PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pomoč pri odločitvi o TČ/kurilno olje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Za nek vsaj odokativni izračun bi bilo potrebno vedeti, kolikšna je predvidena poraba oljapo sanaciji. Glede na to, da ste na Krasu, bi znala biti cena za olje v obnovljeni hiši pod 600 E letno. Za vsaj neko minimalno oceno povej, koliko olja ste pokurili pred sanacijo.

Investicija v TČ se ne povrne v 7 letih pri majhni porabi olja, recimo pod 600 E / leto.
Povrne se, če je poraba olja nad 1000 E letno. Meje ne poznam, sem jo pred leti naračunala okoli 800 E.

Višji kot je predviden strošek za olje (po opravljeni TI in menjavi oken), bolj se izplača investicija v TČ.
Za takšno kvadraturo bi rabil nekje 1000 in 1300l olja. Ogrevanje z TČ bi po sedanjih cenah bilo mogoče za 200€ manj. Dolgoročno pa mislim ,da cena k.o. ne bo vzdržala, ker so naftni derivati orodje za vsemogoče ekonomske in politične zdrahe.
Olja za ogrevanje in toplo sanitarno vodo bo po moji predpostavki po adaptaciji porabil 1.300 litrov + 50€ pomožne elektrike, kar znese skupaj s prevozom okroglo 1.000€.
Pri letnem SCOP 3,0 bo letni račun za elektriko maj kot za 500€ višji, kot je letna elektrika v primeru samo gospodinjstva. Razlika je torej najmanj 500€ + dimnikarski stroški.
Kolikšna pa je življenjska doba toplotne črpalke? V ponudbi imam TČ VAILLANT aroTHERM VWL 85/2 230V. Žal ne morem povedati koliko olja se je porabilo pred prenovo, ker smo hišo kupili in jo obnavljamo. LP
Em,

olje : 1100*7(poraba + dimnikar v 7 letih)+ 2.200(investicija) = 9.900 E v 7 letih
TČ : 500*7(poraba) + 6.300 (investicija) = 9.800 E v 7 letih

ok, cena olja lahko naraste, cena investicije tudi ni fiksna, itd, itd.
Še vedno trdim, da obstaja neko področje sivine, pri kateri težko določiš, kaj se bolj izplača. Pri trenutnih cenah olja se je meja "povrnitve" investicije dvignila, verjetno pa bo res spet padla.
Kaj se splača in kaj se ne, je zelo relativno! Neizpodbitno dejstvo je, da bi še danes živeli v votlinah, če bi vse gledali skozi izplačljivost investicije Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
No ja, tam so kurili na drva in precej jih spet kuri na drva. Se vračamo v votline Smile Smile Smile ?
LP,
Samojed
@Sassapo: Investing dollars for saving cents... Najbolj priljubljena vrsta investitorjev. Pri prodajalcih.

Glavno, da lahko recem, da kurim zastonj oz. poceni energent, pa naj stane kar hoce.
1.000 litrov kurilca te trenutno stane že 750€ in ne 700€.
Jeseni bo najbrž vsaj 800€ -s pomožno elektriko ter dimnikarjem si že preko 900€.
Pa 1.000 litrov ne bo dovolj za ogrevanje in toplo vodo čez celo leto, ne glede kako sodobno rabljeno peč se vgradi, ne glede da imaš najbrž talno.

Ogrevalna TČ ogreva objekt in sanitarno vodo.
Po odštevalnem števcu TČ na letni ravni ne bi smela porabiti več kot cca 4.000kWh. Letni strošek energenta torej cca 420€ po najnižjih cenah elektrike.

Življenjska doba TČ pa je velika neznanka.
Nekateri za svoje TČ obljubljajo tudi 30 let -sicer brez garancije, konkurenčnim pa prisojajo tudi samo 5 do 10 let. Verjetno je resnica nekje vmes in je odvisna od izbora TČ, razmer v katerih deluje, pravilnosti in pedantnosti vgradnje ter tudi sreče.
Ha,ha Migaj, lepe obljube :!: .Daj mu še svoj naslov,da bo potem ko bo spoznal in ugotovil da si ga na....nil z svojimi iskrenimi nasveti lahko prišel na obisk...

8) Mojster Boško ni nikjer napisal ali ima radijatorje ali talno.Pa izolacije ma tudi samo 5cm.
Arrow "Hiša je velika 120 m2, tla izolirana 10 cm, strop izoliran 20 cm, fasada izolirana 5 cm, okna nova troslojna zateklitev, lokacija Kras...

Zanimivo kako vsi vkalulirate v svoje izračune višjo ceno kurilnega olja.Od kje vam ideja da bo elektrika zmeraj tako poceni :?: .
Če bi imel dodatnih 10.000 € na razpolago sploh nebi razmišljal. Odločil bi se za TČ. Tukaj ni debate. Ker pa trenutno rabim denar še za druge stvari je ta dilema samo zaradi tega: ker mi je lažje trenutno plačati 2.300 € kot pa 6.400 €.....
bossko Napisal:Če bi imel dodatnih 10.000 € na razpolago sploh nebi razmišljal. Odločil bi se za TČ.
sploh ni res; 5000(z že odbito subvencijo) zadostuje za spodobno zadevo_in to zelo spodobno....če bi bil naiven bi mi točno tri leta nazaj "spuknili" 11k€ in ker sem pravi čas "spregledal" (hvala kronotermovemu monterju/prodajalcu) me je več kot spodobna zadeva prišla točno pol manj.....konec tretje sezone ogrevanja: skupno v vseh treh letih cca 800€.... (ogrevanje+SV)
grejem pa cca 160 netto/250 bruto, 12 velikih radiatorjev stalno odprtih na 5, res pa da je fasade za 17cm in troslojna okna 0,6 le mansarda malo "šepa" ampak nič kritilnega izolacije sicer dovolj, vendar šlampasto položena)
TČ je pa FWHP 11
bossko, če ne boš povedal vhodnih podatkov potem nimamo kaj preračunavat. Načeloma se računan na 7 let, kar je več se ne "splača". Pri obnovi je tako, da se ti prvi in drugi poseg, v tvojem primeru okna in fasada, povrnejo prej kot v 7 letih, 3. poseg (zamenjeva energenta) pa ponavadi nič več.

Jaz nisem proti investiciji v TČ, in bom verjetno nekoč vrgla ven plinsko peč, ko mi bo čez ene 6 let zmanjkalo plina, da se znebim cisterne. Ker mi ni všeč.

Poglej, če kje dobiš kakšno cenejšo varianto TČ ali pa rabljen oljni kotel.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bolha.com/iskanje?q=oljni+kotel">http://www.bolha.com/iskanje?q=oljni+kotel</a><!-- m -->
Lahko daš za kakšno leto oljni kotel za 300 ojrov, vzameš v zakup izkoristek, vidiš koliko olja pokuriš in potem boš bolj točno vedel, kako pa kaj naprej.

Mimogrede, s kakšnim kotlom kuriš sedaj? Mogoče bi se ga dalo usposobiti še za eno leto.
CimaBella Napisal:@Sassapo: Investing dollars for saving cents... Najbolj priljubljena vrsta investitorjev. Pri prodajalcih.

Glavno, da lahko recem, da kurim zastonj oz. poceni energent, pa naj stane kar hoce.

Ah, saj veš kaj sem hotel napisat...
Celoten razvoj v svetu bi se ustavil, če bi vsi kupovali najosnovnejše in najcenejše, avtomobile, kuhinje, telefone, gospodinjske aparate, računalnike...
Treba se je sprijazniti in si priznati, da si mi pač ne moremo privoščit takšnih stvari kot naši zahodni sosedje, ne pa svoj nizek standard opravičevati z saj se ne izplača. Smo pač balkanci in bomo to očitno tudi ostali, kar pa mene osebno nič ne moti. Moti me samo to ko nekateri svoje cenene stvari povzdigujete v nebo.
Jaz pač priznam, da si ne morem kupiti boljšega, ker mi standard tega ne omogoča. Nimam lepe hiše, hudega avta, kuhinje za 10k€... Ja sigurno bi vse to imel, če bi lahko. Ker pa tega ne morem imeti mi pa tudi na kraj pameti ne pade, da bi hvalil tisto kar imam. Zakaj, če v ničemer ne izstopa od sivega povprečja!
Zelo pa spoštujem vsakega, ki si je s svojimi rokami in svojim znanjem ustvaril ali naredil karkoli. Bevskači, ki so kupili najcenejši izdelek in ga dali montirati najcenejšemu izvajalcu, pa se sedaj šopirijo po forumu kako so oni oh in sploh, ker se niso dali nategnit in vseskozi trobijo kako imajo oni najboljše in najcenejše... Se zavedate, da s takšnim početjem povzročate gospodarsko stagnacijo in ne nazadnje delate bedake iz sebe. A je res tako težko priznati, da nimaš, da bi ne bil faušljiv onemu ki ima? Ja včasih me je res sram da sem slovenec.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
bossko Napisal:Če bi imel dodatnih 10.000 € na razpolago sploh nebi razmišljal. Odločil bi se za TČ. Tukaj ni debate. Ker pa trenutno rabim denar še za druge stvari je ta dilema samo zaradi tega: ker mi je lažje trenutno plačati 2.300 € kot pa 6.400 €.....
Pridi do mene, jaz ti prodam komplet nizkotemperaturni sistem z vso avtomatiko in bojlerjem 150 l za 500 eurov. Na Bolhi kupiš samo cisterno če še je nimaš, pa nekoga rabiš da ti skupaj zveže. Pa si pod jurja. Garantirano ti bo delalo naslednjih 10 let.
Skratka, če se odločaš za začasni sistem na olje, vgradi rabljenega.
1 ... 36 37 38 39 40 41 Pojdi na stran 
Iskanje po temi