Tako velika razlika je po mojem iz večih razlogov:
- padec tlaka
- toplotne izgube
-vroča cev zaradi bližine vročega kompresorja?
-časovni zamik
- ...?
alanford Napisal:Meril sem temperaturo plina na izhodu kompresorja pri gretju sanitarne vode. Pri nič kaj posebnih pogojih je šlo do 70…°C in verjetno čez (merilec kaže le to 70°C). Sem nabavil nov merilec, oa še nisem probal. Istočasno se meril temperaturo na isti cevi, vendar v hidroboxu pred vstopom v koaksialni izmenjevalec. Temperatura je bila manjša za cca 9°C. Če se ne motim, je to zaradi padca tlaka na plinski povezavi?
hock:
Tako velika razlika je po mojem iz večih razlogov:
- padec tlaka
- toplotne izgube
-vroča cev zaradi bližine vročega kompresorja?
-časovni zamik
- ...?
Migaj Napisal:Tako velika razlika je po mojem iz večih razlogov:
- padec tlaka DA
- toplotne izgube DA
-vroča cev zaradi bližine vročega kompresorja?NE
-časovni zamik NE
- ...?
Migaj Napisal:Tako velika razlika je po mojem iz večih razlogov:
- padec tlaka DA
- toplotne izgube DA
-vroča cev zaradi bližine vročega kompresorja?NE
-časovni zamik NE
- ...?
kaj pa če je res zaradi razdalje? Kolk sem si zapomnil, maš ti tam nekje 20 metrov?
Pomerim pri sebi (moj kaže do 100) ampak se spomnim, ko sem časa nazaj meril samo na notranji, debelo cev je bila 69° ( T DV pa takrat 58°) ko bo SV ogrevalo, pa deževat mora nehat, bom pa pomeril še na zunanji, mam pa jaz samo sklabe 4 metre med zunanjo in notranjo enoto...
Tudi sam spremljam 1-minutne in 15min meritve porabe, poleg 15 min meritev temperature (občasno tudi 1min). Tako taktiranje 'žaganje' sem tudi sam opazil in ga zmanjšal (skoraj odpravil) z višanjem minimalne temperature. Je pa res, da moja FWS ogreva preko 180 m2 talnega gretja, tvoja pa na radiatorjih. Mogoče bo ta informacija prišla prav še komu drugemu.
Ma, saj me ne moti, kompresor bo menda zdrzal to 'mucenje' :-) Sem pa tudi sam prej min. ogrevalno temp zvisal za 1 stopinjo na 32, kar bo pomagalo, da bo prostor hitreje pregret (TC se bo izklopila oz. taktirala pri 34 in ne 33). Na ta nacin bo temp. v prostoru veliko hitreje dosegla in presegla 22, potem pa bo nekaj casa pocivala. Sedaj se to ne zgodi in TC lepo vzdrzuje temp., seveda ob zaganju :-) Tudi upam se stavit, da bo poraba nizja, edino temp. v prostoru bo zdaj bolj 'zagasta' :-)
Tudi jaz sem že na začetku letošnje ogrevalne sezone minimalno temperaturo vode postavil na 36 st C, interval mirovanja TČ pa na 15 minut. Prej sem ogreval izključno po vremenski krivulji (0,46 + 4,5). Ker se ogrevamo z radiatorji je tudi občutek toplote večji z malo višjo temperaturo. V 15 minutah mirovanja se temperatura vode zmanjša za 4 st.C, tako je v radiatorjih vedno vsaj 32 st.C. Da vzdržujemo povprečno temperaturo v hiši 22,5 st. pri tem režimu ogrevamo 12 - 16 ur na dan. Poraba zardi teh sprememb nastavitev ni nič povečala glede na prejšnje sezone, ko smo ogrevali vedno vsaj 17 ur na dan (malo se je povečala samo zaradi nižjih povprečnih temperatur od lanskega leta). Sedaj ko TČ najbolj taktira prikazuje parameter 7073 (vsakih 24 ur ga resetiram) 3,1 vklopa na uro, v bolj mrzlih dneh pa tudi manj kot 2 ali celo 1 vklop na uro. Pri vremenskih pogojih, ko si defrosti sledijo eden za drugim pa pade celo na 0,1 vklopa na uro. Tako, da je povprečje v ogrevalni sezoni nekje 24 vklopov na dan kar ni veliko. Sicer ne vem koliko vklopov je predvidenih v življenjski doba kompresorja, vendar sem izračunal, da se kompresor v 12 mesecih, ker poleti tudi ogreva sanitarno vodo vklopi približno 5500 krat. Kaj to pomeni pa naj povedo strokovnjaki.
Poldee Napisal:Sedaj se to ne zgodi in TC lepo vzdrzuje temp., seveda ob zaganju :-)
ko so enkrat zunanje tam okoli 10° naštimam mirovanje na 15 mimut in pride točno na 2 vklopa na uro kar sem mi zdi idealno, največkrat pa tako kot si ti napisal preseže 22,5° in gre v izklop
Bojan-KK Napisal:Sedaj ko TČ najbolj taktira prikazuje parameter 7073 (vsakih 24 ur ga resetiram) 3,1 vklopa na uro
ni možno namreč kot sem napisal zgoraj tudi jaz imam naštimano mirovanje na 15 minut (minimalen setpoint na 33°) pri meni v tem času morovanja pade PV na 29.5° in naslednjih 15-17 minut potrebuje da zopet doseže 33° zato mi ni najbolj jasno kako bi 3x vklopila v eni uri :?:
Sašo lahko ti sliko pripopam, če ne verjameš. Včeraj je bilo celo 3,3 vklopa na uro. Resetiram pa vsak dan ob 21.30. Verjetno so časi delovanja kompresorja krajši kot pri tebi, ali pa TČ ne zna "računat".
ma verjamem, samo logično ni oz. niti teoretično možno.....(pri meni kaže 1.9 resetiram pa vsakih 15 dni) če je privzeta nasatvitev mirovanja 8 minut, potem nekako teoretično lahko pride do 3.8 vklopa na uro, ker manj kot 5 minut pa kompresor itak ne more delat (privzeta nastavitev, ki se ne da spreminjat)
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.