PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Hlajenje mini sistemskega prostora

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaz imam tudi switch na podstrehi.... nekje 6-7let. Dela! Wink
Ti tudi ne potrebuješ hlajenja, saj vse skupaj energijsko ni omembe vredno, cenovno pa tudi ne.
Hvala vsem za ideje in izkusnje. Najbrz za zacetek res dva ventilatorja z loputami in filtri, pa predelujem, ce res ne bo slo drugace.
sfinga Napisal:Hvala vsem za ideje in izkusnje. Najbrz za zacetek res dva ventilatorja z loputami in filtri, pa predelujem, ce res ne bo slo drugace.
Odvisno koliko ti oprema in eventualno podatki pomenijo...
Za samo nihanje temperature slabo vpliva na življenjsko dobo komponent. Sploh diskov.... Le te so za max hlajenjem narejene za prostore do 33c max.
Enako je za bererije UPSa. Ki imajo pri 40 2x krajšo zivljensko dobo kot pri 20c..

Kaj boš pa dejansko imel v te luknji pa ne vem...
Ahmm, če bi kaj sledil računalništvu, bi lahko v zadnjem času zasledil raziskavo, da je vlaga večji strup za diske kot temperatura.
Crkot diskov je prisoten v konstantnem procentu, ne glede na temperaturo. Pustimo ekstreme ob strani.
Enako velja za ostale komponente.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
40 stopinj ni nobena temperatura....
Smile .. ne računalništvu ne sledim več kot 18 ur na dan.. to je res Smile in 345 dni v letu Smile
sfinga Napisal:Malo sem iskal po obstoječih temah, a našel nobenega prispevka, iz katerega bi lahko izluščil, ali je moja ideja dobra ali ne.

Ker nočem, da mi strežnika (pa še kakšna pritiklina) brnita v hiši, imam v načrtu tudi majhen prostor 2.7 m x 1.5 m x 1 m (DŠV). Majhen, ampak to so danosti terena brez dodatnega kopanja. Dve steni mejita na zemljo, ena na drvarnico, ena na škarpo. Strop je AB plošča v nivoju obstoječega terena.

Notri bo nekaj mašinerije, ki bi skupaj oddajala 4000 BTU/h pri maksimalni obremenitvi. Te v praksi nikoli ni, ampak sistem hlajenja tudi rabi neko rezervo, zato bo cifra kar prava.

Zamišljen poceni (začetni in obratovalni stroški) homemade sistem:
Pri izpuhu strežnikov alu radiator z bakrenimi narebrenimi bloki in termoprevodno pasto vmes, povezan na vodno črpalko in zemeljskim kolektorjem. Dodan še cevni termostat, ki prižiga črpalko, ko temperatura glikola naraste čez neko mejo.

Vprašanji:
1 Ali tako (brez uparjanja in kondenzacije) lahko v zemljo sploh odvedem dovolj toplote?
2 Če ja, kako dimenzioniram velikost zemeljskega kolektorja?

Hvala!

narediš vodno hlajenje za cel sistem, uporabiš neškodljiv antifriz. hladilec imaš nekje zunaj, mašine so pa potem lahko popolnoma zaprte v prostoru.
TeMpL Napisal:Smile .. ne računalništvu ne sledim več kot 18 ur na dan.. to je res Smile in 345 dni v letu Smile
Potem torej veš, da temperatura ni tak problem.
Zakaj torej to pišeš?
zato ker temperatura je problem. samo vlaga je večji problem. trdi diski ne smejo delovati pri temperaturi nad 55°C zaradi ležajev. mast lahko dobi neustrezno viskoznost in povzroči abrazivno trenje v ležajih, še posebej pri zagonu diska. v mojem življenju mi je cca 5 trdih diskov odpovedal zaradi ležajev. še nobeden pa zaradi vlage, ki bi povzročila uničenje vezja na diskih.
V življenju še nisem videl diska, ki odpove zaradi ležajev. Matere mi.
Pa sem resnično dolgo v računalništvu.

Ali crkot elektronike, ali krepajo glave.
Ležaj!? 5 diskov?
Kaj si jih imel v pečici?
dolgo v računalništvu? le kaj to pomeni pri monterju oken. da je stručko za računalnike itak.
Korenje ima sicer prav, samo ne pri ležajih...

Diski ki so dalj časa izpostavljeni temperaturam nad 40 stopinj imajo večjo možnost za okvaro. Kot rečeno, v omenjenem prostoru ne bo nikoli prišlo do takšnih stopinj. Pa tudi če, to ne pomeni da bodo reči pocrkale.

Sicer pa nisem zasledil za kakšna strežnika sploh gre... strežnik je čahko tudi NAS... ki v nobenem problemu ne bo imel prav nikakršnih težav z vročino.

Pod črto mislim da avtor pretirava v vseh pogledih, lotil se bo izdelave extra pajzla za kvazi strežnika, ob enem pa mu je problem dat 300€ za eno vstopno klimo.... bi se pa igral z nekimi zemeljskimi kolektorji in razvlaževalcem ki bi mo plac dejansko grel....
4000 BTU/h je 1 kw +..moči.
Sicer ne vem od kje si potegnil te BTU je , mogoče se ti zdi bolj fancy :-)
Za tvoj prostor 4 m3 je tole izdatna moč ( uporabno za sušilnico sadja :wink: )

Prostor kot ga navajaš ima komaj volumen kake večje dvojne komunikacijke omare.

Če bo tvoja oprema res "bruhala" toliko toplote, manjša inverterska klima ne bo nič "žagala" , ampak ves čas prijetno predla.
Če imaš možnost kam odvajati "prepih" bi morda bila dovolj prisilna ventilacija prostora, pa pozimi bi ti delno grelo objekt :-)

Da boš imel boljšo predstavo, daj v prostor en kalorifer, vključi ga na prvo stopnjo , termostat do konca , da ne bo izklapljalo ( čeprav dvomim, da ne bo in ga boš moral celo blokirat,kar sicer ni ravno požarno varno !!) in ga pusti prižganega ene par dni... pa kak termometer daj notri. Pa javi kakšno temperaturo si dosegel :wink:
Citat:Ali tako (brez uparjanja in kondenzacije) lahko v zemljo sploh odvedem dovolj toplote?
Predpostavka: poleti je v prostoru 25 C. Zidi (tla) prostora proti zemljini toplotno neizolirani 10 m2, dobro HI. Zidi (strop) prostora le na poletno osončenih delih zunanja toplotna izolacija.
Efekt hlajenja od zemljine skozi stene je 400 W.

Če hočeš hladiti z zrakom proti zemljini z močjo1000 W (= potrošnja elektrike vseh naprav), moraš v zemljo vkopati cev za zrak površine 15 m2 (= premer 100 mm in dolžine 50 m). Ventilator za poganjanje zraka skozi to cev z kapaciteto 300 m3/h.

Ves račun je narejen zelo približno, da vidiš velikostni red.
Nimam časa - sem v penziji!
1 2 3 4
Iskanje po temi