PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vem da je bilo podobnih tem že veliko, vendar v nobeni nisem našel dovolj točnih informacij za svoj primer...
Imamo hišo staro 40let, 10let nazaj zamenjana okna in izolirana fasada 10cm. Lokacija je okolica LJ. Hiša ima 4etaže po 85m2, klet bi se ogrevala polovično, tako da bi bilo ogrevane površine cca 300m2. Ogrevanje je na radiatorje, ki so bili zamenjani cca 15-20let nazaj. V hiši živi 7oseb. Trenutno je ogrevanje in sanitarna voda na kurilno olje in zelo staro peč, poraba pa cca 4000l. Moje informacije so bile da za tako veliko in staro hišo (pomanjkljiva izolacija, ni talnega gretja), TČ ni primerna. Tako da smo mislili vzeti novo/bolj učinkovito peč na kurilno olje, in TČ za ogrevanje sanitarne vode. Znanec je tako zmanjšal porabo za dobro 1/3. Sedaj pa tu na forumu prebiram da obstajajo tudi TČ, ki so primerne za radiatorsko ogrevanje, vendar me skrbi tudi velika kvadratura hiše. Ko brskam po specifikacijah TČ, največkrat preberem da so primerne za kvadrature 150-200m2. Ko se pogovarjaš z monterji ali prodajalci, seveda vsak priporoča stvar, ki jo prodaja, in ravno njegova varianta je najboljša…
Vesel bi bil informacij...lp
A peleti ti ne dišijo?
Če računama da ima kotel 60% izkoristek vaša hiša in vi v njej porabite cca 24000 kWh kar bi s sodobnim kotlom bilo cca 2600-2700l . Tu bi bila dobra izbira voda voda če imate možnost!
Peleti odpadejo, ker ni primernega prostora za shranjevanje potrebne količine.
Voda voda sem nekako tudi že sam poizvedel da bi bila "dobra" opcija glede na velikost hiše, vendar je problem z mestom vrtine in nato dovodom do hiše (novo asfaltirano dvorišče) in pa tudi v sami investiciji. Za varianto nova peč/TČ za sanitarno vodo je prej omenjeni znanec dal cca 7000e, za voda voda pa sem dobil "ocenjeno" ponudba cca 15000e. Plus dvorišče. Zrak voda je pa precej cenejše kolikor vem. Samo če je sploh primerna seveda...
pobrskaj za mojimi prispevki.
imel identično situacijo.smo na vv-je pa visoka investicija.hiša l.1933,40cm zidovi (zdaj imamo tudi že fasado-16cm).prej 3500l olja.240m2.imaš pa tudi visoko temp. tč ki so za radjatorje.mi imamo konvektorje ter na 12m2 talno.
poraba pred fasado 950eur,po 30% manj.
4000l ELKO, radiatorji, 300 m2, hiša 40 let, ......
Tu mislim, da ni veliko za debatirati .....
Visoko temperaturna TČ:
- Daikin HT (ROTEX HT)
- Hitachi YUTAKI S80
Obstajajo tudi močnejše toplotne črpalke zrak voda kot 11kw inverterji. Mislim da bi bila v tvojem primeru dobra in ugodna opcija češki Hotjet ASK EVI moči 18kw, morda je dovolj tudi 15kw. Potreboval boš pa zalogovnik in nekaj prostora v kurilnici.
Homer Napisal:4000l ELKO, radiatorji, 300 m2, hiša 40 let, ......
Tu mislim, da ni veliko za debatirati .....
Visoko temperaturna TČ:
- Daikin HT (ROTEX HT)
- Hitachi YUTAKI S80
Ali misliš da je pri njih potrebna visoka temperatura, ta je strikno odvisna od velikosti ogrevalnih teles. Lentus je dober primer kako ogreva večina pod 40°c prej porabil 2800-3000l KO .
Če so tukaj kapacitete 10-13 kW pri 40-38 bo vsaka 11-16 krepko pihala. Ne rečem pa da nebo šlo!
Da se določi tip toplotne črpalke (na grobo: LT, LT z vbrizgom, HT, "univerzalni on-off"), moraš ugotoviti kolikšno MINIMALNO temperaturo moraš spuščati v radiatorje (T dvižnega voda). Z mešalnim ventilom (če je), jo zmanjšaj, tako da bo obtočna črpalka morala delati ves čas in je termostati ne bodo izklopili. Hiša pa se ne sme ohladiti. Po potrebi ponastavi mešalni ventil.

Pri temperaturah rahlo pod lediščem mi regulacija spušča v radiatorje okoli 32°C, kar je manj kot nekaterim v talno. Nekaterim pa radiatorji začnejo resno ogrevati pri 50+ °C. V mojem primeru bi bila najprimernejša LT, v kakem drugem pa HT....
@labelsm
A ti misliš, da če TČ ZMORE 80 stopinj, da tudi MORA delati na tej temperaturi?
Ker ZMORE, bo lahko temperaturo z lahkoto dvignila, in ker optimalno deluje do 45-50 stopinj, bo z lahkoto vzdrževala ogreto hišo.

Kakorkoli, očitno bo tema ob omembi Daikin HT spet zašla .......
Homer narobe si me razume. Jaz verjemem da zmore z lahkot 50 in je tudi bolj primerna od vbrizga !
Osredotočil sem se zopet zgolj na kapaciteto če je ta pri 50-43 preko 10-13 kW bo tudi HT piskala ,poraba temiu primerna ! Kapacitete take hiše so kr visoke se bolj strinjam z tadej90.
Saj imaš tudi 16 kW Daikin HT.
Ne vem zakaj bi "piskala"......
4 etaže....a to zmore ena OČ? Mislim na serijsko, ki so več ali manj iste v vseh napravah, le znamka je različna....Kako se to izvede, da je tudi najbolj oddaljeni radiator konstantno vroč...tukaj se mi zdi, da prav tiste frekventne "počepnejo" ....nekdo je o tem nekaj časa nazaj spraševal, pa ni bilo odgovora..(HT Daikinov 11 je imel v mislih)
Tako "razvejan" sistem bi jaz naredil z ločenimi črpalkami za vsako etažo in če so to ločena stanovanja tudi z ločenimi regulacijami
Za štiri etaže sta dve črpalki (najvišja etaža je ločena), ostale tri pa skupaj. Temperatura dvižnega voda mi ni znana, če kaj šteje, trenutna temperatura v kotlu je 65stopinj.
Torej glede na to da je večina odgovor v smeri TČ (problem le v izbiri prave), sklepam da je vsekakor bolj ekonomično se odločiti za TČ, kljub nekoliko višji investiciji, in ne na kurilno olje. Ni možnosti da bi račun za el. tako narasel da bi lahko presegel stroške ogrevanja na olje?
1 2 3 4 5 ... 41 Pojdi na stran 
Iskanje po temi