PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vgradnja začasnega super poceni sistema na olje je smiselna še z enega vidika: Ker boš šele po obnovi in prvi zimi videl, koliko porabiš. Kasneje ti bo laže (finančno in tehnično) izbrati ustrezen sistem, pa naj bo TČ ali kondenzacijski kotel na ELKO.
Obnova je vrag, nikdar ne veš kako dobro si izvedel detalje, pa vedno nekaj spregledaš. Potem so tu še navade: enim zadostuje 18°, druge pri 24 še trese.
Saj jaz govorim cel čas o vgradnji rabljenega kotla Riello na kurilno olje. Za kotel in gorilec ne plačam nič, cisterno 2.000 l imam, treba je to le povezati na nov sistem - ena veja radiatorji in ena veja talno ogrevanje. Za vgradnjo kotla in povezavo + vse kar spada zraven (ventili, cevi, motorji, vremenska regulcija, ekspanzijska posoda - ne vem kaj vse pride zraven - skratka postavitev peči in povezava s sistemom ogrevanja (delo + material) mi je ocenil na cca 2.200 €.
Sassapo: ce karkoli iz tvojega pisanja leti name (nekak se vidim notri), v bran samo to: vgradil sem tisto, kar si mi pred leti tukaj tudi ti svetoval oz. potrdil, da ne bom falil z vgradnjo. In se enkrat hvala za nasvet, dela super Smile
Glede razvoja, znamk itd... pa ne mislim smetit, mislim pa, da dobro poznas moje mnenje Smile
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
sassapo Napisal:....vseskozi trobijo kako imajo oni najboljše in najcenejše...
nikdar in nikoli ni noben od nas (ki imamo FWHP) trdil ali trobil, da imamo najbolje, daleč od tega, - upam pa trdit, da daleč največ za svoj denar in če je še Klimaj montiral, je pa zmaga po celi črti.....
In očitno gre marsikomu FWHP kakor omenjeni monter pošteno na živce.....poštenost in korektnost (čast izjemam) kar se tiče poslovanja takega ali drugačnega je pa na najnižji možni točki oz. do te meje, da vprašanje kdaj se bomo pobrali, povrhu vsega so pa določeni(vključno z vladajočimi) popolnoma izgubili kompas oz. čut za realnost.....
Poldee Napisal:Sassapo: ce karkoli iz tvojega pisanja leti name (nekak se vidim notri)......)
let leti na vse, ki nimajo mašine za 10+ k€ pa seveda on-off
bossko, pristal si sredi forumske vojne med inverteraši in onoffaši.

In hvala, ker ne odgovarjaš na moja vprašanja.

Še vedno ne vemo niti tega, koliko olja si porabil pred obnovo.
Ali se ti mudi z odločitvijo?

Cena priklopa 2200 E, s tem, da peč in cisterno že imaš, je lahko ravno pravšnja ali previsoka. Vsekakor ni ugodna. Cena za TČ z montažo in materialom vred odokativno deluje bistveno bolj ugodna kot cena montaže oljne peči. Monterju je verjetno v večjem interesu montirat TČ.

Pridobi oba predračuna s popisom potrebnega materiala in dela vred.

Potem pa naj pride še kakšen monter pogledat. Normalni ljudje pridobimo nekje 3-5 predračunov
V kolikor imaš zraven bojler, potrebuješ dve obtočni črpalki, 2 raztezni posodi, dva manometra, nekaj krogličnih ventilov in par metrov cevi z fitingi. Bogami, imaš dragega monterja.
PS
Prepričan sem, da je v Sasapotovih referencah največ FWHP-jev.
Kotel in gorilnik imaš ,drugega ni nič ostalo od prej. Kakšna črpalka,raztezna,mešalni ventil.........?
Star Riello sistem in gorilnik brez lopute, bo porabil najmanj 1.300, lahko pa v povprečju tudi več kot 1.500 l kurilca za ogrevanje in toplo sanitarno vodo na celoletni ravni. Plus ves sistem skupaj še vsaj za 50€ elektrike.
Z dimnikarskimi storitvami smo torej hitro preko 1.200€.
Ustrezna TČ pa bi letni strošek gospodinjstva za elektriko povečala za cca 500€ -pri (naj)cenejšem dobavitelju in v akcijah še cca 10% manj. Pa smo že na 700€ razlike -pri sedanjih nizkih cenah kurilca.

Meni je pač vseeno ali vgradiš TČ ali oljni kotel. Sam bi na tvojem mestu TČ.
Vgradi Riello sistem in poročaj ali bo 1.300 litrov kurilca letno zadosti -po mojem ne bo, ker je še posebej izven ogrevalnega obdobja tak sistem relativno zelo požrešen za malo efekta.
Lahko pa ga za cca 6 mesecev izklopiš ter ogrevaš sanitarno vodo izven ogrevalne sezone direktno na elektriko
-bo gotovo nekaj ceneje. Vendar po letu dni ne pozabi poročat. Kljub vsemu so to samo ocene.
@bossko
Dileme ni, saj praviš, da v tem trenutku nisi pripravljen v investicijo TČ.
Če je že tako, potem izberi nekaj rabljenega za čim manj denarja.
Mislim da ogrevanje na ELKO nikakor ne more biti dolgoročna rešitev. Trenutne nizke cene nafte so zgolj politične odločitve pritiska in poplave naropane nafte na svetovnem trgu. Dolgoročno to zagotovo ne bo tako .......
Seveda se bo tudi elektrika dražila, ampak zmerno in ne kaotično zaradi političnih pritiskov....
@CimaBella: Nimam pojma koliko se je porabilo pred obnovo, ker mi smo to hišo kupili in jo prenavljamo.

To pa je predračun:

1. PRIKLJUČNI DOMOVODNI KOSI ( CEV, KOLENA, ROZETA..) 90,25 €
2. Ventil krogelni 1" z holandcem s tesnilnim materialom 30,12 €
3. Ventil krogelni 1" ( ročka ali metulj ) s tesnilnim materialom 40,85 €
4. Pipa polnilna 1/2" z nastavkom za gumi cev s tesnilnim materialom 14,92 €
5. Loputa nepovratna 3/4" s tesnilnim materialom 29,98 €
6. VENTIL MEŠALNI 3P 1" SELTRON 74,77 €
7. Set varnostni za ogrevno vodo ( raztezna posoda 50l, varnostni ventil ) 59,71 €
8. Set varnostni za sanitarno vodo ( raztezna posoda 24l, varnostni ventil, stenska konzola, nepovratna loputa ) 55,81 €
9. Črpalka obtočna NMT PLUS 25/40-130 IMP PUMPS 112,10 €
10. Črpalka obtočna NMT PLUS 25/60-130 IMP PUMPS 126,35 €
11. BAKRENE CEVI V PALICAH FI28 158,50 €
12. BAKRENE CEVI V PALICAH FI22 50,20 €
13. CEVOVODI PP-R npr. AQUATERM za izdelavo vodovodne instalacije FI20 14,30 €
14. CEVOVODI PP-R npr. AQUATERM za izdelavo vodovodne instalacije FI25 49,25 €
15. Prehodni kos PP-R npr. AQUATERM ( raven, koleno,t-kos) ZN ali NN fi 25 25,40 €
16. Prehodni kos PP-R npr. AQUATERM ( raven, koleno,t-kos) ZN ali NN fi 20 5,15 €
17. CEV ALUMINIJASTA 10 X 1 vključno s kanalom 26,25 €
18. SPOJKA FAR 3/8"-fi10 5,00 €
19. Drobni tesnilni, spojni, pritrdilni material ter pocinkani fitingi 60,00 €
20. SELTRON REGULATOR PROMATIC WDC10B S TIPALI (1xAF, 1xVF, 4xTF) 202,35 €
21. SELTRON MOTORNI POGON PROMIX AVC 05 R 1min/90° 5 Nm 76,95 €
22. ELEKTRO MATERIAL ZA IZVEDBO V KOTLARNI ( kabli, žice, kanali, zaščitne cevi, vezice, končniki, 50,00 €
23. IZVEDBA ELEKTRO INSTALACIJ, ZAGON KOTLA Z NASTAVITVIJO GORILNIKA 150,00 €
24. Delo 550,00 €
25. DDV 195,53 €
skupaj 2.253,74 €
Hmm :? :roll: Kje so pa še kotel, gorilnik in bojler?
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
@telmos: to naj bi že imel, cisterno za olje in riello kotel

Hm, ja, sem spregledala, se opravičujem. Žal ti ne znam povedati, kaj se ti bo bolj splačalo. Načeloma ostajam pri tem, da če je poraba več kot 1000 E letno, se splača že sedaj kupiti TČ. Koliko pa pokuri slicer nekoliko izolirana 120 m2 hiška na Krasu (zakaj samo 5 cm na fasado, če ste že delali?), pa ne bi vedela. Lahko malo povprašaš sosede in bivšega lastnika Smile

Glede predračuna:
Vremensko vodena regulacija je luksuz in ne nuja, sploh pri olju, ti precej podraži zadevo, ta strošek si lahko prihraniš za kasneje in ročno štelaš regulacijo. Prihranek na vremensko vodeni regulaciji je od debatibilnega do 15 %.

Manjka podatek o potrebni metraži cevi. Potem preveri ceno cevi na meter, da ne boš ugotovil, da bo cisterna v kurilnici očitno montirana 10 m stran.

Če se odločiš za olje, ogrevanje SV na elektriko (ker je ceneje), SV segrevaš na nočni tok + po potrebi ter prepoveš treniranje plavanja pod tušem. Znalci bodo povedali, če je v tem primeru še vedno nujen priklop peči na vodovodno omrežje. Kupiš ne ravno najdražji el. bojler in ga izoliraš.

Vsekakor je pa fino, da si vzameš nekaj časa za razmislek in raziskave različnih možnosti. Mal pogledaš pri sosedih. telmos ti je relativno blizu od monterjev s foruma...
Mi imamo v skladišču Riello kotel Binomio z bojlerjem in tremi conami, črpalkami in vso potrebno kramo. Zmontirano za manj, kot je tisti predračun. Nam samo prostor zaseda.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
sašo65 Napisal:
sassapo Napisal:....vseskozi trobijo kako imajo oni najboljše in najcenejše...
nikdar in nikoli ni noben od nas (ki imamo FWHP) trdil ali trobil, da imamo najbolje, daleč od tega, - upam pa trdit, da daleč največ za svoj denar in če je še Klimaj montiral, je pa zmaga po celi črti.....
In očitno gre marsikomu FWHP kakor omenjeni monter pošteno na živce.....poštenost in korektnost (čast izjemam) kar se tiče poslovanja takega ali drugačnega je pa na najnižji možni točki oz. do te meje, da vprašanje kdaj se bomo pobrali, povrhu vsega so pa določeni(vključno z vladajočimi) popolnoma izgubili kompas oz. čut za realnost.....
Poldee Napisal:Sassapo: ce karkoli iz tvojega pisanja leti name (nekak se vidim notri)......)
let leti na vse, ki nimajo mašine za 10+ k€ pa seveda on-off

Vidiš kakšne neumnosti kvasiš?

Nič nimam proti nobeni TČ, pa naj bo to ornik mašina, ali TČ v klima varianti, slednjih tudi precej več zmontiram, od teh še največ takšnih kot jo imaš ti.
Da bi imel pa kaj proti kakšnemu monterju... daj zresni se malo! Res večkrat med nami pride do besedne vojne, kar se mi ne zdi nič slabega, konec koncev ima vsak pravico do svojega mnenja.
Ja imam pa proti takšnim, ki svoje TČ iz sivega povprečja povzdigujete v nebo in delate neposrede primerjave z napravami višjega ranga.
Kako lahko trdiš za nekaj kar niti dobro videl nisi, da se ne izplača ker je predrago in to kar imaš ti enako dobro deluje kot tista za nekaj k€ več???
To je popolnoma enako kot bi trdil, da je npr. BEKO pralni stroj za 250€ popolnoma enakovreden kakšnemu BOSCH za 700€. To trdiš samo zato ker ga imaš ti sam, bi pa z veseljem imel boljšega, mar ne?
Povzdigovanje svoje lastnine v nebo! Veš, to me pa res moti
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
In vzlic temu, bi jaz raje namesto tako opevanega FW, nemalokrat predelane zaradi še nižje cene (ki jih niti telmos ne odobrava najbolj), mel nepredelanega npr. cenovno primerljivega ''čeha'' Hotjet , inverter Vaillant ipd...
(sploh pa ob npr. 17 izo. zakaj FW HP?)
1 ... 37 38 39 40 41 Pojdi na stran 
Iskanje po temi