3,7bar, ko pa se greje, mi zraste na cca 4.2 bar. Kot sem napisal, sistem zdaj deluje odlično.
1 2 3 4
Iskanje po temi