zanime me ali je lahko iztok za vodo (katera gre potem naprej v zbriralnik) visje kot pritoki. Namrec zaradi visinske razlike bi moral sedaj narediti odtok 15 cm visje kot pa so pritoki. Ce prav zastopim to ne bi smel biti problem, pac voda bi bila v samem jasku ?
...in da se bodo tako v jašku, kot v dovodnih ceveh zato vsaj do neke mere nabirale usedline. V kolikor se tega zavedaš in boš občasno sčistil ta jašek, tudi to ni kritično.
15 cm razlike pomeni več, kot je običajna odtočna cev fi 110. To pomeni, da bodo pritočne cevi na koncu popolnoma zalite z vodo. Če cevi ne bodo globoko zakopane, se pozimi lahko zgodi, da bo voda zmrznila v ceveh in cev bo počila.
Podobno se mi je zgodilo meni, ko sem odtok za žleb spustil tako nizko, da je bil na koncu zalit z vodo, ki je bila v peskolovu (betonska cev fi 30). Pozimi voda ni odtekla, še več, zaradi taljenja snega se je še nabirala in alu odtočen žleb mi je počil do višine cca 2 m!
Pozdravljeni,
pojavil se je podobn problem tudi pri nas.
Urediti bi želel odvajanje meteorne vode z pomožnega objetke. Sedaj voda ponikne v pesku okoli temljev, kar pa mi ni glih všeč.
Objekt je zgradil oče, speljal cev (trenutno ni priključene na vodo s strehe) pod cesto, do jaška, kjer je pa odtočna cev cca. 10-15cm nad pritokom.
Ker me skrbi je to, da bi voda v delu cevi stano zastajala, ter bi se lahko s časoma v njej nabrale usedline dokler se ne bi zamašila. Prekopavat cesto pa ni glih užitek...
Ali bi zgolj z rednim čiščenjem jaška to preprečil? Mogoča kakšna druga rešitev?
Problem je, da pritoka ne morem dvignit, ker gre pod cesto, odtok pa je v javno kanalizacijo in ga ne morem spreminjat. Za pumpo pa bi potem mogel kopati novo (30-40m) linijo za el. napajanje...
Mogoče v razmislek: Ob dežju in nalivih, bo vodo vsekakor porivalo čez odtočno cev, problem se bo pojavil, ko bo mirovanje in bo voda ostala v cevi. V tem primeru bi sam malo pod nivojem najnižjega pritoka navrtal betonsko zbiralno cev, da bi ta višek vode počasi lepo poniknil ob zbiralni cevi v tla. Še vedno bo poniknilo bistveno manj vode kot sedaj oz. najbrž le zanemarljiv presežek med dežjem in po koncu. Če prav razumem sedaj ob objektu ponikne vsa, potem pa bi jo večino le odteklo skozi odtok.
Zanima me kako imate drugi rešene jaške od meteorne vode in jaške od drugih stvari recimo jašek, kjer so zbrani vsi kabli preden grejo v hišo itd.
Se naredi pokrov jaška na višino končnega terena ali se naredi jašek recimo 10cm pod sam teren in zasiplje?
Kako je v tem primeru z odpiranjem, če je potrebno?
Ali obstaja kakšna tretja varianta, kako narediti in vgraditi jašek, da se da odprti in da nekako to vizualno izgleda..
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.